Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι μια ψηφιακή μορφή μετρητών. Αλλά σε αντίθεση με τα νομίσματα fiat (ευρώ, δολάρια κτλ) που έχετε συνηθίσει, δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα που να το ελέγχει. Αντ ‘αυτού, το χρηματοοικονομικό σύστημα στο Bitcoin διαχειρίζεται χιλιάδες υπολογιστές που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Το Bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που ανακοινώθηκε το 2008 (και ξεκίνησε το 2009). Παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα αποστολής και λήψης ψηφιακών χρημάτων (bitcoin ή BTC). Αυτό που το καθιστά τόσο ελκυστικό είναι ότι δεν μπορεί να λογοκριθεί, τα χρήματα δεν μπορούν να δαπανηθούν περισσότερες από μία φορές και οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε. Σκεφτείτε λίγο αυτά τρία γεγονότα έχοντας στο νου σας τα ευρώ. Capital control, κούρεμα, ένα εικοσάευρω γυρνάει σε δέκα χέρια, να μη μπορώ να πάω τράπεζα ότι ώρα θέλω, κάποιες συναλλαγές αργούν πολύ ακόμη και με τη web εφαρμογή του κινητού μου, το χρηματιστήριο να δουλεύει μόνο κάποιες ώρες και όχι 24/7/365 και άλλα πολλά.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας

Πού χρησιμοποιείται το Bitcoin;

Περιεχόμενα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Bitcoin για διάφορους λόγους. Πολλοί το εκτιμούν για τη φύση του, όποιος έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να το στείλει και να το λάβει ή αλλιώς να το αγοράσει και να το πουλήσει. Είναι λίγο σαν τα μετρητά στο ότι κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να το χρησιμοποιήσετε, αλλά η ψηφιακή παρουσία του σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί παγκοσμίως.

Τι κάνει το Bitcoin πολύτιμο;

Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στη λογοκρισία, ασφαλές και χωρίς σύνορα. Αυτή η ποιότητα το έχει καταστήσει ελκυστικό για διάφορες χρήσεις, όπως διεθνή εμβάσματα και πληρωμές όπου άτομα δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους (όπως θα έκαναν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα).

Πολλοί δεν ξοδεύουν τα bitcoin τους, αντίθετα επιλέγουν να τα κρατήσουν μακροπρόθεσμα (επίσης γνωστό ως hodling). Το Bitcoin έχει το παρατσούκλι του ψηφιακού χρυσού, λόγω της διαθέσιμης παροχής νομισμάτων. Μερικοί επενδυτές θεωρούν το Bitcoin ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Επειδή είναι σπάνιο και δύσκολο να παραχθεί, έχει παρομοιαστεί με πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό ή ασήμι.

Οι κάτοχοι πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την παγκόσμια διαθεσιμότητα και υψηλή ρευστότητα, το καθιστούν ιδανικό μέσο για την αποθήκευση πλούτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πιστεύουν ότι η αξία του Bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει με την πάροδο του χρόνου.

To bitcoin σήμερα

Πώς λειτουργεί το Bitcoin;

Όταν η Αλίκη κάνει μια συναλλαγή με τον Μπάμπη, δεν στέλνει χρήματα με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς. Δεν είναι σαν το ψηφιακό ισοδύναμο να του δίνει στο χέρι ευρώ. Είναι περισσότερο σαν να γράφει σε ένα φύλλο χαρτί (που όλοι μπορούν να δουν) ότι δίνει €1 στον Μπάμπη. Όταν ο Μπάμπης πηγαίνει να στείλει τα ίδια χρήματα στην Κατερίνα, μπορεί να δει ότι ο Μπάμπης κατέχει αυτά τα χρήματα, κοιτάζοντας το φύλλο.

Το φύλλο είναι ένα συγκεκριμένο είδος βάσης δεδομένων που ονομάζεται blockchain. Όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο έχουν ένα πανομοιότυπο αντίγραφο αυτού που είναι αποθηκευμένο στις συσκευές τους. Οι συμμετέχοντες συνδέονται μεταξύ τους για να συγχρονίσουν τις νέες πληροφορίες. Ας ονομάσουμε αυτό το φύλλο Γενικό Καθολικό (ledger), όπως και στα μαθήματα Λογιστικής που προτείνω να μελετήσεις.

Όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί μια πληρωμή, τη μεταδίδει απευθείας στο peer-to-peer δίκτυο. Δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα ή ίδρυμα για την επεξεργασία μεταφορών ή την έκδοση κρυπτονομισμάτων όπως συμβαίνει με τις τράπεζες που εκδίδουν € ή $. Για να προσθέσει νέες πληροφορίες, το Bitcoin blockchain χρησιμοποιεί έναν ειδικό μηχανισμό που ονομάζεται εξόρυξη (Mining). Μέσω αυτής της διαδικασίας καταγράφονται νέα μπλοκ συναλλαγών στο blockchain.

Τι είναι το blockchain;

Το blockchain είναι ένα καθολικό (βλέπε μαθήματα λογιστικής) που σε αυτό μπορούν μόνο να προστεθούν δεδομένα. Μόλις προστεθούν πληροφορίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις τροποποιήσετε ή να τις διαγράψετε. Το blockchain επιβάλλει κάποιους δείκτες από τα προηγούμενα μπλοκ να φαίνονται στα επόμενα μπλοκ.

Το blockchain είναι ότι πιο ασφαλές και καινοτόμο υπάρχει σήμερα, με άπειρες εφαρμογές.

Ο δείκτης είναι στην πραγματικότητα ένας κατακερματισμός (Hash) του προηγούμενου μπλοκ. Το hash περιλαμβάνει τη μετάδοση δεδομένων μέσω μιας μονής κατεύθυνσης για την παραγωγή ενός μοναδικού δακτυλικού αποτυπώματος (fingerprint) της εισόδου. Εάν η είσοδος τροποποιηθεί ακόμη και ελαφρώς, το δακτυλικό αποτύπωμα θα φαίνεται εντελώς διαφορετικό. Δεδομένου ότι ακολουθούμε τα μπλοκ, δεν υπάρχει τρόπος για κάποιον να επεξεργαστεί μια παλιά καταχώριση χωρίς να ακυρώσει τα μπλοκ που ακολουθούν. Μια τέτοια δομή είναι ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το blockchain ότι πιο ασφαλές και καινοτόμο υπάρχει σήμερα, με άπειρες εφαρμογές.

Είναι νόμιμο το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι απόλυτα νόμιμο στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Σε χώρες όπου είναι νόμιμο, οι κυβερνήσεις ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη φορολογία και τη συμμόρφωση. Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κάποια απόλυτη ρύθμιση. Μπορείς να δηλώσεις τα κέρδη σου από τα κρυπτονομίσματα όπως τα κέρδη από τα μερίσματα των μετοχών και να πληρώσει κάποια εισφορά αλληλεγγύης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τα Λογιστικά μας Γραφεία και τους λογιστές συνεργάτες μας. Το ρυθμιστικό τοπίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ελεύθερο και πιθανότατα θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;

Κανείς δεν ξέρει! Ο δημιουργός του Bitcoin χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ταυτότητά του. Ο Satoshi θα μπορούσε να είναι ένα άτομο ή μια ομάδα προγραμματιστών οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο Satoshi δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο (whitepaper) Bitcoin καθώς και το λογισμικό. Ωστόσο, ο μυστηριώδης δημιουργός εξαφανίστηκε το 2010, έχοντας εξασφαλίσει στην κατοχή του αρκετές χιλιάδες BTC. Υπάρχουν κάποια πορτοφόλια που παρακολουθούνται και υπάρχουν εικασίες ότι ίσως κάποιο από αυτά ανήκει στον Satoshi.

H τεχνολογία blockchain έχει εφευρεθεί απο τον Satoshi;

Το Bitcoin συνδυάζει πραγματικά ορισμένες υπάρχουσες τεχνολογίες που υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή η ιδέα μιας αλυσίδας μπλοκ δεν γεννήθηκε με το Bitcoin αλλά μπορεί να εντοπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν οι Stuart Haber και W. Scott Stornetta πρότειναν ένα σύστημα για τη χρονική σήμανση των εγγράφων. Όπως και το blockchain του σήμερα, βασίστηκε σε κρυπτογραφικές τεχνικές για την ασφάλεια των δεδομένων και για την αποτροπή της παραβίασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο whitepaper του Satoshi δεν χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος “blockchain”.

Ψηφιακά μετρητά πριν από το Bitcoin

Το Bitcoin δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια για ψηφιακά μετρητά, αλλά είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη. Προηγούμενα σχήματα άνοιξαν το δρόμο για την εφεύρεση του Satoshi:

DigiCash

Η DigiCash ήταν μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον κρυπτογράφο και τον επιστήμονα υπολογιστών David Chaum στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εισήχθη ως μια λύση προσανατολισμένη στο απόρρητο για διαδικτυακές συναλλαγές, με βάση ένα έγγραφο που συνέταξε η Chaum. Το μοντέλο DigiCash ήταν ένα κεντρικό σύστημα, αλλά ήταν ωστόσο ένα ενδιαφέρον πείραμα. Η εταιρεία αργότερα χρεοκόπησε, την οποία η Chaum πιστεύει ότι οφείλεται στην καθιέρωσή της πριν από την πραγματική αποχώρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Β-Money

Το B-money περιεγράφηκε αρχικά σε πρόταση του μηχανικού υπολογιστών Wei Dai, που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1990. Αναφέρθηκε στo whitepaper του Bitcoin και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Η B-money πρότεινε ένα σύστημα Proof of Work (χρησιμοποιείται στην εξόρυξη Bitcoin) και τη χρήση μιας κατανεμημένης βάσης δεδομένων όπου οι χρήστες υπογράφουν συναλλαγές. Μια δεύτερη έκδοση του b-money περιέγραψε επίσης μια ιδέα παρόμοια με το staking, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε άλλα κρυπτονομίσματα. Τελικά, το b-money δεν απογειώθηκε ποτέ, καθώς δεν κατάφερε να περάσει από το προσχέδιο. Ωστόσο, το Bitcoin εμπνέεται σαφώς από τις έννοιες που παρουσίασε o Dai.

Bit Gold

Αυτή είναι η ομοιότητα μεταξύ του Bit Gold και του Bitcoin που κάποιοι πιστεύουν ότι ο δημιουργός του, επιστήμονας υπολογιστών Nick Szabo, είναι ο Satoshi Nakamoto. Στον πυρήνα του, το Bit Gold αποτελείται από ένα καθολικό (ledger) που καταγράφει σειρές δεδομένων που προέρχονται από μια λειτουργία απόδειξης εργασίας (proof of work). Όπως το b-money, ποτέ δεν αναπτύχθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, οι ομοιότητες του Bit Gold με το Bitcoin έχουν καταστήσει τη θέση της ως «πρόδρομος του Bitcoin».

Πώς δημιουργούνται νέα bitcoin;

Το Bitcoin διαθέτει περιορισμένη προσφορά. Και όλα όπως έχουμε δει στα μαθήματα οικονομικών, είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη όλες οι διαθέσιμες μονάδες των BTC.

Πόσα bitcoin υπάρχουν;

Το πρωτόκολλο καθορίζει τη μέγιστη προσφορά Bitcoin στα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Από το 2020, έχουν δημιουργηθεί μόλις κάτω από το 90%, αλλά θα χρειαστούν πάνω από εκατό χρόνια για να παραχθούν τα υπόλοιπα. Αυτό οφείλεται σε περιοδικά γεγονότα γνωστά ως halvings, τα οποία μειώνουν σταδιακά την ανταμοιβή εξόρυξης (mining).

Πώς λειτουργεί η εξόρυξη Bitcoin;

Με την εξόρυξη, οι συμμετέχοντες προσθέτουν μπλοκ στο blockchain. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να αφιερώσουν την υπολογιστική δύναμη στην επίλυση ενός κρυπτογραφικού παζλ. Για αυτό το σκοπό αξιοποιούνται οι κάρτες γραφικών των υπολογιστών και λιγότερο ο επεξεργαστής. Ασφαλώς πλέον υπάρχουν φορητά Mining rigs καθώς και μεγάλα εργοστάσια παραγωγής κρυπτονομισμάτων μέσω mining. Ως κίνητρο, υπάρχει μια επιβράβευση για όποιον προτείνει ένα έγκυρο μπλοκ. Mining rig μπορείτε να αγοράσετε και από Ελλάδα, ρωτήστε μας πώς.

Είναι ακριβό να δημιουργήσετε ένα μπλοκ, αλλά είναι φθηνό να ελέγξετε αν είναι έγκυρο. Εάν κάποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει με μη έγκυρο μπλοκ, το δίκτυο το απορρίπτει αμέσως και ο ανθρακωρύχος δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει το κόστος εξόρυξης.

Η επιβράβευση συχνά ονομάζεται block reward και αποτελείται από δύο συνιστώσες: προμήθειες (fee) που συνδέονται με τις συναλλαγές και επιβράβευση block. Η επιβράβευση block (block subsidy) είναι η μόνη πηγή «φρέσκων» bitcoin. Με κάθε εξόρυξη μπλοκ, προστίθεται ένα καθορισμένο ποσό κρυπτονομισμάτων στη συνολική προσφορά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την εξόρυξη ενός μπλοκ;

Το πρωτόκολλο προσαρμόζει τη δυσκολία της εξόρυξης έτσι ώστε να χρειαστούν περίπου δέκα λεπτά για να βρεθεί ένα νέο μπλοκ. Τα μπλοκ δεν εντοπίζονται πάντα ακριβώς δέκα λεπτά μετά το προηγούμενο. O χρόνος που απαιτείται απλώς κυμαίνεται γύρω από αυτόν τον στόχο.

Πώς να αγοράσετε Bitcoin με πιστωτική / χρεωστική κάρτα

H Crypto.com, η Binance, η Celcius, η Kraken, η Coinbase, η KuCoin, η switchere και άλλες νόμιμες και αξιόπιστες πλατφόρμες σας επιτρέπουν να αγοράσετε Bitcoin. Δείτε περισσότερα στο κανάλι μου στο YouTube.

Τι μπορώ να αγοράσω με το Bitcoin;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με το Bitcoin. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να είναι δύσκολο (αν και όχι αδύνατο) να εντοπιστούν έμποροι που δέχονται Bitcoin σε φυσικά καταστήματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε για αρχή να προγραμματίσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στο Grandma Vasiliki Rooms To Let και να πληρώσετε με κρυπτονομίσματα. Επίσης μπορείτε να δείτε MyHome, Lovital De Beaute, OCO.gr.

Για να αναφέρουμε μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με το Bitcoin είναι:

  • Αεροπορικά εισιτήρια
  • Δωμάτια ξενοδοχείου
  • Ακίνητα
  • Φαγητο και ποτό
  • είδη ένδυσης
  • Δωροκάρτες
  • Συνδρομές στο διαδίκτυο

Πού μπορώ να ξοδέψω Bitcoin;

Μπορείτε να ξοδέψετε το Bitcoin σας σε όλο και περισσότερα μέρη! Ας δούμε μερικά από αυτά.

TravelbyBit

Εξοικονομήστε ενώ ταξιδεύετε στον κόσμο! Μπορείτε να κάνετε κράτηση πτήσεων και ξενοδοχείων με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μέσω του TravelbyBit. Εγγραφείτε και κάντε κράτηση με crypto με έκπτωση 10% στην αγορά σας.

Spendabit

Το Spendabit είναι μια μηχανή αναζήτησης για προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε με το Bitcoin. Απλώς αναζητήστε αυτό που θέλετε να αγοράσετε και λάβετε μια λίστα εμπόρων από τους οποίους μπορείτε να το αγοράσετε με το Bitcoin.

Coinmap

Αναζητήστε όλους τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων και ATM κρυπτονομισμάτων στην περιοχή σας. Εάν θέλετε να ξοδέψετε τα Bitcoin σας και απλά αναζητάτε μέρος για να το κάνετε, αυτό μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Bitrefill

Μπορείτε να αγοράσετε δωροκάρτες για εκατοντάδες υπηρεσίες καθώς και κάρτες καρτοκινητών με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα εδώ. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Lightning Network για να πληρώσετε.

Τι γίνεται αν χάσω τα bitcoin μου;

Επειδή δεν υπάρχει τράπεζα, είστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ασφάλειας των κρύπτο σας. Μερικοί προτιμούν να τα αποθηκεύουν σε ανταλλακτήρια ενώ άλλοι σε wallets. Έχω διαβάσει απίστευτες ιστορίες που πολλοί είχαν αγοράσει από το 2010 πολύ φθηνά bitcoins αλλά ξέχασαν τους κωδικούς της πλατφόρμας και προσπαθούν με υπνωτισμό και άλλες μεθόδους να θυμηθούν τους κωδικούς.

Μπορώ να επαναφέρω συναλλαγές Bitcoin;

Μόλις προστεθούν δεδομένα στο blockchain, δεν είναι εύκολο να τα αφαιρέσετε (στην πράξη, είναι σχεδόν αδύνατο). Αυτό σημαίνει ότι όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή, δεν μπορεί να αναιρεθεί. Πρέπει πάντα να κάνετε διπλό και τριπλό έλεγχο ότι στέλνετε τα χρήματά σας στη σωστή διεύθυνση. Αν η διεύθυνση είναι λάθος, τα κρυπτονομίσματα θα χαθούν για πάντα στο κυβερνοχάος.

Μπορώ να βγάλω χρήματα με το Bitcoin;

Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα με το Bitcoin, αλλά μπορείτε επίσης να χάσετε χρήματα με αυτό. Συνήθως, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αγοράζουν και κρατούν (hold) Bitcoin πιστεύοντας ότι θα αυξηθεί η τιμή στο μέλλον (O tsikolatas.com είναι ένας από αυτούς). Άλλοι επιλέγουν να ανταλλάσσουν ενεργά Bitcoin έναντι άλλων κρυπτονομισμάτων για να έχουν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα κέρδη (εντάξει, κάνω και λίγο από αυτό). Και οι δύο αυτές στρατηγικές είναι επικίνδυνες, αλλά ανταμείβουν περισσότερο από τις προσεγγίσεις χαμηλού κινδύνου. Δείτε το portfolio μου.

Μερικοί επενδυτές υιοθετούν υβριδικές στρατηγικές. Διατηρούν τα bitcoin ως μακροπρόθεσμη επένδυση ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται ορισμένα (σε ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο) βραχυπρόθεσμα. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος κατανομής περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό σας. Κάθε επενδυτής έχει τη δική του στρατηγική και τη δική του ανοχή στο ρίσκο.

Αν χρειάζεσαι υποστήριξη στα πρώτα σου βήματα μπορείς να γραφτείς στην

ομάδα μας στο fb ή στο Telegram ή στο Discord.

Ο δανεισμός είναι μια όλο και πιο δημοφιλής μορφή παθητικού εισοδήματος. Δανείζοντας τα κρυπτονομίσματά σας σε κάποιον άλλο, μπορείτε να δημιουργήσετε τόκους που θα λάβετε αργότερα. Πλατφόρμες όπως το Binance Lending ή η Crypto earn σάς επιτρέπουν να το κάνετε αυτό με το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω το bitcoin μου;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας σε πλατφόρμες

Μια λύση φύλαξης αναφέρεται στον χώρο αποθήκευσης όπου ο χρήστης δεν κρατά στην πραγματικότητα τα ίδια τα κρυπτονομίσματα, αλλά εμπιστεύεται ένα τρίτο μέρος να το κάνει (Crypto.com, Binance κτλ). Για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, θα συνδεθούν στην πλατφόρμα τρίτου μέρους. Τα ανταλλακτήρια (excanges) όπως το Binance exchange ή το Crypto exchange χρησιμοποιούν συχνά αυτό το μοντέλο, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για συναλλαγές.

Αποθήκευση των νομισμάτων σας σε ένα bitcoin wallet

Άλλες λύσεις θέτουν τον χρήστη στον έλεγχο των κεφαλαίων τους. Για να αποθηκεύσετε χρήματα με μια τέτοια λύση, χρησιμοποιείτε κάτι που ονομάζεται πορτοφόλι (wallet). Ένα wallet δεν κρατά άμεσα τα κρύπτο σας αλλά κρατά κρυπτογραφικά κλειδιά που τα ξεκλειδώνουν στο blockchain. Έχετε δύο κύριες επιλογές σε αυτό το σημείο:

Ζεστά πορτοφόλια (hot wallets)

Ένα hot wallet είναι λογισμικό που συνδέεται με κάποιον τρόπο στο Διαδίκτυο. Γενικά, θα έχει τη μορφή μιας εφαρμογής για κινητά ή επιτραπέζιους υπολογιστές που σας επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε εύκολα κρυπτονομίσματα. Επειδή είναι online, τα ζεστά πορτοφόλια είναι γενικά πιο βολικά για πληρωμές, αλλά είναι επίσης πιο ευάλωτα σε επιθέσεις.

Ψυχρά πορτοφόλια (cold wallets)

Τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που δεν εκτίθενται στο Διαδίκτυο είναι γνωστά ως ψυχρά πορτοφόλια. Είναι λιγότερο επιρρεπείς σε επιθέσεις επειδή δεν υπάρχει φορέας επίθεσης στο διαδίκτυο, αλλά κατά συνέπεια τείνουν να παρέχουν μια πιο απότομη εμπειρία χρήστη.

Τι είναι το Bitcoin Halving;

Ένα Bitcoin Bitcoin halving είναι απλώς ένα γεγονός που μειώνει την επιβράβευση του μπλοκ. Μόλις συμβεί ένα halving, η ανταμοιβή που δίνεται στους miners για την επικύρωση νέων μπλοκ διαιρείται με το δύο (λαμβάνουν μόνο τα μισά από αυτά που συνήθιζαν). Ωστόσο, δεν υπάρχει επίδραση στα τέλη συναλλαγής (fee).

Πώς λειτουργεί το Bitcoin halving;

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin, οι miners λάμβαναν 50 BTC για κάθε έγκυρο μπλοκ που έβρισκαν. Το πρώτο halving έλαβε χώρα στις 28 Νοεμβρίου 2012. Σε εκείνο το σημείο, το πρωτόκολλο μείωσε την ανταμοιβή ανά μπλοκ από 50 BTC σε 25 BTC. Το δεύτερο halving έγινε στις 9 Ιουλίου 2016 (25 BTC έως 12,5 BTC). To επόμενo πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή κατά 6,25 BTC.

To halving συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια. Έχει σχεδιαστεί έτσι, αλλά το πρωτόκολλο δεν ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες λαμβάνει χώρα. Αντ’ αυτού, πηγαίνει από τον όγκο των μπλοκ, δηλαδή κάθε 210.000 μπλοκ, συμβαίνει ένα halving. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 2.100.000 λεπτά για να μειωθεί στο μισό η ανταμοιβή (θυμηθείτε, ένα μπλοκ διαρκεί περίπου 10 λεπτά για να εξορυχθεί). Αναμένουμε ότι η ανταμοιβή θα φτάσει στο μηδέν γύρω στο 2140, σε πάνω από εκατό χρόνια δηλαδή.

Γιατί συμβαίνει το Bitcoin halving;

Είναι ένα από τα κύρια σημεία του Bitcoin, αλλά ο Satoshi Nakamoto δεν εξήγησε ποτέ πλήρως το σκεπτικό του για περιορισμό της προσφοράς σε 21 εκατομμύρια μονάδες. Μερικοί υποθέτουν ότι είναι απλώς ένα προϊόν που ξεκινά με μια ανταμοιβή μπλοκ 50 BTC, η οποία μειώνεται στο ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ.

Έχοντας μια πεπερασμένη προσφορά σημαίνει ότι το νόμισμα δεν είναι επιρρεπές σε υποτίμηση μακροπρόθεσμα, σε αντίθεση με τα χρήματα fiat, τα οποία χάνουν την αγοραστική τους δύναμη με την πάροδο του χρόνου καθώς οι νέες μονάδες τίθενται σε κυκλοφορία.

Είναι λογικό ότι υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα οι συμμετέχοντες μπορούν να εξορύξουν κρυπτονομίσματα. Σε τελική ανάλυση, το 50% δημιουργήθηκε από το μπλοκ 210.000 (δηλαδή έως το 2012). Εάν η ανταμοιβή παρέμενε η ίδια, όλες οι μονάδες θα είχαν εξορυχθεί έως το 2016.

Με το μηχανισμό του halving, υπάρχει ένα κίνητρο για mining για 100+ χρόνια. Αυτό δίνει στο σύστημα περισσότερο από αρκετό χρόνο για να προσελκύσει χρήστες, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί μια αγορά.

Τι αντίκτυπο έχει το Halving Bitcoin;

Εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από τα halvings είναι οι miners. Είναι λογικό, καθώς η συνολική ανταμοιβή αποτελεί σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Όταν συμβαίνει το halving, λαμβάνουν μόνο τα μισά από αυτά που έπαιρναν κάποτε. Η επιβράβευση αποτελείται επίσης από τέλη συναλλαγής, αλλά αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος της ανταμοιβής για κάθε μπλοκ.

Ως εκ τούτου, τα halvings (μισοποιήσεις) θα μπορούσαν να κάνουν το Mining μη κερδοφόρο. Εάν το Bitcoin εξακολουθεί να βασίζεται σε έναν αλγόριθμο Proof of Work, θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για να διατηρηθεί η εξόρυξη κερδοφόρα. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως δυνατό. Εάν υπάρχουν πολλές εκκρεμείς συναλλαγές, αυτές με υψηλότερες χρεώσεις θα συμπεριληφθούν πρώτα.

Ιστορικά, η απότομη άνοδος της τιμής του Bitcoin ακολούθησε το halving. Φυσικά, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα, καθώς δεν έχουμε δει πολλά halving μέχρι τώρα. Πολλοί αποδίδουν την κίνηση των τιμών σε μια εκτίμηση της έλλειψης Bitcoin από την αγορά.

Άλλοι διαφωνούν με αυτήν τη λογική, υποστηρίζοντας ότι η αγορά έχει ήδη συνυπολογίσει το halving. Ένα άλλο σημείο που επισημαίνεται συχνά είναι ότι ο κλάδος ήταν εξαιρετικά υπανάπτυκτος κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων halving. Σήμερα, έχει ωριμότερο προφίλ, προσφέρει εξελιγμένα εργαλεία διαπραγμάτευσης και είναι πιο εξυπηρετικό σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών.

Είναι το Bitcoin ανώνυμο;

Όχι πραγματικά. Το Bitcoin μπορεί να φαίνεται αρχικά ανώνυμο, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Το Bitcoin blockchain είναι δημόσιο και ο καθένας μπορεί να δει τις συναλλαγές. Η ταυτότητά σας δεν είναι συνδεδεμένη με τις διευθύνσεις πορτοφολιού σας στο blockchain, αλλά ένας παρατηρητής με τους σωστούς πόρους θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδέσει τα δύο μαζί. Είναι πιο ακριβές να περιγράψετε το Bitcoin ως ψευδώνυμο. Οι διευθύνσεις Bitcoin είναι ορατές σε όλους, αλλά τα ονόματα των κατόχων τους δεν είναι.

Τούτου λεχθέντος, το σύστημα είναι σχετικά ιδιωτικό και υπάρχουν μέθοδοι που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για τους παρατηρητές να καταλάβουν τι κάνετε με τα bitcoin σας. Επιπλέον, οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν μαζικά το απόρρητο.

Είναι το Bitcoin απάτη;

Όχι. Όπως και τα χρήματα, το Bitcoin μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες. Όμως, αυτό δεν κάνει το Bitcoin απάτη από μόνο του. Ωστόσο επειδή είναι κάτι σχετικά καινούργιο, διαρκώς στήνονται απάτες σε διάφορα καλοστημένα sites, με ψεύτικες καλές κριτικές και σου παίρνουν τα ευρώ σου.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν ελέγχεται από κανέναν. Οι επικριτές το έχουν χαρακτηρίσει ως πυραμίδα (ponzi scheme), αλλά δεν ταιριάζει στον ορισμό. Ως ψηφιακό χρήμα, λειτουργεί εξίσου καλά στα 20€ ανά κρυπτονόμισμα όπως και στα 20.000€ ανά κρυπτονόμισμα. Είναι πάνω από μια δεκαετία και η τεχνολογία έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλής και αξιόπιστη.

Δυστυχώς, το Bitcoin χρησιμοποιείται σε πολλές απάτες που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προγράμματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και άλλα προγράμματα κοινωνικής μηχανικής, όπως ψεύτικα δώρα και airdrops. Κατά γενικό κανόνα να έχεις στο νου σου ότι αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι πιθανώς μια απάτη. Ποτέ μην δίνετε τα προσωπικά σας κλειδιά ή κωδικούς σε κανέναν και να είστε προσεκτικοί με προγράμματα που προσφέρουν πολλαπλασιασμό των χρημάτων σας με μικρό κίνδυνο εκ μέρους σας. Για οτιδήποτε μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ομάδες μας στα διάφορα κανάλια μας όπως η ομάδα μας στο fb ή στο Telegram ή στο Discord.

Είναι το Bitcoin μια φούσκα;

Καθ’ όλη τη διάρκεια των παραβολικών αυξήσεων στην τιμή του Bitcoin, ήταν σύνηθες να βλέπουμε τους ανθρώπους να το αναφέρουν ως κερδοσκοπική φούσκα. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν συγκρίνει το Bitcoin με περιόδους όπως το Tulip Mania ή το dot-com boom.

Λόγω της μοναδικής φύσης του Bitcoin ως αποκεντρωμένου ψηφιακού προϊόντος, η τιμή του υπαγορεύεται εξ ολοκλήρου από κερδοσκοπία στην ελεύθερη αγορά. Έτσι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην τιμή του Bitcoin, επηρεάζουν τελικά την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά. Και δεδομένου ότι το Bitcoin είναι σπάνιο και ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα έκδοσης, πιστεύεται ότι η μακροπρόθεσμη ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι επίσης σχετικά μικρές σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αγορές, όπως το χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin και άλλα crypto assets τείνουν να είναι πιο ασταθή και είναι πολύ κοινό να βλέπουμε βραχυπρόθεσμες ανισορροπίες στην αγορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι ημερήσιες διακυμάνσεις μπορούν να φτάνουν και το +40% ή το -40%. Εδώ θέλει γερά νεύρα και στομάχια.

Με άλλα λόγια, το Bitcoin μπορεί μερικές φορές να είναι ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο. Αλλά η αστάθεια είναι μέρος των χρηματοπιστωτικών αγορών, ειδικά εκείνων με σχετικά χαμηλότερο όγκο και ρευστότητα.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση;

Όχι. Αυτή είναι μια κοινή παρανόηση. Ούτε το blockchain του Bitcoin χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Κάθε άτομο στο δίκτυο πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζει συναλλαγές για να διασφαλίζει ότι είναι έγκυρες. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί ψηφιακές υπογραφές και λειτουργίες κατακερματισμού (hash). Ενώ ορισμένοι αλγόριθμοι ψηφιακής υπογραφής χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, αυτό δεν ισχύει για το Bitcoin.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλές εφαρμογές και πορτοφόλια χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την προστασία των πορτοφολιών των χρηστών με κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν έχουν καμία σχέση με το blockchain, απλώς ενσωματώνονται σε άλλες τεχνολογίες που τη χρησιμοποιούν.

Τι είναι η επεκτασιμότητα;

Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι ένα μέτρο της ικανότητας ενός συστήματος να αναπτυχθεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Εάν φιλοξενείτε έναν ιστότοπο που είναι γεμάτος με αιτήματα, μπορείτε να τον κλιμακώσετε προσθέτοντας περισσότερους διακομιστές. Εάν θέλετε να εκτελέσετε πιο εντατικές εφαρμογές στον υπολογιστή σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα στοιχεία του.

Στο πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε την ευκολία αναβάθμισης ενός blockchain ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών.

Γιατί το Bitcoin πρέπει να κλιμακωθεί;

Για να λειτουργεί στις καθημερινές πληρωμές, το Bitcoin πρέπει να είναι γρήγορο. Ως έχει, έχει σχετικά χαμηλή απόδοση, που σημαίνει ότι ένας περιορισμένος αριθμός συναλλαγών μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία ανά μπλοκ.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να λύσουν οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν άλλα κρυπτονομίσματα, πχ Ethereum (ΕΤΗ)

Όπως γνωρίζετε, οι miners λαμβάνουν τέλη συναλλαγής ως μέρος της ανταμοιβής του μπλοκ. Οι χρήστες τα επισυνάπτουν στις συναλλαγές τους για να παρακινήσουν τους miners να προσθέσουν τις συναλλαγές τους στο blockchain.

Οι miners επιδιώκουν να πάρουν πίσω τα χρήματα της επένδυσής τους σε υλικό (κάρτες γραφικών που ψήνονται για να παράγουν κρυπτονομίσματα) και ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι δίνουν προτεραιότητα στις συναλλαγές με υψηλότερα τέλη. Εάν υπάρχουν πολλές συναλλαγές στην αίθουσα αναμονής του δικτύου (που ονομάζεται mempool), οι χρεώσεις μπορούν να αυξηθούν σημαντικά καθώς οι χρήστες υποβάλλουν προσφορές για να συμπεριληφθούν οι δικές τους.

Πόσες συναλλαγές μπορεί να επεξεργαστεί το Bitcoin;

Με βάση τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά μπλοκ, το Bitcoin μπορεί να διαχειριστεί περίπου πέντε συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Επειδή η διαχείριση δε γίνεται από ένα κέντρο δεδομένων που μπορεί να αναβαθμίσει μια οντότητα κατά βούληση, το Bitcoin πρέπει να περιορίσει το μέγεθος των μπλοκ του. Ένα νέο μέγεθος μπλοκ που επιτρέπει 10.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο θα μπορούσε να ενσωματωθεί, αλλά θα έβλαπτε την αποκέντρωση του δικτύου. Να θυμάστε ότι οι πλήρεις κόμβοι πρέπει να κατεβάζουν νέες πληροφορίες περίπου κάθε δέκα λεπτά. Εάν γίνει πολύ επαχθές για να το κάνουν, πιθανότατα θα βγουν εκτός σύνδεσης.

Τι είναι το Lightning Network;

Το Lightning Network είναι μια προτεινόμενη λύση κλιμάκωσης για το Bitcoin. Το ονομάζουμε λύση δύο επιπέδων επειδή απομακρύνει τις συναλλαγές από το blockchain. Αντί να καταγράφουν όλες τις συναλλαγές στο βασικό επίπεδο, αντιμετωπίζονται από ένα άλλο πρωτόκολλο που βρίσκεται πάνω από αυτό.

Το Lightning Network επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα σχεδόν αμέσως και δωρεάν. H crypto.com το ονομάζει supercharger. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην απόδοση (υπό την προϋπόθεση ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα αποστολής και λήψης). Για να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin Lightning Network, δύο συμμετέχοντες κλειδώνουν μερικά από τα νομίσματά τους σε μια ειδική διεύθυνση. Η διεύθυνση έχει μια μοναδική ιδιότητα, αποδεσμεύει τα bitcoin μόνο εάν συμφωνούν και τα δύο μέρη.

Από εκεί, τα μέρη διατηρούν ένα ιδιωτικό καθολικό (private ledger) που μπορεί να ανακατανείμει τα υπόλοιπα χωρίς να το ανακοινώσει στην κύρια αλυσίδα. Δημοσιεύουν μια συναλλαγή στο blockchain μόνο όταν τελειώσουν. Το πρωτόκολλο στη συνέχεια ενημερώνει τα υπόλοιπά τους ανάλογα. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Εάν κάποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει, το πρωτόκολλο θα τον εντοπίσει και θα τον τιμωρήσει.

Συνολικά, ένα κανάλι πληρωμών σαν αυτό απαιτεί μόνο δύο συναλλαγές μέσω αλυσίδας από τον χρήστη, ένα για τη χρηματοδότηση της διεύθυνσής του και ένα για την μετέπειτα διανομή των κερμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στο μεταξύ μπορούν να πραγματοποιηθούν χιλιάδες μεταφορές.

Τι είναι τα forks (πιρούνια);

Δεδομένου ότι το Bitcoin είναι ανοιχτού κώδικα, ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει το λογισμικό. Θα μπορούσατε να προσθέσετε νέους κανόνες ή να καταργήσετε παλιούς κανόνες που να ταιριάζουν σε διαφορετικές ανάγκες. Έτσι θα δημιουργούσατε νέα κρυπτονομίσματα.

Soft forks

Ένα Soft fork είναι μια αλλαγή στους κανόνες που επιτρέπει στους ενημερωμένους κόμβους να αλληλοεπιδρούν με τους παλιούς. Ας πάρουμε για παράδειγμα το μέγεθος του μπλοκ. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μέγεθος μπλοκ 2MB και ότι το ήμισυ του δικτύου εφαρμόζει μια αλλαγή. Από τώρα και στο εξής, όλα τα μπλοκ δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1MB. Θα απορρίψουν οτιδήποτε μεγαλύτερο.

Οι παλαιότεροι κόμβοι μπορούν ακόμα να λάβουν αυτά τα μπλοκ ή να διαδώσουν τα δικά τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κόμβοι παραμένουν μέρος του ίδιου δικτύου, ανεξάρτητα από την έκδοση που εκτελούν.

Το Segregated Witness (ή SegWit) του Bitcoin είναι ένα παράδειγμα ενός Soft fork. Χρησιμοποιώντας μια έξυπνη τεχνική, εισήγαγε μια νέα μορφή για μπλοκ και συναλλαγές. Οι παλιοί κόμβοι συνεχίζουν να λαμβάνουν μπλοκ, αλλά δεν επικυρώνουν τον νέο τύπο συναλλαγής.

Hard forks

Ένα Hard fork είναι πιο αδιευθέτητο. Ας υποθέσουμε τώρα ότι το ήμισυ του δικτύου θέλει να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ από 2MB σε 3MB. Εάν προσπαθήσετε να στείλετε ένα μπλοκ 3MB σε παλαιότερους κόμβους, οι κόμβοι το απορρίπτουν καθώς οι κανόνες δηλώνουν σαφώς ότι το 2MB είναι το μέγιστο που μπορούν να αποδεχτούν. Επειδή τα δύο δίκτυα δεν είναι πλέον συμβατά, το blockchain χωρίζεται σε δύο.

Τώρα υπάρχουν δύο διαφορετικά πρωτόκολλα, το καθένα με διαφορετικό κρυπτονόμισμα. Όλα τα υπόλοιπα στο παλιό είναι κλωνοποιημένα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν είχατε 20 BTC στην αρχική αλυσίδα, έχετε 20 NewBTC στη νέα.

Το 2017, το Bitcoin πέρασε από ένα αμφιλεγόμενο Hard fork σε ένα σενάριο παρόμοιο με το παραπάνω. Μια μειονότητα συμμετεχόντων ήθελε να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ για να εξασφαλίσει περισσότερη απόδοση και φθηνότερα τέλη συναλλαγής. Άλλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν μια κακή στρατηγική κλιμάκωσης. Τελικά, το Hard fork γέννησε το Bitcoin Cash (BCH), το οποίο χωρίστηκε από το δίκτυο Bitcoin και τώρα έχει μια ανεξάρτητη κοινότητα και roadmap.

Τι είναι ένας κόμβος (node) Bitcoin;

Ο «κόμβος Bitcoin» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πρόγραμμα που αλληλεπιδρά με το δίκτυο Bitcoin με κάποιο τρόπο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί ένα πορτοφόλι Bitcoin σε έναν ειδικό υπολογιστή που αποθηκεύει ένα πλήρες αντίγραφο του blockchain.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κόμβων, ο καθένας εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Όλα λειτουργούν ως σημείο επικοινωνίας στο δίκτυο. Μέσα στο σύστημα, μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές και μπλοκ.

Πλήρεις κόμβοι (Full nodes)

Ένας πλήρης κόμβος επικυρώνει συναλλαγές και αποκλεισμούς εάν πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις (πχ ακολουθεί τους κανόνες). Οι περισσότεροι πλήρεις κόμβοι εκτελούν το λογισμικό Bitcoin Core, το οποίο είναι η εφαρμογή αναφοράς του πρωτοκόλλου Bitcoin.

Το Bitcoin Core ήταν το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε από τον Satoshi Nakamoto το 2009, απλά ονομάστηκε Bitcoin εκείνη την εποχή, αλλά αργότερα μετονομάστηκε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλες εφαρμογές, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με το Bitcoin Core.

Οι πλήρεις κόμβοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αποκέντρωσης του Bitcoin. Κατεβάζουν και επικυρώνουν μπλοκ και συναλλαγές και τις διαδίδουν στο υπόλοιπο δίκτυο. Επειδή ανεξάρτητα επαληθεύουν την αυθεντικότητα των πληροφοριών που τους παρέχονται, ο χρήστης δεν βασίζεται σε τρίτο μέρος για το οτιδήποτε.

Εάν ένας πλήρης κόμβος αποθηκεύει ένα πλήρες αντίγραφο του blockchain, αναφέρεται ως ένας πλήρης αρχειογραφικός κόμβος (full archival node). Ορισμένοι χρήστες απορρίπτουν παλαιότερα μπλοκ, για να εξοικονομήσουν χώρο. Το blockchain Bitcoin περιέχει πάνω από 200 GB δεδομένων συναλλαγών.

Ελαφροί κόμβοι (Light nodes)

Οι Light nodes δεν είναι τόσο ικανοί όσο οι πλήρεις κόμβοι, αλλά είναι επίσης λιγότερο εντατικοί σε πόρους. Επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με το δίκτυο χωρίς να εκτελούν όλες τις λειτουργίες που κάνει ένας πλήρης κόμβος.

Όταν ένας πλήρης κόμβος κατεβάζει όλα τα μπλοκ για να τα επικυρώσει, οι ελαφριοί κόμβοι κατεβάζουν μόνο ένα τμήμα από κάθε μπλοκ (ονομάζεται block header). Αν και το block header έχει μικρό μέγεθος, περιέχει πληροφορίες που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν ότι οι συναλλαγές τους βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μπλοκ.

Οι Light nodes είναι ιδανικοί για συσκευές με περιορισμούς στο bandwidth. Είναι σύνηθες να βλέπετε αυτόν τον τύπο κόμβου να χρησιμοποιείται σε desktop και mobile wallets. Επειδή όμως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επικύρωση, οι ελαφριοί κόμβοι εξαρτώνται από τους πλήρεις κόμβους.

Κόμβοι εξόρυξης (Mining nodes)

Οι κόμβοι εξόρυξης είναι πλήρεις κόμβοι που εκτελούν μια επιπλέον εργασία, παράγουν μπλοκ. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και λογισμικό για την προσθήκη δεδομένων στο blockchain.

Οι κόμβοι εξόρυξης λαμβάνουν εκκρεμείς συναλλαγές και τα κάνουν hash μαζί με άλλες πληροφορίες για τη δημιουργία ενός αριθμού. Εάν ο αριθμός πέσει κάτω από έναν στόχο που ορίζεται από το πρωτόκολλο, το μπλοκ είναι έγκυρο και μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους πλήρεις κόμβους.

Εάν ένας συμμετέχων θέλει να κάνει mining αλλά δεν θέλει να χρησιμοποιήσει έναν πλήρη κόμβο, μπορεί να συνδεθεί με έναν διακομιστή που του δίνει τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Πώς να εκτελέσετε έναν πλήρη κόμβο Bitcoin

Ένας πλήρης κόμβος μπορεί να είναι επωφελής για προγραμματιστές, εμπόρους και τελικούς χρήστες. Η εκτέλεση του προγράμματος-πελάτη Bitcoin Core στο δικό σας υπολογιστή σας προσφέρει οφέλη απορρήτου και ασφάλειας και ενισχύει το δίκτυο Bitcoin. Με έναν πλήρη κόμβο, δεν βασίζεστε πλέον σε κανέναν άλλο για να αλληλοεπιδράσετε με το οικοσύστημα.

Μερικές εταιρείες με προσανατολισμό το Bitcoin προσφέρουν κόμβους plug-and-play. Το προκατασκευασμένο υλικό αποστέλλεται στον χρήστη, ο οποίος πρέπει απλώς να το ενεργοποιήσει για να ξεκινήσει η λήψη του blockchain. Αυτό μπορεί να είναι πιο βολικό για λιγότερους τεχνικούς χρήστες, αλλά είναι συχνά πολύ πιο ακριβό από τη δημιουργία δικών σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί ένας παλιός υπολογιστής ή φορητός υπολογιστής. Δεν συνιστάται η εκτέλεση κόμβου στον καθημερινό υπολογιστή σας, καθώς θα μπορούσε να τον επιβραδύνει σημαντικά. Το blockchain αυξάνεται συνεχώς, οπότε θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή μνήμη για να το κατεβάσετε στο σύνολό του.

Ένας σκληρός δίσκος 1 TB θα είναι αρκετός για τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στο μέγεθος του μπλοκ. Άλλες απαιτήσεις περιλαμβάνουν 2 GB μνήμης RAM (οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν περισσότερα από αυτό από προεπιλογή) και μεγάλο εύρος ζώνης.

Πώς να κάνετε mining Bitcoin

Στις πρώτες μέρες του Bitcoin, ήταν δυνατό να δημιουργηθούν νέα μπλοκ με συμβατικούς φορητούς υπολογιστές. Το σύστημα ήταν άγνωστο σε αυτό το σημείο, οπότε υπήρχε ελάχιστος ανταγωνισμός στην εξόρυξη. Επειδή η δραστηριότητα ήταν τόσο περιορισμένη, το πρωτόκολλο έθεσε φυσικά μια χαμηλή δυσκολία εξόρυξης.

Καθώς ο ρυθμός κατακερματισμού του δικτύου (hash rate) αυξήθηκε, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναβαθμίσουν σε καλύτερο εξοπλισμό για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Με τη μετάβαση μέσω διαφόρων ειδών υλικού, η εξορυκτική βιομηχανία τελικά μπήκε σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Εποχή Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων (ASICs).

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτές οι συσκευές έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα έναν συγκεκριμένο σκοπό. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί, αλλά μπορούν να εκτελέσουν μόνο μία εργασία. Έτσι, ένα ASIC εξόρυξης είναι ένας εξειδικευμένος υπολογιστής που χρησιμοποιείται για εξόρυξη και τίποτα άλλο. Ένα Bitcoin ASIC μπορεί να εξορύξει Bitcoin, αλλά δεν μπορεί να εξορύξει νομίσματα που δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο.

Η εξόρυξη του Bitcoin σήμερα απαιτεί σημαντική επένδυση, όχι μόνο σε υλικό αλλά και σε ενέργεια. Mια καλή συσκευή εξόρυξης εκτελεί πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Αν και πολύ αποδοτικοί, οι ASIC καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα υλικά, ωστόσο, η ρύθμιση της λειτουργίας εξόρυξης είναι απλή, πολλές ASIC έρχονται με το δικό τους λογισμικό. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι να κατευθύνετε τους miners σας προς μια πισίνα εξόρυξης (mining pool), όπου εργάζεστε με άλλους για να βρείτε μπλοκ. Εάν είστε επιτυχής, θα λάβετε μέρος της ανταμοιβής Μπλοκ ανάλογα με το ποσοστό κατακερματισμού (hash) που έχετε παράσχει.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την εξόρυξη ενός bitcoin;

Είναι δύσκολο να δοθεί μια απλή απάντηση για όλους, επειδή υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πόσο γρήγορα μπορείτε να εξορύξετε ένα νόμισμα εξαρτάται από την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και το hash rate που έχετε στη διάθεσή σας. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το κόστος της λειτουργίας μιας συσκευής εξόρυξης.

Για να πάρετε μια ιδέα για τα έσοδα που προέρχονται από την εξόρυξη Bitcoin, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή εξόρυξης για να εκτιμήσετε το κόστος.

Ποιος μπορεί να συνεισφέρει στο κώδικα του Bitcoin;

Το λογισμικό Bitcoin Core είναι ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό. Μπορείτε να προτείνετε ή να αναθεωρήσετε νέες δυνατότητες που θα προστεθούν στις 70.000+ γραμμές κώδικα. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε σφάλματα ή να μεταφράσετε και να βελτιώσετε την τεκμηρίωση.

Οι αλλαγές στο λογισμικό περνούν μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης. Εξάλλου, το λογισμικό που διαχειρίζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τυχόν ευπάθειες.

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

Subscribe, like, share, comment

To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας


Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σου.

Leave a Comment