Βρείτε όλες τις απαντήσεις στο tsikolatas.com
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ.
“ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ- ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ”
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Αποφοίτων Ι.Ε.Κ. 3
- Διάρκεια του Πρακτικού Μέρους των εξετάσεων 3
- Θεωρητικό Μέρος: Θέματα Εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής
Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικότητας Ι.Ε.Κ. 4
ΟΜΑΔΑ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 4
ΟΜΑΔΑ Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 8
- Πρακτικό Μέρος: Κατάλογος Στοχοθεσίας Πρακτικών Ικανοτήτων και
Δεξιοτήτων (Στοχοθεσία Εξεταστέας Ύλης Πρακτικού Μέρους) 20
Σελίδα 2 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής
Κατάρτισης Αποφοίτων Ι.Ε.Κ.
Οι εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της ειδικότητας «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» διεξάγονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της αριθμ. 2944/2014 Κοινής Υπουργικής Απόφασης Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1098/2014), όπως τροποιήθηκε και ισχύει, η οποία εκδόθηκε βάσει της διάταξης της παρ. 5, του άρθρου 25, του Ν. 4186/2013 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 193/2013), όπως τροποποιήθηκε με τη διάταξη της παρ. 1, του άρθρου 11, του Ν. 4229/ 2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 8/2014) και ισχύει.
- Διάρκεια του Πρακτικού Μέρους των εξετάσεων
Η διάρκεια εξέτασης του Πρακτικού Μέρους των εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της ειδικότητας «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ καθορίζεται σε τρεις (3) ώρες.
Σελίδα 3 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Θεωρητικό Μέρος: Θέματα Εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικότητας Ι.Ε.Κ.
ΟΜΑΔΑ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Περιεχόμενα
1. Ποιο είναι το αντικείμενο ενός σύγχρονου λογιστικού πληροφοριακού συστήματος (μηχανογραφημένου λογιστηρίου);
Αντικείμενο του σύγχρονου λογιστικού πληροφοριακού συστήματος είναι η επεξεργασία όλων εκείνων των δεδομένων και η υποστήριξη όλων εκείνων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να πραγματοποιήσει την αποστολή της και να υλοποιήσει το όραμά της. Ένα σύγχρονο λογιστικό πληροφοριακό σύστημα σήμερα πρέπει να υπηρετεί την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης όλων των λειτουργιών της επιχείρησης, και την ανάγκη προσαρμογής των προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης στις ανάγκες του κάθε πελάτη της. Για τους λόγους αυτούς το σύγχρονο λογιστικό πληροφοριακό σύστημα, παύει να έχει τον χαρακτήρα διοικητικής υποστήριξης και αποκτά ένα στρατηγικό ρόλο μέσα στην επιχείρηση, παρέχοντας την βάση που θα υποστηρίξει τις συνεχείς πρωτοβουλίες, καινοτομίες και αλλαγές που είναι υποχρεωμένη να κάνει μία επιχείρηση στις συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού.
2. Να αναφέρετε τρεις (3) λόγους, οι οποίοι κατά τη γνώμη σας, έχουν οδηγήσει στην αναγκαιότητα μηχανογράφησης των σύγχρονων λογιστηρίων.
Στην αναγκαιότητα μηχανογράφησης των σύγχρονων λογιστηρίων, έχουν οδηγήσει τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που παρέχει η μηχανογράφηση. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
Α) Η ταχύτητα διεκπεραίωσης των εργασιών του λογιστηρίου, με συνέπεια την συμπίεση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας (προϊόν/απασχολούμενο συντελεστή).
Β) Η ικανότητα άντλησης οποιωνδήποτε πληροφοριών χρειαστούν, και η ακρίβεια των εξαγομένων αποτελεσμάτων με συνέπεια την αύξηση της ποιότητας των εργασιών που διεκπεραιώνονται στο λογιστήριο.
Γ) Η δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικών ελέγχων στα καταχωρηθέντα δεδομένα καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πορεία των εργασιών της επιχείρησης, και την οικονομική και εμπορική της πολιτική που πρέπει αυτή να ακολουθήσει στο μέλλον.
Όλες οι παραπάνω διαστάσεις εξυπηρετούνται δραστικά από την αφομοίωση και την συνεχή εμβάθυνση της τεχνολογικής καινοτομίας όπως αυτή εκφράζεται ειδικά στην μηχανογράφηση του λογιστηρίου της σύγχρονης επιχείρησης, με αποτέλεσμα μέσα στην τελευταία δεκαετία να έχει εμπεδωθεί πλήρως η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας μηχανογράφησης των σύγχρονων λογιστηρίων.
3. Τι εννοούμε με τον όρο παραμετρικότητα των λογιστικών (εμπορικών) προγραμμάτων;
Με τον όρο “παραμετρικότητα”, εννοούμε την ικανότητα προσαρμογής ενός προγράμματος στις ιδιαίτερες απαιτήσεις εκμετάλλευσης που έχει από το πρόγραμμα αυτό κάθε επιχείρηση. Η παραμετρικότητα είναι μία από τις αρετές του σύγχρονου software. Ένα πρόγραμμα υλοποιεί διαδικασίες που δεν γίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε όλες τις επιχειρήσεις. Αντί η επιχείρηση να προσαρμοστεί στους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους διεκπεραιώνει τις εργασίες το πρόγραμμα, τα παραμετρικά προγράμματα μπορούν να εκτελέσουν τις εργασίες σύμφωνα με τούς τρόπους που θα τους υποδειχθούν. Ο ΚΒΣ σήμερα απαιτεί όπως τα προγράμματα επιδεικνύουν έναν ελάχιστο βαθμό παραμετρικότητας (π.χ.προσδιορισμός από τον χρήστη φορολογικών συντελεστών). Τα λογιστικά (εμπορικά) προγράμματα όμως σήμερα έχουν εξεζητημένες δυνατότητες προσαρμογής, παρέχοντας την δυνατότητα προσδιορισμού τρόπων είσπραξης, τρόπων τιμολόγησης, τρόπων υπολογισμού αμοιβών πωλητών κ.λπ..
4. Τι είναι το ειδικό ακυρωτικό σημείωμα;
Ειδικό ακυρωτικό σημείωμα είναι το στοιχείο που εκδίδεται σε περίπτωση λανθασμένης έκδοσης φορολογικού στοιχείου από το μηχανογραφικό σύστημα. Με την έκδοση ειδικού ακυρωτικού σημειώματος ακυρώνεται το λανθασμένο στοιχείο και οι εγγραφές που έγιναν στους οικείους λογαριασμούς. Το ειδικό ακυρωτικό σημείωμα εκδίδεται εφόσον το λάθος διαπιστωθεί πριν γίνει χρήση του στοιχείου, άλλως πρέπει να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο. Το ειδικό ακυρωτικό σημείωμα είναι αθεώρητο και για την έκδοσή του μπορεί να χρησιμοποιείται το ενιαίο μηχανογραφικό έντυπο έκδοσης στοιχείων του επιτηδευματία.
5. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση βλάβης του Η/Υ, όταν γίνεται μηχανογραφημένη τήρηση των βιβλίων και στοιχείων;
Σε περίπτωση βλάβης του Η/Υ πρέπει να γίνει σχετική γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Με την γνωστοποίηση αυτή αποκτάται δικαίωμα παράτασης του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων για δέκα (10) ημέρες. Εφόσον η βλάβη δεν πρόκειται να αρθεί στο διάστημα των 10 ημερών, θα πρέπει να θεωρηθούν προσωρινά βιβλία (τα οποία κατά την πράξη θεώρησής τους πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό τους ως “προσωρινών βιβλίων”) στα οποία θα καταχωρούνται οι πρωτογενείς εγγραφές μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης του Η/Υ. Αν πρόκειται για βιβλία Α’ ή Β’ τα προσωρινά βιβλία θα είναι αντίστοιχα βιβλία της ίδιας κατηγορίας. Αν πρόκειται για βιβλία Γ’ κατηγορίας σαν προσωρινά βιβλία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μηχανογραφικά έντυπα ή να χρησιμοποιηθεί ένα γενικό ημερολόγιο (ιταλικού τύπου). Για την έκδοση των στοιχείων πρέπει να θεωρηθεί και να χρησιμοποιηθεί ειδική σειρά φορολογικών στοιχείων τα οποία θα συμπληρώνονται χειρόγραφα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ΚΒΣ για την χειρόγραφη συμπλήρωση των στοιχείων.
6. Τι είναι η VERSION ενός λογιστικού προγράμματος;
Version είναι ο αριθμός της έκδοσης του λογιστικού προγράμματος. Ο αριθμός αυτός ορίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Συνήθως είναι ένας ακέραιος αριθμός ακολουθούμενος από δύο ψηφία (π.χ. 5.28). Τα δύο τελευταία ψηφία αυξάνονται κάθε φορά που γίνονται αλλαγές μικρής έκτασης στον πηγαίο κώδικα του προγράμματος, ενώ το πρώτο ψηφίο αλλάζει όταν γίνονται μεγάλης έκτασης αλλαγές στο πρόγραμμα (οπότε μιλάμε για νέα release του προγράμματος). Στα λογιστικά προγράμματα ο αριθμός της Version έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εκτός των άλλων υποδηλώνει την “version” του ΚΒΣ (που ανανεώνεται συχνά) είναι εναρμονισμένο το πρόγραμμα. Επιπλέον κάθε νεώτερη Version είναι ενισχυμένη σε δυνατότητες, ενώ στερείται λαθών και αδυναμιών των προγενεστέρων εκδόσεων.
7. Να αναφέρετε τα πέντε, κατά την γνώμη σας, σπουδαιότερα κριτήρια για την επιλογή ενός πακέτου λογιστικών προγραμμάτων από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.
α. Να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις διατάξεις του ΚΒΣ για την μηχανογράφηση (άλλως η χρήση του είναι παράνομη) έχοντας ικανότητα προσαρμογής στις πραγματοποιούμενες φορολογικές ρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας έτσι την νομότυπη και εμπρόθεσμη τήρηση των βιβλίων. β. Να έχει αυξημένες δυνατότητες προσαρμογής (παραμετρικότητα), έτσι ώστε να είναι σε θέση να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες του λογιστηρίου. Ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει τις ιδιαίτερες εργασίες που γίνονται στο λογιστήριο, υποστηρίζει τις ιδιαίτερες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτό, και παρέχει την πληροφόρηση που είναι αναγκαία στο λογιστήριο και την επιχείρηση για την καθημερινή λειτουργία της. γ. Η κατασκευάστρια εταιρεία του προγράμματος να παρέχει υποστήριξη και να λύνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την χρήση του προγράμματος γρήγορα και αποτελεσματικά, να ανανεώνει και εμπλουτίζει συνεχώς τα λογιστικά της προ- γράμματα και να πείθει για την οικονομική ευρωστία και τις προοπτικές της. δ. Να είναι το πρόγραμμα φιλικό (user-friendly) έτσι ώστε ο χρόνος προσαρμογής του χρήστη στην χρήση του προγράμματος και η απόκτηση από αυτόν της ικανότητας αξιοποίησης των δυνατοτήτων του προγράμματος, να είναι σύντομος. ε. Να είναι η τιμή (και το κόστος συντήρησης) του προγράμματος, ανάλογο των δυνατοτήτων του και των διευκολύνσεων που παρέχει.
8. Έχει νόημα η δυνατότητα σύνδεσης δύο ή και περισσοτέρων εφαρμογών (πχ Γενικής Λογιστικής και Εμπορικής διαχείρισης) στα πλαίσια ενός συγχρόνου λογιστικού πληροφοριακού συστήματος και γιατί;
Η σύνδεση δύο εφαρμογών έχει νόημα όταν αυτές διαχειρίζονται κοινά δεδομένα και είναι μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμη για την αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος. Σε δύο εφαρμογές που δεν διαχειρίζονται κοινά δεδομένα (π.χ. Μισθοδοσία και Παρακολούθηση παγίων) η σύνδεση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Όταν δύο εφαρμογές είναι συνδεδεμένες, εργασία που διεκπεραιώνεται από τον χρήστη σε ένα σύνολο δεδομένων στην πρώτη από αυτές, δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί από τον (ίδιο ή άλλο) χρήστη και στην δεύτερη εφαρμογή. Η επανάληψη της εργασίας ενέχει τον κίνδυνο λαθών, αποτέλεσμα των οποίων είναι η ασυμφωνία (ασυνάφεια) των δεδομένων που συντηρούν και οι δύο εφαρμογές. Όταν δε, διαπιστωθεί ασυμφωνία στις τιμές των κοινών δεδομένων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε που έχει γίνει το λάθος, και ποια εφαρμογή δείχνει τα σωστά δεδομένα. Αντίθετα όταν συνδέονται οι εφαρμογές, η εφαρμογή στην οποία έγινε η εργασία στα δεδομένα θα τροφοδοτήσει την άλλη εφαρμογή με τα ίδια δεδομένα και μάλιστα στην μορφή εκείνη που αυτή τα επεξεργάζεται. Επομένως με την σύνδεση των εφαρμογών επιτυγχάνεται οικονομία χρόνου, εξασφαλίζεται η συμφωνία των δεδομένων στις δύο εφαρμογές, και ο έλεγχος των δεδομένων καθίσταται αποτελεσματικότερος αφού το όποιο λάθος εντοπισθεί είναι ξεκάθαρο σε ποια εφαρμογή θα πρέπει να αναζητηθεί. Τα παραπάνω ισχύουν σε πρόγραμμα Εμπορικής Διαχείρισης και ένα πρόγραμμα Λογιστικής. Το πρόγραμμα Εμπορικής Διαχείρισης διαχειρίζεται (εκτός των άλλων) τις απαιτήσεις/υποχρεώσεις που δημιουργεί η διακίνηση ειδών από μία επιχείρηση στους πελάτες /προμηθευτές της και την ικανοποίηση/εξόφλησή τους. Με τα δεδομένα όμως αυτά πρέπει να ενημερώνεται και η Λογιστική. Έχοντας συνδέσει τις δύο αυτές εφαρμογές κάθε καταχώρηση τέτοιων δεδομένων στο πρόγραμμα της Εμπορικής Διαχείρισης θα συνοδεύεται και από την αντίστοιχη ενημέρωση της Λογιστικής. Έτσι π.χ. η έκδοση ενός τιμολογίου πώλησης από το πρόγραμμα Εμπορικής Διαχείρισης θα σημαίνει και την καταχώρηση του αντίστοιχου άρθρου στην Λογιστική. Επειδή κάθε καταχώρηση στην Εμπορική Διαχείριση θα συνοδεύεται και από ενημέρωση της Λογιστικής, τα κοινά δεδομένα των δύο εφαρμογών θα συμφωνούν (π.χ. η Συνολική Αξία Πωλήσεων Εμπορευμάτων στην Εμπορική Διαχείριση και η Συνολική Πίστωση του λογαριασμού 70 στην Λογιστική θα είναι ίσες). Αν επιπλέον για οποιοδήποτε λόγο η Συνολική Πίστωση του λογαριασμού 70 στην Λογιστική και η Συνολική Αξία Πωλήσεων Εμπορευμάτων στην Εμπορική Διαχείριση δεν είναι αυτές που δείχνουν τα δύο προγράμματα, είναι ξεκάθαρο ότι τα λάθος δεδομένα θα πρέπει να αναζητηθούν στο πρόγραμμα της Εμπορικής Διαχείρισης και όχι της Λογιστικής.
9. Κάθε επιχείρηση ή οργανισμός που αποφασίζει τη λειτουργία ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος αντιμετωπίζει το δίλημμα να κατασκευάσει το απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της λογιστικό πρόγραμμα ή να προμηθευτεί κάποιο έτοιμο από τα ήδη υπάρχοντα στην αγορά. Αναφέρατε το, κατά την γνώμη σας, κυριότερο μειονέκτημα και τέσσερα πλεονεκτήματα της επιλογής προμήθειας έτοιμου λογιστικού προγράμματος.
Το κυριότερο μειονέκτημα της επιλογής έτοιμου λογιστικού προγράμματος είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Επιθυμητό όμως είναι το αντίστροφο, δηλαδή το πρόγραμμα να διεκπεραιώνει τις εργασίες και να υλοποιεί τις διαδικασίες με τον τρόπο που αυτές λαμβάνουν χώρα στην επιχείρηση. Το έτοιμο λογιστικό πρόγραμμα όμως έχει τα εξής πλεονεκτήματα: α. Το κόστος αγοράς του είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος ανάπτυξης ενός προγράμματος από την ίδια την επιχείρηση. β. Έχει πολύ λιγότερα λάθη (bugs) από ότι ένα πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί από την ίδια την επιχείρηση. Τα έτοιμα προγράμματα χρησιμοποιούνται σε πολλές επιχειρήσεις, συνεπώς τα λάθη τους εντοπίζονται γρηγορότερα, διορθώνονται από τις κατασκευάστριες εταιρείες και διανέμονται διορθωμένα στις επόμενες versions των προγραμμάτων. Αντίθετα όλα τα λάθη ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε από την ίδια την επιχείρηση, είναι καταδικασμένη να τα υποστεί η επιχείρηση. γ. Η συντήρηση, ανανέωση και ο εμπλουτισμός με νέες δυνατότητες των έτοιμων προγραμμάτων είναι σημαντικά φθηνότερος. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για ένα Λογιστήριο που οφείλει να χρησιμοποιεί προγράμματα εναρμονισμένα με τον ΚΒΣ όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Αντίθετα ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε στην επιχείρηση, η συντήρηση είναι πολυδάπανη και απαιτεί ειδικευμένο προσωπικό. δ. Ο χρόνος απόκτησης ενός έτοιμου προγράμματος είναι μηδαμινός, ενώ η ανάπτυξη ενός προγράμματος από την επιχείρηση απαιτεί μακρύ χρονικό διάστημα. Το κύριο μειονέκτημα της επιλογής ενός έτοιμου και μαζικά παραγόμενου λογιστικού προγράμματος, πηγάζει από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να έχει “καλύψει” απόλυτα κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του όλες τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν κάθε μία από τις επιχειρήσεις που θα το χρησιμοποιήσουν. Βέβαια, τα έτοιμα λογιστικά προγράμματα, διαβαθμίζονται ακριβώς και με βάση αυτήν την δυνατότητα “εκ των υστέρων” κάλυψης αυτών των ιδιαιτεροτήτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να απαιτήσει κανείς από κάποιο έτοιμο πρόγραμμα να ανταποκρίνεται άμεσα και πλήρως στις ειδικές απαιτήσεις κάθε συγκεκριμένης επιχείρησης. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η επιλογή ενός έτοιμου προγράμματος, είναι και: 1. Η τυποποιημένη μορφή του, τις πιο πολλές φορές, που το κάνει ευκολότερο στην εκμάθηση και την χρήση του. 2. Η υποστήριξή του και με άλλες υπηρεσίες (π.χ. φορολογικής πληροφόρησης) εκ μέρους της εταιρείας από την οποία το προμηθευόμαστε.
10. Ποιοι είναι οι περιορισμοί στο εμπόριο; (ονομαστική αναφορά).
Γενικές απαγορεύσεις :
Το εμπόριο πραγμάτων αρχαιολογικής σημασίας.
Το εμπόριο δηλητηριωδών ουσιών.
Το εμπόριο προϊόντων εγκλήματος.
Το εμπόριο εκρηκτικών υλών.
Το εμπόριο νοθευμένων τροφίμων.
Η εμπορία άσεμνων δημοσιευμάτων.
Η λαθρεμπορία.
Η εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Το δουλεμπόριο.
Η σωματεμπορία.
11. Τι είναι το μίγμα μάρκετινγκ και ποια τα στοιχεία του;
Ο έμπορος Ε Jerome McCarthy πρότεινε μια ταξινόμηση τεσσάρων Ps το 1960, η οποία έκτοτε χρησιμοποιείται από τους εμπόρους σε όλο τον κόσμο.
Προϊόν: Ένα προϊόν θεωρείται ως ένα στοιχείο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Είναι ένα απτό αγαθό ή μία άυλη υπηρεσία. Απτά είναι εκείνα που έχουν μια ανεξάρτητη φυσική ύπαρξη. Τυπικά παραδείγματα μαζικής παραγωγής, απτών προϊόντων είναι το αυτοκίνητο με κινητήρα και το ξυραφάκι. Μια λιγότερο προφανής, αλλά πανταχού παρούσα υπηρεσία μαζικής παραγωγής, είναι ένα λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή.
Κάθε προϊόν υπόκειται σε ένα κύκλο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας φάσης ανάπτυξης που ακολουθείται από μια φάση ωριμότητας και τέλος, μια ενδεχόμενη περίοδο παρακμής μέχρι πτώση των πωλήσεων. Οι έμποροι πρέπει να κάνουν προσεκτική έρευνα για πόσο διάστημα ο κύκλος ζωής του προϊόντος που εμπορεύονται είναι πιθανό να υπάρχει και πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε διαφορετικές προκλήσεις που προκύπτουν, όπως οι κινήσεις του προϊόντος. Ο έμπορος θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη σύνθεση του προϊόντος. Οι έμποροι μπορούν να επεκτείνουν την τρέχουσα σύνθεση του προϊόντος με την αύξηση του βάθους μιας συγκεκριμένης γραμμής προϊόντος ή με την αύξηση του αριθμού των γραμμών παραγωγής. Οι έμποροι θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα τοποθετήσουν το προϊόν, πώς να εκμεταλλευτούν την μάρκα, πώς να αξιοποιήσουν τους πόρους της εταιρείας και πώς να ρυθμίσουν τις παραμέτρους του προϊοντικού μείγματος, έτσι ώστε κάθε προϊόν να συμπληρώνει το άλλο. Ο έμπορος πρέπει επίσης να εξετάσει τις στρατηγικές ανάπτυξης του προϊόντος.
Τιμή: Tο ποσό που ένας πελάτης πληρώνει για το προϊόν. Η τιμή είναι πολύ σημαντική, καθώς καθορίζει το κέρδος της εταιρείας και ως εκ τούτου, την επιβίωση της. Η ρύθμιση της τιμής έχει βαθύτατες επιπτώσεις για τη στρατηγική μάρκετινγκ και ανάλογα με την ελαστικότητα της τιμής του προϊόντος, συχνά επηρεάζεται η ζήτηση καθώς και οι πωλήσεις. Ο έμπορος θα πρέπει να ορίσει μια τιμή που συμπληρώνει τα άλλα στοιχεία του μίγματος μάρκετινγκ. Κατά τον καθορισμό των τιμών, ο έμπορος πρέπει να γνωρίζει την αντιληπτή αξία του πελάτη για το προϊόν. Τρεις βασικές στρατηγικές τιμολόγησης είναι: τιμολόγηση αποκορύφωσης της αγοράς, τιμολόγηση διείσδυσης στην αγορά και ουδέτερη τιμολόγηση. Η «τιμή αναφοράς» (όπου ο καταναλωτής αναφέρεται στις τιμές των ανταγωνιστικών προϊόντων) και η «διαφορική τιμή» (η άποψη του καταναλωτή για τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος σε σχέση με τις ιδιότητες των άλλων προϊόντων) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Προώθηση: Όλες οι μέθοδοι επικοινωνίας που ένας έμπορος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παρέχει πληροφορίες, σε διάφορα μέρη, σχετικά με το προϊόν. Η προώθηση περιλαμβάνει στοιχεία όπως: διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, οργάνωση πωλήσεων και προώθηση των πωλήσεων. Η διαφήμιση καλύπτει κάθε επικοινωνία που είναι επί πληρωμή, τις διαφημίσεις του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και το διαδικτύου, διαφημίσεις μέσω των έντυπων μέσων ενημέρωσης και διαφημιστικές πινακίδες. Οι δημόσιες σχέσεις είναι εκείνες όπου η επικοινωνία δεν καταβάλλεται άμεσα και περιλαμβάνει τα δελτία τύπου, χορηγίες, εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια ή εμπορικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Προφορική (Word-of-mouth) είναι οποιαδήποτε άτυπη επικοινωνία σχετικά με το προϊόν από τους απλούς ιδιώτες, τους ικανοποιημένους πελάτες ή τους ανθρώπους που ασχολούνται ειδικά με την προφορική προώθηση του προϊόντος. Οι πωλήσεις του προσωπικού διαδραματίζουν συχνά σημαντικό ρόλο για την προφορική προώθηση και τις δημόσιες σχέσεις (βλέπε «προϊόν» παραπάνω.
Διανομή: Αναφέρεται στην παροχή του προϊόντος, σε μια θέση η οποία είναι βολική και προσβάσιμη για τους καταναλωτές. Διάφορες στρατηγικές, όπως η εντατική διανομή, η επιλεκτική διανομή, η αποκλειστικής διανομής και η δικαιόχρηση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον έμπορο ώστε να συμπληρώσει τις άλλες πτυχές του μίγματος μάρκετινγκ.
12. Ποια είναι η έννοια της προώθησης των πωλήσεων και ποιες είναι οι βασικές της μορφές;
Η προώθηση πωλήσεων συνίσταται σε ενέργειες που αφορούν την βραχυχρόνια (κυρίως) αύξηση των πωλήσεων. Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν ως σκοπό να τονώσουν την ζήτηση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ως εργαλείο ανήκει στο μίγμα προβολής και επικοινωνίας του μίγματος μάρκετινγκ (Promotion Mix) και αποτελεί πολύ σημαντική και ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. . Η προώθηση πωλήσεων συνίσταται σε ενέργειες που αφορούν την βραχυχρόνια (κυρίως) αύξηση των πωλήσεων. Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν ως σκοπό να τονώσουν την ζήτηση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ως εργαλείο ανήκει στο μίγμα προβολής και επικοινωνίας του μίγματος μάρκετινγκ (Promotion Mix) και αποτελεί πολύ σημαντική και ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. .Πολύ γνωστά εργαλεία προώθησης πωλήσεων αποτελούν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
Κουπόνια (π.χ. εκπτωτικά, συγκέντρωση ενός αριθμού για δωρεάν χρήση / αγορα, κ.α.)
Εκπτώσεις
Δείγματα, δωρεάν δοκιμή προϊόντος – υπηρεσίας
Ειδικές προβολές (σταντ, κ.α.), παρουσιάσεις, κλπ.
Προωθητικό υλικό όπως διαφημιστικά και λοιπά δώρα (δώρα που περιέχουν το λογότυπο της εταιρίας, χρήσιμα ή συμπληρωματικά αντικείμενα σχετικά με το προϊόν)
Τα παραπάνω εργαλεία προώθησης μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορα κανάλια διανομής και έτσι να προκύψουν παραπάνω συνδυασμοί (π.χ. όσον αφορά τα δείγματα μπορούμε να έχουμε τους εξής συνδυασμούς: δωρεάν δείγματα σε περιοδικά αλλά και μέσω χειροδιανομής ή τοποθέτησης σε κεντρικά σημεία, όσον αφορά τις παρουσιάσεις μπορεί αυτές να είναι μέσα σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης ή σε ειδικό συνεδριακό χώρο με την χρήση προσκλήσεων πελατών, κ.ο.κ.)
13. Τι γνωρίζετε για τα στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος;
Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένους κύκλους ζωής. Ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος ορίζεται ως η περίοδος από την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά μέχρι την τελική απόσυρσή του και είναι χωρισμένη σε φάσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο το προϊόν συμπεριφέρεται στην αγορά όπως π.χ. οι πωλήσεις του και τα έσοδα της επιχείρησης που το εισήγαγε στην αγορά. Δεδομένου ότι η αύξηση των κερδών είναι ο κυριότερος στόχος μιας επιχείρησης που εισάγει ένα προϊόν σε μια αγορά, η διαχείριση του κύκλου ζωής ενός προϊόντος είναι πολύ σημαντική.
Αναλυτικότερα, ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος (product life cycle) μπορεί να χωριστεί σε 4 στάδια:
- Εισαγωγικό στάδιο (Introduction Stage): το αρχικό και πιο δαπανηρό μέρος για την επιχείρηση, ακόμα και αν το αγαθό προβλέπει αυξημένη κερδοφορία στο μέλλον.
- Στάδιο ανάπτυξης (Growth Stage): η φάση της αύξησης των πωλήσεων και εσόδων.
- Στάδιο ωρίμανσης (Maturity Stage): η εδραίωση του προϊόντος στην αγορά, αλλά και η φάση αυξημένου ανταγωνισμού και απαιτήσεων
- Στάδιο παρακμής (Decline Stage): η περίοδος μείωσης πωλήσεων
Ο κύκλος ζωής προϊόντων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα εργαλεία στη στρατηγική μάρκετινγκ της σύγχρονης επιχείρησης, αλλά και σημαντικό εργαλείο για προβλέψεις και σύναψη business plan.
14. Τι γνωρίζετε για την προώθηση στην επικοινωνία ;
Η ανάπτυξη μέσων για την διανομή πληροφοριών σχετικά με το προϊόν, τα κανάλια διανομής, και την τιμή» Δράσεις σχεδιασμένες να: Α) Βελτιώσουν την Ενημέρωση Β) Προσελκύσουν Ενδιαφέρον Γ) Αναπτύξουν την Επιθυμία για Αγορά Δ) Παρακινήσουν την Αγορά
15. Τι γνωρίζετε για την ανάπτυξη στόχων επικοινωνίας;
πχ Διαφημιστικό Πρόγραμμα Στόχος: Αποτελεσματική Επικοινωνία 1. Προσδιορισμός της Ομάδας Στόχου Έρευνα Αγοράς (επιθυμητά οφέλη, ΜΜΕ, Αντίληψη των Πελατών για το προϊόν) 2. Ορισμός Στόχων Α) Αύξηση των Πωλήσεων με: Ενθάρρυνση πιθανών πελατών να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις μας Προσωπικές Πωλήσεις Δημιουργία Συνθηκών για Ανάπτυξη Συστάσεων Ανάπτυξη Δικτύου Διανομής – Ανάπτυξη Εικόνας Προώθηση Άμεσης Αγοράς μέσω Προσφορών
Β) Αύξηση των Γνώσεων των Πελατών για το Προϊόν: Ενημέρωση πιθανών πελατών για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος Αναγγελία νέων μοντέλων Τονισμός μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος Πληροφόρηση για το που μπορούν να αγοραστούν τα προϊόντα Αναγγελία αλλαγών στις τιμές Επίδειξη της χρήσης του Προϊόντος Γ) Αλλαγή Στάσεων Αλλαγή της αντίληψης των πελατών για το προϊόν Αλλαγή της αντίληψης των πελατών γι τους ανταγωνιστές 3) Καθορισμός του προϋπολογισμού για την διαφήμιση Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι ως ποσοστό των πωλήσεων Εναλλακτική λύση είναι η μέθοδος του καθορισμού των στόχων
4) Δημιουργία Μηνύματος Αναγνωσιμότητα Βασικό Μήνυμα Συχνότητα των Λέξεων Μέγεθος των Προτάσεων Επαναλήψεις Υπογραφή (Trademark) Πλαίσιο 5) Διαφημιστικό Μέσο 6) Εφαρμογή του Προγράμματος 7) Εκτίμηση
16. Ποια είναι τα εμπόδια για αποτελεσματική επικοινωνία; (επιγραμματική αναφορά).
Ασαφείς Στόχοι
Μη Σωστά Μηνύματα
Έλλειψη Αξιοπιστίας
Φόβος της Επικοινωνίας
Κακή Επιλογή Χρόνου και Χώρου
Κακή Επιλογή Τρόπου και Μέσου
Έλλειψη Ενδιαφέροντος/Απροσεξία
Βιαστικά συμπεράσματα
17. Τι γνωρίζετε για τις επιχειρησιακές επιστολές;
Επιστολή είναι ένα γραπτό κείμενο, το οποίο ακολουθώντας τις βασικές αρχές της επιχειρηματικής επικοινωνίας, απευθύνεται σε πρόσωπα με μια αμφίδρομη σχέση, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα επιδιώξεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στον οργανισμό, όσο και για τις σχέσεις που αναπτύσσονται έξω από αυτόν. Τα ποιοτικά κριτήρια των επιστολών, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκής προδιαθέσεως του αποδέκτη, είναι τα εξής:
α. Η εμφάνιση (τι βλέπει ο αποδέκτης)
β. Η πειστικότητα (πως ενεργεί ο αποδέκτης)
γ. Το περιεχόμενο (τι διαβάζει ο αποδέκτης) και
δ. Η καλή πίστη (πως αισθάνεται ο αποδέκτης) .
Με την έννοια αυτή και για να αξιολογήσουμε την καλή ποιότητα μιας επιστολής, πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με τρόπο ικανοποιητικό στα πιο κάτω ερωτήματα:
α. Είναι η εμφάνιση του εγγράφου μας ευχάριστη;
β. Είναι το περιεχόμενο του εγγράφου μας ενδιαφέρον, σαφές και απαλλαγμένο από λέξεις με αμφισβητούμενη σημασία;
γ. Ακολουθεί τις βασικές αρχές της πειστικότητας;
δ. Αντανακλά την καλή πίστη και τη θέληση για εξυπηρέτηση;
Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την καλή εμφάνιση, μια επιστολή για να γίνει πειστική πρέπει το περιεχόμενο της:
- Να είναι σαφές, να ακολουθεί δηλαδή τους κανόνες του συντακτικού και της γραμματικής και να μην περιλαμβάνει λέξεις που δημιουργούν εννοιολογικές αμφισβητήσεις.
- Να είναι ελκυστικό, με την έννοια ότι πρέπει να τονίζονται τα οφέλη
- Να αντανακλά την καλή πίστη του αποστολέα, να αφήνεται δηλαδή να διαφανεί από το κείμενο του εγγράφου, η εντιμότητα και η διάθεση του αποστολέα, να παράσχει στον αποδέκτη την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση
18. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πλήρους ανταγωνιστικής αγοράς;
Η αγορά ενός προϊόντος θεωρείται πλήρως ανταγωνιστική, όταν έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που παράγουν το προϊόν.
Το προϊόν όλων των επιχειρήσεων είναι ομοιογενές.
Υπάρχει ελευθερία εισόδου και εξόδου των επιχειρήσεων στον κλάδο παραγωγής
19. Ποια είναι η έννοια της επιχείρησης και ποια η έννοια της αυτοτέλειας της επιχείρησης.
Η επιχείρηση είναι μια οικονομική μονάδα που αποβλέπει στο κέρδος. Τα βασικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης είναι: α) Έχει δική της περιουσία, ανεξάρτητη από την περιουσία του φορέα της. β) Παράγει και διαθέτει στην αγορά οικονομικά αγαθά. γ) Εφαρμόζει την οικονομική αρχή με σκοπό το κέρδος του φορέα της.
20. Τι μπορεί να αποτελέσει περιουσία της επιχείρησης;
Κάθε επιχείρηση προκειμένου να πετύχει το σκοπό της πρέπει να είναι εφοδιασμένη με τα κατάλληλα μέσα δράσης. Για παράδειγμα, μια βιομηχανία πρέπει να έχει μηχανήματα, πρώτες ύλες, έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό, μετρητά κτλ. Πολλές φορές οι επιχειρήσεις είναι εφοδιασμένες και με άυλα οικονομικά αγαθά, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η επιχείρηση έχει ακόμα απαιτήσεις, όπως όταν πουλάει εμπορεύματα ή προϊόντα με πίστωση (εξόφληση μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα) καθώς και υποχρεώσεις προς τρίτους, όπως στην περίπτωση που λάβει δάνειο ή αγοράσει εμπορεύματα με πίστωση. Υποχρεώσεις επίσης έχει η επιχείρηση προς το φορέα της. Όλα αυτά τα μέσα δράσης της επιχείρησης δηλαδή τα οικονομικά αγαθά (υλικά και άυλα) που ανήκουν σ’ αυτήν, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της, αποτελούν την περιουσία της επιχείρησης.
21. Τι είναι το λογιστικό γεγονός;
Λογιστικό γεγονός καλείται κάθε γεγονός το οποίο μεταβάλλει την κατάσταση μιας οικονομικής μονάδας. Χαρακτηριστικά Λογιστικού γεγονότος:
- να μεταβάλλει τα στοιχεία του ενεργητικού, του παθητικού και της καθαρής θέσης.
- οι μεταβολές οι οποίες επιφέρει στα στοιχεία της λογιστικής ισότητας να αποδίδονται σε χρηματικές μονάδες.
22. Τι είναι διαχειριστική περίοδος (χρήση) και πόση η διάρκειά της;
Η Διαχειριστική περίοδος περιλαμβάνει δωδεκάμηνο χρονικό διάστημα. Κατά την έναρξη, τη λήξη ή τη διακοπή των εργασιών της επιχείρησης η διαχειριστική περίοδος μπορεί να είναι μικρότερη του δωδεκαμήνου. Κατ’ εξαίρεση, για τον επιτηδευματία που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας, η διαχειριστική περίοδος έναρξης μπορεί να περιλαμβάνει και μεγαλύτερο του δωδεκαμήνου χρονικό διάστημα, όχι όμως και πλέον των είκοσι τεσσάρων μηνών. Ως διαχειριστική περίοδος έναρξης, για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, θεωρείται και εκείνη κατά την οποία ο επιτηδευματίας, λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων, άρχισε να τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας και διαχειριστική περίοδος (χρήση) και πόση η διάρκειά της.
23. Τι είναι απογραφή και ποια τα χαρακτηριστικά της;
Απογραφή είναι η λεπτομερής και αναλυτική εξακρίβωση, καταμέτρηση, καταγραφή και αποτίμηση με το ίδιο νόμισμα των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε ορισμένη χρονική στιγμή. Η απογραφή πραγματοποιείται σε δυο στάδια: – Στο πρώτο γίνεται λεπτομερής και αναλυτική αναγνώριση, καταμέτρηση και καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων τόσο του Ενεργητικού όσο και του Παθητικού. – Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η αποτίμησή τους σε χρηματικές μονάδες.
24. Τι είναι το γενικό καθολικό;
Γενικό καθολικό είναι μία συλλογή όλων των λογαριασμών μιας εταιρίας, η οποία περιέχει περιληπτικά όλες τις οικονομικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου και χρησιμοποιεί το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Οι λογαριασμοί σε κάθε γενικό καθολικό χωρίζονται σε δύο μέρη κι έχουν συνήθως την μορφή δίστηλων Τ λογαριασμών. Το αριστερό μέρος περιέχει χρεωστικές συναλλαγές και το δεξί μέρος πιστωτικές. Γενικό καθολικό είναι μία συλλογή όλων των λογαριασμών μιας εταιρίας, η οποία περιέχει περιληπτικά όλες τις οικονομικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου και χρησιμοποιεί το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα Στις επίσημες εγγραφές της εταιρίας όμως, μπορεί να περιλαμβάνεται μια τρίτη ή μια τέταρτη στήλη για να φαίνεται το υπόλοιπο του λογαριασμού μετά από κάθε εγγραφή. Το γενικό καθολικό δημιουργείται με την καταγραφή συναλλαγών που είναι καταγεγραμμένες στο ημερολόγιο και υποστηρίζεται από αναλυτικά καθολικά που παρέχουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς που βρίσκονται στο γενικό.
25. Τι είναι το Χρηματιστήριο και ποιες είναι οι διακρίσεις του;
Ως Χρηματιστήριο εννοούμε την οργανωμένη αγορά, η οποία συνήθως είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το κράτος, όπου συναντώνται οι ενδιαφερόμενοι για την διενέργεια αγοροπωλησιών κινητών αξιών.
Τα χρηματιστήρια διακρίνονται σε : Αξιών και Εμπορευμάτων.
Σελίδα 4 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
26. Τι καλούμε “μητρική” και τι “θυγατρική” εταιρία;
Η μητρική εταιρεία είναι μια εταιρεία που κατέχει αρκετές μετοχές με δικαίωμα ψήφου σε άλλη επιχείρηση για τον έλεγχο της διαχείρισης και λειτουργίας στην πράξη και της επιρροής ή εκλογής του Δ.Σ. της. Η δεύτερη εταιρεία θεωρείται θυγατρική της μητρικής εταιρείας και είναι μια εταιρεία που ανήκει ή ελέγχεται από άλλη εταιρεία, η οποία ονομάζεται μητρική εταιρεία ή εταιρεία χαρτοφυλακίου. Η θυγατρική μπορεί να είναι ιδιωτική ή κρατική επιχείρηση.
27. Τι σημαίνει όμιλος επιχειρήσεων;
Όμιλος είναι η μητρική και όλες οι άμεσες και έμμεσες Θυγατρικές της. Ο όμιλός βρίσκεται στην διαδικασία καταρτίσης των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Οι οικονομικές τους περιλαμβάνουν ένα ενοποιημένο ισολογισμό,την ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης, την ενοποιημένη κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων, την ενοποιημένη κατάσταση ταμειακών ροών καθώς και τις σημειώσεις (προσάρτημα) επί των ανωτέρω καταστάσεων. Οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις είναι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις ενός όμιλου που παρουσιάζονται σα να επρόκειτο για μια εννιαία οικονομική οντότητα.Π.χ Όμιλος Fourlis
28. Τι είναι το Ένταλμα πληρωμής και πότε χρησιμοποιείται;
Είναι το έντυπο το οποίο εκδίδεται από το ταμείο της επιχείρησης για την πληρωμή των υποχρεώσεων της (π.χ προμηθευτές).
29. Να περιγράψετε περιληπτικά τις οικονομικές καταστάσεις που συνοδεύουν υποχρεωτικά τη δημοσίευση του ισολογισμού μιας επιχείρησης.
-ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ισολογισμός είναι ένας λογιστικός πίνακας που εμφανίζει τα περιουσιακά στοιχεία (Ενεργητικό), τις Υποχρεώσεις και τις Απαιτήσεις μιας επιχείρησης σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ : Αποτελέσματα χρήσης είναι τα κέρδη / ζημιές που προέκυψαν από όλες τις δραστηριότητες τις επιχείρησης μέσα στη λογιστική χρήση, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων γεγονότων.
-ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων είναι μια λογιστική κατάσταση όπου η επιχείρηση αναγράφει πληροφορίες σχετικά με το ποσό των κερδών που διανέμει και σε ποιους το διανέμει, τόσο για την παρούσα λογιστική χρήση όσο και για την αμέσως προηγούμενη.
30. Τι είναι προσωπικές και τι κεφαλαιουχικές εταιρείες;
Στις προσωπικές εταιρείες η προσωπικότητα των εταίρων έχει πρωταρχικό ρόλο. Η φήμη της. Η φερεγγυότητα της, καθώς και η συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας εξαρτώνται από την προσωπικότητα τών εταίρων που την απαρτίζουν. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας μας οι προσωπικές εταιρείες διακρίνονται σε: ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταρείες συμπλοιοκτησίας και σε συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες. Στις εταιρείες κεφαλαίου κυριαρχεί το εταιρικό κεφάλαιο και όχι το προσωπικό στοιχείο.Στις εταιρείες κεφαλαίου ανήκουν: Η Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε) και Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)
31. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ μιας Ο.Ε. και Ε.Ε;
α. Οσον αφορά την εύθυνη των εταίρων. Στην ΟΕ όλοι οι έταιροι ευθύνονται αλληλέγγυα και απεριόριστα για τα χρέη της εταιρείας, ενώ στην ΕΕ ορισμένοι από τους εταίρους, οι οποίοι λέγονται ετερόρρυθμοι, ευθύνονται μέχρι ορισμένο ποσό, μέχρι το ποσό της εισφοράς τους,
β. Όσον αφορά την επωνυμία. Η επωνυμία της ΟΕ αποτελείται από τα ονόματα των ομόρρυθμων εταίρων ή από το όνομα ενός μόνο εταίρου και τη φράση και Σια κάτω από την οποία κρύβονται τα ονόματα των υπολοίπων ομόρρυθμων εταίρων (ενός ή περισσοτέρων). Αν το όνομα ετερόρρυθμου εταίρου περιληφθεί στην εταιρική επωνυμια, αυτός ευθύνεται σαν ομόρρυθμος.
γ. Όσον αφορά τη διαχείριση. Διαχειριστές της ΟΕ μπορεί να είναι όλοι ή ένας από τους εταίρους ή ακόμη και τρίτο πρόσωπο. Στην ΕΕ διαχειριστές μπορεί να ορισθούν μόνο οι ομόρρυθμοι εταίροι.Ο ετερόρυθμος εταίρος δεν μπορεί να ορισθεί διαχειριστής ή να ενεργήσει πράξη σαν εκπρόσωπος της εταιρείας, ακόμη και σαν εντολοδόχος του διαχειριστή, Σε περίπτωση που ο εττερόρρυθμος εταίρος αναμιχθεί στη διαχείριση, τότε ευθύνεται ο ομόρρυθμος.
Ο εμπορικός νόμος χαρακτηρίζει τους ετερόρρυθμους εταίρους ως απλούς χρηματοδότες. Όμως ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν παύει στην κυριολεξία να είναι εταίρος, γιατί μπορεί να ελέγχει τις εταιρικές υποθέσεις, να συμμετέχει στις εταιρικές διασκέψεις, να απαιτεί την ανάκληση του διαχειριστή και να έχει δικαίωμα ψήφου σε κάθε εταιρική υπόθεση. Ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν μπορεί να εισφέρει προσωπική εργασία και επομένως η εισφορά του συνίσταται σε πραγματική υλική αξία.
32. Τι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εισφοράς στην Ο.Ε.;
Χρήμα,εμπόρευμα,πάγια,επιχείρηση,τίτλους ,φήμη -πελατεία και προσωπική εργασία
33. Να αναφέρετε ονομαστικά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
έντοκα γραμμάτεια δημοσίου
τίτλοι δημοσίου
ομόλογα
χρεόγραφα
μετοχές
συμφωνίες επαναγοράς
λοιπά παράγωγα προιόντα
34. Ποια βασικά στοιχεία περιέχονται στο καταστατικό της Ο.Ε. και ποια στο καταστατικό της Ε.Ε.;
Και στις δύο: Επωνυμία, έδρα, σκοπός, διάρκεια, συμμετοχή στα αποτελέσματα, διαχείριση και εκπροσώπηση,
35. Τι είναι το δίκτυο διανομής των προϊόντων;
Ένα Δίκτυο Διανομής είναι ένα σύστημα ανεξάρτητων επιχειρήσεων σχεδιασμένων έτσι ώστε να κατευθύνουν τη ροή των αγαθών από την πηγή τους στον Τελικό Καταναλωτή – Πελάτη.
36. Τι είναι η χρηματορροή;
Cash flow σημαίνει χρηματορροή. είναι το ποσό των μετρητών που μία εταιρία κερδίζει ή χάνει στη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου και το οποίο προσαρμόζεται για κάθε προηγούμενη λογιστική εγγραφή που αφορά τόκους και άλλες συναλλαγές χωρίς μετρητά.
37. Τι είναι έρευνα αγοράς;
Έρευνα αγοράς (Market research) θεωρείται κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με την αγορά και τους καταναλωτές. Η έρευνα αγοράς μελετά τις καταναλωτικές συνήθειες σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, αναγνωρίζει τυχών ανεκπλήρωτες ανάγκες επίσης δημιουργεί και νέες ανάγκες και σκοπό έχει τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που σχετίζονται με τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης αγοράς-στόχου, το μέγεθος της, αλλά και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που υπάρχουν σε μια αγορά.
38. Ποια είναι τα κυριότερα είδη Συνεταιρισμών;
Συνεταιρισμός είναι μια: «αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεων τους, διαμέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης».
Είδη:
αγροτικοί συνεταιρισμοί
καταναλωτικοί συνεταιρισμοί
συνεταιρισμοί εργατών
τοπικοί συνεταιρισμοί
περιφερειακοί συνεταιρισμοί
εθνικοί συνεταιρισμοί
συνεταιρισμοί παραγωγής
συνεταιρισμοί προμήθειας
συνεταιρισμοί εμπορίας
συνεταιρισμοί προσφοράς υπηρεσιών
39. Σε ποια είδη διακρίνεται η συσκευασία;
H συσκευασία σε σχέση με το περιεχόμενο προϊόν διακρίνεται σε :α) άμεση συσκευασία,β) έμμεση συσκευασία καιγ) συσκευασία διακίνησης (μεταφοράς).
Mε κριτήριο την εμπορική εμφάνιση του προϊόντος η συσκευασία διακρίνεται σε:α) συσκευασία χοντρικής πώλησης και β) συσκευασία λιανικής πώλησης.
Aπό την πλευρά της χρήσης της η συσκευασία διακρίνεται σε: α) συσκευασία απλής χρήσης και β) συσκευασία πολλαπλής χρήσης. Tέλος με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρει η συσκευασία στον καταναλωτή διακρίνεται σε: α) συσκευασία απλής χρησιμότητας και β) συσκευασία πολλαπλής χρησιμότητας.
40. Τι γνωρίζετε για την ετικέτα;
Οι ετικέτες υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα συντήρησης μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και η ετικέτα παρέχει πολλές χρήσιμες και σημαντικές συμβουλές. Στην Ευρώπη, ο κανονισμός σχετικά με την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των χημικών προϊόντων — ο Κανονισμός CLP— ρυθμίζει το πώς οι ετικέτες απορρυπαντικών και προϊόντων συντήρησης πρέπει να μεταφέρουν πληροφορίες για τους κινδύνους που σχετίζονται με το προϊόν, για να σας βοηθήσουν να χειριστείτε και να χρησιμοποιήσετε το προϊόν με ασφάλεια. Ο κανονισμός καθορίζει πώς ταξινομούνται τα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης ανάλογα με τις πιθανές επιπτώσεις του προϊόντος στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, πρέπει να φέρουν τις ακόλουθες ενδείξεις στην ετικέτα:
ένα τυποποιημένο σύμβολο επικινδυνότητας και μια προειδοποιητική λέξη
δηλώσεις επικινδυνότητας
δηλώσεις προφύλαξης
άλλες σχετικές πληροφορίες.
41. Τι απαιτείται για τη σύσταση (ίδρυση) της Α.Ε.;
Οι διαδικασίες σύστασης μίας Ανώνυμης Εταιρείας ξεκινούν από τη σύνταξη του Σχεδίου του Καταστατικού της εταιρείας. Το καταστατικό αποτελεί το νομικό έγγραφο της συστάσεως της εταιρείας αλλά επίσης προδιαγράφει και όλα τα βασικά θέματα που αφορούν στις σχέσεις των μετόχων, στη διοίκηση της εταιρείας, σε θέματα που αφορούν τη διάρκεια ζωής της αλλά και τη διάλυσή της. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του K.N. 2190/1920 (όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Π.Δ. 409/1986 και με το άρθρο 4 του 3604/2007) το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας πρέπει να περιέχει διατάξειςα. Για την εταιρική επωνυμία και το σκοπό της εταιρείας. β. Για την έδρα της εταιρείας. γ. Για τη διάρκειά της. δ. Για το ύψος και τον τρόπο καταβολής του εταιρικού κεφαλαίου. ε. Για το είδος των μετοχών, καθώς και για τον αριθμό, την ονομαστική αξία και την έκδοση τους. στ. Για τον αριθμό των μετοχών κάθε κατηγορίας, εάν υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες μετόχων. ζ. Για τη μετατροπή ονομαστικών μετοχών σε ανώνυμες, η ανωνύμων σε ονομαστικές. η. Για τη σύγκληση, τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου. θ. Για τη σύγκληση, τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των γενικών συνελεύσεων. ι. Για τους ελεγκτές. ια. Για τα δικαιώματα των μετόχων. ιβ. Για τον ισολογισμό και τη διάθεση των κερδών. ιγ. Για τη λύση της εταιρείας και την εκκαθάριση της περιουσίας της. Το καταστατικό δεν απαιτείται να περιέχει διατάξεις, έστω και εάν αναφέρονται στα παραπάνω, εφόσον αποτελούν απλώς επανάληψη ισχυουσών διατάξεων του νόμου περι ανωνύμων , εκτός αν εισάγεται επιτρεπτή παρέκκλιση από αυτές. Το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας πρέπει να αναφέρει επίσης: α. Τα ατομικά στοιχεία των νομικών ή φυσικών προσώπων που υπέγραψαν το καταστατικό της εταιρείας ή στο όνομα και για λογαριασμό των οποίων έχει υπογραφεί το καταστατικό αυτό. β. Το συνολικό ποσό, τουλάχιστον κατά προσέγγιση, όλων των δαπανών που απαιτήθηκαν για τη σύσταση της εταιρείας και βαρύνουν αυτή. Οι ιδρυτές είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη η εταιρεία ή οι καλόπιστοι τρίτοι, μέτοχοι ή μη, από τυχόν παράλειψη υποχρεωτικής διάταξης του καταστατικού ή ανακριβείς πληροφορίες που δόθηκαν κατά την εγγραφή στο κεφάλαιο ή περιλήφθηκαν στο καταστατικό, από τη μη τήρηση των διατάξεων που αφορούν την εκτίμηση και την καταβολή των εισφορών, καθώς και από την τυχόν κήρυξη της ακυρότητας της εταιρείας, εάν γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τις σχετικές πλημμέλειες. Η αξίωση αποζημίωσης του προηγούμενου εδαφίου παραγράφεται μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ίδρυση της εταιρείας.
42. Ποια είναι τα υποχρεωτικά από το νόμο όργανα Διοίκησης της Α.Ε.;
1. Γενική Συνέλευση των μετόχων (Γ.Σ.) 2. Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
43. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε. σε δόσεις;
Όταν αποφασισθεί (στο πλαίσιο των καταστατικών προβλέψεων) η μερική καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ή της αύξησής του, ισχύουν (άρθρο 21 §3) υποχρεωτικά τα ακόλουθα:
(α) Η προθεσμία για την εξόφληση (του ανεξόφλητου υπολοίπου) της ονομαστικής αξίας της μετοχής δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.
(β) Θα πρέπει να έχει αμέσως καταβληθεί, κατ’ ελάχιστον, το ένα τέταρτο (1/4) της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής (αν, λ.χ., η μετοχή έχει ονομαστική αξία 10€, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί τα 2,5€-κατ’ ελάχιστον). Σε περίπτωση μάλιστα έκδοσης μετοχών πάνω από το άρτιο, η διαφορά καταβάλλεται ολόκληρη εφάπαξ κατά την καταβολή της πρώτης δόσης (αν δηλ. η ονομαστική αξία της μετοχή είναι 10€ και η τιμή έκδοσής της είναι 20€, τα 10 επιπλέον ευρώ είναι υποχρεωτικό να καταβληθούν με την πρώτη από τις δόσεις που θα έχουν, ενδεχομένως, συμφωνηθεί να λάβει χώρα η καταβολή του ανεξόφλητου υπολοίπου της ονομαστικής αξίας της μετοχής).
(γ) Το ολοσχερώς καταβεβλημένο τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι, σε οποιαδήποτε περίπτωση, μικρότερο από το ποσό των 25.000€.
(δ) Σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών που δεν έχουν ολοσχερώς αποπληρωθεί ο μεταβιβάζων ευθύνεται για το οφειλόμενο τμήμα της μετοχής για μία διετία από την εγγραφή της μεταβίβασης στο βιβλίο των μετόχων της εταιρείας.
44. Ποιοι είναι οι λόγοι επιτυχίας ενός προϊόντος;
Οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν διαφόρους μεθόδους για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από αυτά των ανταγωνιστών τους ώστε να αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα
• Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν την απόκτηση ικανοτήτων με χρήση εξειδικευμένων τεχνολογιών και την αξιοποίηση ευκαιριών στην αγορά με παροχή ελκυστικών νέων προϊόντων ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε διάφορες αγορές
• Βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι πόσο καλά το κάνουν αυτό συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους
45. Για ποιους λόγους γίνεται η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλάιου (Μ.Κ.) της Α.Ε.;
Όταν δεν υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων.
Η εταιρεία θα αναζητήσει κεφάλαια είτε στον δανεισμό είτε στην αύξηση του ίδιου κεφαλαίου.
Καλούνται οι μέτοχοι να εισφέρουν νέα ποσά, αν αυτοί δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, οι νέες μετοχές προσφέρονται σε τρίτους.
Συγχώνευση – εξαγορά
Όταν η ανώνυμη εταιρεία έχει μεγάλα έκτακτα αποθεματικά.
Όταν κεφαλαιοποιούνται χρέη της εταιρείας.
46. Τι γνωρίζετε για την περίπτωση που οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές;
Υπάρχουν δύο βασικές απαντήσεις:
Α) Η Άγνοια του καταναλωτή:
Ο Καταναλωτής, συνήθως δεν είναι ειδικός αγοραστής. Κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά πολλά πολύπλοκα και υψηλής τεχνολογίας προϊόντα. Το µεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών δεν µπορεί να κρίνει τα προϊόντα µε βάση την τεχνική τους ποιότητα. Για αυτό, όλο και περισσότερο, οι νέοι αγοραστές προσπαθούν να κρίνουν την ποιότητα έµµεσα, µε την βοήθεια διαφόρων δεικτών, όπως τη φήµη του καταστήµατος, τη φήµη της «µάρκας» του προϊόντος, καθώς και την τιµή αυτού.
Β) Η Τάση για «σνοµπισµό»:
Πολλοί καταναλωτές προτιµούν να πληρώσουν υψηλές τιµές από σνοµπισµό. Πολλές φορές ένα άτοµο καταλαβαίνει, ότι ένα προϊόν που πωλείται µε υψηλή τιµή δε διαφέρει καθόλου από ένα άλλο όµοιό του, το οποίο πωλείται µε χαµηλή τιµή. Επειδή όµως, επιθυµεί να εντυπωσιάσει τους γύρω του, αποφασίζει να αγοράσει το προϊόν µε υψηλή τιµή. Οι περισσότεροι άνθρωποι για παράδειγµα δεν µπορούν να ξεχωρίσουν ένα σκοτσέζικο ουίσκι ως προς τη γεύση του µε ένα άλλο. Παρά το γεγονός αυτό, σε µια γιορτή σερβίρουν ακριβό ουίσκι, επειδή θέλουν να κάνουν καλή εντύπωση στους καλεσµένους τους.
47. Αναφερθείτε επιγραμματικά στην έννοια των διαφόρων μορφών αγοράς με βάση τον ανταγωνισμό.
Ο πλήρης (ή τέλειος) ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός.
48. Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης της Βιομηχανικής Μονάδας και τι γνωρίζετε για αυτά;
Η ιστορία των πρώτων παραγωγικών μονάδων ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Στην αρχή οι άνθρωποι ζούσαν σε νομάδες, περιπλανώμενοι δηλαδή για να κυνηγήσουν και να βρουν τροφή. Όταν κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής (6500 π.Χ – 3.500 π.Χ) ανακάλυψαν τους τρόπους καλλιέργειας της γης, έπαψαν να μετακινούνται και εγκαταστάθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία και δημιούργησαν χωριά και πόλεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην καλλιέργεια της γης η εφεύρεση του αρότρου το 4500 π.Χ στην Μεσοποταμία. Τα πρώτα λοιπόν αγροκτήματα αποτέλεσαν τις πρώτες παραγωγικές μονάδες. Παράλληλα αναπτυχθηκε και η κτηνοτροφία δημιουργώντας έτσι τις πρώτες κτηνοτροφικές μονάδες όπου παρήγαγαν κυρίως μαλλί, δέρματα και κρέας για βρώση. Αυτή ήταν η Γεωργική Εποχή και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η χρησιμοποίηση της μυϊκής δύναμης.
Οι ανάγκες των ανθρώπων και η εξέλιξη της τεχνολογίας (καινούργια εργαλεία) δημιούργησαν στο πέρασμα των χρόνων τις πρώτες Οικοτεχνίες και Βιοτεχνίες οι οποίες παρήγαγαν προϊόντα όπως πήλινα και κεραμικά σκεύη, προϊόντα σιδήρου και χαλκού, υφάσματα, ενδύματα, κοσμήματα, όπλα κ.α. Για πολλά χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε την μυϊκή του δύναμη σε συνδυασμό με διάφορα εργαλεία για να φέρει σε πέρας τις εργασίες της Βιοτεχνίας του.
Η ανακάλυψη της ατμομηχανής το 1698 του Τόμας Σέιβερι καθώς και οι βελτιώσεις που έγιναν στη συνέχεια από τους Τόμας Νιούκομεν και του Τζέιμς Βάττ άλλαξε ριζικά το τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων. Ήταν το ξεκίνημα της Βιομηχανικής Επανάστασης και επομένως η μετάβαση από το χειρωνακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής στον μηχανοποιημένο.
H Bιομηχανική Επανάσταση (1760-1860) ήταν μια ιστορική περίοδος έντονων κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων όπου έλαβε χώρα στην Μεγάλη Βρετανία. Εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού αυξήθηκαν και οι ανάγκες για κατανάλωση διαφόρων αγαθών. Οι βιοτεχνίες δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες Βιομηχανίες όπου κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η χρήση των μηχανών στην παραγωγή με ενέργεια από τον ατμό. Η κλωστοϋφαντουργία και η σιδηροβιομηχανία ήταν οι πρώτες Βιομηχανίες που δημιουργήθηκαν την εποχή εκείνη. Παράλληλα την εποχή εκείνη εμφανίζονται οι σιδηρόδρομοι με τις ατμομηχανές, τα ατμόπλοια, το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο όπου βοήθησαν στην μετάδοση του εμπορίου και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. Η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, του τηλέγραφου, των μηχανών εσωτερικής καύσης (1870), των ηλεκτρικών μηχανών (1880) καθώς και η χρήση νέων μορφών ενέργειας όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης οδήγησε στην ραγδαία ανάπτυξη της Βιομηχανίας (αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής) με τρομερἐς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ένα μεγάλο επίτευγμα της Βιομηχανίας είναι η γραμμή παραγωγής. Η γραμμή παραγωγής αποτελεί ένα οργανωμένο σύστημα στη βιομηχανία, όπου έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη παραγωγή των προϊόντων. Τα υλικά περνάνε από διάφορα προκαθορισμένα διαδοχικά στάδια με τη βοήθεια μηχανών και αυτοματισμών πάνω σε μια ταινία μεταφοράς μέχρις ότου μας δώσουν την τελική μορφή του προϊόντος. Η πρώτη γραμμή παραγωγής εφαρμόστηκε στη Βιομηχανία αυτοκινήτων Ford το 1913 για την παραγωγή του Ford Model T. Aυτή η γραμμή παραγωγής έγινε ορόσημο για τη καθιέρωση της μαζικής παραγωγής προϊόντων σε ολόκληρο το κόσμο.
Τα είδη των Βιομηχανιών σήμερα:
Η βιομηχανία χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Βαριά Βιομηχανία όπου παράγει κυρίως μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία), ηλεκτρονικά είδη, στρατιωτικό υλικό, βιομηχανικές μηχανές κ.α.
Ελαφριά Βιομηχανία όπου παράγει προϊόντα μαζικής κατανάλωσης όπως τρόφιμα, ρουχισμό, χημικά προϊόντα κ.α.
49. Ποιες είναι οι πέντε (5) κύριες λειτουργίες (λειτουργικές διαρθρώσεις) της Βιομηχανικής Επιχείρησης και τι γνωρίζετε για αυτές;
Παρότι κάθε ετηχείρηση έχει την δική της λειτουργική διάρθρωση, ωστόσο οι
βασικές λειτουργίες της βιομηχανικής εταχειρήσεως είναι οι ακόλουθες:
Η λειτουργία Εφοδιασμού (ή προμηθειών). Ο τρόπος με τον οποίο προμηθεύεται η επιχείρηση τις πρώτες ύλες ή τα εμπορεύματά της.
Η λειτουργία Παραγωγής. Τι περιλαμβάνεται στην γραμμή παραγωγής.
Η λειτουργία Διοικήσεως. Ο τρόπος που διοικείται η εταιρία όπου λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις.
Η λειτουργία Ερευνών – Αναπτύξεως. Το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Η λειτουργία Διαθέσεως. Ο τρόπος μεταφοράς και παράδοσης των εμπορευμάτων.
Η λειτουργία Χρηματοδοτήσεως. Οι τρόποι που αντλεί ρευστότητα η επιχείρηση.
50. Τι καλούμε έξοδο και τι έσοδο σε μια επιχείρηση;
ή
Έσοδα
Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από πωλήσεις, παροχή υπηρεσιών, τόκους, προμήθειες και ενοίκια. Τα έσοδα στην ουσία επηρεάζουν το ύψος των απαιτήσεων των φορέων των επιχειρήσεων, δηλαδή την Καθαρή περιουσία. Αν και αντιπροσωπεύουν εισπράξεις (τρέχουσες ή μελλοντικές), κάθε εισροή μετρητών στην επιχείρηση δεν συνεπάγεται και δημιουργία εσόδου. Αν για παράδειγμα, εισπραχθεί ένα δάνειο από Τράπεζα, αυτή η εισροή δεν αποτελεί έσοδο για την επιχείρηση αλλά μία οφειλή της επιχείρησης προς την τράπεζα. Τα έσοδα αντιπροσωπεύουν την αύξηση της καθαρής περιουσίας της επιχείρησης.
Μια σημαντική διάκριση των εσόδων γίνεται με βάση την προέλευσή τους: Τα οργανικά έσοδα προέρχονται από το κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης π.χ ξενοδοχείο που προσφέρει ύπνο σε κάποια άτομα. Τα ανόργανα έσοδα προέρχονται από άλλες δευτερεύουσες δραστηριότητες ή τυχαία και μη ελεγχόμενα γεγονότα όπως π.χ. τα ίδια άτομα ήπιαν τα ποτάκια τους στο μπαρ και κάναν μασαζάκι και σάουνα. Η ίδια διάκριση ισχύει και για τα έξοδα.
Έξοδα
Τα έξοδα σε αντίθεση με τα έσοδα αποτελούν περιοδικές χρήσεις περιουσιακών στοιχείων ή αυξήσεις των υποχρεώσεων και μειώνουν την καθαρή περιουσία. Αντιπροσωπεύουν τρέχουσες ή μελλοντικές εκροές μετρητών , αλλά δεν πρέπει να συγχέεται η έννοια του εξόδου με την έννοια των πληρωμών. Η ισόποση εξόφληση ενός δανείου δεν αποτελεί έξοδο αλλά τακτοποίηση μίας οφειλής. Η καταβολή όμως τόκων αντιπροσωπεύει μία μείωση της καθαρής περιουσίας και άρα αποτελεί ένα έξοδο για την επιχείρηση που τους καταβάλλει και ένα έσοδο για την τράπεζα που τους εισπράττει. Έξοδα αποτελούν η μισθοδοσία των εργαζομένων, το κόστος των πρώτων υλών, οι προμήθειες , οι τόκοι και τα γενικά έξοδα όπως είναι π. χ ο φωτισμός και τα ενοίκια.
51. Τι είναι οι αριθμοδείκτες;
ή
Σε κάθε μορφή επιχείρησης, αλλά και επιχειρηματικής δράσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους αριθμητικούς δείκτες προκειμένου να έχουμε σαφή έλεγχο και αποτύπωση της εικόνας της επιχείρησης αλλά και για πληροφοριακούς και στατιστικούς λόγους. Οι αριθμοδείκτες αυτοί είναι σχέσεις μεταξύ διαφόρων μεγεθών της επιχείρησης και βασίζονται σε λογιστικά στοιχεία, επομένως αναφέρονται στο παρελθόν. Αποτελούν επομένως χρήσιμο μέσο που βοηθά στην ανάλυση και εκτίμηση των διάφορων προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων καθώς και στη λήψη των ορθών επιχειρηματικών αποφάσεων.
Τα στοιχεία για την κατάρτιση των αριθμοδεικτών λαμβάνονται από: Ισολογισμό, Γενική Εκμετάλλευση, ΑΧ, Λογαριασμούς. Οι δείκτες καλύπτουν όλους τους τομείς δραστηριότητας της επιχείρησης και για το λόγο αυτό ταξινομούνται σε ομάδες που διευκολύνουν την κατανόηση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης με ενιαίο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η σύγκρισή τους.
Ταξινομούνται σε τρείς κατηγορίες:
Α) Αναφέρονται στην ανάλυση της οικονομικής θέσης της επιχείρησης και τα στοιχεία παίρνονται από τον Ισολογισμό.
Β) Αναφέρονται στην ανάλυση της δυναμικής εικόνας της επιχείρησης και τα στοιχεία λαμβάνονται από τους λογαριασμούς εσόδων – εξόδων, Γενικής Εκμετάλλευσης και των ΑΧ.
Γ) Αφορούν τη συσχέτιση των στατιστικών στοιχείων του Ισολογισμού προς τα δυναμικά στοιχεία της Εκμετάλλευσης. Μας δίνεται έτσι ο βαθμός της ορθολογικής χρησιμοποίησης των μέσων της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
52. Προσδιορίστε το αντικείμενο (έννοια και περιεχόμενο) της Αναλυτικής Λογιστικής της Εκμετάλλευσης.
Το αντικείμενο της Αναλυτικής Λογιστικής της Εκμετάλλευσης, η οποία καλείται και Λογιστικής Κόστους ή Βιομηχανική Λογιστική, είναι ο προσδιορισμός του πραγματικού κόστους, για κάθε λειτουργία και προϊόν, καθώς και των αναλυτικών αποτελεσμάτων της Εκμετάλλευσης, για την κατάρτιση του Ισολογισμού και την τήρηση διαρκούς απογραφής, καθώς και η παροχή στοιχείων για την ανάλυση της τιμολογιακής πολιτικής, λήψης αποφάσεων, κατάρτιση πρότυπου κόστους. Χωρίς την ΑΛΕ δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το κόστος των αποθεμάτων που υπάρχουν και επομένως δεν μπορεί να γίνει η ακριβής αποτίμησή τους και η κατάρτιση του Ισολογισμού που γίνεται κατά την απογραφή.
53. Ποιος είναι ο ρόλος της γενικής λογιστικής και ποιος της αναλυτικής;
Η ΑΛΕ διαφέρει από την Γενική Λογιστική στο γεγονός ότι το αντικείμενο της τελευταίας είναι η παρακολούθηση των μεταβολών των στοιχείων του Ισολογισμού, των εσόδων και εξόδων, ενώ το αντικείμενο της ΑΛΕ είναι η παρακολούθηση γενικά της ροής των δαπανών και των επενδύσεων, δηλαδή της ροής του κόστους μέχρι να προσδιορίσουμε και να συγκρίνουμε το κόστος για κάθε προϊόν αναφορικά με τα έσοδά του.
Στο ΕΓΛΣ, όλες οι ομάδες λογαριασμών λειτουργούν μεταξύ τους σε ανεξάρτητο λογιστικό κύκλωμα, χωρίς να συνδέονται και να συλλειτουργούν με τους λογαριασμούς των άλλων μερών. Η ΑΛΕ (ομάδα 9) αποτελεί εξαίρεση και οι λογαριασμοί της συνδέονται και συλλειτουργούν (χρεοπιστώνονται) μόνο μεταξύ τους και αποτελούν έτσι ανεξάρτητο λογιστικό σύστημα. Δηλαδή λογαριασμοί της ομάδας 9 χρεοπιστώνονται μόνο με λογ/σμούς της ομάδας 9.
Στην ΑΛΕ καταχωρούνται:
τα λογιστικά δεδομένα των ομάδων 2,6,7,8 της Γενικής Λογιστικής
οι αναλύσεις για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών
οι εσωτερικές διακινήσεις των αποθεμάτων
Στους λογαριασμούς της ΑΛΕ καταχωρούνται και παρακολουθούνται τα λογιστικά δεδομένα των ομάδων 2,6,7,8 της Γενικής Λογιστικής, τα οποία αντικρίζονται μέσω του Λογαριασμού 90 «Διάμεσοι – Αντικριζόμενοι Λογαριασμοί» οι οποίοι και αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ της Γενικής Λογιστικής και της Αναλυτικής Λογιστικής.
54. Τι είναι το ημερολόγιο; Τι γνωρίζετε για τα ημερολογιακά άρθρα (εγγραφές);
Τα λογιστικά γεγονότα, πριν την καταχώρησή τους στους λογαριασμούς, καταγράφονται σε ένα ειδικό βιβλίο, το Ημερολόγιο. Το ημερολόγιο είναι ένα λογιστικό βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται, κατά χρονολογική σειρά σύμφωνα με τη διπλογραφική μέθοδο, όλα τα λογιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στην επιχείρηση. Η καταχώρηση κάθε λογιστικού γεγονότος στο ημερολόγιο λέγεται ημερολογιακή εγγραφή ή ημερολογιακό άρθρο και στηρίζεται πάντα σε δικαιολογητικό ή αποδεικτικό έγγραφο όπως τιμολόγιο, δελτίο αποστολής, απόδειξη πληρωμής, συμφωνητικό, φορτωτική κτλ.
Απαραίτητα στοιχεία κάθε ημερολογιακού άρθρου είναι:
α) Ο αύξοντας αριθμός του
β) Η ημερομηνία καταχώρησης του άρθρου
γ) Οι τίτλοι των λογαριασμών που χρεώνονται και πιστώνονται με τα ποσά τους.
δ) Η αιτιολογία της εγγραφής του άρθρου, που είναι ένα σύντομο ιστορικό του λογιστικού γεγονότος με αναφορά και του σχετικού δικαιολογητικού.
Το ημερολογιακό άρθρο, όταν περιλαμβάνει δύο λογαριασμούς, λέγεται απλό, ενώ, όταν περιλαμβάνει περισσότερους λέγεται σύνθετο.
Το πρώτο άρθρο που καταχωρείται στο ημερολόγιο είναι ο αρχικός ισολογισμός (για το άνοιγμα των βιβλίων) και το τελευταίο ο τελικός ισολογισμός (αντίθετα για το τεχνητό κλείσιμο των βιβλίων).
Μετά την καταχώρηση των λογιστικών γεγονότων στο ημερολόγιο, γίνεται η μεταφορά των μεταβολών στους αντίστοιχους λογαριασμούς. Η τήρηση του βιβλίου του Ημερολογίου είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία.
55. Ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας των λογαριασμών ενεργητικού και παθητικού;
Λογαριασμός του Ε για να αυξηθεί, χρεώνεται. Λογαριασμός του Π για να αυξηθεί, πιστώνεται.
56. Ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας των λογαριασμών τάξης και ποια γεγονότα παρακολουθούμε με αυτούς;
Οι λογαριασμοί τάξεως με τους οποίους παρέχονται σημαντικές πληροφορίες και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ομάδα 10 του ΕΓΛΣ. Οι λογαριασμοί τάξεως είναι λογαριασμοί ειδικής κατηγορίας, στους οποίους απεικονίζονται και παρακολουθούνται χρήσιμες πληροφορίες καθώς και γεγονότα που δημιουργούν νομικές δεσμεύσεις, χωρίς να επιφέρουν άμεση ποσοτική μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας, η οποία όμως (ποσοτική μεταβολή) είναι δυνατό να επέλθει στο μέλλον. Οι λογαριασμοί τάξεως λειτουργούν πάντοτε αμοιβαία, κατά ζεύγη λογαριασμών, σε αυτόνομο λογιστικό κύκλωμα της ομάδας 10, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συλλειτουργίας τους με τους λογαριασμούς ουσίας της γενικής λογιστικής (λογ. ομάδων 1-8) και της αναλυτικής λογιστικής εκμεταλλεύσεως (λογ. ομάδας 9).
Με τους λογαριασμούς τάξεως παρακολουθούνται ιδίως:
- Αλλότρια περιουσιακά στοιχεία.
- Εγγυήσεις που λαμβάνονται από την οικονομική μονάδα για εξασφάλιση απαιτήσεών της.
- Εγγυήσεις που παραχωρούνται από την οικονομική μονάδα για εξασφάλιση υποχρεώσεών της.
- Αμφοτεροβαρείς και άλλης φύσεως συμβάσεις, κατά το ανεκτέλεστο μέρος τους.
- Διάφορες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία
Οι λογαριασμοί τάξης λειτουργούν σε αυτόνομο λογιστικό Κύκλωμα και έχουν ως εξής:
Από την ανάπτυξη των λογαριασμών τάξης συμπεραίνουμε, ότι αυτοί λειτουργούν κατά ζεύγη, δηλαδή, όταν χρεώνεται ο ένας λογαριασμός του ζεύγους, πιστώνεται ο άλλος και αντίθετα. Η λειτουργία κατά ζεύγη γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο πρωτοβάθμιων λογαριασμών αλλά σε όλα τα επίπεδα. Επειδή λοιπόν λειτουργούν κατά ζεύγη, έχουν υπόλοιπα ίσα και αντίθετα. Οι λογαριασμοί τάξης είναι αμιγείς λογαριασμοί, δηλαδή χρεώνονται και πιστώνονται πάντα με την ίδια μονάδα αξίας. Όμως δεν είναι πάντοτε δυνατό να τηρούνται σε πραγματικές αξίες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να λειτουργούν με λογιστικά ισότιμα, δηλαδή συμβολικές αξίες που δείχνουν κατά κύριο λόγο την ύπαρξη και μόνο των περιουσιακών στοιχείων που απεικονίζονται με την εγγραφή τάξης π.χ. όταν φυλάσσονται στις αποθήκες της επιχείρησης «Χ» κιβώτια σφραγισμένα αγνώστου περιεχομένου ή περιεχομένου το οποίο είναι δύσκολο ν’ αποτιμηθεί ή δεν ενδιαφέρει η αποτίμηση τόσο, όσο η ποσότητα που φυλάσσεται, τότε χρησιμοποιούμε λογιστικό ισότιμο για την αποτίμησή του, που μπορεί να ανέρχεται σε ένα Ευρώ για κάθε κιβώτιο. Οι λογαριασμοί τάξης εμφανίζονται ιδιαιτέρως στον ισολογισμό, κάτω από τα συνολικά αθροίσματα του Ενεργητικού και του Παθητικού
57. Ποιες είναι οι εργασίες τέλους χρήσεως;
Οι λογιστικές εργασίες που γίνονται στο τέλος της διαχειριστικής χρήσης είναι οι παρακάτω: 1) Διενέργεια γενικής απογραφής και προσαρμογή ίων λογαριασμών σ’ αυτή. 2) Προσδιορισμός των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης καθώς και των αποτελεσμάτων χρήσης. 3) Σύνταξη οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός τέλους χρήσης, κατάσταση του λογαριασμού «Αποτελέσματα χρήσης», πίνακας διάθεσης των αποτελεσμάτων, κατάσταση του λογαριασμού «Γενικής εκμετάλλευσης» 4) Κλείσιμο των βιβλίων της χρήσης και άνοιγμα τους για τη νέα χρήση.
58. Τι είναι η οριζόντια και τι η κάθετη επικοινωνία;
Κάθετη: Η προς τα κάτω επικοινωνία γίνεται από συγκεκριμένους και αρμόδιους πομπούς προς συγκεκριμένους δέκτες (υφισταμένους) και βοηθά (πλεονεκτήματα) στην: • Αποσαφήνιση-κατανόηση και υλοποίηση στόχων και στρατηγικών • Παροχή οδηγιών εκτέλεσης και συντονισμό εργασιών • Ενημέρωση για τις ακολουθούμενες διαδικασίες και πρακτικές • Ενημέρωση-αναπληροφόρηση για την απόδοση υπαλλήλων και διευθύνσεων • Παρακίνηση των εργαζομένων να δεχτούν την αποστολή και τις αξίες της επιχείρησης. Μειονεκτήματα • Παραμόρφωση ή αλλοίωση του μηνύματος • Το 25% των πληροφοριών χάνονται • Η διοίκηση παρουσιάζεται ορισμένες φορές αυταρχική.
Η οριζόντια επικοινωνία εξυπηρετεί τη μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ συναδέλφων που βρίσκονται στο ίδιο οργανωτικό επίπεδο ή ομοιόβαθμων που βρίσκονται σε διαφορετικά οργανωτικά επίπεδα, οπότε η επικοινωνία τους είναι δυνατόν να είναι είτε πλάγια, είτε οριζόντια. Σκοπός της οριζόντιας επικοινωνίας είναι ο συντονισμός και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων και γι’αυτό το λόγο συστήνουν επιτροπές, ομάδες ειδικού έργου ακόμα καθιερώνουν τακτικές συναντήσεις στελεχών. Η οριζόντια επικοινωνία βοηθά:
- Διατμηματική επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη εκτέλεση κοινών
έργων (μεταξύ τμημάτων και διευθύνσεων - Επίλυση λειτουργικών προβλημάτων και στη βέλτιστη της
συνεργατικότητας στο τμήμα ή τη διεύθυνση - Ταχύτερη και καλύτερη ενημέρωση των γραμμικών στελεχών αλλά και
παροχή συμβουλών από τους επιτελικούς
59. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ο.Ε. και ποια της Ε.Ε.;
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ο.Ε., που τη διαφοροποιεί μάλιστα από άλλες προσωπικές εταιρείες, είναι η ευθύνη των εταίρων, που είναι ίδια για όλους. Καθένας ευθύνεται με όλη του την περιουσία και για το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, όποιο και αν είναι το ύψος της συμμετοχής του στο κεφάλαιο. Στη διοίκηση συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι εταίροι, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα, λόγω του τρόπου κατανομής της ευθύνης, είναι αρκετά υψηλή.
Στην ετερόρρυθμη εταιρεία, ένας η περισσότεροι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και αλληλέγγυα για τις εταιρικές υποχρεώσεις, όπως ακριβώς και οι εταίροι της ομόρρυθμης εταιρείας και αποκαλούνται ομόρρυθμοι εταίροι, ενώ ένας η περισσότεροι εταίροι ευθύνονται περιορισμένα, δηλαδή μόνο μέχρι του ποσού της εισφοράς τους, και αποκαλούνται ετερόρρυθμοι εταίροι.
60. Να αναφέρετε επιγραμματικά τις μορφές γραπτής και προφορικής επικοινωνίας.
Γραπτή: εμπορικές επιστολές, αιτήσεις, αναφορές, εκθέσεις, προτάσεις, εγκύκλιοι, εντολές, οδηγίες, εφημερίδες, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια.
Προφορική: συνέντευξη, συνέδριο, συμβούλιο, ομιλία, παρουσίαση, συνάντηση, διαφήμιση.
61. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ε.Π.Ε.;
Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3190/1955, η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης είναι εμπορική, έστω και αν ο σκοπός αυτής δεν είναι εμπορική επιχείρηση, ωστόσο απαγορεύεται η άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως τραπεζικές, ασφαλιστικές, χρηματιστηριακές, διαχείριση χαρτοφυλακίου αξιογράφων, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματοδοτική μίσθωση, πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων, προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας (μόνο venture capital) και αθλητικές δραστηριότητες.
Άλλα βασικά χαρακτηριστικά:
- Η διαίρεση του κεφαλαίου σε “μερίδες συμμετοχής” κάθε μία εκ των οποίων αποτελείται από εταιρικά μερίδια, από τα οποία το καθένα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ.
- Συγκεκριμένοι όροι δημοσιότητας κατά την ίδρυσή της αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.
- Η ορισμένη διάρκειά της (αν και η παράλειψη αναγραφής της διάρκειας δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας της εταιρείας).
- Η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων.
- Η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία πλέον του μισού του όλου αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν πλέον του μισού του όλου εταιρικού κεφαλαίου.
- Η ύπαρξη δύο οργάνων, ήτοι της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων και του διαχειριστή ή διαχειριστών.
62. Ποια είναι τα όργανα διοίκησης της Ε.Π.Ε. και ποιες είναι οι βασικές τους αρμοδιότητες;
Καταρχάς, θα πρέπει να απαριθμήσουμε τα όργανα διοίκησης της ΕΠΕ. Πρώτο και κύριο όργανο είναι η Συνέλευση των εταίρων (άρθρο 10 του Ν.3190/1955, περί ΕΠΕ), η οποία αποφασίζει για τις τροποποιήσεις του καταστατικού, εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις, παρατείνει την διάρκεια της εταιρείας, διορίζει τον ή τους διαχειριστές και γενικώς, επιβλέπει την εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας. Το δεύτερο όργανο διοίκησης είναι ο, ή οι διαχειριστές. Οι διαχειριστές, ενδέχεται να είναι εταίροι ή μη εταίροι, ένας ή περισσότεροι, για ορισμένο ή για αόριστο χρονικό διάστημα. Τους διαχειριστές διορίζει, ανακαλεί ή απαλλάσσει από κάθε ευθύνη, μόνο η Συνέλευση των εταίρων. Συνεπώς, στην ΕΠΕ δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο (όπως στην ΑΕ) και προφανώς, όταν αναφέρεσθε σε Δ.Σ. για ΕΠΕ, εννοείτε τους διαχειριστές της ΕΠΕ, δεδομένου ότι αυτοί ενεργούν πράξεις για την εταιρεία και αυτοί, νόμιμα την εκπροσωπούν. Σημειώνουμε ότι κατά τον Ν.3190/1955 (περί ΕΠΕ), ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας έχει η ίδια η ΕΠΕ και όχι οι εταίροι. Αυτό εξάλλου, αναφέρεται σαφώς στο εναρκτήριο άρθρο του παραπάνω νόμου: Επί της ΕΠΕ, για τις εταιρικές υποχρεώσεις, ευθύνεται μόνο η εταιρεία, δια της περιουσίας . Αυτό σαφώς αναφέρεται στο κεφαλαιουχικό στοιχείο (και όχι στο προσωπικό), που διακρίνει την νομική μορφή της ΕΠΕ, σε αντίθεση με την ΟΕ ή την ΕΕ. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο βασικός κανόνας είναι ότι οι διαχειριστές δεν υπέχουν προσωπική ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, έναντι τρίτων. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι ούτε η περιουσία των διαχειριστών είναι υπέγγυα, ούτε οι ίδιοι υπόκεινται σε προσωποκράτηση. Παρόλα αυτά, υφίσταται η εξαίρεση, κατά την οποία, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι διαχειριστές υπόκεινται σε προσωπική κράτηση για εκείνα τα χρέη της ΕΠΕ προς το Δημόσιο, που είτε ήσαν ήδη βεβαιωμένα, όταν αυτοί ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, είτε δημιουργήθηκαν ή βεβαιώθηκαν, κατά την διάρκεια της θητείας τους. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση ίδρυσης υποκαταστήματος (άρθρο 8, παράγραφος 6). Θα πρέπει δε, για την ποινική ευθύνη των διαχειριστών της ΕΠΕ (απιστία, υπεξαίρεση, απάτη), να βλέπουμε σε συνδυασμό και τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν.3190/1955 (ποινικές διατάξεις). ο εταίρος της ΕΠΕ και τα όργανα της εταιρείας έχουν ευθύνη και υπάρχει περίπτωση να κληθούν σε καταβολή αποζημίωσης, προς κάποιον που υπέστη ζημιά από πράξεις ή παραλείψεις πράξεων, τόσο κατά την σύσταση, όσο και κατά την λειτουργία της εταιρείας. Τα ανωτέρω, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, η οποία δικαιούται να αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση, υποχρεώνοντας στην τήρηση και εφαρμογή της, ακόμη και τους εταίρους που απουσιάζουν ή διαφωνούν. Τέλος, τα πρόσωπα που είναι διαχειριστές και γενικά εντεταλμένοι στη διοίκηση της ΕΠΕ κατά το χρόνο της διάλυσής της, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα, για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που οφείλεται από την εταιρεία, καθώς και των φόρων που παρακρατούνται ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους.
Σελίδα 5 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
63. Τι προϋποθέτει η σύσταση της Ε.Π.Ε. από νομική άποψη και τι από λογιστική άποψη;
Το κεφάλαιο μιας ΕΠΕ καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς κανένα περιορισμό. Το κεφάλαιο πρέπει να είναι καταβεβλημένο κατά την σύστασή της. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ολόκληρο σε μετρητά, μπορεί να είναι και εισφορά σε είδος, δηλαδή εισφορά περιουσιακού στοιχείου στην εταιρεία (πχ ακίνητο). Όμως στην περίπτωση που μέρος του αρχικού εταιρικού κεφαλαίου (το πολύ το 50% αυτού) καλύπτεται με εισφορά σε είδος θα πρέπει να έχει προηγηθεί αποτίμηση.
Το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας (70 ΕΥΡΩ). Εφόσον οι ιδρυτές είναι πάνω από 3, το κόστος προσαυξάνεται με 5 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή.Το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης της Εταιρείας δεν επιστρέφεται.Και επιπλέον:
- Το τέλος καταχώρησης Γ.Ε.Μ.Η (10 ΕΥΡΩ)
- Το κόστος εγγραφής στο επιμελητήριο, το οποίο καθορίζεται από το κάθε Επιμελητήριο.
- Το Τέλος υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, το οποίο ανέρχεται σε ποσό 5,80 ευρώ.
64. Πώς γίνεται η διανομή των κερδών προς διάθεση στην Ε.Π.Ε.;
Η Ε.Π.Ε. υποχρεούται από τον νόμο να παρακρατεί 5% των κερδών για τον σχηματισμό Τακτικού Αποθεματικού. Αυτή η υποχρέωση σταματά στην Ε.Π.Ε. όταν το Τακτικό Αποθεματικό γίνει ίσο με το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου. Τα κέρδη κατανέμονται στους εταίρους σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζει το καταστατικό. Αν δεν ορίζονται ποσοστά, τότε στα κέρδη συμμετέχουν σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής στο κεφάλαιο
65. Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι λύσης της Ε.Π.Ε.;
Η εταιρία λύεται: α) όταν το προβλέπει το καταστατικό. β) απο απόφαση ΓΣ. γ) απο απόφαση δικαστηρίου δ) κύρηξη σε πτώχευση.
66. Να αναφέρετε τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Συνεταιρισμού.
Συνεταιρισμός είναι εμπορική εταιρία με νομική προσωπικότητα της οποίας ο αριθμός των συνεταίρων και το κεφάλαιο είναι μεταβλητά . Σκοπός είναι η συνεργασία των μελών η πρόοδος της ιδιωτικής οικονομίας κάθε μέλους (και όχι το κέρδος) και τέλος η ηθική και κοινωνική προαγωγή τους . Ο συνεταιρισμός θεωρείται προσωπική εταιρία γιατί αποτελεί ένωση προσώπων και όχι ένωση κεφαλαίων.
Τρία είναι τα χαρακτηριστικά του συνεταιρισμού:
- το μεταβλητό του αριθμού των συνεταίρων (τουλάχιστον επτά άτομα αρχικά)
- το μεταβλητό του κεφαλαίου.
- Ο μη κερδοσκοπικός σκοπός αυτού.
Τους συνεταιρισμούς τους διακρίνουμε στις εξής κατηγορίες:
1. α. Γεωργικούς και β. Αστικούς συνεταιρισμούς
2. α. Παραγωγικούς, β. Καταναλωτικούς ή Προμηθευτικούς και γ. Πιστωτικούς.
3. α. Αναγκαστικούς και β. Ελεύθερους συνεταιρισμούς.
4. α. Ενώσεις συνεταιρισμών, β. Ομοσπονδία συν/μών και γ. Συνομοσπονδία συνεταιρισμών.
Όλοι οι συνεταιρισμοί είναι έμποροι από το νόμο και υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας και διέπονται από το βασικό νόμο 1667/86 (συνέχεια του Ν. 602/1914) όπως στη συνέχεια τροποποιήθηκε.
67. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας Α.Ε.;
Η ανώνυμη εταιρία παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Σωματειακή συγκρότηση. Συνέπεια του χαρακτηριστικού της αυτού είναι ότι η ύπαρξή της δεν εξαρτάται από την τύχη και τη θέληση του κάθε μετόχου ατομικά. Η διοίκηση της ανώνυμης εταιρίας δεν ανήκει στους μετόχους. Ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο που ορίζεται αφηρημένα στο καταστατικό και εκλέγεται από τη γενική συνέλευση.
2. Κεφαλαιουχική οργάνωση. Στην εταιρία αυτή η πραγμάτωση του εταιρικού σκοπού στηρίζεται στην περιουσιακή και όχι στην προσωπική συμβολή των εταίρων. Η περιουσία που σχηματίζεται και που δεσμεύεται μέσω του θεσμού του κεφαλαίου και των αποθεματικών αφενός αποβλέπει στην προώθηση του εταιρικού σκοπού και αφετέρου αποτελεί εγγύηση για τους εταιρικούς δανειστές, αφού τέτοια εγγύηση δεν αποτελεί η προσωπική ευθύνη των εταίρων. Στην ανώνυμη εταιρία τον βασικό ρόλο τον διαδραματίζει το ποσοστό συμμετοχής του εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο.
3. Πλήρης νομική προσωπικότητα. Η αε έχει νομική προσωπικότητα. Ακόμα, έχει δική της επωνυμία, έδρα και εθνικότητα. Έχει δική της βούληση, που τη σχηματίζουν και την εκφράζουν τα όργανά της.
4. Εμπορική ιδιότητα. Η ανώνυμη εταιρία αποκτά την εμπορική ιδιότητα από τον τύπο της.
5. Μετοχικό κεφάλαιο. Η ανώνυμη εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο, που αποτελεί τη διασφάλιση των εταιρικών δανειστών, αφού κυρίως μέσω αυτού συγκροτείται και δεσμεύεται η εταιρική περιουσία.
6. Ύπαρξη μετοχών. Η εταιρική συμμετοχή, που καλείται μετοχή, αντιστοιχεί σε ποσοστό του κεφαλαίου της εταιρίας. το ποσοστό αυτό, που κατά συνεκδοχή λέγεται επίσης «μετοχή», είναι κατ’ αρχή ίσο για όλες τις μετοχές. Η μετοχή είναι ελεύθερα μεταβιβαστή και μπορεί να ενσωματώνεται σε έγγραφο, που είναι αξιόγραφο και που επίσης κατά συνεκδοχή λέγεται «μετοχή».
7. Η εξουσία διαχείρισης και εκπροσώπησης δεν είναι μετοχικό δικαίωμα. Δεν συνδέεται ούτε μπορεί να συνδεθεί με τη μετοχική ιδιότητας. Ανήκει σε αυτοτελές όργανο, το διοικητικό συμβούλιο, που κατά κανόνα εκλέγεται από το ανώτατο όργανο, τη γενική συνέλευση. Μάλιστα στο διοικητικό αυτό όργανο μπορούν να μετέχουν και συνήθως μετέχουν και μη μέλη της εταιρίας.
8. Έλλειψη υποχρεώσεων. Αυτό τις συνέπειες της κεφαλαιουχικές οργάνωσης της ανώνυμης εταιρίας είναι και ότι σε βάρος των μετόχων της δεν γεννιούνται υποχρεώσεις, πέρα από την αρχική για καταβολή του κεφαλαίου που ανέλαβαν. Μάλιστα, ούτε από το καταστατικό ή τη γενική συνέλευση μπορούν να επιβληθούν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις σε βάρος των μετόχων.
68. Να εξηγήσετε τους λόγους δημιουργίας των λογαριασμών και να αναφέρετε τη σχέση ισολογισμού και λογαριασμών.
Οι λογαριασμοί δημιουργούνται για να παρακολουθούμε κάθε στοιχείο της επιχείρησης με τις αντίστοιχες χρεώσεις και πιστώσεις του. Στο τέλος, το υπόλοιπο των λογαριασμών μεταφέρεται στον Ισολογισμό.
69. Πού τηρούνται τα βιβλία και τα στοιχεία μίας επιχείρησης;
Τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών τηρούνται στην έδρα του επιτηδευματία
70. Η σφραγίδα της επιχείρησης ποια στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνει;
Η σφραγιδα της επιχείρησης περιλαμβάνει την επωνυμια της επιχειρησης,την εδρα της δηλ.οδό ,αριθμό και περιοχή, το ΑΦΜ στοιχεια τα οποία έχουν δηλωθει στο ΤΑΧΙS και προεραιτικά το τηλέφωνο και το email της επιχειρησης.
71. Τι είναι το μητρώο παγίων και τι αναγράφεται σ΄ αυτό;
Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν βιβλίο μητρώου πάγιων περιουσιακών στοιχείων, για τη διαχειριστική παρακολούθηση του κάθε πάγιου περιουσιακού στοιχείου και για τη λογιστική παρακολούθηση της αξίας κτήσεως και των αποσβέσεων του και γενικότερα της τύχης του. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την τελευταία ανάλυση των λογαριασμών, δηλαδή περιλαμβάνει αναλυτικά με κάθε λεπτομέρεια τα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Το μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:
1.Τα στοιχεία που εξατομικεύουν το είδος (ονοματολογία και διακριτικά στοιχεία)2.Τα στοιχεία της λογιστικής του εντάξεως (τίτλοι και κωδικοί αριθμοί του πρωτοβάθμιου και του ορισμού της τελευταίας βαθμίδας)3.Την αιτιολογία και τα σχετικά στοιχεία κτήσεως δηλαδή την αρχική αξία κτήσεως και τις μεταβολές της (προσθήκες, βελτιώσεις, μειώσεις)4.Τον τόπο εγκαταστάσεως ή τον τρίτο στις εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκεται το πάγιο στοιχείο.5.Την ημερομηνία που άρχισε η χρησιμοποίηση ή η λειτουργία του, καθώς και την ημερομηνία που τυχόν τέθηκε σε αδράνεια.6.Την τυχόν ύπαρξη βαρών πάνω σ’ αυτό (είδος βάρους, αιτία, ποσό)7.Τον κωδικό αριθμό της τελευταίας βαθμίδας του λογαριασμού αποσβέσεων.7.Τις λογισμένες αποσβέσεις (συντελεστής και ποσό) και τα στοιχεία της λογιστικής τους εγγραφής (α/α παραστατικού, ημερομηνία), καθώς και τις αντιλογιζόμενες αποσβέσεις π.χ. σε περίπτωση πωλήσεως ή καταστροφής.9.Τον συντελεστή Φ.Π.Α. με τον οποίο επιβαρύνεται ή την απαλλαγή του.
10.Τα στοιχεία και την αιτία του τερματισμού της παραγωγικής του ζωής π.χ. εκποίηση, διάλυση ή καταστροφή.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τηρούν το μητρώο αυτό κατά ομάδες ομοειδών παγίων στοιχείων, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο πάγιο στοιχείο κατά την πώληση ή καταστροφή κτλ θα είναι δυνατόν να εξατομικεύεται. Η θεώρηση του μητρώου από την οικονομική εφορία απαλλάσσει την οικονομική μονάδα από την υποχρέωση της αναλυτικής καταχωρήσεως των πάγιων στοιχείων και στην άλλη όψη οι κατ’ έτος διενεργούμενες αποσβέσεις.
72. Ποιες είναι οι πηγές του δικαίου;
Οι πηγές του Δικαίου είναι δύο, ο Νόμος και το Έθιμο. Η διαφορά των δύο αυτών πηγών δικαίου είναι ότι ο μεν Νόμος είναι γραπτός κανόνας δικαίου ενώ το Έθιμο αποτελεί τον άγραφο νόμο δικαίου που πολλές φορές υπερισχύει του Νόμου, φθάνει να μη υπερβαίνει την καλώς νοούμενη έννομη τάξη (π.χ η βεντέτα, ή η ζωοκλοπή ως απόδειξη υπεροχής στη κλοπή των υποψήφιων γαμπρών της Νάξου, που αμφότερες είναι καταδικαστέες).
Ο Νόμος ως πηγή δικαίου λαμβάνει με την ευρύτερη αυτού έννοια πάσα γραπτή πηγή δικαίου που θέτει η Πολιτεία. Έτσι με την ευρύτητα του όρου ο Νόμος περιλαμβάνει το Σύνταγμα, τα Ψηφίσματα, τις Συντακτικές πράξεις, τους Αναγκαστικούς Νόμους, τους υπό τη στενή έννοια Νόμους, τα κανονιστικού περιεχομένου διατάγματα και τις Υπουργικές αποφάσεις.
73. Τι εννοούμε στο δίκαιο φυσικό πρόσωπο και ποιες οι ιδιότητές του;
Φυσικό πρόσωπο είναι κάθε άνθρωπος που γεννιέται ζωντανός και συνεπώς είναι ικανός για δικαιώματα και υποχρεώσεις.
1. Φύλο
Αποτελεί και αυτό μέσο για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του προσώπου .Άρθρο 4.2ΣΥΝΤ την αρχή της ισότητα των 2 φυλών
2. Ηλικία
Η συμπλήρωση ορισμένης ηλικίας θεωρείται από τον νόμο κριτήριο ότι το άτομο έχει αποκτήσει μια πνευματική ωριμότητα και ικανότητα για δικαιοπραξία ή αδικοπραξία ,ικανότητα για κατάρτιση σύμβασης εργασίας Άρθρο 136 ΑΚ ικανότητα για υιοθεσία Άρθρα 1543,1582 ΑΚ ,ικανότητα για συναίνεση σε υιοθεσία Άρθρο 1555 ΑΚ
3. Υγεία
Η σωματική αναπηρία όπως και η ψυχική ή διανοητική διαταραχή είναι δυνατόν να επιδράσουν στην ικανότητα του προσώπου για δικαιοπραξία ή για αδικοπραξία
4. Θρησκεία
Ελευθέρια θρησκευτικής συνείδησης και στη Ελευθέρια λατρείας πριν τροποποιηθεί ΑΚ επηρέαζαν αρκετά θέματα οικογενειακού δικαίου. Σήμερα η επίδραση είναι πολύ περιορισμένη και παντρεύονται με πολιτικό γάμο ή και με γάμο της θρησκείας τους Άρθρο 1471 ΑΚ
5. Τιμή
Είναι κοινωνική άξια και υπόληψη που αποδίδεται σε κάθε πρόσωπο και προστατεύεται με ειδικές διατάξεις του ΑΚ (Άρθρο 57Ακ αναφορά στο δικαίωμα της προσωπικότητας Άρθρο 57Ακ αναφορά σε δυσφημιστικές διαδόσεις )
6. Συγγένεια
Είναι ο δεσμός που συνάδει δυο ή περισσότερα πρόσωπα μεταξύ τους. Διακρίνεται σε εξ αίματος Άρθρο 1461 ΑΚ (2 πρόσωπα που το ένα κατάγεται από το άλλο γονέας –παιδί είτε και τα 2 κατάγονται από ένα τρίτο πρόσωπο αδέρφια )και εξ αγχιστείας Άρθρο 1462 ΑΚ (είναι σχέση που συνάδει τους εξ αίματος συγγενείς του ενός με τον άλλον σύζυγο –πχ γονείς και αδέρφια της Α είναι συγγενείς εξ αγχιστείας με τον σύζυγο της Α).
7. Κοινωνική Θέση
74. Τι είναι δικαίωμα; Να αναφέρετε τις διακρίσεις του δικαιώματος.
1α. απαίτηση, αξίωση που την επιτρέπει ένας άγραφος νόμος ή που την κατοχυρώνει ένας γραπτός νόμος, σε αντιδιαστολή προς την υποχρέωση ή το καθήκον: Φυσικά δικαιώματα, που απορρέουν από το φυσικό δίκαιο. Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Παραβίαση / σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι έχουν ~ στη ζωή / στη μόρφωση.
α) Η προσωπική ασφάλεια
Η προσωπική ασφάλεια είναι θεμελιώδες στοιχείο της ελευθερίας. Για τον λόγο αυτό, το Σύνταγμα προβλέπει ειδικές εγγυήσεις, ώστε κανένα κρατικό όργανο να μην μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά ενός ατόμου, αν δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει την πράξη του ως αξιόποινη: «κανένα έγκλημα δεν τιμωρείται, καμιά ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο» (λατ. ‘nullum crimen nulla poena sine lege’).
β) Η αρχή του νόμιμου δικαστή
Η προστασία της προσωπικής ασφάλειας συμπληρώνεται με την αρχή του νόμιμου δικαστή. Νόμιμος δικαστής είναι εκείνος που ορίζεται εκ των προτέρων από τον νόμο ως αρμόδιος να δικάσει και κάθε άλλη υπόθεση όμοια, από άποψη περιεχομένου ή προσώπου, με τη συγκεκριμένη κάθε φορά υπόθεση. Αποτρέπεται έτσι το ενδεχόμενο επεμβάσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην αντικειμενικότητα της κρίσης των δικαστηρίων.
γ) το άσυλο της κατοικίας και η προστασία του ιδιωτικού βίου
Το Σύνταγμα προστατεύει την κατοικία και την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου, την οποία θεωρεί «απαραβίαστη». Αναγνωρίζει δηλαδή στο άτομο το δικαίωμα να ζει απερίσπαστο, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις (π.χ. εκ μέρους των οργάνων του κράτους), μόνο ή με την οικογένειά του (οικογενειακό άσυλο). ‘My home is my castle’,( «το σπίτι μου είναι το φρούριό μου»), κατά την παραδοσιακή αγγλοσαξονική έκφραση).
Τι σημαίνει άσυλο; Άσυλο σημαίνει απαραβίαστος τόπος. Κανένας δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο χώρο της κατοικίας, χωρίς τη συγκατάθεση του ενοίκου. Επίσης, κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τον ενοίκο να εισέλθει στην κατοικία του. Η κατ’ οίκον έρευνα επιτρέπεται μόνο κατά τους ορισμούς του νόμου.
δ) το δικαίωμα αναφοράς στις αρχές
Το δικαίωμα αναφοράς είναι το δικαίωμα του καθενός, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, να αναφέρεται εγγράφως στις αρχές είτε για υποθέσεις που τον αφορούν και τον θίγουν άμεσα είτε για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Από την άλλη πλευρά, οι αρχές της πολιτείας είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα, σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με τον νόμο.
Ο πολίτης που θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να καταφύγει είτε στα δικαστήρια είτε στον Συνήγορο του Πολίτη που λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.
ε) Η θρησκευτική ελευθερία
«Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη.
Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός» (άρθρο 13 παρ. 1).
Ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που επιθυμεί.
Έχει επίσης την ελευθερία να εξωτερικεύει την πίστη και τα θρησκευτικά συναισθήματά του με ειδικές τελετουργικές διαδικασίες, εφόσον δεν προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Εξάλλου το Σύνταγμα απαγορεύει τον προσηλυτισμό, την προσπάθεια δηλαδή προσέλκυσης οπαδών σε κάποια θρησκεία με αθέμιτα μέσα.
στ) Η ελευθερία τύπου και έκφρασης
«Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους» (άρθρο 14 Σ.).
Η ελευθερία του τύπου αποτελεί πραγμάτωση της ουσίας της δημοκρατίας. Μέσω αυτής ασκείται η ελευθερία της έκφρασης, δηλαδή η δυνατότητα του καθενός να διατυπώνει τις σκέψεις του και να διαδίδει ελεύθερα τους στοχασμούς του. ∆ια μέσου του τύπου υλοποιείται η ύπαρξη πολυφωνίας. Ο τύπος άλλωστε είναι η αποκαλούμενη «τέταρτη εξουσία» που ελέγχει την άσκηση της κρατικής εξουσίας.
Η ελευθερία του τύπου περιλαμβάνει την ελευθερία κυκλοφορίας, διανομής και πώλησης των εντύπων, εφημερίδων, περιοδικών κτλ. Το Σύνταγμα απαγορεύει τον έλεγχο του περιεχομένου του εντύπου, εφημερίδας, περιοδικού, κτλ. πριν από την κυκλοφορία του (λογοκρισία), είτε την αφαίρεση των φύλλων του εντύπου μετά τη δημοσίευση (κατάσχεση).
75. Τι είναι «νομικό πρόσωπο» και ποιες οι διακρίσεις του;
Νομικό πρόσωπο μπορεί να προκύψει από ένωση προσώπων ή περιουσιών για την εξυπηρέτηση ορισμένου σκοπού. Τα κύρια νομικά πρόσωπα του Αστικού Κώδικα είναι τα εξής:
α. Σωματείο
γ. Ίδρυμα (Περιουσία για συγκεκριμένο σκοπό)
Νομικά πρόσωπα είναι επίσης και οι εμπορικές εταιρείες (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, κλπ.), τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
76. Δώστε την έννοια της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.
Την καλή πίστη την διακρίνουμε σε αντικειμενική και υποκειμενική από τις οποίες μόνο η πρώτη είναι πηγή δικαίου. Ως αντικειμενική καλή πίστη εννοείται η ευθήτητα ,εντιμότητα και ειλικρίνεια που πρέπει να τηρεί κανείς στις συναλλαγές και γενικότερα στην κοινωνική συμβίωση. Για παράδειγμα από την καλή πίστη προκύπτει η υποχρέωση του πωλητή μηχανήματος να παραδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης στον αγοραστή ακόμα κι αν αυτό δεν ορίζεται απ το νόμο ή δεν συμφωνήθηκε στη σύμβαση.Η αντικειμενική πίστη αξιολογεί την εξωτερική συμπεριφορά του ατόμου αδιαφορώντας για τα κίνητρα του και γενικότερα για υποκειμενικούς παράγοντες. Ως υποκειμενική καλή πίστη εννοείται η πεποίθηση ενός προσώπου ότι η συμπεριφορά του είναι καθόλα νόμιμη,ότι δεν αδικεί κανένα ,ότι απέκτησε νομότυπα ένα δικαίωμα κλπ.
Οι συνήθειες που κρατούν στις συναλλαγές ή σε ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών καλούνται <<συναλλακτικά ήθη>>.Είναι ο συνηθισμένοι στις συναλλαγές τρόποι ενέργειας ή συμπεριφοράς,οι οποίοι ακολουθούνται σε ορισμένο τόπο,κατηγορία συναλλαγών ή επαγγελματικό κύκλο. Όταν ο νόμος παραπέμπει ρητά στα συναλλακτικά ήθη ,στην επιτόπια συνήθεια ή απλώς στη συνήθεια οι τρόποι αυτοί συμπεριφοράς καθίστανται δευτερογενείς κανόνες δικαίου .Τα συναλλακτικά ήθη δεν λαμβάνονται υπόψη αν είναι αντίθετα στα χρηστά ήθη.
77. Τι είναι ευρεσιτεχνία και πώς κατοχυρώνεται;
«οι ευρεσιτεχνίες αφορούν επινοήματα νέα, που εμπεριέχουν εφευρετική δραστηριότητα και είναι επιδεκτικά βιομηχανικής εφαρμογής. Η ευρεσιτεχνία μπορεί να αναφέρεται σε προϊόν, μέθοδο ή βιομηχανική εφαρμογή».
Με τον όρο νέα κρίνεται κάθε εφεύρεση η οποία δεν είναι γνωστή οπουδήποτε στον κόσμο από γραπτή ή προφορική περιγραφή ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πριν από την ημερομηνία κατάθεσής της αίτησης για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Μια εφεύρεση επίσης θεωρείται ότι εμπεριέχει εφευρετική δραστηριότητα αν δεν προκύπτει με προφανή τρόπο από την υπάρχουσα στάθμη της τεχνικής.
Η διαδικασία χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας πραγματοποιείται με τέσσερα βήματα
– Την κατάθεση της αίτησης στον ΟΒΙ
Η κατάθεση της αίτησης στον ΟΒΙ θα πρέπει να εμπεριέχει το πλήρες όνομα ή την επωνυμία, την εθνικότητα, την κατοικία ή την έδρα και την διεύθυνση του καταθέτη. Επίσης πρέπει να περιλαμβάνεται η περιγραφή της εφεύρεσης, η περίληψή της καθώς και ο προσδιορισμός μιας ή περισσότερων αξιώσεων. Ως αξιώσεις νοούνται η έκταση και το περιεχόμενο της αιτούμενης προστασίας του καταθέτη. Τέλος συμπληρώνεται το αίτημα χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Το τέλος κατάθεσης αίτησης για χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας κοστίζει 50ευρώ ενώ για περαιτέρω των δέκα αξιώσεων καταβάλλεται τέλος 30 ευρώ για κάθε μια.
-Προθεσμία 4 μηνών για τυχόν διορθώσεις ή συμπλήρωση ελλείψεων
Με την κατάθεση της αίτησης δίνεται προθεσμία 4 μηνών για τυχόν διορθώσεις ή συμπλήρωση ελλείψεων από την πλευρά του καταθέτη.
-Έλεγχος για το “νέο” και την εφευρετική δραστηριότητα και η σύνταξη έκθεσης έρευνας
Ο ΟΒΙ στη συνέχεια πραγματοποιεί έλεγχο για το “νέο” και συντάσσεται από εξειδικευμένους επιστήμονες του οργανισμού ή έκθεση έρευνας ανάλογα με τον τομέα που ανήκει η εφεύρεση. Η σύνταξη της έκθεσης έρευνας κοστίζει 300 ευρώ ενώ για την περίπτωση που ο εφευρέτης επιθυμεί έκθεση έρευνας με αιτιολογημένη γνώμη, δηλαδή έκθεση έρευνας που να συνοδεύεται από σχόλια ή συνοπτικές επεξηγηματικές παρατηρήσεις για τα χαρακτηριστικά της εφεύρεσης (το νέο χαρακτήρα της, το εφευρετικό της βήμα και την βιομηχανική εφαρμογή της) το τέλος κοστίζει 800 ευρώ.
-Προθεσμία 3 μηνών για παρατηρήσεις του καταθέτη στην έκθεση έρευνας
Στη συνέχεια η έκθεση έρευνας δίνεται στον καταθέτη με σκοπό να διατυπώσει τυχόν παρατηρήσεις. Κατόπιν συντάσσεται η τελική έκθεση έρευνας ενώ ο εφευρέτης δεν βαρύνεται με επιπρόσθετο τέλος.
-Έκδοση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών ο οργανισμός εκδίδει το δίπλωμα σε διάστημα 12 ως 18 μηνών. Το τέλος χορήγησης του Διπλώματος ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ τα δικαιώματα που παρέχονται με το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας διατηρούνται σε ισχύ με την καταβολή αντίστοιχων τελών στον Οργανισμό ετησίως. Τα δύο πρώτα χρόνια είναι δωρεάν ενώ από το τρίτο έτος η διατήρησή του κοστίζει 20 ευρώ και αυξάνει καταλήγοντας στα 1.100 ευρώ για το 20 έτος διατήρησής τους. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως τα τέλη πρέπει να προκαταβάλλονται μέχρι και την γενέθλια ημερομηνία της ευρεσιτεχνίας. Σε αντίθετη περίπτωση ο εφευρέτης διατηρεί το δικαίωμα αποπληρωμής των τελών προσαυξημένα κατά 50% για 6 επιπλέον μήνες. Εάν και μέσα στους έξι αυτούς μήνες δεν καταβάλει το ποσό, η ισχύ του διπλώματος παύει και ο ίδιος εκπίπτει των δικαιωμάτων του. Με την χορήγησή του το δίπλωμα καταχωρείται στο Μητρώο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και περίληψή του δημοσιεύεται στο ειδικό δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Καθ’ όλη όμως την διάρκεια του 18μηνου μέχρι και την έκδοση του διπλώματος η αίτηση είναι απόρρητη.
78. Αναφερθείτε συνοπτικά στις βασικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις.
Η Χρηματοοικονομική Διοίκηση ασχολείται με τρεις βασικές κατηγορίες αποφάσεων τις οποίες θα πρέπει να πάρει μια επιχείρηση: Την απόφαση επένδυσης Την απόφαση χρηματοδότησης και Την απόφαση που σχετίζεται με το μέρισμα που θα διανείμει.
79. Τι καλείται «αναγωγή» και τι «διαμαρτυρικό»;
Αναγωγή από τον κομιστή ελλείψει πληρωμής: Αρθρον 43. Ο κομιστής δύναται να ασκήση την αναγωγήν αυτού κατά των οπισθογράφων, του εκδότου, και των άλλων υποχρέων, κατά την λήξιν, εάν δεν έλαβε χώραν πληρωμή, και προ της λήξεως.
Η άρνηση αποδοχής ή της πληρωμής βεβαιώνεται με διαμαρτυρικό , το οποίο είναι δημόσιο έγγραφο που συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου, περιλαμβάνει τα στοιχεία της συν/τικής , πρόσκληση του συμβολαιογράφου για αποδοχή ή πληρωμή. Η προθεσμία σύνταξης του διαμαρτυρικού για τη μη πληρωμή είναι δύο εργάσιμες ημέρες, μετά την ημέρα κατά την οποία η συν/τική είναι πληρωτέα.
80. Ποιος είναι ο χρόνος εμφανίσεως της επιταγής για πληρωμή και πώς μεταβιβάζεται η επιταγή;
Η επιταγή εμφανίζεται προς πληρωμή εντός αποκλειστικής προθεσμίας 8 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της. Αν η επιταγή δεν εμφανισθεί προς πληρωμή εμπροθέσμως, τότε ο εκδότης αυτής μπορεί να την ανακαλέσει και τότε, ακόμα και αν εμφανισθεί προς πληρωμή αργότερα, η Τράπεζα δικαιούται να μην την πληρώσει. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμιμος κομιστής της επιταγής μπορεί ακόμα και μεταγενέστερα να την εμφανίσει προς πληρωμή στην Τράπεζα και αν υπάρχουν τα χρήματα και δεν έχει ανακληθεί, μπορεί να πληρωθεί.
Από εκεί και πέρα, για να μπορεί ο κομιστής της επιταγής που δεν πληρώθηκε να διεκδικήσει τα χρήματά του από την επιταγή κατά του εκδότη αυτής και των οπισθογράφων, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να έχει εμφανισθεί προς πληρωμή εντός της νόμιμης προθεσμίας των 8 ημερών και την μη πληρωμή αυτή να βεβαιώνει η αρμόδια Τράπεζα, στην οποία αυτή εμφανίσθηκε. Στην περίπτωση αυτή, τελείται και το ποινικό αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής.
Αν η επιταγή δεν πληρωθεί και δεν εμφανισθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας των 8 ημερών προς πληρωμή, τότε υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:
Α) Ο νόμιμος κομιστής αυτής μπορεί να ασκήσει αγωγή από την «υποκείμενη αιτία» κατά του οφειλέτη του (αυτού που την μεταβίβασε σε αυτόν και με βάση την μεταξύ τους σχέση, π.χ. σύμβαση έργου, παροχής υπηρεσιών, πώλησης κλπ.).
Β) Ο νόμιμος κομιστής αυτής μπορεί να επιδιώξει την έκδοση διαταγής πληρωμής χρησιμοποιώντας την επιταγή ως «έγγραφο αφηρημένης υπόσχεσης χρέους». Σχετικά, όμως, με αυτό, υπάρχει διχογνωμία στη νομολογία (άλλες αποφάσεις δέχονται αυτήν την θέση και άλλες όχι).
Η επιταγή μεταβιβάζεται με οπισθογράφηση.
81. Τι καλείται δίγραμμη επιταγή και ποια είναι τα αποτελέσματά της;
Δίγραμμη είναι η επιταγή που φέρει στην μπροστινή όψη δύο παράλληλες γραμμές κάθετα ή πλαγίως προς το κείμενό της. Η σημείωση των γραμμών ονομάζεται διγράμμιση και μπορεί να γίνει απο τον εκδότη ή τον ίδιο τον κομιστή. Σκοπός της διγράμμισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος πληρωμής της επιταγής σε μη δικαιούχο. Η έννοια της διγράμμισης είναι ότι η πληρωμή της επιταγής μπορεί να γίνει από την πληρώτρια τράπεζα μόνο σε άτομο που είναι πελάτης της, ή προς άλλη τράπεζα.
82. Τι είναι Νόμος και τι Νομολογία; Τι γνωρίζετε για το έθιμο;
Νόμοι κατά την έννοια του δικαίου, καλούνται οι θεσμοθετημένοι γραπτοί κανόνες δικαίου που στηρίζονται στο Σύνταγμα μιας χώρας, και ρυθμίζουν υποχρεωτικά τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, καθώς και των πολιτών με το κράτος, και ορίζουν διάφορες ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία του κράτους. Το σύνολο των Νόμων, αλλά και η παραγωγή αυτών, ονομάζεται νομοθεσία.
Με τον όρο Νομολογία χαρακτηρίζεται η δια δικαστικών αποφάσεων ερμηνεία και εφαρμογή των Νόμων, που συνήθως λαμβάνουν το όνομα του αρμόδιου δικαστηρίου που τις εκδίδει π.χ. Νομολογία Αρείου Πάγου, Συμβουλίου Επικρατείας κ.λπ. Η νομολογία στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλα δίκαια (π.χ. αγγλοσαξωνικό), δεν αποτελεί άμεση πηγή δικαίου ούτε συντελεί στη διαμόρφωση δικαίου αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση πηγή δικαίου. Ο κάθε δικαστής είναι ελεύθερος να κρίνει προκειμένου να δώσει νομική λύση επί των υποβαλλομένων σ΄ αυτόν νομικών διαφορών, έστω και αν άλλο δικαστήριο (ακόμη και ανώτερο) έχει δώσει σε όμοια περίπτωση διαφορετική νομική λύση.
Το έθιμο είναι άγραφη πηγή δικαίου. Τα έθιμα περιέχουν κανόνες δικαίου που αποκτούν τη δεσμευτικότητά τους, λόγω της μακρόχρονης εφαρμογής τους στα πλαίσια μιας κοινωνίας ή τάξης και της πεποιθήσεως των μελών της ότι είναι δεσμευτικοί.
Παραδείγματα: Δεν υπάρχει γραπτός νόμος που ορίζει ως αργία την 1η Ιανουαρίου (για όλη τη χώρα), την εορτή των Θεοφανείων (για όλη τη χώρα), τις επετείους απελευθερώσεως των πόλεων από τον τουρκικό ζυγό (για κάθε πόλη ξεχωριστά) και τις ημέρες εορτής των πολιούχων αγίων (για κάθε πόλη ξεχωριστά). Οι ημέρες αυτές όμως λόγω δεσμευτικού εθίμου θεωρούνται αργίες (ή ημιαργίες, αναλόγως).Με λίγα λόγια είναι παράδοση.
83. Ποια η έννοια της προσωπικότητας; Αναφέρατε πώς προστατεύεται.
Σύμφωνα με τη νομική θεωρία και νομολογία, προσωπικότητα είναι το πλέγμα των αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση του προσώπου, με το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα, υπόσταση που έχει διάφορες εκφάνσεις.
Η προσωπικότητα προστατεύεται με τα άρθρα 57 – 60 του Αστικού Κώδικα. Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την προκληθείσα σε αυτόν ηθική βλάβη.
84. α. Τι είναι τα Σωματεία και τι πρέπει να περιέχει το καταστατικό τους; β. Τι είναι το Ίδρυμα και τι η Αστική Εταιρεία;
Σωματείο ή σύλλογος είναι μια ένωση δύο ή περισσότερων ατόμων με κοινό συμφέρον ή στόχο. Υπάρχουν σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, σωματεία που ασχολούνται με κοινωνικές δράσεις κλπ.
Για να ιδρυθεί μια Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση και να αποκτήσει νομική προσωπικότητα που είναι απαραίτητη και αναγκαία κύρια για τη νομιμότητα της συλλογικής της δράσης, απαιτούνται να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες: 1. Είκοσι τουλάχιστον μισθωτοί που ασκούν το επάγγελμα ή τα επαγγέλματα ή απασχολούνται στον ίδιο κλάδο της οικονομίας ή εργάζονται στον ίδιο εργοδότη αποφασίζουν την ίδρυση της συνδικαλιστικής οργάνωσης . Τα είκοσι αυτά άτομα ονομάζονται ιδρυτικά μέλη. 2. Να εκλεγεί απ’ τα ιδρυτικά μέλη 5μελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, με μυστική ψηφοφορία χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. 3. Με πρωτοβουλία του προσωρινού Δ.Σ. να συνταχθεί ένα σχέδιο καταστατικού, το οποίο έρχεται στη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών Μελών για να συζητηθεί, να γίνουν διάφορες προτάσεις και να εγκριθεί το καταστατικό που δέχεται η πλειοψηφία, μετά από ψηφοφορία. Στο τέλος υπογράφεται αυτό απ’ όλα τα μέλη. οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει απαραίτητα να τηρούν ορισμένα βιβλία, τα οποία αγοράζονται από το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, αριθμείται η κάθε σελίδα τους και θεωρούνται απ’ το γραμματέα του Πρωτοδικείου της έδρας τους.
Ίδρυµα είναι σύνολο περιουσίας αφιερωµένο σύµφωνα µε την ιδρυτική του πράξη στην εξυπηρέτηση ορισµένου σκοπού, το οποίο ( σύνολο περιουσίας) έχει αποκτήσει νοµική προσωπικότητα. Γίνεται εποµένως φανερό πως το ίδρυµα δεν αποτελεί ένωση προσώπων και άρα δεν έχει µέλη
Κατά κανόνα η αστική είναι προσωπική εταιρεία και δεν έχει νομική προσωπικότητα. Μπορεί όμως και να αποκτήσει, όταν επιδιώκει οικονομικό σκοπό και τηρήσει τους προβλεπόμενους όρους δημοσιότητας.
Bασικό χαρακτηριστικό της είναι η μη διανομή κερδών στους εταίρους κατά το τέλος της χρήσης. Τα κέρδη πρέπει να επανεπενδύονται στην εταιρεία, με στόχο την προαγωγή των στόχων της, οι οποίοι καθορίζονται στο καταστατικό της.
Όταν η αστική εταιρεία δεν έχει νομική προσωπικότητα, τότε συστήνεται άτυπα, χωρίς δημοσιότητα και δεν μπορεί να πτωχεύσει. Όταν όμως έχει, αντιμετωπίζεται από το νόμο όπως οι oμόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες εκτός από την πτώχευση, η οποία στην περίπτωση της αστικής εταιρείας με νομική προσωπικότητα επιφέρει απλά λύση της εταιρείας.
85. Τι γνωρίζετε για την αντιπροσώπευση και ποια τα είδη της;
Η αντιπροσώπευση είναι βασική αρχή στις σύγχρονες δημοκρατίες. Στις σημερινές πολιτικές κοινωνίες κάθε ανάληψη συλλογικής δράσης συνδέεται με μορφές αντιπροσώπευσης. Είτε πρόκειται για συνδικάτα, ομάδες πίεσης και πολιτικά κόμματα, είτε ακόμα για θεωρούμενες ριζοσπαστικές μορφές δράσης, όπως τα κοινωνικά κινήματα, η αντιπροσώπευση εμφανίζεται ως απαραίτητη.
- Η τυπική (formalistic) αντιπροσώπευση, που κατάγεται από τον θεμελιωτή της νεωτερικής
πολιτικής θεωρίας, τον Hobbes, συνδέεται με την εξουσιοδότηση μέσω εκλογών και τη λογοδοσία, η
οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη διαδικασία νέων εκλογών (αν κάποιος βουλευτής δεν ανταποκρίνεται στις όποιες απαιτήσεις της εκλογικής του βάσης, καταψηφίζεται στις επόμενες εκλογές). Το είδος
αυτό φαίνεται να εξαντλεί την αντιπροσωπευτική σχέση σε ένα είδος περιγραφής της χωρίς αναφορά
ούτε στα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων ούτε στις διαδικασίες που ενεργοποιούνται μετά την
ανάληψη των καθηκόντων τους. - Η Ουσιαστική (substantive) αντιπροσώπευση, την οποία διαχωρίζει σε δύο τύπους:
α) «παρευρίσκομαι εκ μέρους κάποιου» (standing for), όπου η αντιπροσώπευση
επιτυγχάνεται όταν οι αντιπρόσωποι διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά των
αντιπροσωπευόμενων,
β) «ενεργώ – λειτουργώ εκ μέρους κάποιου» (acting for), όπου η αντιπροσώπευση
επιτυγχάνεται με την εκδήλωση συγκεκριμένης συμπεριφοράς από τους
αντιπροσώπους.
Η αντιπροσώπευση του τύπου «παρευρίσκομαι εκ μέρους κάποιου» χωρίζεται με
τ η σειρά της σε περιγραφική και συμβολική.
Στην περιγραφική (descriptive) αντιπροσώπευση οι αντιπρόσωποι πρέπει να μοιάζουν με τους αντιπροσωπευόμενους, να είναι χαρακτηριστικό δείγμα
τους ή ακριβές αντίγραφό τους. Το Κοινοβούλιο π.χ. να αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Στην περιγραφική αντιπροσώπευση πρέπει να αποτυπώνονται τόσο τα κοινωνικά (καταγωγικά ή επίκτητα) χαρακτηριστικά των
αντιπροσωπευόμενων (π.χ. φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, κοινωνική τάξη) όσο
και το φάσμα των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι
αντιπρόσωποι δεν χρειάζεται να λειτουργούν εκ μέρους του σώματος των
αντιπροσωπευόμενων, αφού είναι ίδιοι με το σώμα αυτό. Εμφανίζονται ως υποκατάστατο ή μικρογραφία της κοινωνίας.
Η συμβολική (symbolic) αντιπροσώπευση στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι αντιπρόσωποι νομιμοποιούνται από τους αντιπροσωπευόμενους για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, εξαιτίας συγκεκριμένων χαρακτηριστικών – συμβόλων των οποίων είναι φορείς, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μια σημαία αντιπροσωπεύει ένα έθνος.
Τόσο η συμβολική όσο και η περιγραφική αντιπροσώπευση συνεισφέρουν στην αναζήτηση κριτηρίων επιλογής των αντιπροσώπων, αλλά δεν εμπεριέχουν κριτήρια ελέγχου, δηλαδή πώς αυτοί οφείλουν να πράττουν.
Η αντιπροσώπευση του τύπου «λειτουργώ εκ μέρους κάποιου» (acting for) συνδέεται με την προσδοκία εκδήλωσης συγκεκριμένης συμπεριφοράς του αντιπροσώπου. Αυτός κρίνεται, δηλαδή, από την ικανότητά του να επιτελεί (ή τη βάσιμη προσδοκία ότι είναι ικανός να επιτελέσει) συγκεκριμένες πράξεις που θεωρούνται κρίσιμες και αποδεκτές από τους αντιπροσωπευόμενους.
Στο σημείο αυτό η Pitkin κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε δεσμευτική (mandate /delegate) και ελεύθερη (independence / trustee) εντολή αντιπροσώπευσης: στην πρώτη περίπτωση, ο αντιπρόσωπος οφείλει να ενεργεί δεσμευόμενος από τα πλαίσια της εξουσιοδότησης, πράγμα που, κατά τη γνώμη της, τον αφήνει έκθετο σε πιθανά εγωιστικά ή τοπικιστικά κίνητρα των αντιπροσωπευόμενων, αλλά και περιορίζει τις κινήσεις του για τους συμβιβασμούς εκείνους που είναι συχνά αναγκαίοι στην πολιτική δράση.
Η Pitkin δείχνει την προτίμησή της για την ελεύθερη αντιπροσώπευση, όπου η υποχρέωση προάσπισης των συμφερόντων των αντιπροσωπευόμενων αφήνει εκτεταμένα περιθώρια κινήσεων στον αντιπρόσωπο. Η θέση της είναι ότι κριτήριο αντιπροσώπευσης πρέπει να είναι η αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων των αντιπροσωπευόμενων, περίπου κατ’ αναλογία με τη συμπεριφορά που αναμένουμε από ένα δικηγόρο που εκπροσωπεί τον πελάτη του σε μια δίκη.
86. Τι είναι δικαιοπραξία και ποιες οι προϋποθέσεις καταρτίσεως της;
Δικαιοπραξία ονομάζεται εκείνη η νομοτυπική μορφή ή άλλως το πραγματικό το οποίο περιέχει τη δήλωση βουλήσεως που αποσκοπεί στη παραγωγή ορισμένου έννομου αποτελέσματος.
Για την έγκυρη κατάρτιση δικαιοπραξίας απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες και είναι:
- Η Ικανότητα προς δικαιοπραξία,
- Η Ελεύθερη βούληση ή Βούληση απηλλαγμένη ελαττωμάτων,
- Η Δήλωση βούλησης,
- Η Συμφωνία δήλωσης – βούλησης,
- Το Έννομο περιεχόμενο και
- Ο Έγκυρος τύπος.
87. Ποιοι είναι ικανοί και ποιοι ανίκανοι για δικαιοπραξία;
Ικανότητα προς δικαιοπραξία.
Κατά το αστικό δίκαιο ικανότητα προς δικαιοπραξία είναι η ικανότητα ενός προσώπου να συνάπτει δικαιοπραξίες (μονομερείς ή αμφοτεροβαρείς (συμβάσεις).
Α. Πλήρης ικανότητα προς δικαιοπραξία (ΑΚ 127).
Πλήρως ικανός προς δικαιοπραξία είναι ο ενήλικος, δηλαδή αυτός που έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του.
Ο ενήλικος έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, εφ όσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος δικαιοπρακτικής ανικανότητας. Έτσι, πχ. δικαιοπρακτική ικανότητα δεν έχουν οι ενήλικοι, που για λόγους υγείας είναι ανίκανοι προς δικαιοπραξία (ΑΚ 128, και ΑΚ 131) ή είναι περιορισμένως ικανοί για δικαιοπραξία (ΑΚ 129).
Β. Πλήρης ανικανότητα προς δικαιοπραξία (ΑΚ 128).
Απολύτως ανίκανοι προς δικαιοπραξία είναι
1) Ο ανήλικος, που δεν έχει συμπληρώσει το 10 έτος της ηλικίας του και
2) το πρόσωπο, που βρίσκεται σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Οι ανίκανοι της κατηγορίας αυτής εκπροσωπούνται, οι μεν ανήλικοι από τους ασκούντες την γονική των μέριμνα, οι δε τελούντες σε δικαστική συμπαράσταση από τον δικαστικό συμπαραστάτη.
Ειδικές διατάξεις προβλέπουν ιδιαίτερες περιπτώσεις ανικανότητας, όπως η ΑΚ 1719, που ορίζει τα πρόσωπα που είναι ανίκανα να συντάσσουν διαθήκη, ή η ΑΚ 1351, που ρυθμίζει τα σχετικά με την ανικανότητα σύναψης γάμου.
88. Τι εννοούμε με τον όρο «κυριότητα»; Ποια είναι τα στοιχεία της κυριότητας;
Κυριότητα είναι το εµπράγµατο δικαίωµα που παρέχει στο δικαιούχο άµεση, απόλυτη και καθολική εξουσία πάνω στο πράγµα. Παρέχει δηλαδή στο δικαιούχο αφενός όλες τις εξουσίες πάνω στο πράγµα: τη χρήση, την κάρπωση και τη διάθεση του πράγµατος και αφετέρου απαγορεύει κάθε επέµβαση τρίτου πάνω σε αυτό χωρίς την άδειά του.
89. Τι γνωρίζετε για την «πληρεξουσιότητα» και πώς αυτή δίδεται;
Πληρεξουσιότητα είναι η δικαιοπραξία με την οποία παρέχεται εξουσία αντιπροσώπευσης. Η πληρεξουσιότητα δίνεται και με δήλωση προς τον εξουσιοδοτούμενο ή προς τρίτο, με τον οποίο επιχειρείται η δικαιοπραξία.
90. Αναπτύξτε την έννοια “αγορά προς μεταπώληση”.
Αγορά προς μεταπώληση: αγορά προϊόντων για να τα μεταπωλήσει ακατέργαστα ή μετά από μεταποίηση, ή να μισθώσει τη χρήση τους.
91. Ποιες οι συνέπειες από την ιδιότητα του Εμπόρου;
Συνέπειες εμπορικής Ιδιότητας:
Α. Πράξεις εμπόρου γίνονται εμπορικές εφόσον έχουν σχέση με την εμπορεία του
Β. Τήρηση εμπορικών και φορολογικών βιβλίων
Γ. Εγγραφή στα επιμελητήρια
Δ. σε περίπτωση παύσης πληρωμών κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης
Ε. Φέρει υποχρεωτικά την εταιρική επωνυμία που είναι το όνομα που χρησιμοποιεί στις συναλλαγές
ΣΤ. Έχει εμπορική κατοικία
Ζ. όταν τηρείται αλληλόχρεος λογαριασμός μεταξύ 2 προσώπων τότε το υπόλοιπο που μένει
υπέρ του ενός ή του άλλου μετά το κλείσιμο του είναι αυτοδικαίως τοκοφόρο.
Τεκμήριο εμπορικότητας: Όλες οι συναλλαγές από έμπορο τεκμαίρεται ότι γίνεται χάριν
της εμπορίας του, άρα είναι κατά τεκμήριο αντικειμενικά εμπορικές πράξεις. Έτσι
αντιστρέφεται το βάρος της απόδειξης που κανονικά φέρει εκείνος ο οποίος προβάλλει
κάποιον ισχυρισμό.
92. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις προστασίας του εμπορικού σήματος;
Η προστασία με βάση το δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας προϋποθέτει πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή. Το σήμα διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από αυτά άλλων επιχειρήσεων.
93. Ποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το νόμο, αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό;
Σύμφωνα με το νόμο 146/1914 αθέμιτο ανταγωνισμό αποτελεί μία πράξη που τελείται στο πλαίσιο των εμπορικών, βιομηχανικών ή γεωργικών συναλλαγών προς το σκοπό του ανταγωνισμού, η οποία ωστόσο αντίκειται στα χρηστά ήθη. Προκειμένου να τεθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α. Nα υφίσταται σχέση ανταγωνισμού,
β. η πράξη να τελείται με πρόθεση ανταγωνισμού,
γ. H πράξη να είναι αντικειμενικά ικανή να επιφέρει τα επιδιωκόμενα με αυτήν αποτελέσματα και
δ. να αντίκειται στα χρηστά ήθη.
94. Να αναφέρετε τις προϋποθέσεις της πτώχευσης.
Πτώχευση είναι η νομική κατασιαση του εμπόρου, ο οποίος εχει παύσει τις πληρωμές του. Κηρύσσεται με δικαστική απόφαση. Για να κηρυχθεί κάποιος σε πτώχευση δεν αρκεί να μην πληρώνει κάποιον ή κάποιους απο τους πιστωτές του. Πρέπει να αποδειχθεί ότι γενικώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του, δηλαδή να υπάρχει μια γενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής. Αν κάποιος έμπορος χρωστάει σε σημαντικό μέρος των πιστωτών του, αλλά αυτο οφείλεται σε προσωρινή οικονομική στενότητα και πιθανολογείται ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει στο μέλλον, τότε δεν κηρύσσεται σε πτώχευση. Από την άλλη, μπορεί κάποιος έμπορος να κηρυχθεί σε πτώχευση, ακόμα και αν δεν μπορεί να πληρώσει έναν από τους πιστωτές του, εφόσον η οφειλή του είναι πολύ μεγάλη και φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν. Κριτήριο, δηλαδή, δεν είναι μόνο ο αριθμός των πιστωτών που δεν πληρώνει ο έμπορος, αλλά και η οικονομική κατάστασή του (αν η δυσπραγία του είναι μόνιμη ή προσωρινή), καθώς και το μέγεθος των οφειλών που έχει αυτός.
95. Ποια είναι η έννοια του στατιστικού πληθυσμού;
Η λέξη πληθυσμός χρησιμοποιείται στη στατιστική για να δηλώσει το σύνολο των ατόμων ή αντικειμένων ,στα οποία αναφέρονται οι παρατηρήσεις μας.Τα στοιχεία του συνόλου αυτού λέγονται στατιστικές μονάδες ή άτομα του πληθυσμού.Ως στατιστική μονάδα λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε πρόσωπο , πράγμα ,γεγονός κ.λ.π το οποίο ανήκει σε ορισμένο πληθυσμό και όλα τα στοιχεία του πληθυσμού αυτού εξετάζονται ως προς μια ή περισσότερες χαρακτηριστικές ιδιότητές του.
96. Τι καλείται Ράντα; Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι ράντες;
Ράντα είναι μια ακολουθία χρηματοροών όπου είσπρατονται ή πληρώνονται σε ισόποσες δόσεις.
97. Τι καλούνται μεταβλητές στη στατιστική; Τι ονομάζονται τιμές των μεταβλητών και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι μεταβλητές; (Εξηγήστε).
Μεταβλητές ονομάζονται τα χαρακτηριστικά εκείνα, ως προς τα οποία εξετάζουμε έναν πληθυσμό. Οι δυνατές τιμές που μπορεί να πάρει μια μεταβλητή λέγονται τιμές της μεταβλητής. Οι μεταβλητές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις ποιοτικές και στις ποσοτικές. Ποιοτικές μεταβλητές είναι εκείνες που δεν επιδέχονται μέτρηση και οι τιμές τους δεν είναι αριθμοί. Ποσοτικές μεταβλητές είναι εκείνες που επιδέχονται μέτρηση και οι τιμές τους είναι αριθμοί. Οι ποσοτικές μεταβλητές διακρίνονται σε συνεχείς και διακριτές (ασυνεχείς). Συνεχείς είναι οι ποσοτικές μεταβλητές που μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε τιμή ενός διαστήματος (α , β). Διακριτές είναι οι ποσοτικές μεταβλητές που παίρνουν μόνο μεμονωμένες τιμές
98. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δειγματοληψίας;
Εξοικονόμηση χρόνου στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων.
Χαμηλότερο κόστος
Μεγαλύτερη ακρίβεια
Μεγαλύτερη ευχέρεια εφαρμογής
Ολοκληρωτική αδυναμία εφαρμογής της απογραφής
99. Τι καλούμε Μέση Απόκλιση, τι Διακύμανση και τι Τυπική Απόκλιση; Ποιοι οι τύποι τους;
Μέσος όρος ή αλλιώς δειγματική μέση τιμή ενός συνόλου ν παρατηρήσεων αποτελεί το σπουδαιότερο και χρησιμότερο μέτρο της Στατιστικής και είναι ένα μέτρο θέσης, δηλαδή δείχνει σχετικά τις θέσεις των αριθμών στους οποίους αναφέρεται. Η μέση τιμή συμμετέχει σε αρκετούς τύπους της στατιστικής και εξετάζεται σε σχεδόν όλες τις στατιστικές κατανομές. Γενικά, ορίζεται ως το άθροισμα των παρατηρήσεων δια του πλήθους αυτών. Είναι δηλαδή η μαθηματική πράξη ανεύρεσης της «μέσης απόστασης» ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους αριθμούς. Η μέση τιμή συμβολίζεται με {\displaystyle {\bar {x}}}. Γενικός τύπος της μέσης τιμής είναι:
{\displaystyle {\bar {x}}={\frac {1}{n}}\sum _{i=1}^{n}t_{i}={\frac {1}{n}}(t_{1}+\cdots +t_{n})} , όπου ti η i παρατήρηση και n το πλήθος των παρατηρήσεων
π.χ. 8+12+40 (3 αριθμοί οπότε :3)= (60:3)=20 άρα ο μέσος όρος των 8, 12 και 40 είναι 20
Η διακύμανση είναι η αναμενόμενη τιμή της τετραγωνικής απόκλισης της τυχαίας μεταβλητής από τη μέση τιμή, και άτυπα μετρά πόσο μακριά ένα σύνολο (τυχαίων) αριθμών απλώνεται από τη μέση τιμή του.
Η διακύμανση μιας τυχαίας μεταβλητής Χ είναι η αναμενόμενη τιμή της τετραγωνικής απόκλισης από τη μέση τιμή του X, μ = E[X]:{\displaystyle \operatorname {Var} (X)=\operatorname {E} \left[(X-\mu )^{2}\right].}
Στη στατιστική, η τυπική απόκλιση (SD, εκπροσωπούμενη επίσης από το ελληνικό γράμμα σίγμα σ ή s) είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το ποσό της μεταβολής ή της διασποράς ενός συνόλου τιμών δεδομένων.
Η τυπική απόκλιση είναι αμετάβλητη κάτω από μεταβολές στη θέση, και κλιμακώνεται άμεσα σύμφωνα με την κλίμακα της τυχαίας μεταβλητής. Έτσι, για σταθερό c και τυχαίες μεταβλητές Χ και Υ:{\displaystyle \sigma (c)=0\,}{\displaystyle \sigma (X+c)=\sigma (X),\,}{\displaystyle \sigma (cX)=|c|\sigma (X).\,}
Σελίδα 6 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
100. Να αναπτύξετε τι γνωρίζετε για τις ομολογίες και τις διακρίσεις τους.
Ομόλογα είναι μακροπρόθεσμα χρεόγραφα που εκδίδονται είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς (πχ τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ), και χρησιμοποιούνται για το δανεισμό κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό. Τα ομόλογα διακρίνονται σε τραπεζικά και κρατικά.
101. Τι εννοούμε αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα στη διοίκηση των επιχειρήσεων; Αναπτύξτε το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της επιχείρησης.
Γενικά με τον όρο αποδοτικότητα που αποτελεί την ουσιαστική έννοια του επιθέτου αποδοτικός, εκ του ρήματος αποδίδω, χαρακτηρίζεται η ιδιότητα, ή η ικανότητα απόδοσης προσδοκώμενου αποτελέσματος.
Η αποτελεσματικότητα (efficacy) είναι ο λόγος ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος που επιδιώκεται προς το κόστος που απαιτείται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό.
ο όρος παραγωγικότητα χαρακτηρίζει το μέτρο της παραγωγικής ικανότητας, το οποίο και εκφράζεται κατ΄ αναλογία του είδους και του ύψους της παραγωγής σε σχέση με τους παραγωγικούς συντελεστές που απαιτούνται γι΄ αυτήν.
Τα κριτήρια του κοινωνικού περιβάλλοντος που επηρεάζουν
την επιχείρηση είναι, ενδεικτικά:
• Η κοινωνική δομή
• Οι αντιλήψεις των κατοίκων
• Τα ψυχογραφικά κριτήρια
• Αλλαγές στις ατομικές αξίες
• Αλλαγές στις οικογενειακές δομές
• Δικαιώματα μειονοτήτων
• Ψυχαγωγικές δραστηριότητες
• Αλλαγές στην ένδυση και στη διατροφή
Οι σημαντικότεροι κοινωνικοπολιτιστικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν μια επιχείρηση είναι:
Διανομή του εισοδήματος
Οι αλλαγές στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνήθειες και τις απόψεις του
Καταναλωτισμός
Θέση της γυναίκας στην κοινωνία
Lifestyle trends
Εθνικοί/θρησκευτικοί παράγοντες
Κοινωνικά πρότυπα
Επίπεδο μόρφωσης
Στάση απέναντι στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο
102. Τι είναι η αστική ευθύνη και ποιες οι διακρίσεις της;
Αστική ευθύνη είναι η υποχρέωση για αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε σε τρίτον, αναφέρονται σ’ αυτήν και που βρίσκονται κατεσπαρμένες σε διάφορα κεφάλαια του ΑΚ εύστοχα θεωρείται ότι αποτελούν το γενικό δίκαιο της αποζημίωσης. Στα σύγχρονα δίκαια η αστική ευθύνη διακρίνεται σε: Υποκειμενική και αντικειμενική. Δικαιοπρακτική και εξωδικαιοπρακτική
103. Τι γνωρίζετε για τα κίνητρα επενδύσεων;
Τα επενδυτικά κίνητρα είναι μετρήσιμα οικονομικά οφέλη που παρέχουν οι κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα τα επενδυτικά κίνητρα παρέχονται κυρίως μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων και σε μικρότερη κλίμακα μέσω των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.Η παρούσα διατριβή επιχειρεί να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των επενδυτικών κινήτρων. Αρχικά πραγματοποιείται αναφορά στην επίδραση της φορολογικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, σε μακροοικονομικό επίπεδο, αναλύοντας δεδομένα που προέρχονται από χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Κατόπιν εξετάζονται οι επιπτώσεις των επενδυτικών και πως αυτές αποτυπώνονται στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θράκης. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται, σε μικροοικονομικό επίπεδο, με τη χρήση οικονομετρικών μοντέλων, σύγκριση των οικονομικών στοιχείων εταιρειών που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 1892/1990, με εταιρείες που δεν έχουν υπαχθεί.Τα συμπεράσματα καταδεικνύουν πως η γεωγραφική θέση και συγκεκριμένα ο Νομός επηρεάζει την υπαγωγή της επιχείρησης ή όχι στο Αναπτυξιακό Νόμο. Επίσης ορισμένοι δείκτες των εταιρειών που έχουν υπαχθεί εμφανίζονται βελτιωμένοι. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των δεικτών που εξετάζονται δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες των εταιρειών, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των επενδυτικών κινήτρων.
104. Ποια είναι τα τυπικά στοιχεία της Τραπεζικής Επιταγής και ποια πρόσωπα παίρνουν μέρος στη Τραπεζική Επιταγή;
Επιταγή είναι ένα αξιόγραφο με το οποίο ο εκδότης του (drawer) δεσμεύεται μέσω ενός πιστωτικού ιδρύματος (drawee) να καταβάλλει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στον κομιστή / δικαιούχο της (bearer).
Ουσιαστικά πρόκειται για μια εντολή πληρωμής προς μια τράπεζα με χρήματα τα οποία έχει ήδη θέσει στη διάθεση της ο εντολέας (μέσω ενός current account) για να εξοφλήσει τον δικαιούχο (payee).
Η τράπεζα δεν φέρει καμία ευθύνη για την πληρωμή αυτής και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια στο λογαριασμό του εκδότη, η επιταγή θα σφραγισθεί ως ακάλυπτη, ενώ η πράξη θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Για να είναι έγκυρη μία επιταγή πρέπει να φέρει τα εξής στοιχεία:
- την ονομασία «επιταγή»
- την εντολή πληρωμής ορισμένου ποσού
- το όνομα του εντολοδόχου-πληρωτή (drawee), ο οποίος οφείλει να πληρώσει (τράπεζα ή ίδρυμα που ασκεί τραπεζικές εργασίες)
- τον τόπο πληρωμής
- τον χρόνο και τον τόπο έκδοσης της επιταγής
- την υπογραφή του εκδότη-εντολέα της επιταγής
Τα πρόσωπα που μεσολαβούν είναι ο εκδότης, ο παραλήπτης, η τράπεζα.
Σελίδα 7 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΟΜΑΔΑ Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Τι είναι τα διαγράμματα ροής εργασιών σε ένα μηχανογραφημένο λογιστήριο; Δώστε σχηματικά ένα παράδειγμα.
Διάγραμμα ροής εργασιών είναι η παραστατική απεικόνιση των εργασιών, των οποίων η εκτέλεση έχει σαν αποτέλεσμα την διεκπεραίωση μίας διαδικασίας. Σε ένα διάγραμμα ροής εκτός από τις εργασίες επισημαίνονται η σειρά με την οποία θα εκτελεσθούν οι εργασίες, ο χρόνος που θα γίνουν και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιούνται για την εκτέλεσή τους.
2. Σχετικά με τις καμπύλες ζήτησης και προσφοράς, τι σημαίνει τιμή και ποσότητα ισορροπίας; Ποιες αποκλίσεις μπορεί να υπάρξουν από το σημείο ισορροπίας και τι θα συμβεί;
Τιμή ισορροπίας είναι η τιμή στην οποία η ζητούμενη ποσότητα είναι ίση με την προσφερόμενη ποσότητα, είναι δηλαδή η τιμή που εξισορροπεί τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Η ποσότητα που αντιστοιχεί στην τιμή ισορροπίας ονομάζεται ποσότητα ισορροπίας.
3. Ποιοι παράγοντες προσδιορίζουν την ελαστικότητα ζήτησης;
4. Ποιοι παράγοντες προσδιορίζουν την ελαστικότητα προσφοράς;
5. Τι είναι νεκρό σημείο κύκλου εργασιών και ποιο το μέγεθος του κέρδους στο σημείο αυτό;
6. Πότε συντάσσεται απογραφή, ποια είναι τα είδη της και σε τι διαφέρει από τον ισολογισμό;
Οι λόγοι για τους οποίους συντάσσεται η απογραφή είναι: • Οι ανάγκες ελέγχου που προκύπτουν. Ο έλεγχος μπορεί να αφορά τη διοίκηση της οικονομικής μονάδας, οπότε ονομάζεται εσωτερικός έλεγχος(internal control), ή τρίτους π.χ. τη φορολογούσα αρχή, οπότε ονομάζεται εξωτερικός έλεγχος(external control). Είναι απαραίτητο στη διοίκηση κάθε οικονομικής μονάδας να απογράφει σε τακτά χρονικά διαστήματα την περιουσία της και να διαπιστώνει πιθανές απώλειες, καταστροφές στοιχείων της. Γνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την πραγματική οικονομική της θέση, δίνεται η δυνατότητα στη διοίκησή της να οδηγηθεί σε ορθότερες επιλογές. Εκτός από την αναγκαιότητα για εσωτερικό έλεγχο προκύπτει πολλές φορές η ανάγκη και από απαίτηση τρίτων, ώστε να διαπιστωθεί αν η λογιστική εικόνα της επιχείρησης συμφωνεί με την πραγματική. • Οι ανάγκες προσαρμογής των λογιστικών με τα πραγματικά δεδομένα. Με σκοπό την ικανοποίηση της Λογιστικής ¨αρχής της αποκάλυψης ή ανακοίνωσης¨ πρέπει οι παρεχόμενες πληροφορίες να παρουσιάζουν τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν την περιουσιακή συγκρότηση της οικονομικής μονάδας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η απογραφή. Μπορούμε να τη διακρίνουμε: α) Ως προς την έκταση της διενέργειάς της σε γενική και μερική, ανάλογα με το αν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της περιουσίας ή κάποιο μέρος τους (π.χ. απογραφή εμπορευμάτων). β) Ανάλογα με το χρόνο διενέργειας σε τακτική και έκτακτη. Η τακτική γίνεται στο τέλος της οικονομικής χρήσης (ετήσια), ενώ η έκτακτη όποτε χρειαστεί (π.χ. σε περίπτωση διάλυσης, συγχώνευσης). γ) Ανάλογα με τον τρόπο διενέργειας σε εσωλογιστική (intra-comtable, inventaire) και εξωλογιστική (physical inventory), ανάλογα με το αν συντάσσεται με βάση τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων ή με επιτόπια εξακρίβωση. δ) Ανάλογα με την υποχρέωση ή όχι της οικονομικής μονάδας σε υποχρεωτική4 και προαιρετική. ε) Ανάλογα με την μέθοδο σε διαρκή και περιοδική. Κατά τη διαρκή στα λογιστικά βιβλία εμφανίζονται μετά από κάθε οικονομική πράξη κατά ποσότητα και αξία ή μόνο κατά ποσότητα τα υπόλοιπα των εμπορευμάτων, προϊόντων, πρώτων και βοηθητικών υλών κτλ. παραπάνω προσαρμογή.
7. Τι είναι ο Ισολογισμός, ποτέ καταρτίζεται και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του;
Μετά τη σύνταξη της απογραφής στην οποία φαίνονται αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι αξίες τους, μπορούμε να έχουμε μια συνοπτική κατάσταση της περιουσίας της επιχείρησης που λέγεται Ισολογισμός. Ισολογισμός είναι η λογιστική κατάσταση με την οποία εμφανίζονται συνοπτικά τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και η αξία τους, σε ορισμένη χρονική στιγμή εκφρασμένα με το ίδιο νόμισμα. Ο Ισολογισμός όπως και η απογραφή στηρίζεται στη γνωστή ισότητα Ε=Π.Π+Κ.Π ή Ε=Π. Αποτελεί την επίσημη εικόνα της συγκρότησης της περιουσίας της επιχείρησης για όσους ενδιαφέ ρονται για αυτή και γι’ αυτό δημοσιεύεται. Ανάλογα με τη σχέση του Ενεργητικού (Ε) με το Πραγματικό Παθητικό (Π.Π), ο Ισολογισμός διακρίνεται σε θετικό, ουδέτερο και αρνητικό. Θετικός είναι ο Ισολογισμός στον οποίο το Ενεργητικό είναι μεγαλύτερο από το Πραγματικό Παθητικό (Υποχρεώσεις σε τρίτους) ή δεν υπάρχει Πραγματικό Παθητικό. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει θετική Καθαρή Περιουσία ή θετική Καθαρή θέση. Ουδέτερος είναι ο Ισολογισμός στον οποίο το Ενεργητικό είναι ίσο με το Πραγματικό Παθητικό. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει Καθαρή Θέση (Κ.Θ.) και η επιχείρηση, ό,τι έχει το χρωστάει σε τρίτους. Αρνητικός, είναι ο Ισολογισμός στον οποίο το Ενεργητικό είναι μικρότερο από το Πραγματικό Παθητικό ή δεν υπάρχει καθόλου Ενεργητικό. Στην περίπτωση αυτή η Καθαρή Θέση είναι αρνητική, λέγεται έλλειμμα ή ζημία και γράφεται στο σκέλος του Ενεργητικού, ως απαίτηση της επιχείρησης, επειδή ο επιχειρηματίας που φέρει τον επιχειρηματικό κίνδυνο, πρέπει να το καλύψει από την ατομική του περιουσία.
Ο Ισολογισμός (balance sheet) είναι μια λογιστική κατάσταση η οποία εμφανίζει την περιουσιακή συγκρότηση ενός οικονομικού οργανισμού (περιουσιακά στοιχεία-πηγές χρηματοδότησής τους) σε ενιαίο νόμισμα και σε ορισμένη χρονική στιγμή. Η εμφάνιση των στοιχείων γίνεται συνοπτικά κατ΄ είδος και αξία. Προκύπτει από τα υπόλοιπα του οριστικού ισοζυγίου που είναι εσωλογιστική κατάσταση. Δεν είναι μια περίληψη της απογραφής, όπως εσφαλμένα αναφέρεται, γιατί όπως είναι γνωστό η απογραφή είναι ένα εξωλογιστικό έγγραφο που γίνεται με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν υπόλοιπων λογαριασμών του προσωρινού ισοζυγίου6 που χρειάζονται διόρθωση. Ο Ισολογισμός εμφανίζει την οικονομική κατάσταση-θέση (Statement of Financial position) ενός οικονομικού οργανισμού σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η σύνταξη του Ισολογισμού είναι για μερικές οικονομικές μονάδες υποχρεωτική, η δε καταχώρισή του γίνεται σε ιδιαίτερο βιβλίο (βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών) και καταχωρίζεται μετά την απογραφή. Η κατάταξη των στοιχείων που περιλαμβάνει ο Ισολογισμός γίνεται κυρίως με κριτήρια για τα: Στοιχεία Ενεργητικού: Το βαθμό ρευστοποίησης (πόσο γρήγορα μπορούν να ρευστοποιηθούν), ταχύτητα κυκλοφορίας (πάγια, κυκλοφοριακά, διαθέσιμα). Στοιχεία πραγματικού παθητικού: Τη ληκτότητα (πόσο γρήγορα λήγουν) σε Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σκοπός της κατάταξης είναι η διευκόλυνση της μελέτης και της κριτικής διερεύνησης των στοιχείων.
8. Τι είναι το προσάρτημα του ισολογισμού;
Προσάρτημα είναι μια έκθεση που συνοδεύει τις Λογιστικές Καταστάσεις τέλους χρήσης. Περιέχει κυρίως μη μετρήσιμες πληροφορίες για τη χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματα της επιχείρησης, οι οποίες διευκολύνουν τους τρίτους να κατανοήσουν καλύτερα τα λογιστικά στοιχεία. Το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο ορίζει τα πληροφοριακά στοιχεία που πρέπει να περιέχονται στο προσάρτημα: 1.Στις μεθόδους υπολογισμού των αποσβέσεων 2.Στους κανόνες αποτίμησης των στοιχείων του Ισολογισμού 3.Στις αγορές, βελτιώσεις, προσθήκες και πωλήσεις παγίων στοιχείων 4.Στις μεταβολές των σωρευμένων αποσβέσεων 5.Στη συνδεσμολογία και τους κανόνες λειτουργίας των λογαριασμών 6.Στις παρεκκλίσεις από καθιερωμένες μεθόδους 7.Στο προσωπικό που ασχολήθηκε στη διάρκεια της λογιστικής χρήσης και τις αποδοχές του Η δημοσίευση του προσαρτήματος δεν είναι υποχρεωτική.
9. Τι γνωρίζετε για το βιβλίο απογραφών – ισολογισμού;
Στο βιβλίο απογραφών – ισολογισμού πραγματοποιείται -Η λεπτομερή και αναλυτική περιγραφή, ποσοτική καταμέτρηση και αποτίμηση όλων των ενεργητικών και παθητικών στοιχείων της επιχείρησης -Καταγράφεται ο Ισολογισμός της Επιχείρησης
10. Γιατί πρέπει να είναι ίσα τα αθροίσματα της χρέωσης και πίστωσης ενός ημερολογίου; Αιτιολογήστε τη θέση σας.
Χρέωση και Πίστωση είναι οι λογιστικοί όροι που εκφράζουν τις αυξήσεις και μειώσεις που προκαλούν τα λογιστικά γεγονότα στα στοιχεία του Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσης μιας επιχείρησης. Συγκεκριμένα η χρήση του όρου χρέωση εκφράζει: – Αύξηση σε στοιχεία Ενεργητικού, εξόδου και ζημιών -Μείωση σε στοιχεία Παθητικού, εσόδων και κερδών και η χρήση του όρου πίστωση εκφράζει: -Μείωση σε στοιχεία Ενεργητικού, εξόδου και ζημιών -Αύξηση σε στοιχεία Παθητικού, εσόδων και κερδών Ισχύει ότι κάθε λογιστικό γεγονός προκαλεί ισόποσες μεταβολές σε τουλάχιστον δύο στοιχεία του ισολογισμού ή και των αποτελεσμάτων και ότι για κάθε στοιχείο τηρείται και ένας λογαριασμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταχωρούνται σε τουλάχιστον δύο λογαριασμούς οι πληροφορίες για τις αυξήσεις και τις μειώσεις που προκαλεί ένα λογιστικό γεγονός. Αυτές οι μεταβολές στο περιεχόμενο των λογαριασμών αποδίδονται με τους όρους χρέωση λογαριασμών και πίστωση λογαριασμών. Η καταχώριση ενός λογιστικού γεγονότος γίνεται πρώτα στο ημερολόγιο μέσω ημερολογιακών εγγραφών και στη συνέχεια στο γενικό Καθολικό. Χαρακτηριστικά του ημερολογίου: -Το σύνολο των ημερολογιακών εγγραφών συνθέτει το περιεχόμενο του ημερολογίου. -Τα ποσά της χρέωσης και τα ποσά της πίστωσης σε κάθε ημερολογιακή εγγραφή είναι ίσα σύμφωνα με τη λογιστική ισότητα. -Το άθροισμα των ποσών της (στήλης της) χρέωσης είναι ίσο με το άθροισμα των ποσών της (στήλης της) πίστωσης στο τέλος κάθε σελίδας του ημερολογίου. -Το άθροισμα των χρεωστικών/πιστωτικών ποσών μεταφέρονται από το τέλος της σελίδας στην αρχή της επόμενης σελίδας. -Στην επικεφαλίδα του ημερολογίου αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης και ο τίτλος του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. – Αποτελεί ένα πραγματικό «χρονικό» της οικονομικής ζωής των οικονομικών μονάδων καθώς καταγράφει κατά χρονολογική σειρά όλα τα οικονομικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δράσεώς τους σε μία συγκεκριμένη λογιστική περίοδο. Έτσι, είναι δυνατή και εύκολη η αναδρομή σε παρελθόντα γεγονότα είτε για λόγους ελεγκτικούς, είτε για άντληση πληροφοριών. -Σε κάθε ημερολογιακό άρθρο (εγγραφή) παρέχονται συνοπτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν μία συναλλαγή, δηλαδή τόσο η περιγραφή της, όσο και τα λογιστικά μεγέθη που μεταβλήθηκαν, το είδος και το ποσό της μεταβολής, η χρονολογία της και τέλος η αιτιολόγησή της.
11. Τι είναι λογαριασμός και ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε λογαριασμός που έχει κινηθεί μέσα στη χρήση;
Λογαριασμός είναι μια μονάδα αποθήκευσης ομοειδών χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Για κάθε στοιχείο των αποτελεσμάτων χρήσης της επιχείρησης, τηρείται ένας λογαριασμός στον οποίο αποθηκεύονται πληροφορίες για γεγονότα σχετικά με το συγκεκριμένοι στοιχείο. Παράδειγμα: Ανοίγει ένας λογαριασμός Ταμείο στον οποίο καταχωρούνται μόνο ταμειακά γεγονότα, δηλαδή χρεώσεις και πιστώσεις που έγιναν στα μετρητά της επιχείρησης.
Διακρίσεις λογαριασμών βάσει της ανάλυσης. Οι λογαριασμοί διακρίνονται ανάλογα με το πόσο αναλυτικοί είναι σε: -Γενικούς / Πρωτοβάθμιους -Ειδικούς / Αναλυτικούς – Απλούς -Περιληπτικούς (συγκεντρωτικούς)
Γενικοί / Πρωτοβάθμιοι λογαριασμοί Είναι η συνοπτικότερη μορφή λογαριασμών οι οποίοι μπορούν να αναλυθούν σε εξειδικευμένους λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί ονομάζονται πρωτοβάθμιοι διότι αποτελούν την πρώτη βαθμίδα ανάλυσης των λογαριασμών η οποία αναλύεται στους δευτεροβάθμιους, τριτοβάθμιους λογαριασμούς. Οι γενικοί / πρωτοβάθμιοι λογαριασμοί τηρούνται στο βιβλίο του γενικού Καθολικού της επιχείρησης.
Ειδικοί / Αναλυτικοί λογαριασμοί είναι λογαριασμοί στους οποίους αναλύονται οι Γενικοί / Πρωτοβάθμιοι Λογαριασμοί. Οι λογαριασμοί αυτοί τηρούνται στα βιβλία των αναλυτικών καθολικών της επιχείρησης. Απλοί λογαριασμοί
είναι αυτοί που δεν μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω.
Περιληπτικοί Λογαριασμοί είναι οι λογαριασμοί που μπορούν να αναλυθούν σε άλλους λογαριασμούς χαμηλότερων βαθμίδων.
Παράδειγμα:
πρωτοβάθμιος λογαριασμός: Πελάτες
δευτεροβάθμιος λογαριασμός: πελάτες εσωτερικού πελάτες εξωτερικού
τριτοβάθμιος λογαριασμός: πελάτης Α πελάτης Β πελάτης Γ
Χαρακτηριστικά ενός Λογαριασμού Κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει: α)Ένα τίτλο που να αναφέρεται στο είδος των πληροφοριών που περιέχει (π.χ. πωλήσεις, μετοχικό κεφάλαιο, δάνειο) β)Ένα κωδικό αριθμό που να δείχνει τη διαβάθμιση και τη θέση του στο σύνολο των λογαριασμών. (Σύμφωνα με τα Γ.Λ.Σ., ο κωδικός αριθμός του λογαριασμού Εμπορεύματα είναι ο 20 και του λογαριασμού Αμοιβές και έξοδα προσωπικού ο 60) γ)Την ημερομηνία καταχώρησης κάθε πληροφορίας. δ)Τον αριθμό της σελίδας του ημερολογίου στην οποία είναι καταχωρημένη η ίδια πληροφορία. ε)Επεξηγηματικά στοιχεία για τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται οι σχετικές πληροφορίες. (αιτιολογία) ζ)Ενδείξεις των δικαιολογητικών εγγράφων κάθε γεγονότος. (αιτιολογία) η)Τα ποσά χρέωσης και τα ποσά πίστωσης κάθε συναλλαγής ή γεγονότος. θ)Το χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο του, που είναι η διαφορά ανάμεσα στα χρεωστικά και τα πιστωτικά ποσά.
12. Να αναφέρετε ποιες είναι οι ημερήσιες εργασίες ενός υπαλλήλου σε μηχανογραφημένο λογιστήριο.
13. Να αναφέρετε ποιες είναι οι μηνιαίες εργασίες ενός υπαλλήλου σε μηχανογραφημένο λογιστήριο.
14. Πώς γίνεται η ενημέρωση και παρακολούθηση των λογαριασμών των πελατών με το μηχανογραφημένο σύστημα;
15. Με ποιον τρόπο γίνεται η μηχανογραφική παρακολούθηση των προμηθευτών;
16. Ποια στοιχεία χρειάζονται για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση καρτέλας πελάτη σε μηχανογραφημένο περιβάλλον;
17. Ποιο σύστημα κωδικοποιήσεως ισχύει ως προς τις ομάδες και πρωτοβάθμιους λογαριασμούς, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.;
Το σχέδιο λογαριασμών περιλαμβάνει δέκα (10) ομάδες, σε κάθε μία απο τις οποίες αντιστοιχούν οι αραβικοί αριθμοί 1-9 και 0. Οι ομάδες 1-8 καλύπτουν τις ανάγκες της γενικής λογιστικής, η ομάδα 9 καλύπτει τις ανάγκες της αναλυτικής λογιστικής εκμεταλλεύσεως και η ομάδα 0 καλύπτει τις ανάγκες των λογαριασμών τάξεως. Από τις ομάδες 1-8 , οι 1-5 περιλαμβάνουν τους λογαριασμούς του ισολογισμού, εκείνους δηλ. που στο τέλος κάθε χρήσεως κατά κανόνα παρουσιάζουν υπόλοιπα-χρεωστικά ή πιστωτικά, τα οποία συνθέτουν την κατάσταση του ισολογισμού, και οι 6-8 περιλαμβάνουν τους αποτελεσματικούς λογ/μούς, οι οποίοι στο τέλος κάθε χρήσεως μηδενίζονται, έπειτα από τη μεταφορά των υπολοίπων τους αρχικά στους λογαριασμούς γενικής εκμεταλλεύσεως και αποτελεσμάτων χρήσεως και σε συνέχεια σε λογαριασμούς του ισολογισμού, Στις ομάδες 1-3 περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί ενεργητικού, στις ομάδες 4-5 περιλαμβάνονται οι λογ/μοί παθητικού, στην ομάδα 6 περιλαμβάνται οι λογ/μοί οργανικών εξόδων κατ΄είδος, στην ομάδα 7 περιλαμβάνονται οι λογ/μοί οργανικών εσόδων κατ΄είδος, στην ομάδα 8 περιλαμβάνονται οι λογ/μοί γενικής εκμεταλλεύσεως, εκτάτων και ανόργανων αποτελεσμάτων, αποτελεσμάτων χρήσεως, αποτελεσμάτων χρήσεως, αποτελεσμάτων προς διάθεση και ο λογ/μος του ισολογισμού, στην ομάδα 9 περιλαμβάνονται οι λογα/μοί της αναλυτικής λογιστικής εκμεταλλεύσεως και στην ομάδα 0 περιλαμβανονται οι λογ/μοί τάξεως.
Κωδική αρίθμηση λογαριασμών Η κωδικοποίηση και ταξιθέτηση των λογαριασμών βασικά γίνεται κατά το δεκαδικό και το εκατονταδικό σύστημα και διέπεται απο τις βασικές αρχές
α)Οι λογαριασμοί κάθε ομάδας λαβαίνουν ως πρώτο αραβικό ψηφίο το ψηφίο της ομάδας, όπως π,χ, οι λογαριασμοί της πρώτης ομάδας το ψηφίο 1 , οι λογαριασμοί της δεύτερης ομάδας το ψηφίο 2 κ.ο.κ.
β)Σε κάθε ομάδα είναι δυνατό να σχηματίζονται μέχρι δέκα (10) πρωτοβάθμιοι λογαριασμοί με την προσθήκη,στο αραβικό ψηφίο της ομάδας, των ψηφίων 0,1,2,3,4,5,6,7,8,και 9. Εξαίρεση από την αρχή αυτή αποτελεί η δυνητική ευχέρεια σχηματισμού διπλάσιου αριθμού πρωτοβάθμιων λογαριασμών με την προσθήκη στους ομίλους λογαριασμών 19,29,39,49,59,69, 79,99, και 09 των ψηφίων 0,1,2,3,4,5,6,7και 8 .
18. Πώς γίνεται, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ., η ανάλυση των πρωτοβάθμιων σε δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους λογαριασμούς;
Ομάδα 1η Πάγιο Ενεργητικό. Ομάδα 2η Αποθέματα. Ομάδα 3η Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις-διαθέσιμα. Ομάδα 4η Καθαρή θέση–Προβλέψεις–Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις. Ομάδα 5η Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ομάδα 6η Οργανικά έξοδα κατ’ είδος. Ομάδα 7η Οργανικά Έσοδα κατ’ είδος. Ομάδα 8η Λογαριασμοί Αποτελεσμάτων.
Κάθε ομάδα λογαριασμών αναπτύσσεται σε δέκα (10) το πολύ πρωτοβάθμιους λογαριασμούς, που έχουν κωδικό διψήφιο αριθμό, με πρώτο ψηφίο τον αριθμό της ομάδας τους και δεύτερο ψηφίο το ψηφίο του λογαριασμού, που επίσης μπορεί να είναι από το 0-9 π.χ. τα Μεταφορικά Μέσα με Κ.Α. 13 έχουν το 1 γιατί ανήκουν στην πρώτη ομάδα και το 3 ο κωδικός του λογαριασμού Μεταφορικά Μέσα. Το ίδιο γίνεται για τα Εμπορεύματα Κ.Α. 20, Γραμμάτια Εισπρακτέα Κ.Α. 31 κ.λπ. Συνολικά η επιχείρηση δύναται να χρησιμοποιεί το πολύ 80 πρωτοβάθμιους λογαριασμούς επί δέκα (8Χ10) πρωτοβάθμιους λογαριασμούς, 10 πρωτοβάθμιους λογαριασμούς της αναλυτικής λογιστικής και 10 πρωτοβάθμιους λογαριασμούς τάξεως (Τουρνά–Γερμανού, 2003). Οι πρωτοβάθμιοι λογαριασμοί κάθε ομάδας αναπτύσσονται σε δευτεροβάθμιους λογαριασμούς και σε κάθε πρωτοβάθμιο αντιστοιχούν 100 δευτεροβάθμιοι (κατά το εκατονταδικό σύστημα), που σημαίνει ότι κάθε ομάδα περιλαμβάνει το ανώτερο 1.000 (10Χ100) δευτεροβάθμιους λογαριασμούς. Ο κωδικός αριθμός κάθε δευτεροβάθμιου λογαριασμού είναι τετραψήφιος. Τα δύο πρώτα ψηφία είναι τα ίδια με τα ψηφία του αντίστοιχου πρωτοβάθμιου, ακολουθεί τελεία και υπάρχουν άλλα δύο ψηφία, που χαρακτηρίζουν το δευτεροβάθμιο, π.χ. Πελάτες εξωτερικού Κ.Α. 30.01, είναι δευτεροβάθμιος του πελάτες και το 30 είναι ο Κ.Α. του πελάτες και το 01 ο Κ.Α. του δευτερο- βάθμιου Πελάτες εξωτερικού. Οι δευτεροβάθμιοι λογαριασμοί κάθε ομάδας αναπτύσσονται περαιτέρω σε τριτοβάθμιους λογαριασμούς (αντιστοιχούν σε κάθε δευτεροβάθμιο το μέγιστο 10.000 τριτοβάθμιοι), τεταρτοβάθμιους και αναλυτικότερης βαθμίδας λογαριασμούς. Η ανάπτυξη σε τριτοβάθμιους, τεταρτοβάθμιους κ.λπ. μπορεί να γίνεται κατά δεκαδικό, εκατονταδικό, χιλιαδικό ή ακόμη αναλυτικότερο σύστημα το δεκαχιλιαδικό. Οι παραπάνω λογαριασμοί του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (πρωτοβάθμιοι, δευτεροβάθμιοι, τριτοβάθμιοι κ.λπ.) χωρίζονται σε υποχρεωτικούς με υπογράμμιση, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά από την επιχείρηση που ακολουθεί το Λογιστικό Σχέδιο, εφόσον αυτή έχει συναλλαγές που δημιουργούν την ανάγκη χρησιμοποίησής τους. Η επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί άλλους λογαριασμούς, έστω και αν υπάρχουν κενοί Κ.Α., ούτε προαιρετικούς λογαριασμούς χωρίς υπογράμμιση, που χρησιμοποιούνται προαιρετικά, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Οι κενοί κωδικοί αριθμοί των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων λογαριασμών που τελειώνουν από το 00.17-87 συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις μόνο κατόπιν αδείας του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής.
19. Δώστε με παράδειγμα την ανάλυση ενός πρωτοβάθμιου σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο λογαριασμό, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
Α. Παράδειγμα
Ο λογαριασμός 18.13 <λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις σε δρχ.> είναι προαιρετικός δευτεροβάθμιος (δεν έχει υπογράμμιση). Αν η οικονομική μονάδα επιθυμεί να παρακολουθεί τις λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις σε δρχ. σε περισσότερους από ένα δευτεροβάθμιους λογαριασμούς όπως π.χ. <μακροπρόθεσμοι λογαριασμοί πελατών σε δρχ.>, <μακροπρόθεσμοι λογαριασμοί καταθέσεων σε Τράπεζες σε δρχ.> ή <μακροπρόθεσμα δάνεια προσωπικού σε δρχ.>, είναι δυνατό τους λογαριασμούς αυτούς να τους αναπτύσσει κατά τους εξής δύο τρόπους: Πρώτος τρόπος: 18.90 <μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά πελατών σε δρχ.> 18.91 <μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε Τράπεζες σε δρχ.> 18.92 <μακροπρόθεσμα δάνεια προσωπικού σε δρχ.> κ.ο.κ.
Δεύτερος τρόπος: 18.13 <μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά πελατών σε δρχ.> 18.90 <μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε Τράπεζες σε δρχ.> 18.91 <μακροπρόθεσμα δάνεια προσωπικού σε δρχ.> κ.ο.κ.
Β. Παράδειγμα:
Ο δευτεροβάθμιος λογαριασμός 64.07 <έντυπα και γραφική ύλη>, στο Σχέδιο Λογαριασμών αναπτύσσεται στους εξής υποχρεωτικούς τριτοβάθμιους κατ’ είδος λογαριασμούς: 64.07.00 Έντυπα 64.07.01 Υλικά πολλαπλών εκτυπώσεων 64.07.02 Έξοδα πολλαπλών εκτυπώσεων 64.07.03 Γραφική ύλη και λοιπά υλικά γραφείων Σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην παρ. 2.2.603 η οικονομική μονάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τον παραπάνω δευτεροβάθμιο λογαριασμό 64.07, κατά προορισμό ως εξής: 64.07.00 Έντυπα και γραφική ύλη κεντρικού καταστήματος 64.07.00.00 Έντυπα 64.07.00.01 Υλικά πολλαπλών εκτυπώσεων 64.07.00.02 Έξοδα πολλαπλών εκτυπώσεων 64.07.00.03 Γραφική ύλη και λοιπά υλικά γραφείων 67.07.01 Έντυπα και γραφική ύλη υποκαταστήματος Χ 64.07.01.00 Έντυπα 64.07.01.01 Υλικά πολλαπλών εκτυπώσεων 64.07.01.02 Έξοδα πολλαπλών εκτυπώσεων 64.07.01.03 Γραφική ύλη και λοιπά υλικά γραφείων κ.ο.κ.
20. Μισθωτός απασχολείται σε μια επιχείρηση από 1/5 έως 31/12 με κυμαινόμενες αποδοχές κάθε μήνα. Ποιές αποδοχές θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων;
21. Τι γνωρίζετε για το κεφάλαιο κίνησης;
22. Ποια είναι η διαφορά του λογαριασμού “πελάτες” από το λογαριασμό ” χρεώστες διάφοροι “;
Στους υπολογαριασμούς του 30 παρακολουθούνται οι απαιτήσεις και κατ’ εξαίρεση, για λόγους ενιαίας παρακολουθήσεως, ορισμένες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας έναντι πελατών της, που απορρέουν από τις πωλήσεις της. Οι δοσοληψίες με τους αντιπροσώπους – υπαντιπροσώπους της οικονομικής μονάδας παρακολουθούνται στους λογαριασμούς 30.00 και 30.01, όταν αφορούν πωλήσεις και, γενικά, όταν είναι όμοιες με τις δοσοληψίες με πελάτες, και στους λογαριασμούς 33.95 «λοιποί χρεώστες διάφοροι σε Δρχ.» και 33.96 «λοιποί χρεώστες διάφοροι σε Ξ.Ν.», όταν αναφέρονται σε άλλες συναλλαγές ή σχέσεις.
23. Ποια είναι η διαφορά των λογαριασμών “προμηθευτές” και “πιστωτές διάφοροι”;
Στους υπολογαριασμούς του 53 «Πιστωτές διάφοροι» παρακολουθούνται οι υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας οι οποίες δεν υπάγονται σε οποιαδήποτε κατηγορία υποχρεώσεων από εκείνες που παρακολουθούνται στους λοιπούς πρωτοβάθμιους λογαριασμούς της ομάδας 5. Λογαριασμός 50 «Προμηθευτές»Στους υπολογαριασμούς του 50 παρακολουθούνται οι κάθε φύσεως δοσοληψίες της οικονομικής μονάδας με τους προμηθευτές της, από τους οποίους αγοράζει περιουσιακά στοιχεία ή υπηρεσίες.
24. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των λογαριασμών “εμπορεύματα” και “προϊόντα έτοιμα”;
Στην ομάδα 2 παρακολουθούνται τα αποθέματα της οικονομικής μονάδας που προέρχονται, είτε από απογραφή, είτε από αγορά, είτε από ιδιοπαραγωγή και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είτε από ανταλλαγή, είτε από εισφορά σε είδος, είτε από δωρεά. Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που ανήκουν στην οικονομική μονάδα, τα οποία: (1) προορίζονται να πωληθούν κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών της, (2) βρίσκονται στη διαδικασία της παραγωγής και προορίζονται να πωληθούν όταν πάρουν τη μορφή των έτοιμων προϊόντων, (3) προορίζονται να αναλωθούν για την παραγωγή έτοιμων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, (4) προορίζονται να αναλωθούν για την καλή λειτουργία, τη συντήρηση ή επισκευή, καθώς και την ιδιοπαραγωγή πάγιων στοιχείων, (5) προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τη συσκευασία π.χ. των παραγόμενων έτοιμων προϊόντων ή των εμπορευμάτων που προορίζονται για πώληση. α. Εμπορεύματα (λογαριασμός 20): Είναι τα υλικά αγαθά (αντικείμενα, ύλες, υλικά) που αποκτούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό να μεταπωλούνται στην κατάσταση που αγοράζονται. β. Έτοιμα προϊόντα (λογαριασμός 21): Είναι τα υλικά αγαθά που παράγονται, κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό την πώλησή τους.
25. Τι είναι η υπεραξία μιας επιχείρησης;
26. Γιατί κάποια περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης θεωρούνται ως “Πάγια” και κάποια άλλα χαρακτηρίζονται ως “Κυκλοφορούντα”;
Σελίδα 8 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
27. Τι είναι το ισοζύγιο και τι εξυπηρετεί στη λειτουργία της επιχείρησης;
Ισοζύγιο είναι ο πίνακας στον οποίο αναγράφονται όλοι οι λογαριασμοί του καθολικού γενικού ή καθολικού,τα ποσά των χρεώσεων και πιστώσεων τους,καθώς και τα υπόλοιπα τους χρεωστικά ή πιστωτικά.Οι χρησιμότητες των ισοζυγίων για την ορθολογική διοίκηση της επιχειρήσεως είναι πολλές και πολύμορφες.Οι πιο βασικές είναι1.Ελέγχεται η ορθή μεταφορά των ποσών των λογαριασμών από το ημερολόγιο στα καθολικά και 2.Παρέχονται πληροφορίες στη διοίκηση: -Για τη θέση των περιουσιακών στοιχείων. -Για το αποτέλεσμα. -Για την κίνηση περιουσιακών στοιχείων από συγκρίσεις και μελέτες ισοζυγίων διαδοχικών περιόδων. -Για τη σύνταξη των διαφόρων προγραμμάτων δράσεως,γιατί αποτελούν οικονομικές καταστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα αναρίθμητων παρατηρήσεων,συσχετίσεων,υπολογισμών,καταρτίσεως αριθμοδεικτών κ.λπ.
28. Ποια είναι η σκοπιμότητα του Αναλυτικού Ισοζυγίου;
Ισοζύγιο είναι ο πίνακας στον οποίο αναγράφονται όλοι οι λογαριασμοί του καθολικού γενικού ή καθολικού, τα ποσά των χρεώσεων και πιστώσεων τους, καθώς και τα υπόλοιπα τους χρεωστικά ή πιστωτικά. Οι χρησιμότητες των ισοζυγίων για την ορθολογική διοίκηση της επιχειρήσεως είναι πολλές και πολύμορφες. Οι πιο βασικές είναι: 1. Ελέγχεται η ορθή μεταφορά των ποσών των λογαριασμών από το ημερολόγιο στα καθολικά και 2. Παρέχονται πληροφορίες στη διοίκηση: -Για τη θέση των περιουσιακών στοιχείων. -Για το αποτέλεσμα. -Για την κίνηση περιουσιακών στοιχείων από συγκρίσεις και μελέτες ισοζυγίων διαδοχικών περιόδων. -Για τη σύνταξη των διαφόρων προγραμμάτων δράσεως, γιατί αποτελούν οικονομικές καταστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα αναρίθμητων παρατηρήσεων, συσχετίσεων, υπολογισμών, καταρτίσεως αριθμοδεικτών κ.λπ.
29. Τι φανερώνει η περίπτωση όπου τα αθροίσματα του ισοζυγίου γενικού καθολικού δεν συμφωνούν με τα αθροίσματα του γενικού ημερολογίου;
Το σύνολο των χρεώσεων των λογαριασµών του Γενικού Καθολικού θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ίδιο µε το σύνολο των πιστώσεων. Τα σύνολα αυτά θα πρέπει επίσης να ισούνται µε τα αθροίσματα των στηλών των χρεώσεων και των πιστώσεων του ηµερολογίου. Αν δεν ισχύουν οι πιο πάνω ισότητες, τότε προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος. Αλλά και να επαληθεύονται οι παραπάνω ισότητες δεν µπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν έχει συµβεί κάποιο λάθος. Έτσι µια διπλή καταχώρηση ενός λογιστικού γεγονότος ή η παράλειψη καταχώρησής του αποτελούν λογιστικά σφάλµατα, τα οποία όµως δεν εντοπίζονται µε την µέθοδο της επαλήθευσης της ισότητας των παραπάνω αθροισµάτων. Το ίδιο ισχύει εφόσον τόσο η χρέωση όσο και η πίστωση έχουν ενηµερωθεί µε λάθος ποσό. Τέτοια λάθη θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν µόνο αν εξετάζαµε τη µεταφορά όλων των λογιστικών γεγονότων ένα προς ένα ή τυχαία.
30. Πώς διορθώνονται τα λογιστικά σφάλματα;
Με όποιον τρόπο κι αν ανακαλυφθούν τα σφάλµατα, είναι επιβεβλημένη η άµεση διόρθωση τους προκειμένου να µην αλλοιώνονται οι πληροφορίες που παρέχονται. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να διορθωθούν µε σβήσιµο του λάθους που µπορεί να δημιουργήσει υποψίες για συγκάλυψη κάποιας παρανοµίας. Η επιλογή του κατάλληλου τρόπου διόρθωσης του κάθε σφάλµατος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως από το αν η διόρθωση γίνεται στην ίδια χρήση µε το λογιστικό σφάλµα, το είδος των λογαριασµών που αφορά τα λογιστικά βι- βλία στα οποία πρέπει να γίνει η διόρθωση , το είδος του σφάλµατος κ.ά. 1. ∆ιόρθωση σφαλµάτων τρέχουσας χρήσης Όταν τα σφάλµατα ανακαλύπτονται και διορθώνονται στην ίδια λογιστική χρήση µε αυτή που συνέβησαν, ο ενδεδειγµένος λογιστικά τρόπος διόρθωσής τους είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλήρης ή ο µερικός αντιλογισµός του λανθασμένου λογιστικού άρθρου. Αντιλογισµός είναι η καταχώρηση της αντιστροφής εγγραφής από αυτή στην οποία εντοπίζεται το λογιστικό σφάλµα. Με τον τρόπο αυτό, το υπόλοιπο των λογαριασµών δεν επηρεάζεται από το σφάλµα. Αµέσως μετά τη διόρθωση του σφάλµατος, γίνεται η ορθή καταχώρηση του λογιστικού γεγονότος. 2. ∆ιόρθωση σφαλµάτων προηγούµενων χρήσεων Ορισµένα λογιστικά σφάλµατα αφορούν λογαριασµούς µόνο Ισολογισµού. Τέτοια σφάλµατα µπορεί να είναι, για παράδειγµα, όταν, αντί να χρεωθεί ο λογαριασµός «Γραµµάτια εισπρακτέα», χρεώθηκε ο λογαριασµός «Πελάτες», ή αν αντί να πιστωθεί ο λογαριασµός «γενικά έξοδα πληρωτέα», πιστώθηκε ο λογαριασµός «Ασφάλιστρα πληρωτέα». Η διόρθωση αυτής κατηγορίας σφαλµάτων γίνεται µε τον ίδιο τρόπο είτε η ανακάλυψή τους γίνει στην ίδια χρήση είτε σε επόµενη. Ο χρόνος εντοπισµού των σφαλµάτων έχει μεγάλη σηµασία, όταν οι λογαριασµοί στους οποίους έγινε η λάθος καταχώρηση είναι αποτελεσµατικοί, δηλαδή λογαριασµοί εσόδων– κερδών ή εξόδων – ζηµιών. Όπως είδαµε στο 4ο κεφάλαιο, οι λογαριασµοί αυτοί κλείνουν στο τέλος κάθε χρήσης, διαµορφώνοντας το αποτέλεσµα εκμετάλλευσης και χρήσης. Ως εκ τούτου, αν τα σφάλµατα που αφορούν τους συγκεκριµένους λογαριασµούς γίνουν αντιληπτά μετά τον προσδιορισµό των αποτελεσµάτων και το κλείσιµο τής χρήσης, απαιτούν ειδικό χειρισµό ως προς την διόρθωσή τους. Οι μεταβολές που θα επιφέρει η διόρθωση των σφαλµάτων αυτών δεν πρέπει να επηρεάσουν το αποτέλεσµα εκµετάλλευσης της χρήσης στην οποία ανακαλύπτονται, εφόσον τα σφάλµατα αφορούν αποτελέσµατα προηγούµενων χρήσεων. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται ο λογαριασµός «∆ιαφορές παρελθουσών χρήσεων», ο οποίος αποτελεί ανόργανο αποτελεσµατικό λογαριασµό και κλείνει στα αποτελέσµατα χρήσης χωρίς να επηρεάζει το αποτέλεσµα εκµετάλλευσης.
31. Ποιοι λογαριασμοί του γενικού καθολικού χρεώνονται και ποιοι πιστώνονται στην εγγραφή της μισθοδοσίας προσωπικού (έμμισθου);
Στους λογαριασµούς 60,00 αµοιβές έµµισθου προσωπικού και 60,01 αµοιβές ημερομίσθιου προσωπικού καταχωρούνται οι κάθε είδους αµοιβές του έµµισθου και ημερομίσθιου προσωπικού αντίστοιχα. Οι λογαριασµοί αυτοί χρεώνονται µε βάση µμισθοδοτικές καταστάσεις ή ατοµικές εκκαθαρίσεις µε τις ονοµαστικές (µικτές) αποδοχές του προσωπικού µε πίστωση : -των λογαριασµών 33.00 , 33.01 και 33.02 µε τα ποσά που ενδεχόμενα παρακρατούνται για την εξόφληση προκαταβολών και δανείων. – των οικείων υπολογαριασµών των λογαριασµών 54 και 55, µε τα ποσά που παρακρατούνται από τις αποδοχές του προσωπικού για φόρους, χαρτόσηµο και εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών οργανισµών. -του λογαριασµού 53.00, µε τα καθαρά ποσά που καταβάλλονται στο προσωπικό µε χρέωση του λογαριασµού αυτού. -Στο λογαριασµό 60.00 καταχωρούνται και οι αποδοχές που καταβάλλονται σε διευθυντές, γενικούς διευθυντές και µέλη του διοικητικού συμβουλίου ανωνύµων εταιρειών για υπηρεσίες που παρέχουν στην επιχείρηση µε βάση τη σύµβαση µμίσθωσης εργασίας όπως για το λοιπό έµµισθο προσωπικό. Στο λογαριασµό 60.00 καταχωρούνται και οι πάγιες αντιμισθίες των δικηγόρων οι οποίες θεωρούνται ως εισόδημα από µμισθωτές υπηρεσίες. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αδυνατεί ή δεν θέλει να παρακολουθήσει χωριστά τα οικογενειακά επιδόματα και τις αµοιβές µμαθητευομένων στους προαιρετικούς τριτοβάθμιους λογαριασµούς 60.00.01, 60.00.12, 60.01.01, 60.01.12 έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κατηγορίες αυτές αµοιβών προσωπικού µαζί µε τις τακτικές αποδοχές, στους λογαριασµούς 60.00.00 και 60.01.00 κατά περίπτωση. -Στους υπολογαριασµούς του 60.00 και του 60.01 καταχωρούνται και οι αµοιβές που υπολογίζονται µε το κοµµάτι ή µε το ποσοστό επί των πωλήσεων. Αν όµως τα πρόσωπα που λαµβάνουν τις αµοιβές αυτές δεν συνδέονται µε την επιχείρηση µε σύµβαση µμισθώσεως εξαρτημένης εργασίας αλλά είναι τρίτοι, οι αµοιβές τους καταχωρούνται στο λογαριασµό 61.02 -Στο λογαριασµό 60.02 παρεπόμενες παροχές και έξοδα προσωπικού καταχωρούνται τα ποσά που αντιπροσωπεύουν, εκτός από τις αµοιβές και εργοδοτικές εισφορές, λοιπές παροχές και έξοδα που πραγματοποιούνται για το προσωπικό της επιχειρήσεως . Στις περιπτώσεις εκείνες όπου η επιχείρηση κρίνει σκόπιµο να παρακολουθεί τα διάφορα είδη που προορίζονται για το προσωπικό της π.χ είδη ενδύσεως ή φάρµακα σε λογαριασµούς αποθεµάτων κατά την αγορά των ειδών αυτών χρεώνονται οι οικείοι υπολογαριασµοί του λογαριασµού 25 «αναλώσιµα υλικά». Τα συµβολικά ποσά που ενδεχόμενα εισπράττονται από το προσωπικό ή λογίζονται σε βάρος του για τη συμμετοχή στα παραπάνω έξοδα φέρονται σε πίστωση του λογαριασµού 75.01 «έσοδα από παροχή υπηρεσιών στο προσωπικό». Οι χορηγήσεις προϊόντων στο προσωπικό καταχωρούνται µε το κόστος παραγωγής τους στη χρέωση του λογαριασµού 60.02.07 «αξία χορηγήσεων αποθεµάτων» µε πίστωση του λογαριασµού 78.10.00 «αξία χορηγήσεων αποθεµάτων στο προσωπικό» Η αξία των χορηγούμενων στο προσωπικό προϊόντων, σύµφωνα µε τις διατάξεις θεωρείται αυτοπαράδοση αγαθών και υπόκειται σε Φ.Π.Α , ο οποίος δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από το Φ.Π.Α εκροών, εκπίπτετε όµως από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης σαν δαπάνη της. Στους λογαριασµούς 60.03 «εργοδοτικές εισφορές και επιβαρύνσεις έµµισθου προσωπικού» και 60.04 «εργοδοτικές εισφορές και επιβαρύνσεις ημερομίσθιου προσωπικού» καταχωρούνται τα ποσά των εργοδοτικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν στις αποδοχές που καταβάλλονται στον έµµισθο και ημερομίσθιο προσωπικό της επιχείρησης µε αντίστοιχη πίστωση των οικείων υπολογαριασµών των λογαριασµών 54 και 55. Τα ποσά προστίµων και προσαυξήσεων που ενδεχοµένως επιβάλλονται στις εισφορές π.χ λόγω καθυστερημένης καταβολής τους καταχωρούνται αν αφορούν τη χρήση στο λογαριασµό 81.00 «έκτακτα και ανόργανα έξοδα» αν όµως αφορούν προηγούμενες χρήσεις έστω και αν βεβαιώνονται µέσα στη χρήση στο λογαριασµό 82.00 «έξοδα προηγούµενων χρήσεων». -Ο λογαριασµός 60.05 «αποζηµιώσεις απολύσεως ή εξόδου από την υπηρεσία» πρέπει να χρησιμοποιείται µόνο όταν καταβάλλεται στον υποχωρούντα ποσό µμεγαλύτερο της σχηματισμένης, γι’ αυτόν, προβλέψεως και εφόσον τµήµα του επιπλέων αυτού ποσού αντιστοιχεί στη κλεισµένη χρήση επισημαίνεται ότι τα καταβαλλόμενα ποσά αποζηµιώσεων σε εργαζόμενους που απολύονται ή αποχωρούν για συνταξιοδότηση, για τα οποία δεν έχουν σχηµατισθεί αντίστοιχες προβλέψεις, διασπώνται και καταχωρούνται: -Στο λογαριασµό 82.00 «έξοδα προηγούµενων χρήσεων», εκείνα που αφορούν προηγούμενες χρήσεις καταβάλλονται για εργασία που παράχθηκε σε προηγούμενες χρήσεις. -Στο λογαριασµό 60.05 το τµήµα που αφορά την κλεισµένη χρήση.
32. Ποια είναι η έννοια των αποσβέσεων και επί ποιας αξίας υπολογίζονται αυτές;
Απόσβεση: Είναι η τμηματική μείωση της αξίας του παγίου, ονομάζεται γενικά η μείωση ενός λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία π.χ. μείωση χρέους, εξαφάνιση απαιτήσεως κατά τρίτου λόγω αφερεγγυότητός του (επισφαλείς πελάτες), μείωση ομολογιακού δανείου της επιχείρησης (δηλαδή μερική εξόφλησή του) ή κατανομή των εξόδων αρχικής εγκατάστασης της επιχείρησης (έξοδα ιδρύσεως) σε περισσότερες χρήσεις κλπ. Με τη λογιστική έννοια λέγοντας απόσβεση εννοούμε τη μείωση της αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου από τη φθορά που υπέστη αυτό, είτε λόγω της παρόδου του χρόνου (χρονική φθορά), είτε λόγω της χρήσεως (λειτουργική φθορά), είτε και όταν οφείλεται σε επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση). Για παρακολούθηση του υπολογισμού του ποσού αποσβέσεως υπάρχουν δύο τρόποι: Α.) ο τρόπος της αμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης. Β.) ο τρόπος της εμμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης. Κατά τον πρώτο τρόπο (άμεσος) χρεώνεται ο λογαριασμός «ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ» και πιστώνεται ο λογαριασμός του περιουσιακού στοιχείου που αποσβένεται. Κατά το δεύτερο τρόπο (έμμεσος) για παρακολούθηση του ποσού με τον οποίο μειώνεται κάθε φορά η αξία του περιουσιακού στοιχείου, λόγω αποσβέσεως, δημιουργούμε λογαριασμό Αντίθετο ή Αρνητικό αυτού του περιουσιακού στοιχείου τον οποίο και πιστώνουμε σε χρέωση του λογαριασμού «Αποσβέσεις». Αυτός ο λογαριασμός παρουσιάζει πάντοτε πιστωτικό υπόλοιπο και εμφανίζει το ποσόν στο οποίο ανέρχεται η απόσβεση του περιουσιακού στοιχείου, ο δε λογαριασμός του πάγιου περιουσιακού στοιχείου εμφανίζεται πάντοτε με χρεωστικό υπόλοιπο και δείχνει την αρχική αξία αυτού. Από τη σύγκριση αυτών των δύο λογαριασμών προκύπτει η αξία του πάγιου περιουσιακού στοιχείου που έχει απομείνει. Τελειώνοντας αναφέρουμε πως, ο υπολογισμός των αποσβέσεων των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων γίνεται στο τέλος της χρήσεως κατά τις εγγραφές τακτοποιήσεως και συγκεντρώσεως των αποτελεσμάτων για να καθορισθεί η καθαρή θέση της επιχείρησης. Οι κυριότερες μέθοδοι υπολογισμού του ετήσιου ποσού αποσβέσεως είναι οι 8 πιο κάτω: 1.) Μέθοδος της σταθερής αποσβέσεως: είναι εκείνη κατά την οποία ο συντελεστής αποσβέσεως είναι σταθερός κάθε χρόνο και ο υπολογισμός με βάση το συντελεστή γίνεται πάντοτε από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου. 43. Ποιοι είναι οι βασικοί μεταβατικοί λογαριασμοί ενεργητικού και παθητικού που παρουσιάζονται στο Ε.Γ.Λ.Σ; Αιτιολογήστε για ποιο λόγο δημιουργούνται. 2.) Μέθοδος της φθίνουσας αποσβέσεως με σταθερό συντελεστή: Είναι εκείνη κατά την οποία ο μεν συντελεστής παραμένει ο ίδιος, ο δε υπολογισμός όχι από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου, αλλά κάθε φορά επί του υπολοίπου που εναπομένει από την αφαίρεση της αποσβέσεως. 3.) Μέθοδος φθίνουσας αποσβέσεως με μειωμένο συντελεστή: Είναι εκείνη η μέθοδος κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως υπολογίζεται πάντα από την αρχική αξία αλλά με μειωμένο συντελεστή. 4.) Μέθοδος της αύξουσας αποσβέσεως: είναι εκείνη κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως αυξάνει κάθε χρόνο με αντίστοιχη αύξηση του συντελεστού. 5.) Μέθοδος αύξουσας αποσβέσεως με συντελεστή τα έτη ζωής: Κατά τη μέθοδο αυτή το ποσό της ετήσιας απόσβεσης του στοιχείου από τον ένα χρόνο στον άλλο αυξάνεται, δηλαδή ο συντελεστής αποσβέσεως του στοιχείου αυξάνεται από τον ένα χρόνο στον άλλο που υπολογίζεται πάντοτε από την αρχική αξία του στοιχείου. Για να βρεθεί το ετήσιο ποσό της αποσβέσεως πρέπει να μερισθεί το ποσό της αξίας του στοιχείου σε μέρη ανάλογα με τα έτη διαρκείας χρησιμοποιήσεως του στοιχείου.
33. Ποιοι είναι οι βασικοί μεταβατικοί λογαριασμοί ενεργητικού και παθητικού;
Αιτιολογήστε για ποιο λόγο δημιουργούνται. Λογαριασμός 56 «Μεταβατικοί λογαριασμοί παθητικού» 1. Όπως οι μεταβατικοί λογαριασμοί ενεργητικού, έτσι και οι μεταβατικοί λογαριασμοί παθητικού εξυπηρετούν το σκοπό της αναμορφώσεως των λογαριασμών του ισολογισμού στο πραγματικό μέγεθός τους κατά την ημερομηνία λήξεως της χρήσεως, σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην περίπτ. 1 της παρ. 2.2.307. Ειδικότερα, στους μεταβατικούς λογαριασμούς παθητικού καταχωρούνται τα έσοδα της επόμενης χρήσεως που προεισπράττονται και τα πληρωτέα έξοδα της κλειόμενης χρήσεως, που πραγματοποιούνται δηλαδή μέσα στη χρήση, δεν πληρώνονται όμως μέσα σ’ αυτή, ούτε είναι δυνατή η πίστωσή τους σε προσωπικούς λογαριασμούς, επειδή δεν είναι απαιτητά κατά το τέλος της χρήσεως. 2. Στο λογαριασμό 56.00 «έσοδα επόμενων χρήσεων», σε περίπτωση που δεν καταχωρούνται απευθείας σ’ αυτόν, μεταφέρονται από τους οικείους λογαριασμούς εσόδων της ομάδας 7 όσα από αυτά δεν αφορούν την κλειόμενη, αλλά την επόμενη ή τις επόμενες χρήσεις. Η ανάλυση του λογαριασμού 56.00 σε τριτοβάθμιους υπολογαριασμούς είναι αντίστοιχη των αναλύσεων των λογαριασμών εσόδων, στους οποίους μεταφέρονται τα κονδύλια που αφορούν τη νέα (επόμενη) χρήση, αμέσως μετά την έναρξή της. 3. Στο λογαριασμό 56.01 «έξοδα χρήσεως δουλευμένα (πληρωτέα)» καταχωρούνται, με αντίστοιχη χρέωση των οικείων λογαριασμών εξόδων της ομάδας 6, τα έξοδα που ανήκουν στην κλειόμενη χρήση, αλλά δεν πληρώνονται μέσα σ’ αυτή, και τα οποία, σύμφωνα π.χ. με τις σχετικές συμβάσεις, δεν είναι στο τέλος της χρήσεως απαιτητά από τους δικαιούχους και για το λόγο αυτό δεν κρίνεται ορθό ή σκόπιμο να φέρονται σε πίστωση των οικείων λογαριασμών υποχρεώσεων. 4. Στο λογαριασμό 56.02 «αγορές υπό τακτοποίηση» παρακολουθούνται οι υπό τακτοποίηση αγορές αγαθών σε περίπτωση που το τιμολόγιο ή τα λοιπά δικαιολογητικά αγοράς δεν περιέρχονται στην οικονομική μονάδα κατά την παραλαβή των αγαθών. Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του λογαριασμού αυτού ισχύουν όσα καθορίζονται στην περίπτ. 7 της παρ. 2.2.203. 5. Στο λογαριασμό 56.03 «εκπτώσεις επί πωλήσεων χρήσεως υπό διακανονισμό» καταχωρούνται, με αντίστοιχη χρέωση των οικείων υπολογαριασμών των 70-73, οι εκπτώσεις επί πωλήσεων που δικαιούνται οι πελάτες της οικονομικής μονάδας, για τις οποίες, κατά το κλείσιμο του ισολογισμού, δεν είναι γνωστό το ακριβές τους ύψος και από το λόγο αυτό δεν είναι δυνατή ή δεν κρίνεται σκόπιμη η πίστωση των λογαριασμών των πελατών. Οι εκπτώσεις αυτές, όταν κατά την επόμενη χρήση οριστικοποιούνται, μεταφέρονται από το λογαριασμό 56.03 στους οικείους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πελατών.
34. Στο περιβάλλον ενός πλήρως μηχανογραφημένου λογιστηρίου, ποια μορφή έχουν τα βιβλία (αρχεία) που προβλέπονται σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π), ή με το Ε.Γ.Λ.Σ. ;
Τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στα απλογραφικά είναι το βιβλίο εσόδων-εξόδων. Στα διπλογραφικά έχουμε το γενικό καθολικό,απογραφής και το αναλυτικό ημερολόγιο.
35. Τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός “Ασώματες Ακινητοποιήσεις” και τι ο λογαριασμός “Ενσώματες Ακινητοποιήσεις”;
Ασώματες ακινητοποιήσεις Περιλαμβάνονται κατά κατηγορίες (1-5) άϋλα πάγια περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποκτούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό να χρησιμοποιούνται παραγωγικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Τα άϋλα αυτά πάγια στοιχεία, καθώς και οι τυχόν προκαταβολές για την απόκτησή τους, απεικονίζονται στους λογαριασμούς 16.11-16.12 (κατηγορία 1), 16.01-16.03 (κατηγορία 2), 16.00 (κατηγορία 3), 16.98 (κατηγορία 4) και 16.04-16.05 (κατηγορία 5). Ενσώματες ακινητοποιήσεις Περιλαμβάνονται κατά κατηγορίες (1-7) οι ενσώματες ακινητοποιήσεις της οικονομικής μονάδας και οι τυχόν προκαταβολές για την απόκτησή τους. Οι ακινητοποιήσεις αυτές απεικονίζονται στους λογαριασμούς 10.00 και 10.10 (κατηγορία 1), 10.01-10.06, 10.11-10.16 και 10.99 (κατηγορία 2), 11 (κατηγορία 3), 12 (κατηγορία 4), 13 (κατηγορία 5), 14 (κατηγορία 6) και 15, 32.00 καθώς και 50.08-χρεωστικά υπόλοιπα- (κατηγορία 7).
36. Ποια έξοδα και έσοδα θεωρούνται μη προσδιοριστικά των μικτών αποτελεσμάτων;
Τα ανόργανα. Είναι 80.02 έξοδα και 80.03 έσοδα.
37. Τι γνωρίζετε για την τακτοποίηση των λογαριασμών εσόδων στο τέλος της χρήσεως;
Μεταφέρονται οι ομάδες 2,6,7 στον λογαριασμό γενική εκμετάλλευση προκείμενου να προσδιοριστεί το αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία).
38. Τι γνωρίζετε για την τακτοποίηση των λογαριασμών της ομάδας 6 στο τέλος της χρήσεως;
Οι λογαριασμοί οι οποίοι φέρουν χρεωστικό υπόλοιπο τους πιστώνουμε για το κλείσιμο της χρήσης μεταφέροντας το υπόλοιπο του στην γενική εκμετάλλευση.
39. Τι παρακολουθείται με τον λογαριασμό “Πωλήσεις Υπηρεσιών” και ποια είναι η διαφορά του με το λογαριασμό “Έσοδα παρεπόμενων σχολίων”;
Οι πωλήσεις υπηρεσιών είναι η κύρια δραστηριότητα ενώ τα έσοδα παρεπόμενων ασχολιών είναι έσοδα από δευτερεύουσα δραστηριότητα.
40. Τι είναι φύρα και σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται;
41. Τι είναι η απομείωση παγίων περιουσιακών στοιχείων;
42. Τι καλούμε οργανικά και τι ανόργανα έξοδα;
Οργανικά, που γίνονται για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της επιχείρησης π.χ. μισθοί προσωπικού, ενοίκια κτλ. Ανόργανα, τα οποία δεν γίνονται για χάρη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Αυτά τα έξοδα συνδέονται με τυχαίες και ευκαιριακές δραστηριότητες, όπως π.χ. η περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου για άμεση μεταπώλησή από συνεργείο αυτοκινήτων, επειδή πουλιόταν σε πολύ χαμηλή τιμή.
43. Τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και αν ναι, πότε αποδίδονται αυτές;
44. Οι αποδοχές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, υπό ποιές προυποθέσεις καταβάλλονται στους εργαζόμενους εξ ολοκλήρου; Υπόκεινται αυτά τα ποσά σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος;
45. Πότε καταβάλλονται τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα;
46. Ποια στοιχεία του παραστατικού απαιτούνται για την καταχώρησή του στα βιβλία της επιχείρησης;
1)Είδος παραστατικού 2)Αριθμός παραστατικού 3)Ημερομηνία παραστατικού 4)Περιγραφή είδους 5)Αξία 6)Στοιχεία συμβαλλόμενου (τεμάχια σε περίπτωση ενημέρωσης αποθήκης)
47. Να αναφέρετε τους συνηθισμένους λογαριασμούς στην Ο.Ε., οι οποίοι δείχνουν τις σχέσεις της εταιρείας με τους συνεταίρους, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
48. Τι υπόλοιπο μπορεί να εμφανίζει ο λογαριασμός “Εταίροι λογαριασμοί κάλυψης κεφαλαίου” και πότε αυτός εξισούται;
49. α) Πώς προσδιορίζονται τα φορολογητέα κέρδη της Ο.Ε. και με τι συντελεστή φορολογούνται; β) Ποιός είναι ο συντελεστής προκαταβολής φόρου και πως υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου;
50. Για ποιές συναλλαγές εκδίδεται Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών και για ποιές Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.);
51. Τι εμφανίζει το υπόλοιπο του λογαριασμού “40.04 Μετοχικό Κεφάλαιο αποσβεσμένο”;
52. Τι γνωρίζετε για το τακτικό αποθεματικό της Α.Ε. και πως υπολογίζεται;
53. Τι γνωρίζετε για το Α΄ μέρισμα;
54. Πώς υπολογίζεται ο φόρος κερδών της Α.Ε.;
55. Τι είναι κόστος και ποια στοιχεία συνθέτουν τη σχετική έννοια;
56. Τι είναι δαπάνη και σε τι διαφέρει από το κόστος;
Δαπάνη είναι η διαδικασία ή η ενέργεια πραγματοποιήσεως του κόστους ή του εξόδου. Δαπανώ σημαίνει ενεργώ ή ακολουθώ τις αναγκαίες διαδικασίες υλοποιήσεως μιας επενδύσεως σε υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως π.χ. δαπανώ για την αγορά ενός μηχανήματος, μιας πρώτης ύλης, ενός κτιρίου ή για τη χρησιμοποίηση υπηρεσιών τρίτων και για τη μίσθωση της εργασίας εργατοϋπαλλήλων.
Κόστος είναι η διάθεση ή επένδυση αγοραστικής δυνάμεως για την απόκτηση υλικών ή άυλων αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για την πραγματοποίηση εσόδων από πωλήσεις ή την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Σελίδα 9 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
57. Τι είναι λειτουργικό κόστος και ποια σημασία έχει ο προσδιορισμός του;
58. Τι είναι άμεσο και τι έμμεσο κόστος; Να αναφέρετε σχετικό παράδειγμα.
Άμεσο κόστος ονομάζουμε, το κόστος που ενσωματώνεται στην λειτουργία ή στο προϊόν κατ’ ευθείαν, εξ’ ολοκλήρου, χωρίς προηγούμενη κατανομή, κατά τρόπο εμφανή και με ακριβή υπολογισμό του κατ’ αξία ποσοτικού του μεγέθους.
Έμμεσο κόστος είναι το κόστος το οποίο πραγματοποιείται και αφορά δύο ή περισσότερα προϊόντα και είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με ακρίβεια τι μέρος αφορά τις επί μέρους λειτουργίες ή τους επί μέρους φορείς κόστους
59. Σε τι διαφέρει το σταθερό κόστος από το μεταβλητό; Να αναφέρετε από δύο σχετικά παραδείγματα.
60. Τι εμφανίζει ο αριθμοδείκτης “κυκλοφορούν”ενεργητικό / βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις = %;
61. Από πού λαμβάνονται τα λογιστικά μεγέθη τα οποία προσδιορίζουν τους αριθμοδείκτες;
62. Τι είναι άμεσα ημερομίσθια (εργατικά) και τι έμμεσα ημερομίσθια (εργατικά) για την κοστολόγηση;
63. Ποια στοιχεία κόστους – εξόδων περιλαμβάνονται στα Γενικά Βιομηχανικά Κόστη;
64. Τι είναι το φύλλο μερισμού εξόδων και ποια είναι η χρησιμότητα του;
65. Ποιες ομάδες, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ., περιέχουν λογαριασμούς της Γενικής Λογιστικής, το περιεχόμενο των οποίων παρακολουθείται και στην Αναλυτική Λογιστική;
66. Για ποιους λόγους οι υπολογαριασμοί του πρωτοβάθμιου λογαριασμού 90 καλούνται διάμεσοι και αντικριζόμενοι;
67. Να αναφέρετε τους πέντε (5) υποχρεωτικούς δευτεροβάθμιους λογαριασμούς του λογαριασμού 92 (να παραθέσετε κωδικούς και ονομασία).
68. Ποιες είναι οι ομάδες των στοιχείων της περιουσίας μιας επιχείρησης και τι περιλαμβάνει η καθεμιά;
69. Να αναφέρετε δέκα λογαριασμούς του ενεργητικού και άλλους τόσους του παθητικού μιας επιχείρησης, ακολουθώντας την κωδικοποίηση και περιγραφή, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
70. Σε περίπτωση που ένας μισθωτός (εργάτης ή υπάλληλος) ασθενήσει από 1-3 εργάσιμες ημέρες για πρώτη φορά στην επιχείρηση, δικαιούται αποδοχές; Εξηγήστε.
71. Τι γνωρίζετε για τους διαδοχικούς ισολογισμούς; Μπορούμε με αυτούς να παρακολουθήσουμε τις οικονομικές μεταβολές της επιχείρησης; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.
72. Ποια είναι η έννοια του ενοποιημένου ισολογισμού; Σε τι αποσκοπούν οι ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις;
73. Πώς λειτουργεί η διπλογραφική μέθοδος; Να αναφέρετε δύο παραδείγματα.
74. Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;
75. α. Ποια η έννοια του λογ/σμού Προμηθευτές; β. Ο λογ/σμός Προμηθευτές είναι πιστωμένος με τα ποσά …………….. και…….. , ενώ στη χρέωση υπάρχει το ποσό των ……………….ευρώ. Εξηγήστε τι δείχνει ο λογαριασμός αυτός.
76. Έστω ότι ο λογαριασμός πελατών είναι χρεωμένος με τα ποσά ……….., ………….και ………, ενώ στην πίστωση του λογαριασμού υπάρχουν ………….. Εξηγήστε τι δείχνει ο λογαριασμός αυτός.
77. Τι σημαίνει κύκλος εργασιών; Ποια είναι η διαφορά του λογ/σμού γενικής εκμετάλλευσης από την κατάσταση γενικής εκμετάλλευσης;
78. Σας δίδονται μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζονται στον ισολογισμό μιας επιχείρησης: Χρεώστες……………… Προμηθευτές…………..Τράπεζες- Βραχ.Υποχρ……………….. Πελάτες………………. Πιστωτές……………..Έπιπλα και Λοιπός Εξοπλισμός…………….. Με βάση αυτά να προσδιορίσετε το καθαρό κεφάλαιο κίνησης και να εξηγήσετε εάν είναι σωστή η πρόταση “η επιχείρηση που έχει τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία πρέπει να πάρει μακροχρόνιο δάνειο για να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση”
79. Ποιες είναι οι μέθοδοι των αποσβέσεων και τι προβλέπεται από το φορολογικό νόμο (2238/94);
Σελίδα 10 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
80. Εάν έχετε ένα μηχάνημα αξίας €………….., να παρουσιάσετε την ημερολογιακή εγγραφή της ετήσιας απόσβεσής του με συντελεστή απόσβεσης 10% ετησίως, όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ. (βρισκόμαστε στο τέλος του 1ου χρόνου).
81. Τι γνωρίζετε για το λογαριασμό Γενικής Εκμετάλλευσης; (Ποιος ο σκοπός του και σε ποιους λογαριασμούς αναλύεται);
82. Μία επιχείρηση με Λογαριασμό “Πελάτες” αξίας ……. κρίνει ότι το …. % αυτών είναι επισφαλείς με ισόποση ζημιά. Να γίνουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές.
83. Ποιοι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για την εγγραφή της μισθοδοσίας; Αναλύστε το περιεχόμενο αυτών που πιστώνονται.
84. Ποια παραστατικά εκδίδονται από την επιχείρηση όταν απασχολεί περιστασιακά φυσικά πρόσωπα με σχέση μη εξαρτημένης εργασίας;
85. Διαπιστώσατε στο τέλος της χρήσης έξοδα στην ομάδα 6, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ., που δεν είναι δεδουλευμένα. Σε ποια ομάδα, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ., θα μεταφερθούν με τις εγγραφές τακτοποίησης ή προσαρμογής; (Δώστε παράδειγμα).
86. Τι γνωρίζετε για τις Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (Φ.Τ.Μ.) και για τις Ειδικές Ασφαλείς Φορολογικές Διατάξεις Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) μέσω Η/Υ;
87. Ποιος είναι ο σκοπός υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ);
88. Έστω ότι στην Ο.Ε. των Α κ΄Β προέκυψαν κέρδη χρήσης ……………..(Ο Α συμμετέχει στα κέρδη …………….% και ο Β ……………%). Να γίνει ο πίνακας διανομής και διάθεσης των κερδών στους Α κ΄Β. *
89. Στην Ε.Ε. με την επωνυμία “Α-Β και Σία ΕΕ” εμφανίζονται ζημιές χρήσης ………. ευρώ. Η συμμετοχή των συνεταίρων στις ζημιές είναι: του Α με 40%, του Β με 40% και του ετερόρρυθμου Γ με 20%. Να γίνει η εγγραφή κατανομής των ζημιών στους εταίρους.
90. Ιδρύεται Ε.Π.Ε. από τους Α,Β και Γ με εταιρικό κεφάλαιο …………….. ευρώ. Οι συνεταίροι συνεισφέρουν ο Α …………… ευρώ, ο Β …………… ευρώ και ο Γ…………. ευρώ. Στην εισφορά του Α περιλαμβάνονται εμπορεύματα αξίας…………….. ευρώ. Να γίνει η σχετική ημερολογιακή εγγραφή.
91. Με ποιον τρόπο υπολογίζεται ο φόρος κερδών στην Ε.Π.Ε (με τα ισχύοντα σήμερα);
92. Κατά την ίδρυση Α.Ε. εκδίδονται ……….. μετοχές, ονομαστικής αξίας ……….. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο καλύπτεται με δημόσια εγγραφή μέσω Τράπεζας, με τιμή μετοχής ……….. ευρώ. (……….. ευρώ κάθε μετοχή υπέρ το άρτιο).Να γίνουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
93. Τι είναι κόστος πάγιας μορφής και πώς αυτό μετατρέπεται σε κόστος τρέχουσας μορφής; Να αναφέρετε σχετικό παράδειγμα.
94. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ οργανικού κόστους – εξόδου και ανόργανου κόστους – εξόδου; Να αναφέρετε από 2 σχετικά παραδείγματα.
95. Τι είναι οι θέσεις (κέντρα) κόστους; Να αναφέρετε τα κύρια κριτήρια διαμόρφωσής τους.
96. Τι είναι οι ενδιάμεσοι και τι οι τελικοί φορείς κόστους; Να αναφέρετε σχετικό παράδειγμα.
97. Ποιες είναι οι βασικές μορφές (μέθοδοι) κοστολόγησης; Να αναφέρετε τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το λειτουργικό κόστος σε καθεμιά.
98. Να αναπτύξετε το περιεχόμενο των τριών (3) μεθόδων (συστημάτων) που μπορεί να λειτουργεί η Αναλυτική Λογιστική (σε σχέση με τη Γενική Λογιστική).
99. Ποιες μέθοδοι εφαρμόζονται για τον επιμερισμό του κόστους συμπαραγωγής μεταξύ των συμπαραγωγών;
Σελίδα 11 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
100. Το σύστημα της αυτόνομης λειτουργίας της Αναλυτικής Λογιστικής χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς της ομάδας 9 σε κλειστό κύκλωμα. Αναφέρατε τους λόγους γι’αυτό.
101. Να αναφέρετε παράδειγμα με το οποίο να εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ του άμεσου εργατικού κόστους παραγωγής και του έμμεσου εργατικού κόστους παραγωγής.
102. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρωθούν στο έντυπο χορήγησης πρώτων υλών και άλλων υλικών από την αποθήκη στη μαζική παραγωγή;
103. Ποιες μορφές ισολογισμού γνωρίζετε; Φτιάξτε ένα δικό σας ισολογισμό με 10 περιουσιακά στοιχεία τηρώντας την ονοματολογία λογαριασμών, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
104. Φτιάξτε με δικά σας στοιχεία και ονοματολογία λογαριασμών, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ., ένα ουδέτερο ισολογισμό με οκτώ (8) λογαριασμούς.
105. Να απεικονιστούν με λογιστικές εγγραφές τα παρακάτω γεγονότα: Στη μισθοδοτική κατάσταση των υπαλλήλων της “ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.” φαίνονται οι αμοιβές των δύο υπαλλήλων της, που έχουν ως εξής: Τακτικές αποδοχές …………………ευρώ και……………………. ευρώ αντίστοιχα. Οι εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είναι……………%. Οι κρατήσεις των εργαζόμενων είναι για ΙΚΑ – ΕΤΑΜ . ……….%, ενώ για ΦΜΥ κρατήθηκαν ……………..ευρώ και…………….. ευρώ αντίστοιχα και για Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης κρατήθηκαν ……………… ευρώ και ………………ευρώ αντίστοιχα. Μετά τον υπολογισμό της μισθοδοσίας πραγματοποιείται η εξόφληση των πληρωτέων αμοιβών. Ζητούνται οι ημερολογιακές εγγραφές της μισθοδοσίας.
106. Να καταχωρήσετε σε ημερολόγιο την παρακάτω οικονομική πράξη: Μια επιχείρηση αγόρασε εμπορεύματα αξίας ……………………….με ΦΠΑ 24% συναλλαγματική λήξης …………………….και μηνιαίο επιτόκιο………………….%.
107. Να αναπτύξετε τον τρόπο λειτουργίας των αποτελεσματικών λογαριασμών.
108. Η επιχείρηση “ΛΗΤΩ”έχει έπιπλα (ντουλάπες) αρχικής αξίας …………. τα οποία αγόρασε την 1/7/ ….Την 31/12/…. κάνει την ετήσια απόσβεση με Συντελεστή Απόσβεσης 10%. Να γίνει η ημερολογιακή εγγραφή και να εμφανίσετε το αναλυτικό καθολικό των επίπλων (χρησιμοποιήστε και τριτοβάθμιους λογαριασμούς, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
109. Η επιχείρηση “ΑΡΓΩ” έχει κατάστημα αρχικής αξίας ……………. το οποίο αγόρασε την 1/7/…….. Την 31/12/………. κάνει την ετήσια απόσβεση (Συντελεστής Αποσβ. 4%) και το πούλησε με μετρητά ……………… στον Τρυποσκούφη. Να γίνουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές και το αναλυτικό καθολικό των κτιρίων.
110. Η επιχείρηση “Α” για να πάρει δάνειο από την Ε.Τ.Ε. ……………… ευρώ., μεταβιβάζει σε αυτήν ως εγγύηση γραμμάτια πελατών της αξίας ……… . Η τράπεζα κρατά 8% προμήθεια και της χορηγεί το δάνειο. Να γίνουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές.
111. Μια επιχείρηση έκανε τις παρακάτω οικονομικές πράξεις: 1. Αγόρασε χρεόγραφα αξίας ………………. με μετρητά. 2. Παρέλαβε ……………………… τεμάχια τηλεοράσεις από τον Φιολάκη για να τα πουλήσει για λογαριασμό του. 3. Κατέβαλλε σε διαφημιστική εταιρία για διαφήμισή της ευρώ ……………………., επιπλέον ΦΠΑ24% με συναλλαγματική λήξεως ……………….και μηνιαίο επιτόκιο ………………… %. Να γίνουν οι ημερολογιακές εγγραφές.
112. Με την ονοματολογία λογαριασμών, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ. ,εξηγήστε ποια περιουσιακά στοιχεία θα μεταβληθούν, αν γίνουν τα παρακάτω λογιστικά γεγονότα: α. Ανασφάλιστα εμπορεύματα αξίας ………………..καταστρέφονται σε πλημμύρα. β. Ο επιχειρηματίας πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού του
Σελίδα 12 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
…………………. ευρώ από το ταμείο της επιχείρησής του. γ. Εξοφλείται συναλλαγματική πληρωτέα ευρώ
…………..
113. Να καταχωρηθούν, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.οι παρακάτω οικονομικές πράξεις στο Γενικό Ημερολόγιο. 1. Η επιχείρηση αγόρασε μηχάνημα αξίας …………………….επιπλέον ΦΠΑ 24% με πίστωση από τον Σταύρου. 2. Αγοράσθηκαν εμπορεύματα αξίας …………………….επιπλέον ΦΠΑ 24% το 1/2 με μετρητά και το 1/2 με πίστωση από την ΝΟΥΦΑΡΑ ΕΠΕ 3. Πωλήθηκαν εμπορεύματα αξίας …………………επιπλέον ΦΠΑ 24% με πίστωση στον Τριαντάφυλλου Τριαντάφυλλο. (Να γίνει η ανάλυση των λογαριασμών μέχρι τρίτο βαθμό και με τη μορφή xx.xx.xxx).
114. Ποια η διάρθρωση της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης;
115. Ο Κύκλος Εργασιών της “ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ” Α.Ε. κατά το 201Χ είναι ……….., το κόστος πωληθέντων ………………, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ………………., τα έξοδα διαθέσεων……………………Είχε δε έσοδα από συμμετοχές …………………και έκτακτα κέρδη………………….Ακόμη κέρδη από πώληση “συμμετοχών και χρεογράφων”…………………….
Ζητείται η κατάσταση του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως.
116. Τα Μικτά Αποτελέσματα της “Ζ’ Α.Ε. είναι ……………………….. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας είναι ………………………….. Είχε έσοδα προηγούμενων χρήσεων ………………………… καθώς και ζημιές από χρεόγραφα ………………….. Ζητούνται τα Μερικά Αποτελέσματα Εκμετάλλευσης και τα Καθαρά Αποτέλεσματα προ φόρων.
117. Οι Χ και Ψ ιδρύουν εταιρεία με κεφάλαιο ………………… ευρώ. Η συμμετοχή του εταίρου Χ στο κεφάλαιο είναι 40% και του εταίρου Ψ 60%. Ακόμα ο εταίρος Χ συνεισφέρει και προσωπική εργασία, η οποία αποτιμάται στο ποσό των ……………….. ευρώ. Να γίνουν οι εγγραφές σύστασης και καταβολής των ποσών, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ, όταν οι εισφορές είναι σε μετρητά.
118. Έστω ότι στην Ε.Ε. των Α, Β και Γ όπου οι Α και Β είναι Ομορ.Εταίροι, προέκυψαν κέρδη χρήσεως ………………..(οι εταίροι συμμετέχουν……….%,………%, και …………% αντίστοιχα στα κέρδη και τις ζημίες). Να γίνει ο πίνακας διανομής και διάθεσης κερδών στους Α, Β, Γ.
119. Έστω ότι μια Α.Ε. με Μ.Κ. ……………… ευρώ (………….. μετοχές ονομαστικής αξίας ……… ευρώ), αποφασίζει μείωση του Μ.Κ κατά …………………. ευρώ με μείωση κατά το 1/4 της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. Να γίνουν οι σχετικές εγγραφές, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
120. Έστω οι Α,Β,Γ ιδρύουν Α.Ε. με κεφάλαιο ……………… ευρώ διαιρούμενο σε ……….. μετοχές των ……….. ευρώ η κάθε μια. Οι Α και Β ανέλαβαν να καλύψουν από ………….. μετοχές, ενώ ο Γ ανέλαβε …………. μετοχές. Η καταβολή των ποσών θα γίνει σε τέσσερις δόσεις ισόποσα. Να γίνει η εγγραφή σύστασης της Α.Ε. και οι εγγραφές καταβολής της Α΄ δόσης, όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) ή με το Ε.Γ.Λ.Σ.
121. “Ιδρύεται Α.Ε. με Μετοχικό Κεφάλαιο ……………. ευρώ. (………….. μετοχές των ……….. ευρώ. η κάθε μια). Τα καθαρά κέρδη χρήσης της εταιρείας ανέρχονται σε …………….. ευρώ και διατίθενται ως εξής: α) 5% για τακτικό αποθεματικό, β) για Α’ μέρισμα, γ) 10% για έκτακτο αποθεματικό, δ) 12% για αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου και ε) το υπόλοιπο μεταφέρεται για την επόμενη χρήση.
122. α) Να υπολογιστεί το Α’ Μέρισμα, β) Να γίνει η λογιστική εγγραφή διάθεσης των κερδών χρήσης γ) Να υπολογιστεί ο φόρος μερισμάτων, και δ) Να γίνει η λογιστική εγγραφή πληρωμής του μερίσματος.
123. Το ολικό οργανικό αποτέλεσμα της Αναλυτικής Λογιστικής ταυτίζεται με το ολικό οργανικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης της Γενικής Λογιστικής; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.
124. Να αναπτύξετε περιληπτικά τις εξής μεθόδους αποτίμησης των αποθεμάτων: α) FIFO (First in First Out), β) LIFO (Last In First Out) και γ) Μέσου σταθμικού Κόστους.
Σελίδα 13 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
125. Τι αποτελεί θετική (ευνοϊκή) απόκλιση και τι αρνητική (μη ευνοϊκή) από το πρότυπο κόστος;
126. Ποιες είναι οι κατηγορίες των οντοτήτων και ποια είναι τα κριτήρια ένταξης σε καθεμιά από αυτές σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.);
127. Ποιο συνοδευτικό στοιχείο εκδίδεται σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία κατά την διακίνηση των αγαθών;
128. Ποιο είναι το περιεχόμενο του τιμολογίου πώλησης αγαθών;
Την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου Τον αύξοντα αριθμό για μία ή περισσότερες σειρές τιμολογίων, ο οποίος χαρακτηρίζει το τιμολόγιο με μοναδικό τρόπο Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), με βάση τον οποίο ο πωλητής πραγματοποίησε την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών Τον Α.Φ.Μ. του πελάτη, με βάση τον οποίο έλαβε χώρα η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών Την πλήρη επωνυμία και την πλήρη διεύθυνση του πωλητή και του πελάτη που αποκτά τα αγαθά ή λαμβάνει τις υπηρεσίες Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών (εκτός εάν η έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει από άλλα έγγραφα στα οποία παραπέμπει το τιμολόγιο) Εφόσον η ημερομηνία αυτή δεν συμπίπτει με την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου: Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή ολοκληρώθηκε η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών Την αξία αγαθών ή υπηρεσιών ανά συντελεστή Φ.Π.Α. Την αξία που απαλλάσσεται Φ.Π.Α. Την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας χωρίς Φ.Π.Α. Την αξία κάθε έκπτωσης ή επιστροφής, εάν δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή μονάδας Το συντελεστή Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται Το ποσό του οφειλόμενου Φ.Π.Α., εκτός εάν εφαρμόζεται ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο η πληροφορία αυτή παραλείπεται
129. Πότε εκδίδεται το τιμολόγιο για παροχή υπηρεσιών; Εξηγήστε.
130. Μέσα σε πόσες ημέρες μετά την έκδοση του Δελτίου Αποστολής εκδίδεται τιμολόγιο;
Το Τιμολόγιο εκδίδεται σε 30 μέρες,μετά απο την έκδοση του Δελτίου Αποστόλης. Με το νέο καθεστώς ο Τιμολόγιο θα εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών και όχι σε 30 ημέρες που ισχύει μέχρι 31-12-2014.
131. Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο;
Πιστωτικό τιμολόγιο είναι ένα τιμολόγιο που εκδίδει μία επιχείρηση για τους πελάτες της κυρίως για επιστροφή προϊόντων, χρημάτων, κλπ ή για εκπτωτικούς λόγους υπό συνθήκες.
132. Όταν ένα τιμολόγιο μας σταλεί μέσω ταχυδρομείου καθυστερημένα, τι ενέργειες κάνουμε; Με ποια ημερομηνία καταχωρείται στα βιβλία μας;
Οταν ένα τιμολογιο σταλθει μέσω ταχυδρομείου καθυστερημένα θα πρέπει να κρατήσουμε μαζι μετο τιμολογιο και το φάκελλο πάνω στο οποίο υπάρχει η σφραγίδα απο τα ΕΛΤΑ και αναφέρεται η ημερομηνία παράδοση που έγινε σε εμάς. Το τιμολόγιο καταχωρείται στα βιβλία με την ημερομηνία που μας παραδόθηκε απο τα ΕΛΤΑ.
133. Πώς αναγράφονται τα στοιχεία σε τιμολόγιο, όταν εκδίδεται για περισσότερα του ενός Δελτία Αποστολής;
Στο τιμολόγιο αναγράφονται όλα τα στοιχεια του πελάτη και μετά αναφέρουμαι όλους τους κωδικούς και περιγραφες εμπορεύματων καθώς και όλες τις ποσότητες που αναφέρονται στα Δ.Α. τα οποία έχουν εκδοθεί,σημειωτεον οτι πρέπει στο τιμολογιο να αναφέρονται οι αριθμοί των Δ.Α.για τα οποία γίνεται η έκδοση του Τιμολογίου.
134. Να αναφέρετε ποια πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) είναι υποκείμενα στο Φ.Π.Α.
135. Σε ποια φορολογικά στοιχεία αναγράφεται χωριστά ο Φ.Π.Α. από την αξία και σε ποια είναι ενσωματωμένος; Να αναφέρετε από ένα παράδειγμα.
136. Να αναφέρετε το χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. για κάθε κατηγορία βιβλίων.
1. Η περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου, στην οποία αφορά η δήλωση (μήνας ή τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων).
2. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου φόρου λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.
137. Το πιστωτικό υπόλοιπο του Φ.Π.Α. μεταφέρεται στην επόμενη φορολογική περίοδο;
138. Πόση είναι η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης απόδοσης του Φ.Π.Α.;
139. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται κατά την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς;
140. Ποια είναι η αρμόδια .Ο.Υ. για την παραλαβή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς;
141. Μέχρι πότε υποβάλλει προσωρινές δηλώσεις ο υπόχρεος για αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών; (όπως ισχύει σήμερα).
142. Πότε παραγράφεται το δικαίωμα του δημοσίου για επιβολή φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς ή γονικής παροχής;
143. α. Πόσο τοις εκατό ( % ) φόρος παρακρατείται στις αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών; (όπως ισχύει σήμερα). β. Πότε υποβάλλονται δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων τρίτων και ποιο χρονικό διάστημα καλύπτουν; (όπως ισχύει σήμερα).
144. Ποιο είναι το αντικείμενο του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και ποιος είναι ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου;
145. Μέχρι πότε υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών και προμηθευτών (ΜΥΦ);
146. Ποια είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου;
147. Πώς καταβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων;
148. Ποιοι είναι οι υποκείμενοι σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων;
149. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τα εισοδήματά τους ανεξάρτητα από το αν υπόκεινται ή όχι σε φόρο εισοδήματος;
150. Σε ποιες περιπτώσεις οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος;
151. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση κανονικής άδειας στους εργαζομένους;
152. Πότε καταβάλλονται οι αποδοχές κανονικής άδειας καθώς και το επίδομα άδειας;
153. Η χορήγηση άδειας είναι υποχρεωτική;
154. Οι αποδοχές αδείας καθώς και το επίδομα αδείας υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές;
155. Ποια είναι τα κυριότερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει μία σύμβαση εργασίας;
Σελίδα 14 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
156. Πόσα ημερομίσθια άδειας και επιδόματος άδειας δικαιούται ένας εργαζόμενος κατά την απόλυσή του, όταν έχει συμπληρώσει ένα ολόκληρο έτος στην επιχείρηση;
157. Με ποιο τρόπο και σε πόσο διάστημα ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει την απόλυση και την πρόσληψη του μισθωτού;
158. Τι είναι το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.);
159. Συναλλαγματική ονομαστικής αξίας € 35.000,00 προεξοφλήθηκε 5 μήνες πριν από τη λήξη της με ετήσιο επιτόκιο 17%. Να βρεθεί το εσωτερικό και το εξωτερικό προεξόφλημα.
160. Τι είναι τα «αξιόγραφα» και τι οι «πιστωτικοί τίτλοι»;
161. Επενδυτής καταθέτει χρήματα στην τράπεζα ανατοκιζόμενα ανά έτος με επιτόκιο 10%. Στο τέλος των πέντε (5) ετών λαμβάνει 4.200,00€. Πόσα χρήματα είχε καταθέσει;
162. Τι σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή;
163. Τι εννοούμε λέγοντας υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος;
164. Πως υπολογίζεται ο Φ.Μ.Υ. στις αποδοχές Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα;
165. Ποια είναι η διαφορά πτώχευσης από χρεοκοπία;
166. Διαπιστώσατε ότι έχει χρεωθεί σε φορολογικά στοιχεία λανθασμένα ο Φ.Π.Α. Ποιες είναι οι ενέργειες για την τακτοποίηση των λανθασμένων χρεώσεων Φ.Π.Α.; Αιτιολογείστε την απάντησή σας.
167. Δύναται επιχείρηση να ζητήσει επιστροφή του Φ.Π.Α.; Αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις και γιατί;
168. Ποια έσοδα και έξοδα λέγονται δεδουλευμένα και μη δεδουλευμένα;
169. Περιγράψτε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να εκδοθεί μία μισθολογική κατάσταση.
170. Πώς υπολογίζεται ο καθαρός μισθός;
171. Ο εργοδότης σας, σας αναθέτει τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη νόμιμη πρόσληψη ενός εργαζομένου. Ποιες είναι οι προβλεπόμενες από το εργατικό και ασφαλιστικό δίκαιο διαδικασίες;
172. Πώς υπολογίζεται το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης μισθωτών και ποιες είναι οι κρατήσεις;
173. Πώς υπολογίζεται ο φόρος που θα παρακρατηθεί από την αποζημίωση, σε περίπτωση απόλυσης μισθωτών;
174. Τι καλείται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας; Να αναφέρετε 5 (πέντε) είδη σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.
175. Τι γνωρίζετε για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ);
176. Τι γνωρίζετε για το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη»;
177. Τι είναι Κεντρικό και τι Υποκατάστημα;
178. Ποια είναι η Λογιστική Ισότητα ;
179. Ποιες απαιτήσεις από πελάτες λέγονται επισφαλείς και ποιες ανεπίδεκτες είσπραξης;
180. Πότε πρέπει να καταβάλλονται οι αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους;
181. Πως απεικονίζονται οι επιστροφές και οι εκπτώσεις στα Απλογραφικά Βιβλία σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.;
182. Τι αφαιρείται από τον φόρο του φορολογούμενου για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης;
183. Σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου ποιος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το εισόδημα που αποκτήθηκε μέχρι το θάνατό του;
184. Να αναφέρετε τις περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να μειώσει τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματός του.
Σελίδα 15 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
185. Τι θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση και τι ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών;
186. Ποια είναι τα ειδικά καθεστώτα κατά το Φ.Π.Α.;
187. Ποιοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων κατά το Φ.Π.Α.;
188. Τι γνωρίζετε για τη δήλωση INTRASTAT, ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής της και πότε υποβάλλεται;
189. Τι γνωρίζετε για τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα, πότε και πώς υποβάλλεται;
190. Ποιες είναι οι διακρίσεις του εισοδήματος ανάλογα με την πηγή προέλευσής του;
191. Να βρείτε την διάμεσο των παρατηρήσεων 7,9,4,5,8,16,2,10.
192. Τι ονομάζεται απόσβεση δανείου;
193. Αναφέρετε ονομαστικά τις μεθόδους συλλογής των στατιστικών στοιχείων.
194. Να αναπτύξετε περιληπτικά το στάδιο επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων.
195. Αν υποθέσουμε ότι κατάθετε σήμερα 1.000,00 €, ποιο θα είναι το χρηματικό ποσό που θα έχετε στη διάθεση σας μετά από τρία έτη αν το επιτόκιο το πρώτο έτος είναι 5%, το δεύτερο έτος είναι 10% και το τρίτο 15%;
196. Σας δίδονται οι παρακάτω ομαδοποιημένες παρατηρήσεις μηνιαίων αποδοχών 500 υπαλλήλων μίας επιχείρησης, για να παρουσιάσετε το αντίστοιχο ιστόγραμμα
Τάξεις μισθών – Συχνότητες (fi)
- 60.000
- 80.000
- 100.000
- 120.000
- 140.000
- 160.000
- 180.000
- 200.000
- 220.000
- 240.000
- 260.000
ΣΥΝΟΛΟ
197. Ο αριθμός προσλήψεων σε επιχειρήσεις του Νομού Αργολίδας κατά το μήνα Δεκέμβριο είναι:
1. 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1.
2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2. 2.
3. 3. 3. 3. 3. 3. 3. 3. 3. 3.
4. 4. 4. 4. 4. 4. 4. 4.
Να σχηματιστεί ο σχετικός πίνακας συχνοτήτων.
198. Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η κατανομή 20 σπουδαστών ενός τμήματος Ι.Ε.Κ. ως προς τις
Σελίδα 16 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
απουσίες τους. Να βρεθεί ο x και η Μ.Α. (Μέση Απόκλιση).
Απουσίες Καταρτιζόμενοι
- 4
- 8
- 12
- 16
- 20
ΣΥΝΟΛΟ
199. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται τα ετήσια κέρδη σε εκατομμύρια 100 επιχειρήσεων του Νομού Αρκαδίας και ζητείται να βρείτε το μέσο ετήσιο κέρδος της επιχείρησης με τον έμμεσο τρόπο.
Τάξεις κερδών – 60 – 70 – 80 – 90 Αριθμός επιχ.
Να βρείτε το μέσο ετήσιο κέρδος της επιχείρησης με τον έμμεσο τρόπο.
200. Δύο ανταγωνίστριες επιχειρήσεις η Α και Β παρατηρούν τις πωλήσεις τους για 5 μήνες για να προγραμματίσουν τις προμήθειές τους.
Α
τεμ.
τεμ.
τεμ.
τεμ.
τεμ.
Β
τεμ.
τεμ.
τεμ.
τεμ.
τεμ.
Να βρεθεί ο συντελεστής μεταβλητικότητας στην κάθε περίπτωση.
201. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας και ζητείται να βρεθεί το μέσο επιτόκιο.* (Έτος Εμπορικό). K1= v1= i1= K2= v2= i2= K3= v3= i3=
202. Εάν κάποιος την …………… κατέθεσε στην τράπεζα ………………. Ευρώ (€.) και την …………… κατέθεσε ακόμη ………………….. Ευρώ (€.) με επιτόκιο ………… %. Πόσο τόκο θα συγκεντρώσει και από τα δύο κεφάλαια μαζί στις …………… ; (έτος μικτό, τόκος απλός).
203. Κεφάλαιο τοκίστηκε επί ……………….. ημέρες / μήνες με επιτόκιο …….. % και έγινε με τους τόκους του …………………..ευρώ. Ποιο ήταν το αρχικό κεφάλαιο; (εάν χρησιμοποιηθούν ημέρες έτος μικτό και τόκος απλός).
204. Τι πληροφορίες μας δίνονται με ένα πίνακα διπλής εισόδου; Να φτιάξετε πίνακα όπου θα παρουσιάσετε με δικά σας στοιχεία την κατανομή ………… πελατών μίας επιχείρησης ως προς το φύλο και την εθνικότητά τους (Έλληνες, Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι).
205. Τι είναι το μέσο επιτόκιο; Να αποδειχτεί ο τύπος υπολογισμού του (v=360).
206. Έμπορος αγόρασε ………………….kg λάδι προς 1.000,00 ευρώ το κιλό και πλήρωσε για μεταφορικά ………………… Ευρώ (€.) και για αποθήκευτρα 0,8 Ευρώ(€.) το kg. Πούλησε το λάδι προς…………………. το kg. Δεδομένου ότι είχε φύρα 1% να βρεθεί πόσο % κέρδισε ή ζημιώθηκε επί του κόστους.
Σελίδα 17 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
207. Ο . Κ. ξεκίνησε μια επιχείρηση με κεφάλαιο ………………. ευρώ (€.). Μετά ……. μήνες πήρε συνέταιρο τον Α που εισέφερε κεφάλαιο ………………… ευρώ. Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή του Α, προστέθηκε ως συνέταιρος ο Γ με κεφάλαιο ………………….. ευρώ (€). Μετά ένα χρόνο από την πρόσληψη του Γ, η εταιρία πραγματοποίησε ………………………. ευρώ (€.) κέρδη. Τι ποσό από τα κέρδη αναλογεί στον καθένα;
208. Τρεις (3) έμποροι συνεταιρίστηκαν με ίδια κεφάλαια συμμετοχής. Τα χρήματα του Α έμειναν στην εταιρία 1 χρόνο, του Β ……μήνες και του Γ …… μήνες. Στο τέλος του έτους βρέθηκε κέρδος ……. ευρώ(€.) Τι ποσό από τα κέρδη αναλογεί στον καθένα; Εάν ο Α τα χρήματα που πήρε από τα κέρδη της εταιρίας τα τόκισε για …… χρόνια με επιτόκιο ….. %, τι τόκο πήρε; (απλός τοκισμός).
209. Έστω ότι ένα δεκαετές ομόλογο έχει ονομαστική άξια € 2.000,00. Πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε προκειμένου να έχετε μια απόδοση 14% με ετήσιο ανατοκισμό;
210. Να αναφέρετε συνοπτικά ποιες είναι οι βασικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις που λαμβάνει μια επιχείρηση.
211. Πότε χρησιμοποιείται η μέθοδος των ελάχιστων τετραγώνων;
212. Τι μετράει η κύρτωση μιας κατανομής και τι απεικονίζει ο δείκτης τιμών καταναλωτή ή δείκτης κόστους ζωής;
213. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του πωλητή και του αγοραστή;
214. Τι είναι οι ΙΚΕ και ποια η διαδικασία σύστασης τους;
215. Τι είναι α) ο ανατοκισμός και β) η παρούσα αξία;
216. Ποιά Νομικά Πρόσωπα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος;
217. Ποιά πρόσωπα θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο;
218. Να ορίσετε τι είναι μέσο και τι οριακό προϊόν μιας επιχείρησης.
219. Ποια στοιχεία συνθέτουν το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος;
220. Όταν δεν ορίζεται ο τρόπος διανομής του αποτελέσματος σε μια Ο.Ε., πώς διανέμεται αυτό;
221. Να διαμορφώσετε σχηματικά το μοντέλο της επικοινωνιακής διαδικασίας.
222. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ κοινών μετοχών και προνομιούχων μετοχών;
Κοινές Δίνουν ίσα δικαίωματα α. Ψήφου στην Γενική Συνέλευση των μετόχων (κάθε μετοχή =μία ψήφος) β. Απόληψης μερίσματος (Μέρισμα=το πόσο που διανέμεται σε κάθε μέτοχο απο τα κέρδη της εταιρείας)
Προνομιούχες Δίνουν προτεραιότητα στην είσπραξη μερισμάτων (ακόμα και όταν η εταιρεία δεν διανέμει στις κοινές μετοχές, αυτές παίρνουν),και στην επιστροφή των εισφορών κατά την λύση της εταιρίας. Οσοι δηλ. τις έχουν , προηγούνται να πάρουν πίσω τις αρχικές τους εισφορές (για τις κοινές μπορεί να μην φτάσει η υπόλοιπη εταιρική περιουσία.) Επίσης έχουμε τις προνομιούχες μετοχές , μετά του δικαιώματος ψήφου και υπολογίζονται για τον υπολογισμό της απαρτίας και Ανευ δικαιωματος ψήφου όπου δεν υπολογίζονται για τον υπολογισμο της απαρτίας στο Γ.Σ..
223. Με ποια σειρά συντάσσεται ο πίνακας “διανομής κερδών” κατά τη διάθεση των κερδών της Α.Ε.;
224. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια του «ρίσκου» στη χρηματοοικονομική διοίκηση;
225. Τι εννοούμε απογραφή ενός επιτηδευματία στο Ι.Κ.Α. της έδρας του;
226. Τι εννοούμε με τον όρο «κτήση δικαιώματος» και πότε αυτή υφίσταται;
227. Τι σημαίνει «ακάλυπτη επιταγή» και τι σημαίνει «σφράγισμα επιταγής»;
228. Τι είναι μεσιτεία, πρακτορεία;
229. Ποιους αντίκτυπους έχει στην επιχείρηση η χρηματοοικονομική απόφαση;
230. Ποιες είναι οι συνέπειες για αυτόν που πτώχευσε;
231. Ποια είναι η διάκριση μεταξύ Ν.Π. . . και Ν.Π.Ι. .;
232. Τι είναι σύμβαση, ποια τα είδη της; Να αναφέρετε παραδείγματα.
233. Τι είναι δάνειο και τι σημαίνει ότι το δάνειο είναι ετεροβαρής σύμβαση;
234. Ποια είναι η έννοια της «υποθήκης» και ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για τη σύστασή της;
235. Πότε μία αγορά είναι εμπορική; Δώστε σχετικά παραδείγματα.
236. Εξηγήστε τι είναι «παραγγελία» και πώς ονομάζονται αυτοί που την ενεργούν.
237. Τι γνωρίζετε για την εμπορική ικανότητα;
238. Τι είναι η εμπορική επωνυμία και ποια είναι η διαφορά της από το διακριτικό τίτλο και το εμπορικό σήμα;
Σελίδα 18 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
239. Εάν κάποιος θέλει να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα των προϊόντων του ποια διαδικασία ακολουθεί και τι πρέπει να προσέξει ώστε να μην απορριφθεί το σήμα του;
240. Ο έμπορος . αγόρασε από τον έμπορο Λ. την εμπορική επωνυμία της επιχείρησής του αλλά δεν αγόρασε την επιχείρησή του. Η ενέργεια του είναι νόμιμη; Τεκμηριώστε την απάντησή σας;
241. Εξηγήστε ποιες είναι οι περιουσιακές συνέπειες αυτού που πτώχευσε.
242. Να εξηγήσετε περιληπτικά ποιες είναι οι συνέπειες της εμπορικότητας των εταιριών.
243. Τι ονομάζονται παράμετροι της κατανομής και σε τι διακρίνονται;
244. Τι καλούμε διάμεσο, τι τεταρτημόριο και τι δεκατημόριο;
245. Τι σημαίνει αντιστοιχία ευθύνης – εξουσίας;
246. Τι είναι παραγραφή και σε τι διαφέρει από την αποσβεστική προθεσμία;
Σελίδα 19 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Πρακτικό Μέρος: Κατάλογος Στοχοθεσίας Πρακτικών Ικανοτήτων και Δεξιοτήτων (Στοχοθεσία Εξεταστέας Ύλης Πρακτικού Μέρους)
Για την πιστοποίηση της επαγγελματικής ικανότητας, κατά το Πρακτικό Μέρος, οι υποψήφιοι της ειδικότητας ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, εξετάζονται σε γενικά θέματα επαγγελματικών γνώσεων και ικανοτήτων και επίσης σε ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και ικανότητες, που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στη στοχοθεσία του πρακτικού μέρους της ειδικότητας.
4.1. Για την οργάνωση της θέσης εργασίας, τον καθορισμό της πορείας, των μέσων και των μεθόδων εργασίας, ακολουθώντας τις βασικές αρχές λειτουργίας Η/Υ και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα λογιστικά και άλλα προγράμματα οργάνωσης γραφείου, προκειμένου να καταχωρεί και ταξινομεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και γεγονότα, όπως και από την νομοθεσία ορίζεται, με περαιτέρω δυνατότητα σύνθεσης, ανάλυσης και διερεύνησης των συναλλαγών και γεγονότων αυτών και τη μεταβίβαση των αποτελεσμάτων στα πρόσωπα που παίρνουν αποφάσεις ( Διοίκηση ) , πρέπει να γνωρίζει:
▪ Τη διαδικασία οργάνωσης τη πλήρους αυτονομίας του χώρου, που πρέπει να βασίζεται στα “στάνταρς” λειτουργίας (χώρο υποστηριζόμενο από Η/Υ, κλιματισμό, ασφάλεια, εγκαταστάσεις, κ.τ.λ.).
▪ Να κάνει σύνδεση άμεση με τα τμήματα, βάση του οργανογράμματος της επιχείρησης.
• Τη δυνατότητα στο οργανόγραμμα του τμήματος, άμεσης επέκτασης σε επίπεδο Hardware / software.
• Να δημιουργεί βιβλιοθήκη (αρχείων) όλων των λογιστικών “πακέτων” και να παρακολουθεί τη νέα τεχνολογία.
▪ Τις Τεχνικές Δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των Η/Υ.
▪ Τις δυνατότητες ελέγχου της πιστότητας και ακρίβειας των υπολογισμών των Η/Υ στις εφαρμογές.
▪ Την ορολογία και την ” γλώσσα ” των Η/Υ για την επικοινωνία του με τους τεχνικούς της μηχανοργάνωσης.
▪ Τις δυνατότητες των εκτυπωτικών μηχανημάτων.
▪ Να ερμηνεύει τα λογιστικά δεδομένα που απεικονίζουν οι κάθε είδους εκτυπώσεις.
▪ Τις δυνατότητες επέκτασης των Η/Υ στα διάφορα τμήματα ή κέντρα προορισμού ή κόστους.
• Ποια τμήματα έχουν σταθερές χρονικές ανάγκες εκτύπωσης των στοιχείων τους (μηνιαίως,
εβδομαδιαίως, κ.τ.λ.).
▪ Να αξιοποιεί τις βάσεις δεδομένων μέσα από ” πακέτα ” λογισμικού.
▪ Να καταρτίζει την τεκμηρίωση και τις οδηγίες χρήσεως απλών εφαρμογών,(Επεξεργαστές κειμένου, Λογιστικά φύλλα, κ.τ.λ.), για να τις θέσει στην διάθεση άλλων χρηστών.
▪ Το λειτουργικό σύστημα των Η/Υ ( DOS, WINDOWS ή άλλο).
▪ Τις προσβάσεις λειτουργίας δικτύων ( UNIX, NOVEL, κλπ).
▪ Τις συνδέσεις με επιμέρους τμήματα.
▪ Τη διαδικασία λήψης BACK – UP.
▪ Την διαδικασία αρχειοθέτησης των λογιστικών και άλλων “πακέτων”.
▪ Τα αποθέματα αναλώσιμων.
▪ Τη σύνταξη απολογισμού λογιστικού – μηχανογραφημένου έργου, για την προϊσταμένη αρχή βάσει του οργανογράμματος της επιχείρησης.
▪ τη σύνταξη αναφορών για τυχόν δυσλειτουργία του συστήματος ροής πληροφοριών.
▪ τη διαδικασία επικοινωνίας (ανάλογα με το έργο που εκτελεί) με τους πελάτες ή προμηθευτές.
Σελίδα 20 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
▪ τη διαδικασία πρότασης βελτιώσεων του Hardware / Software, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της αγοράς.
4.2. Για την εφαρμογή Γενικών Αρχών Λογιστικής, Λογιστικής Εταιριών και Αναλυτικής Λογιστικής Εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) σε μηχανογραφημένο Λογιστήριο θα πρέπει:
α. Να γνωρίζει σχετικά με τις οικονομικές μονάδες, τις διακρίσεις τους και την ανάλυση στοιχείων της περιουσίας τους.
β. Να έχει γνώσεις σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις ( Ισολογισμός, κατάσταση λογ/σμού γενικής εκμετάλλευσης, κατάστασης λογ/σμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακες διανομής κερδών), και τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν.
γ. Να ακολουθεί για όλες τις λογιστικές ενέργειες του μηχανογραφημένου λογιστηρίου από την αρχή μέχρι το τέλος της διαχειριστικής χρήσης την διπλογραφική μέθοδο (τήρηση βιβλίων Γ’ κατηγορίας) και τις αρχές σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.).
δ. Να γνωρίζει την διαδικασία τήρησης βιβλίων Β’ και Γ’ κατηγορίας
Αναλυτικότερα είναι απαραίτητες οι γνώσεις:
▪ Για την απογραφή και τα είδη της.
▪ Για τον Ισολογισμό και τους τρόπους παρουσίασης του.
▪ Την διαδικασία για συλλογή στοιχείων.
▪ Για τους τρόπους καταχωρίσεων στα Ημερολόγια.
▪ Για την μεταφορά εγγραφών από Ημερολόγια στους αντίστοιχους λογαριασμούς και τους κανόνες λειτουργίας τους.
▪ Για την διάρθρωση του σχεδίου λογαριασμών ( διακρίσεις λογαριασμών κατά ομάδες, σύμφωνα με το Σχέδιο Λογαριασμών (Σ.Λ.), όπως έχει διαμορφωθεί με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) και κωδική αρίθμηση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων λογαριασμών).
▪ Λογαριασμοί υποχρεωτικοί – προαιρετικοί – ελεύθεροι.
▪ Για διακρίσεις λογαριασμών κατά περιεχόμενο ( μεταβατικοί, διάμεσοι, αντίθετοι, εμπορευμάτων – αποθεμάτων, εξόδων, εσόδων, αποτελεσματικοί, γενικής εκμετάλλευσης, τάξης, προσωπικοί και αξιών) και τη λογιστική του παρακολούθηση.
▪ Με την λογιστική τακτοποίηση των αποσβέσεων.
▪ Με τα παραστατικά, ταμειακών, συμψηφιστικών εγγραφών.
▪ Με τις εργασίες παρουσίασης του υπόλοιπου κάθε λογαριασμού περιοδικά (δημιουργία αναλυτικών και γενικών Ισοζυγίων).
▪ Με τις εργασίες τέλους χρήσης και κλείσιμο λογαριασμών (μηδενισμός υπολοίπων).
▪ Γενικά για τις εταιρικές επιχειρήσεις και τις διακρίσεις τους (από φορολογική – νομική άποψη).
▪ Για την διαδικασία Ίδρυσης Προσωπικών Εταιρειών (Ο.Ε. , Ε.Ε.) Συμμετοχικής και Συνεταιρισμών.
▪ Για τις λογιστικές εγγραφές που έχουν σχέση με τους δοσοληπτικούς λογαριασμούς των εταίρων, καθώς και σύστασης, αύξησης, μείωσης κεφαλαίου στις προσωπικές εταιρείες.
▪ Για τον τρόπο διανομής κερδών και ζημιών σύμφωνα με τη φορολογική Νομοθεσία.
▪ Για την λύση και εκκαθάριση προσωπικών εταιρειών.
▪ Για την διαδικασία ίδρυσης των Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (Α.Ε. , Ε.Π.Ε.), τα όργανα και το τρόπο διοίκησης και τις λογιστικές εγγραφές σύστασης, τους λόγους και τις εγγραφές αύξησης και μείωσης του κεφαλαίου τους.
▪ Για τους τρόπους απόσβεσης του κεφαλαίου της Α.Ε. και τις ανάλογες λογιστικές εγγραφές.
▪ Για τους Ιδρυτικούς τίτλους ( έκδοση και εξαγορά), και την λύση και εκκαθάριση των κεφαλαιουχικών εταιρειών.
▪ Για την φορολογία και διανομή κερδών.
Σελίδα 21 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
▪ Για την έννοια και δομή των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
▪ Για την διοικητική και λειτουργική διάρθρωση Βιομηχανικής επιχείρησης.
▪ Για τις έννοιες και την διάκριση των όρων κόστος, έξοδο, δαπάνη και έσοδο.
▪ Για τα είδη / κατηγορίες κόστους.
▪ Για τις θέσεις / κέντρα κόστους.
▪ Για τους ενδιάμεσους – τελικούς φορείς κόστους.
▪ Για τα συνθετικά στοιχεία του Βιομηχανικού κόστους ( κόστος παραγωγής ).
▪ Για τα φύλλα ( επι ) μερισμού.
▪ Για την έννοια της κοστολόγησης και τον σκοπό της.
▪ Για τις μεθόδους αποτίμησης αποθεμάτων.
▪ Για τις μεθόδους κοστολόγησης.
▪ Για την τήρηση λογαριασμών κοστολόγησης και την πορεία εγγραφών του κόστους.
▪ Για το περιεχόμενο και τον τρόπο διασύνδεσης των λογαριασμών της Αναλυτικής Λογιστικής Εκμετάλλευσης.
4.3. Για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα πρέπει να γνωρίζει:
▪ Αρχές Αστικού Δικαίου
▪ Τον τρόπο έκδοσης των στοιχείων
▪ Για την ενημέρωση των βιβλίων που προβλέπονται από τα Ε.Λ.Π. και τον έλεγχο εφαρμογής διατάξεων Ε.Λ.Π..
▪ Για τον έλεγχο των εκδιδόμενων στοιχείων Ε.Λ.Π. ως προς την ορθή συμπλήρωσή τους.
▪ Για τον έλεγχο της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.
▪ Για τον έλεγχο παρακράτησης φόρων.
▪ Για τη σύνταξη δήλωσης απόδοσης Φ.Π.Α.
▪ Για την συμπλήρωση φορολογικών έντυπων.
▪ Για τη σύνταξη δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων.
▪ Για τη σύνταξη συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, προμηθευτών.
▪ Για τη σύνταξη δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
▪ Για την κατάρτιση μισθολογικών καταστάσεων.
▪ Για την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών – αγορά ενσήμων.
▪ Για τις ” άδειες προσωπικού “.
▪ Για την ” πρόσληψη προσωπικού “.
▪ Για την ” απόλυση εργαζόμενου “.
▪ Για την “Συμμετοχή στις διαδικασίες ελέγχου των βιβλίων από τις αρμόδιες αρχές”
4.4. Για να χρησιμοποιεί την περιγραφική Στατιστική και Οικονομικά Μαθηματικά στην επεξεργασία δεδομένων πρέπει να γνωρίζει:
▪ Την διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας, ταξινόμησης και κατάταξης στατιστικών δεδομένων.
▪ Την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων.
▪ Τα στατιστικά μέτρα κεντρικής τάσεως και θέσεως.
▪ Να γνωρίζει τα προβλήματα του απλού τόκου και τις βασικές έννοιες για τις ράντες και τα δάνεια.
Η πιστοποίηση της Επαγγελματικής ικανότητας κατά το πρακτικό μέρος της ειδικότητας ” Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου ” θα πραγματοποιηθεί με την εξέταση των υποψηφίων :
- Χειρόγραφα, σε λογιστικά και άλλα παραστατικά (Τιμολόγια διάφορα, Δελτία Αποστολής, Ημερολόγια, Φορολογικά έντυπα, κ.τ.λ.) και
Σελίδα 22 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Μηχανογραφημένα, σε πακέτα Λογιστικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα στις εφαρμογές:
α) Εφαρμογή ” Έσοδα – Έξοδα “.
- Εγκατάσταση – Είσοδος στην εφαρμογή. – Δημιουργία – επιλογή εταιρείας.
- Εργασίες Συντήρησης αρχείων (Δημιουργία, Διαγραφή, Μηδενισμός, Κατάσταση, Αλλαγή Μεγέθους).
- Γενικές παράμετροι εφαρμογής. – Επιλογή βιβλίων.
- Παράμετροι Παραστατικών. – Επιλογή Στηλών Εταιρείας.
- Παράμετροι εκτύπωσης βιβλίων.
- Επιλογή Σ.Κ.Κ. ( Πωλήσεων / Αγορών ). – Στοιχεία Επιχείρησης.
- Παράμετροι οικονομικών Αναφορών. – Μηδενισμός Αριθμητικών Τιμών.
- Αντιγραφή στοιχείων από άλλη εταιρεία . – Διόρθωση δεδομένων στηλών.
- Κλήση Αριθμομηχανής – Ημερολογίου – Σημειωματάριου. – Αλλαγή ημερομηνίας.
- Αλλαγή εκτυπωτή.
- Αλλαγή κλειδιών χρηστών. – Παράμετροι εκτυπωτών.
- Προσωρινή έξοδος στο DOS. – Σχεδιασμός MENU χρηστών.
- Αρχεία
- Πελατών
- Προμηθευτών (Νέα εγγραφή – Μεταβολή – Διαγραφή).
- Επαγγελμάτων – Συντελεστών κέρδους (Νέα εγγραφή – Μεταβολή – Διαγραφή).
- Σκελετών κινήσεων βιβλίων.
- Εγγραφές
-Βιβλίων προσωρινές, οριστικές, υπολοίπων έναρξης πελατών /προμηθευτών (Νέα εγγραφή – Μεταβολή – Διαγραφή).
- Εισπράξεις πελατών.
- Πληρωμές προμηθευτών.
- Ενημέρωση αρχείων.
- Προβολές πελατών / προμηθευτών.
- Προβολές συνόλων στηλών.
- Εκτυπώσεις
- Εκτυπώσεις βιβλίων.
- Εκτυπώσεις καταστάσεων ελέγχου.
- Εκτυπώσεις ευρετηρίου πελατών / προμηθευτών.
- Εκτυπώσεις καταστάσεων χρεοπίστωσης.
- Εκτυπώσεις καρτελών.
- Εκτυπώσεις ανεξόφλητων τιμολογίων.
- Εκτυπώσεις καταστάσεις υπολοίπων.
- Εκτυπώσεις καταστάσεις ελέγχου Α.Φ.Μ..
Σελίδα 23 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Εκτυπώσεις εκκαθάρισης Φ.Π.Α..
- Εκτυπώσεις κατάστασης κινήσεων ανά παραστατικό.
- Εκτυπώσεις κατάστασης φορολογίας εισοδήματος.
- Εκτυπώσεις καρτέλες στηλών.
- Εκτυπώσεις ευρετήριο γενικού αρχείου στηλών.
- Εκτυπώσεις πίνακα συντελεστών καθαρού κέρδους (Σ.Κ.Κ.).
-Εκτυπώσεις οικονομικές αναφορές ( εικόνα επιχείρησης – οικονομική πορεία – δήλωση Φ.Π.Α.). - Βοηθητικά
- Άνοιγμα νέας χρήσης.
- Μεταφορά υπολοίπων.
- Οριστικό τέλος προηγούμενης χρήσης.
- Φύλαξη αρχείων (BACK-UP).
- Φόρτωση αρχείων (RESTORE).
- Λοιπά
- Αλλαγή χρήσης.
- Αλλαγή εταιρείας.
- Κατάλογος εταιρειών.
- Εργασίες ΚΕ.Π.Υ.Ο. .
β) Εφαρμογή ” Μισθοδοσία “.
- Εγκατάσταση – Είσοδος στην εφαρμογή.
- Δημιουργία – επιλογή εταιρείας.
- Ορισμός γενικών παραμέτρων.
- Δημιουργία, καθορισμός, τροποποίηση μεγεθών, αναδιοργάνωση, στατιστικά αρχείων.
- Κωδικοί χρηστών.
- Παράμετροι εργαζομένων και εταιρείας (Δομή εταιρείας – τρόποι πληρωμής – εργασιακές σχέσεις-ασφαλιστικά ταμεία ).
-Παράμετροι Λογιστικής (δυνατότητα σύνδεσης με Γενική Λογιστική ορισμό κέντρων κόστους ).
- Ορισμός περιόδων χρήσης.
- Αντιγραφή συμβάσεων.
- Διαχείριση Εργαζομένων
- Καταχώρηση εργαζομένων στο αρχείο (καταχώρηση σταθερών στοιχείων).
- Προβολή στοιχείων εργαζομένων.
- Τροποποίηση στοιχείων εργαζομένων.
- Διαγραφή εργαζομένων από το αρχείο.
- Ομαδική επεξεργασία εργαζομένων.
- Εκτυπώσεις (στοιχείων εργαζομένων, στατιστικά, συνδέσεων, οργανόγραμμα).
- Υπολογισμοί
- Εισαγωγή στοιχείων περιόδου (καταχώρηση μεταβλητών στοιχείων).
- Υπολογισμός μισθοδοσίας περιόδου.
- Υπολογισμός Μικτών από καθαρές αποδοχές.
- Υπολογισμός Αναδρομικών.
- Εκτυπώσεις (αποδείξεις πληρωμής, εκτύπωση επιταγών, ανάλυση νομισμάτων, ανάλυση ενσήμων).
Σελίδα 24 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Λοιπές εργασίες
- Διάφορες εκτυπώσεις μισθοδοσίας.
- Δυνατότητα ενημέρωσης Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής.
- Αντιγραφή στοιχείων περιόδου.
- Μηδενισμός στοιχείων περιόδου.
- Κλείσιμο περιόδου.
- Εργασίες μηχανογράφησης Ι.Κ.Α.
- Συμβάσεις
- Όροι σύμβασης.
- Μεταβλητές.
- Κατάλογος συμβάσεων.
- Εκτύπωση παραμέτρων συμβάσεων.
γ) Εφαρμογή “Γενική Λογιστική” και “Αναλυτική Λογιστική Εκμετάλλευσης”
γ1. Γενική Λογιστική
- Γενικά – Βοηθητικά
- Εγκατάσταση – Είσοδος στην εφαρμογή.
- Δημιουργία – Επιλογή εταιρείας.
- Εργασίες συντήρησης αρχείων (δημιουργία, διαγραφή, μηδενισμός, κατάσταση, αλλαγή μεγέθους).
- Εργασίες παραμέτρων (στοιχεία εταιρείας, Γενικές παράμετροι,μορφή κωδικών, περίοδοι χρήσης).
- Κλήση αριθμομηχανής – Ημερολογίου – Σημειωματάριου.
- Αλλαγή ημερομηνίας.
- Αλλαγή εκτυπωτή.
- Αλλαγή κλειδιών χρηστών.
- Παράμετροι εκτυπωτών.
- Σχεδιασμός MENU χρηστών.
- Δικαιώματα πεδίων προβολών.
- Αρχεία
- Λογαριασμών (Νέα εγγραφή – μεταβολή – διαγραφή).
- Σκελετών άρθρων.
- Ημερολογίων.
- Παραστατικών.
- Άρθρων σύνδεσης με κύκλωμα Εμπορικής Διαχείρισης.
- Κινήσεων σύνδεσης με Εμπορική Διαχείριση.
- Εισαγωγή τύπου υπολογισμού.
- Κινήσεις (εγγραφές)
- Κινήσεις Γενικής Λογιστικής.
- Κινήσεις ημέρας (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή, έλεγχος κινήσεων,
επιλεκτική ενημέρωση, μαζική ενημέρωση).
- Κινήσεις ON – LINE (νέα εγγραφή, μεταβολή, αντιλογισμός, ακύρωση).
- Προβολές
- Λογαριασμών.
- Κινήσεων Γενικής Λογιστικής.
- Εκτυπώσεις
Σελίδα 25 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Λογιστικές (Αναλυτικά ημερολόγια, Συγκεντρωτικό ημερολόγιο, Γενικός κατάλογος, Αναλυτικό καθολικό, Ισοζύγια).
-Πληροφοριακές (καταστάσεις ποσών περιόδου, υπόλοιπα προηγούμενης χρήσης, συγκριτικές καταστάσεις, πιστώσεις πελατών / προμηθευτών).
- Ευρετήρια (κατάλογοι λογαριασμών, σκελετών άρθρων, ημερολογίων, παραστατικών, άρθρων σύνδεσης ελέγχου κινήσεων).
- Οικονομικές Αναφορές
- Ισολογισμός.
- Οικονομική Πορεία.
- Δήλωση Φ.Π.Α. .
- Λοιπά REPORTS.
- Βοηθητικά
- Κλείσιμο περιόδου.
- Άνοιγμα νέας χρήσης.
- Δημιουργία αποτελεσμάτων.
- Μεταφορά Ιστορίας, υπολοίπων, προϋπολογισμών.
- Οριστική διαγραφή προηγούμενης χρήσης.
- Μαζικοί μηδενισμοί.
- Μαζικές διαγραφές.
- Φύλαξη αρχείων (BACK-UP).
- Φόρτωση αρχείων (RESTORE).
- Λοιπά
- Αλλαγή χρήσης.
- Αλλαγή εταιρίας.
- Κατάλογος εταιριών.
- Καταστάσεις ΚΕ.Π.Υ.Ο.
- Έλεγχος ορθότητας.
- Ενημερώσεις κινήσεων (από Εμπορική Διαχείριση, μεταξύ εταιριών).
γ2. Αναλυτική Λογιστική Εκμετάλλευσης
(Εδώ περιγράφονται οι επιπλέον εργασίες που αφορούν την Αναλυτική Λογιστική. Οι υπόλοιπες εργασίες περιγράφονται αναλυτικά παραπάνω στην εφαρμογή της Γενικής Λογιστικής).
- Βοηθητικά
- Μορφή κωδικών Αναλυτικής Λογιστικής
- Προϋπολογισμοί Αναλυτικών Λογαριασμών
- Αρχεία
- Λογαριασμών
- Άρθρων επιμερισμού (νέα εγγραφή, καταχώρηση μεταβλητών, υπολογισμοί μεταβλητών, υπολογισμοί ποσοστών άρθρων, μεταβολή).
- Σύνδεση λογαριασμών Αναλυτικής Λογιστικής με τους αντικριζόμενους στη Γενική Λογιστική.
- Ενημέρωση λογαριασμών Αναλυτικής Λογιστικής με το άρθρο επιμερισμού που συνδέονται.
- Εκτυπώσεις
Σελίδα 26 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Υπολοίπων επιμεριζόμενων / αντικριζόμενων.
- Κατάλογος άρθρων επιμερισμού – φύλλα επιμερισμού.
- Κινήσεις
- Αναλυτικής Λογιστικής (ημέρας, ON-LINE, επιμερισμού).
δ) Εφαρμογή “Εμπορική Διαχείριση”
- Γενικά
- Εγκατάσταση – Είσοδος στην εφαρμογή.
- Δημιουργία – Επιλογή εταιρείας.
- Εργασίες συντήρησης αρχείων (δημιουργία, διαγραφή, μηδενισμός, κατάσταση, αλλαγή μεγέθους).
- Εργασίες παραμέτρων (περίοδοι χρήσης, μορφή κωδικών, φόρμες παραστατικών, γενικές παράμετροι).
- Κλήση αριθμομηχανής – Ημερολογίου – Σημειωματάριου.
- Αλλαγή ημερομηνίας.
- Αλλαγή εκτυπωτή.
- Αλλαγή κλειδιών χρηστών.
- Παράμετροι εκτυπωτών.
- Σχεδιασμός MENU χρηστών.
- Δικαιώματα πεδίων προβολών.
- Βοηθητικά
- Κλείσιμο περιόδου.
- Άνοιγμα νέας χρήσης.
- Μεταφορά υπολοίπων.
- Οριστική τέλος προηγούμενης χρήσης.
- Μηδενισμός αριθμητικών τιμών χρήσης.
- Λοιπά
- Αλλαγή χρήσης.
- Αλλαγή εταιρίας.
- Εικόνα επιχείρησης.
- Εκκαθάριση Φ.Π.Α.
- Ημερομηνίες χρήσης.
- Ενημερώσεις τιμών αποθήκης (μεταβολές, ενημέρωση, διαγραφή).
- Ενημέρωση αρχείου Γενικής Λογιστικής και αρχείου εσόδων – εξόδων.
- Προεκτύπωση εντύπων για θεώρηση.
- Αρχεία
- Αρχείο ειδών αποθήκης (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο πελατών (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο πωλητών / εισπρακτόρων (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο προμηθευτών (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο λοιπών λογαριασμών (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο ποσοτικών εκπτώσεων (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο γκρουπ (set) ειδών (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο αντιστοιχιών ειδών (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αρχείο σχολίων τιμολόγησης (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Κινήσεις
Σελίδα 27 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Παραγγελίες / τιμολόγηση πωλήσεων (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή, μετασχηματισμός, επανεκτύπωση παραστατικού, μαζική έκδοση παραστατικών, μαζική συγκέντρωση δελτίων αποστολής).
- Παραγγελιοδοσία / κοστολόγηση αγορών (νέα εγγραφή).
- Μαζικές ενδοδιαδικασίες (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Αξιόγραφα (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή, εξόφληση).
- Εισπράξεις πελατών (νέα εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή).
- Πληρωμές προμηθευτών.
- Λοιπές κινήσεις αποθήκης.
- Λοιπές κινήσεις αγορών / πωλήσεων.
- Λοιπές κινήσεις πελατών.
- Λοιπές κινήσεις προμηθευτών.
- Κινήσεις λοιπών λογαριασμών.
- Κινήσεις απογραφής.
- Προβολές
- Ειδών αποθήκης.
- Υπολοίπων ειδών.
- Πελατών.
- Πωλητών / εισπρακτόρων.
- Προμηθευτών.
- Λοιπών λογαριασμών.
- Αξιόγραφων.
- Εκτυπώσεις
- Πωλήσεων.
- Αγορών.
- Αποθήκης (λογιστικές, Ισοζύγια, καρτέλες, πληροφοριακές, λοιπές ).
- Πελατών (λογιστικές, πληροφοριακές, ευρετήρια, αντιστοιχήσεων).
- Πωλητών / εισπρακτόρων.
- Προμηθευτών (λογιστικές, πληροφοριακές, ευρετήρια, αντιστοιχήσεων).
- Λοιπών λογαριασμών (λογιστικές, πληροφοριακές, ευρετήρια, αντιστοιχήσεων).
- Λοιπές εκτυπώσεις.
ε) εφαρμογή ‘επεξεργασία κειμένου’
Μέρος 1ο Τα βασικά του επεξεργαστή κειμένου
-Ξεκίνημα
-Δίνοντας διαταγές
-Δημιουργία ενός εγγράφου
-Εκτύπωση εγγράφων
-Αποθήκευση, καθορισμός και έξοδος
Μέρος 2ο Διόρθωση εγγράφων
-Άνοιγμα εγγράφων
-Μετακίνηση του σημείου παρεμβολής και επιλογή κειμένων
-Εισαγωγή και διαγραφή χαρακτήρων και διακοπτών σελίδων
-Μετακίνηση και αντιγραφή κειμένου
-Χρήση του ελεγκτή ορθογραφίας και του θησαυρού
-Επιμέλεια των κειμένων
Σελίδα 28 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Μέρος 3ο Μορφοποίηση εγγράφων
-Μορφοποίηση χαρακτήρων
-Αλλαγή παρουσίασης
-Στοίχιση κειμένου
-Καθορισμός και χρήση στιλοθετών
-Αλλαγή διάστιχου
-Εσοχές παραγράφων
-Δημιουργία προεξοχών
-Συλλαβισμός κειμένου
-Καθορισμός περιθωρίων σελίδων
-Αλλαγή μήκους και πλάτους σελίδας
-Φάκελοι αλληλογραφίας
Μέρος 4ο Προχωρημένες δυνατότητες
-Χρήση του γενικού γλωσσαρίου
-Δημιουργία προτύπων
-Δημιουργία πινάκων
-Χρήση πεδίων
-Επεξεργασία μεγάλων εγγράφων
-Χρήση παραθύρων με πολλά έγγραφα
-Δημιουργία κεφαλίδων και υποσελίδων
-Εργασία με ενότητες
-Αναζήτηση κειμένου και μορφοποιήσεων
-Χρήση εξελιγμένων δυνατοτήτων εκτύπωσης
-Καταγραφή και χρήση μακροεντολών
-Προσαρμογή της γραμμής εργαλείων και των MENU
-Κρυφό κείμενο
-Δημιουργία αρχείου δεδομένων για τυποποιημένα έγγραφα
-Συγχώνευση και εκτύπωση τυποποιημένων εγγράφων
-Χρήση αυτόματων στυλ
-Τροποποίηση και δημιουργία στυλ
Μέρος 5ο Ηλεκτρονική έκδοση εντύπων
-Προσθήκη γραμμών και πλαισίων
-Προσθήκη γραφικών στα έγγραφα
-Εργασία με πλαίσια και στήλες
-Δημιουργία γραφικών και διαγραμμάτων
στ) εφαρμογή ‘λογιστικά φύλλα‘ (spreadsheets)
Μέρος 1ο Γραμμές εργαλείων και κουμπιά (προσαρμογή – αφαίρεση – προσθήκη-δημιουργία – διαγραφή – αποθήκευση)
-Δημιουργία νέου φύλλου εργασίας
-Άνοιγμα νέου φύλλου εργασίας
-Αναζήτηση νέου φύλλου εργασίας
-Αποθήκευση νέου φύλλου εργασίας
Μέρος 2ο Φύλλα εργασίας
-Βασικά στοιχεία των φύλλων εργασίας
Σελίδα 29 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
-Επιλογή κελιών και πλοήγησης
-Καταχώρηση δεδομένων στα κελιά
-Προστασία των δεδομένων
-Δημιουργία τύπων
-Ονομασία κελιών και περιοχών
-Τιμές σφάλματος
-Πίνακες
-Υπολογισμός του φύλλου εργασίας
-Μορφοποίηση φύλλου εργασίας
-Απόδοση και αφαίρεση μορφοποιήσεων
-Έλεγχος πλάτους στήλης
-Έλεγχος ύψους γραμμών
-Μορφοποίηση με στυλ
-Χρήση αρχείων προτύπων
-Δημιουργία περιγραμμάτων
-Διόρθωση φύλλου
-Ρύθμιση επιλογών χώρου εργασίας
-Άμεσος χειρισμός κελιών
-Αναίρεση, αποκατάσταση και επανάληψη τελευταίας ενέργειας
-Χρήση των διαταγών διόρθωσης
-Εύρεση και αντικατάσταση δεδομένων
-Έλεγχος ορθογραφίας
-Λογιστικός έλεγχος και τεκμηρίωση φύλλων εργασίας
-Φύλλα εργασίας και παράθυρα
-Εργασία με παράθυρα φύλλων εργασίας
-Εργασία με φύλλα εργασίας
-Εργασία με συνδεδεμένα φύλλα εργασίας
-Γραφικά
-Δημιουργία αντικειμένων γραφικών
-Χρήση γραφικών από άλλα προγράμματα
-Εκτύπωση και παρουσίαση
-Καθορισμός του τι θα τυπωθεί
-Έλεγχος της εμφάνισης των σελίδων
-Καθορισμός επιλογών για τους οδηγούς των εκτυπωτών -Χρήση της προεπισκόπησης της εκτύπωσης
Μέρος 3ο Ανάλυση δεδομένων
-Η δύναμη των συναρτήσεων
-Η σύνταξη των συναρτήσεων
-Εισαγωγή συναρτήσεων σε φύλλο εργασίας
-Μαθηματικές συναρτήσεις
-Αλφαριθμητικές συναρτήσεις
-Λογικές συναρτήσεις
-Συναρτήσεις αναζήτησης και αναφοράς
-Συναρτήσεις ημερομηνιών και ωρών
-Οικονομική Ανάλυση
-Στατιστική Ανάλυση
-Ανάλυση υποθέσεων
Σελίδα 30 από 31
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Μέρος 4ο Διαγράμματα
-Βασικές τεχνικές δημιουργίας διαγραμμάτων
-Σειρές δεδομένων και κατηγορίες
-Δημιουργία ενσωματωμένων διαγραμμάτων
-Δημιουργία διαγραμμάτων σε φύλλα εργασίας
-Τύποι διαγραμμάτων
-Αλλαγή προεπιλεγμένου τύπου διαγράμματος και αυτόματη
μορφοποίηση
-Αποθήκευση, άνοιγμα και προστασία διαγραμμάτων
-Εκτύπωση διαγραμμάτων
-Προσαρμογή διαγραμμάτων
-Προσαρμογή ενσωματωμένων διαγραμμάτων
-Επιλογή αντικειμένων διαγράμματος
-Προσθήκη κειμένου σε διαγράμματα
-Μορφοποίηση κειμένου διαγράμματος
-Προσθήκη, τοποθέτηση και μορφοποίηση υπομνημάτων -Εργασία με βέλη και γραμμές
Μέρος 5ο Διαχείριση Βάσεων δεδομένων και καταλόγων
-Διαχείριση πληροφοριών σε καταλόγους
-Κατασκευή και συντήρηση ενός καταλόγου
-Ταξινόμηση καταλόγων
-Χρήση φίλτρων για την ανάλυση καταλόγων
-Χρήση υποσυνόλων για την ανάλυση καταλόγων
-Χρήση συναρτήσεων για την ανάλυση καταλόγων
-Εισαγωγή στη διατύπωση ερωτημάτων (Query)
-Σύνδεση με πηγή δεδομένων
-Προσθήκη πινάκων
-Επιλογή και τακτοποίηση πεδίων
-Ταξινόμηση του συνόλου αποτελεσμάτων
-Φιλτράρισμα του συνόλου αποτελεσμάτων
-Επιστροφή του συνόλου αποτελεσμάτων στο φύλλο εργασίας
Μέρος 6ο Μακροεντολές
-Καταγραφή μακροεντολών
-Χρήση απολύτων και σχετικών αναφορών
-Υπορουτίνες μακροεντολών
-Άλλοι τρόποι εκτέλεσης μακροεντολών
-Προσωπικές συναρτήσεις
-Δημιουργία προσωπικής συνάρτησης
-Χρήση προσωπικών συναρτήσεων
-Κανόνες προσωπικής συνάρτησης
-Διόρθωση προσωπικών συναρτήσεων
Σελίδα 31 από 31