Εισαγωγικά
Περιεχόμενα
Καλώς ήρθες στα μαθήματα κιθάρας! Εύχομαι να βρεις την κιθάρα γοητευτική και να ασχοληθείς μαζί της!
Όλα τα μαθήματα και το υλικό είναι δημιούργημα του Ευγένιου Αστέρι με την ηλεκτρονική τάξη Τετράδια Κιθάρας και καθότι ήμουν από τους πρώτους online μαθητές του από το 2007, μπορώ να αναφέρω με βεβαιότητα πως μέσα σε λίγους μήνες έμαθα να παίζω στην κιθάρα όλα τα αγαπημένα μου τραγούδια. Μοναδικό υλικό ήταν αυτές οι σημειώσεις. Επιπλέον έμαθα να διαβάζω ταμπλατούρες στο πεντάγραμμο, κάτι που ως τότε μου φαινόταν αδύνατο. Αφού το έκανα εγώ, μπορείς ο καθένας, χωρίς να ψάξει πουθενά αλλού, όλα συγκεντρωμένα. Θέλει υπομονή, επιμονή, καθημερινή ενασχόληση το πολύ μια ώρα, καθόλου βιασύνη, με συνέπεια στη σειρά μαθημάτων θεωρίας, είναι όλα απαραίτητα.
Πώς να διαβάσω κιθάρα;
Σε αυτό το post δε κάνω διαχωρισμό μεταξύ των μαθημάτων και ενοτήτων και θα παρουσιάσω σαν ένα σύνολο όλη την ύλη. Θα μπορείς να εκτυπώσεις όλο το υλικό σαν βιβλίο πατώντας ctrl+P
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
Βιβλίο Κιθάρας
Το βιβλίο που θα χρησιμοποιήσουμε στο σημερινό μάθημα είναι το “The first Guitar Milestone” του Sveinn Eythorsson και θα το βρεις στην σελίδα όπου γενικά υπάρχει μια τεράστια συλλογή έργων για κιθάρα. Κάνε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Adobe Acrobat Reader (στα αριστερά του τίτλου) και επέλεξε “Αποθήκευση προορισμού ως”. Αποθήκευσε το αρχείο και στην συνέχεια άνοιξε το. Μην αλλάξεις το όνομά του. Λογικά θα έχει το όνομα “1018”.
Θέση κιθάρας
Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα και προσπάθησε να πάρεις την θέση της εικόνας.
Να θυμάσαι ότι η πλάτη σου πρέπει να είναι ίσια. Αν δεν έχεις στήριγμα για το αριστερό πόδι (ποδαράκι), χρησιμοποίησε μερικά ογκώδη βιβλία ή ό,τι άλλο σε βολεύει. Σκοπός είναι το αριστερό πόδι να βρίσκεται κάπως πιο ψηλά από το δεξί. Πόσο ψηλά; Τόσο ώστε τα κλειδιά της κιθάρας να είναι περίπου στο επίπεδο των ματιών σου. Μην ανησυχείς ακόμη για την θέση των χεριών, γιατί θα την αναφέρουμε αργότερα. Περισσότερες πληροφορίες για την θέση της κιθάρας θα βρεις εδώ και εδώ.
Τα δάχτυλα
Στην κιθάρα χρησιμοποιείται η εξής κωδικοποίηση των δαχτύλων:
Δάχτυλο / Χέρι | Αριστερό | Δεξί |
Αντίχειρας | Δεν χρησιμοποιείται | p |
Δείκτης | 1 | i |
Μέσος | 2 | m |
Παράμεσος | 3 | a |
Μικρό | 4 | Δεν χρησιμοποιείται |
Μάθε καλά αυτό το πινακάκι γιατί είναι από τα πιο βασικά στην κιθάρα.
Θέση των χεριών | Δεξί χέρι
Φέρε το χέρι σου έτσι ώστε να ακουμπάς το αρμονικό κουτί πιο κάτω από τον αγκώνα σου και έτσι ώστε ο καρπός σου να σχηματίζει γωνία (να μην είναι δηλαδή σε ευθεία!). Χτύπησε την κάτω χορδή με i και αμέσως μετά με m. Κάνε αυτήν την άσκηση για ένα ή δύο λεπτά.
Υπάρχουν δύο τρόποι χτυπήματος των χορδών. Ο πρώτος ονομάζεται appoyando και ο δεύτερος tiranto. Στον πρώτο τρόπο, παίζουμε χτυπώντας τις χορδές έτσι ώστε το δάχτυλο να πέφτει στην αμέσως πιο πάνω χορδή από αυτή που χτυπάμε. Στον δεύτερο τρόπο χτυπάμε τις χορδές πιο ελεύθερα και με τα δάχτυλα να πηγαίνουν ελαφρά προς τα πάνω μετά το χτύπημα, στον αέρα όμως και όχι στην επόμενη χορδή
Tiranto παίζουμε συνήθως στα αρπίσματα (θα τα δούμε σε άλλο μάθημα).
Μην ξεχνάς πως πάνω απ’ όλα πρέπει να νιώθεις άνετα με την κιθάρα σου. Αν δεις ότι κουράζεται το σώμα ή τα χέρια σου, τότε κάτι δεν κάνεις σωστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση σταμάτησε αμέσως και ξεκίνα αφού ξεκουραστείς και ψάξεις να βρεις μια πιο κατάλληλη θέση.
Θέση των χεριών | Αριστερό χέρι
Τα δάχτυλα του αριστερού χεριού πρέπει να ακουμπάνε κάθετα στις χορδές με το μαλακό μέρος. Στην αρχή θα νιώσεις λίγο πόνο, οπότε καλό θα είναι να μην παίζεις για πολλή ώρα και σίγουρα όχι αφού νιώσεις πόνο. Ο αντίχειρας πρέπει να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μπράτσου της κιθάρας και περίπου στην μέση, έτσι ώστε η παλάμη να μην ακουμπάει στο μπράτσο της κιθάρας. Ίσως να έχεις δει κιθαρίστες που παίζουν κυρίως ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα να κολλάνε την παλάμη τους στο μπράτσο. Αυτό είναι λάθος στην κλασική (για τα άλλα είδη κιθάρας δεν γνωρίζω ακριβώς) και θα πρέπει να συνηθίσεις στην θέση που αναφέραμε στην αρχή. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα δάχτυλα του αριστερού χεριού θα έχουν την μεγαλύτερη ευκινησία.
Νύχια
Στο αριστερό χέρι δεν επιτρέπονται τα μακριά νύχια, γιατί δεν θα μπορείς να πατήσεις τις χορδές. Αντίθετα, στο δεξί χέρι, το να έχεις κάπως μεγάλα νύχια θα σε βοηθήσει τόσο στον ήχο όσο και στο να μην προκαλέσεις ζημιά στο μαλακό μέρος των δαχτύλων σου.
Τα τάστα
Στο μπράτσο της κιθάρας σου θα δεις πως υπάρχουν κάποια μικρά σιδεράκια. Αυτά ονομάζονται τάστα και χρησιμοποιούνται για να χωρίζουν το μπράτσο σε νότες. Το πρώτο τάστο μιας χορδής είναι αυτό ανάμεσα στον ζυγό (βλ. Πρώτο μάθημα, στην εικόνα) και στο πρώτο σιδεράκι. Το δεύτερο ανάμεσα στο πρώτο σιδεράκι και στο δεύτερο, κοκ. Το πάνω μέρος του μπράτσου όπου υπάρχουν τα τάστα ονομάζεται ταστιέρα. Αν σου φαίνονται λίγο ακαταλαβίστικα όλα αυτά, μην αγχώνεσαι! Θα ξεκαθαριστούν στην συνέχεια.
Η πρώτη χορδή – Νότα Μι
Άνοιξε το βιβλίο 1018 (δες πρώτο μάθημα σχετικά) στην τρίτη σελίδα. Αυτή η σελίδα θα είναι ο οδηγός μας για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Κοίταξε την πρώτη σειρά (με τον αριθμό 1 σε κύκλο). Αναφέρεται στην πιο κάτω χορδή της κιθάρας που θα την ονομάζουμε πρώτη από εδώ και στο εξής.
Χτύπησε την χορδή ανοιχτή για να ακούσεις τον ήχο της. Τώρα, πάτησε το πρώτο τάστο και παίξε ξανά. Η νότα αυτή είναι η Φα. Πάτησε το τρίτο τάστο και παίξε. Η νότα αυτή είναι η Σολ.
Στην μουσική οι νότες (όπως σίγουρα θα ξέρεις!) είναι οι:
Όνομα νότας | Κωδικοποίηση |
Ντο | C |
Ρε | D |
Μι | E |
Φα | F |
Σολ | G |
Λα | A |
Σι | B |
Η δεύτερη στήλη αναφέρεται σε μια κωδικοποίηση που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε συγχορδίες. (Εντάξει, αυτό θα το αναφέρουμε αργότερα!) Καλό είναι να έχεις μια ιδέα γι’ αυτήν την κωδικοποίηση.
Οι νότες στην μουσική γράφονται στο πεντάγραμμο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Το πεντάγραμμο αποτελείται από πέντε γραμμές και τέσσερα διαστήματα ανάμεσα στις γραμμές. Στην αρχή του πενταγράμμου μπαίνει το περίφημο κλειδί του Σολ.
Το πεντάγραμμο χωρίζεται σε μέτρα με κάθετες γραμμές. Κάθε γραμμή και κάθε διάστημα συμβολίζει μια διαφορετική νότα. Οι νότες γράφονται με μικρά κυκλάκια, είτε πάνω σε μια γραμμή, είτε ανάμεσα από δύο γραμμές. Έτσι, στην παραπάνω εικόνα, η νότα Μι γράφεται όπως φαίνεται στο πρώτο μέτρο, η νότα Φα όπως στο δεύτερο και η νότα Σολ όπως στο τρίτο.
Ο αριθμός που υπάρχει κάτω από κάθε νότα δείχνει με ποιο δάχτυλο του αριστερού χεριού πρέπει να πατήσουμε την ταστιέρα. Ο αριθμός 0 σημαίνει πως η χορδή πρέπει να παιχτεί ανοιχτή, χωρίς δηλαδή να πατήσουμε κάποιο τάστο.
Χρονικές αξίες
Είπαμε πως οι νότες συμβολίζονται με μικρά κυκλάκια που γράφονται στο πεντάγραμμο. Ανάλογα με την διάρκεια που θέλουμε να έχουν, προσθέτουμε κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά στα κυκλάκια. Τα πιο βασικά είναι το μαύρισμα και η ουρίτσα.
Ολόκληρο
Κρατάει 4 χρόνους. Μετράμε δηλαδή από μέσα μας : 1, 2, 3, 4 και μετά η νότα παύει να ακούγεται. Το μέτρημα γίνεται πάντα με κανονικό ρυθμό, δηλαδή κάθε χρόνος κρατάει το ίδιο.
Μισό
Κρατάει 2 χρόνους. Μετράμε δηλαδή από μέσα μας : 1, 2 και μετά η νότα παύει να ακούγεται.
Τέταρτο
Κρατάει 1 χρόνο. Μετράμε δηλαδή από μέσα μας : 1 και μετά η νότα παύει να ακούγεται.
Προσοχή στο μέτρημα! Αρκετοί συνηθίζουν να χτυπάνε το πόδι τους για να μετράνε τον χρόνο. Μην το συνηθίσεις γιατί είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς στην πορεία. Προτίμησε να μετράς από μέσα σου ή αγόρασε έναν μετρονόμο.
Πρακτική
Δοκίμασε τώρα να παίξεις τα κομμάτια της σελίδας 3
- Scale no. 1
- Study no. 1
- Study no. 2
- Study no. 3
- Study no. 4
- Study no. 5
- Study no. 6
- Study no. 7
Στα Study no. 1 έως no. 7 θα ακολουθήσεις τις υποδείξεις της Scale no. 1 για τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Δηλαδή, θα παίξεις την νότα Μι, ανοιχτή, την Φα με το 1 και την Σολ με το 3. Όπως θα έχεις ίσως παρατηρήσει, τα δάχτυλα ταυτίζονται με τα τάστα που θα πατήσεις. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας, απλά ισχύει σ’ αυτές τις ασκήσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσεις την σημασία των αριθμών που θα βλέπεις στις νότες. Δείχνουν δάχτυλα και όχι τάστα.
Για το δεξί χέρι, να προσέξεις να παίζεις την μια νότα με το i και την δεύτερη με το m. Ποτέ μην παίζεις διαδοχικές νότες με το ίδιο δάχτυλο!
Άνοιξε το βιβλίο 1018 στην τρίτη σελίδα με τα σχήματα των νοτών. Κοίταξε την δεύτερη σειρά (με τον αριθμό 2 σε κυκλάκι). Αναφέρεται στην δεύτερη χορδή της κιθάρας. Η χορδή αυτή ανοιχτή αντιστοιχεί στην νότα Σι, που στο πεντάγραμμο την γράφουμε ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Σι με χρονική αξία μισού):
H χορδή αυτή με το πρώτο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Ντο, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής:
Επίσης, η χορδή αυτή με το τρίτο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Ρε, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής:
Θα παίξεις από τις σελίδες 6 και 7 όλα τα κομμάτια και από την 8 θα παίξεις μόνο το Scale no. 4.
Τι να προσέξεις
Στην σελίδα 6 η μόνη νέα νότα είναι η Ρε. Στην Scale no. 2 θα την παίξεις με το δάχτυλο 3 στο 3ο τάστο. Στο Study no. 8 θέλει προσοχή: το δεύτερο μέτρο τελειώνει με Ρε και το τρίτο ξεκινάει με Σολ. Αν προσπαθήσεις να παίξεις και τις δύο νότες με το δάχτυλο 3 θα δεις ότι θα έχεις πρόβλημα στο να κάνεις τον ήχο να ακούγεται συνεχόμενος, χωρίς διακοπές. Για να αποφύγουμε την διακοπή, θα χρησιμοποιήσουμε το δάχτυλο 3 για την νότα Ρε και το δάχτυλο 4 για την νότα Σολ. Η μετάβαση από το 2ο μέτρο στο 3ο θα γίνει ως εξής: χωρίς να σηκώσεις το δάχτυλο 3 από την νότα Ρε, θα βάλεις το δάχτυλο 4 για να παίξεις την νότα Σολ. Μπορείς να ακολουθήσεις αυτήν την υπόδειξη και για τα άλλα κομμάτια.
- Πρόσεξε τις διαφορετικές χρονικές αξίες. Μέτρα προσεκτικά.
- Πρόσεξε την εναλλαγή από την πρώτη χορδή στην δεύτερη και αντίστροφα.
- Αυτό το μάθημα ίσως να σου πάρει πιο πολύ χρόνο μιας και έχει περισσότερες ασκήσεις. Μην το αφήσεις μέχρι να μπορείς να παίξεις όλες τις ασκήσεις ικανοποιητικά.
- Αυτό σημαίνει (τουλάχιστον για την μέθοδό μας) ότι μπορείς να παίξεις ένα κομμάτι με τις σωστές νότες στον σωστό χρόνο. Η ταχύτητα εκτέλεσης του κομματιού δεν παίζει ρόλο.
Παύσεις
Οι παύσεις είναι σημεία κατά τα οποία δεν παίζουμε απολύτως τίποτα στο μουσικό κομμάτι. Ο ήχος σταματάει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την παύση. Οι χρονικές αξίες των παύσεων είναι αντίστοιχες με αυτές των νοτών. Έχουμε λοιπόν παύση ολοκλήρου που κρατάει 4 χρόνους, παύση μισού που κρατάει 2 χρόνους και τετάρτου που κρατάει έναν χρόνο. Στο παρόν μάθημα θα μιλήσουμε μόνο για την παύση τετάρτου που θα την χρειαστούμε άμεσα και η οποία στο πεντάγραμμο συμβολίζεται με:
Στο Study no. 11, θα δεις πως υπάρχει αυτή η παύση σε κάθε μέτρο. Ας δούμε πως εκτελείται.
Στο πρώτο μέτρο, θα παίξουμε:
Ντο, Σι, Ντο, παύση
1,2,3,4
και θα συνεχίσουμε στο δεύτερο μέτρο.
Για να πετύχουμε την παύση ακουμπάμε ελαφρά με ένα δάχτυλο του δεξιού χεριού την χορδή της νότας που παίξαμε ώστε να σταματήσουμε τον ήχο της.
Το μέτρο σε ένα μουσικό κομμάτι
Στο Study no. 12 θα δεις πως στην αρχή, μετά το κλειδί του Σολ, γράφει
ενώ στο Study no. 11 έγραφε
Αν κοιτάξεις και τα κομμάτια που έχεις μελετήσει μέχρι τώρα αλλά και άλλα κομμάτια που ίσως έχεις συναντήσει, θα δεις πως όλα έχουν κάτι αντίστοιχο στην αρχή τους. Όσον αφορά τα κομμάτια που μελέτησες από το 1018 μέχρι τώρα, όλα έχουν 4/4 μπροστά.
Αυτό λέγεται μέτρο και μας δείχνει την συνολική χρονική αξία κάθε μέτρου στο κομμάτι.
Για παράδειγμα, το Study no. 11 είναι σε 4 / 4, άρα σε κάθε μέτρο η συνολική χρονική αξία θα αντιστοιχεί σε τέσσερα τέταρτα. Στο πρώτο μέτρο μετράμε:
δηλαδή 4 τέταρτα, όπως είπαμε.
Μην ξεχνάς βέβαια πως ένα μισό αντιστοιχεί σε δύο τέταρτα, άρα αν έχουμε δύο μισά σε ένα μέτρο, έχουμε πάλι 4 τέταρτα.
Ας δούμε τώρα το Study no. 12. Είναι σε 3 / 4, άρα σε κάθε μέτρο η συνολική αξία θα είναι 3 τέταρτα. Μετράμε:
δηλαδή 3 τέταρτα όπως είπαμε και πριν.
Ο κανόνας του μέτρου ισχύει για όλα τα μέτρα του κομματιού.
Και μια διόρθωση σε μια σκόπιμη παράλειψη του προηγούμενου μαθήματος:
Στο Study no. 9 θα είδες ότι στο τέλος του κομματιού έχει το σύμβολο
Αυτό λέγεται σημείο επανάληψης και μας δείχνει πως πρέπει να παίξουμε ξανά το κομμάτι από την αρχή ή από το προηγούμενο σημείο επανάληψης. Μιας και εδώ δεν έχουμε άλλα σημεία επανάληψης, θα παίξουμε ξανά από την αρχή το κομμάτι μέχρι το τέλος, οπότε και θα τελειώσει το κομμάτι.
Θα παίξεις λοιπόν τα κομμάτια :
Study no. 11 (προσοχή στις παύσεις!)
Study no. 12 (προσοχή στις παύσεις και στο μέτρημα!) Study no. 9 (μαζί με το σημείο επανάληψης)
Το μάθημα αυτό είναι εύκολο αφού έχει μόνο δύο νέα κομμάτια. Προσπάθησε όμως να κάνεις μια επανάληψη σε όσα έχεις μάθει μέχρι τώρα και διόρθωσε τυχόν ατέλειες, ειδικά στο μέτρημα του χρόνου, γιατί στο επόμενο μάθημα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο!
Επιτέλους! Το πρώτο τραγούδι!
Looking at the clouds
Το κομμάτι του σημερινού μαθήματος είναι ένα τραγούδι, έχει δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο νόημα για τον δημιουργό του. Για την σωστή εκτέλεση του θα πρέπει να μπούμε στο νόημά του, έτσι ώστε να μην παίξουμε απλά ξερά νότες αλλά ένα πραγματικό τραγούδι που θα μαγέψει τους ακροατές μας.
Το τραγούδι που θα δούμε είναι ντουέτο, δηλαδή ένα κομμάτι για δύο κιθάρες. Όπως βλέπεις, κάθε γραμμή του έχει ενωμένα δύο πεντάγραμμα.
Αυτό σημαίνει πως η πρώτη γραμμή θα παιχτεί από τον Student (τον μαθητή, δηλαδή εσένα!) και η δεύτερη από τον Teacher (τον δάσκαλο σου δηλαδή, που στην περίπτωσή μας είναι το αρχείο midi!).
H πρώτη γραμμή είναι η μελωδία του τραγουδιού ενώ η δεύτερη η συνοδεία, που χρησιμοποιείται για να γεμίζει τα κενά που αφήνει η μελωδία αλλά και για να τονίζει και να δίνει πιο πλούσιο άκουσμα στην μελωδία.
Πρώτα κατέβασε από την διεύθυνση το αρχείο mp3 που δίνουν οι δημιουργοί του βιβλίου 1018 και άκουσε το προσεκτικά. Σκοπός είναι να μπορείς να παίξεις την μελωδία, ακούγοντας παράλληλα την συνοδεία.
Μελέτησε και παίξε μόνος σου την μελωδία μέχρι να μπορείς να παίζεις χωρίς να αφήνεις κενά ανάμεσα στις νότες. Βοηθό θα έχεις το αρχείο midi Lookingattheclouds_melodia. Στην συνέχεια άνοιξε το αρχείο midi Lookingattheclouds_sinodeia και παίξε την μελωδία παράλληλα με την συνοδεία.
Να προσέχεις τον χρόνο. Αν κάνεις κάπου λάθος ξεκίνα πάλι από την αρχή. Τα λάθη είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα!
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
At my grandparents
σελίδα 10, βιβλίο 1018
Και σ’ αυτό το μάθημα θα έχουμε ένα τραγούδι, ντουέτο και αυτό. Εσύ θα πρέπει να μελετήσεις και να μάθεις να παίζεις σωστά την μελωδία, δηλαδή την πάνω σειρά από κάθε γραμμή.
Πρώτα κατέβασε το αρχείο mp3 που δίνουν οι δημιουργοί του βιβλίου 1018 και άκουσε το προσεκτικά. Σκοπός είναι να μπορείς να παίξεις την μελωδία, ακούγοντας παράλληλα την συνοδεία.
Για την μελέτη σου ισχύουν όσα είπαμε και στο προηγούμενο μάθημα.
Νέα σημεία θεωρίας
Παύση μισού
Στο τέταρτο μέτρο της μελωδίας θα δεις το σύμβολο
που είναι η παύση μισού. Σταματάς λοιπόν να παίζεις για χρόνο ενός μισού (δύο τετάρτων).
Πρόσεξε ότι η συνοδεία συνεχίζει μιας και στο δικό της μέτρο έχει νότες που πρέπει να παιχτούν. Μην σε επηρεάζει αυτό! Εσύ πρέπει να κοιτάς μόνο το δικό σου κομμάτι και να κρατάς τον χρόνο προσεκτικά.
Διφωνία
Στο τελευταίο μέτρο θα δεις πως έχει δύο νότες μαζί, τις Ντο και Μι, την μία κάτω από την άλλη. Αυτό ονομάζεται διφωνία.
Οι δύο νότες πρέπει να παιχτούν ταυτόχρονα και να κρατήσουν χρονικά για ένα μισό.
Για να το καταφέρεις αυτό, θα παίξεις ταυτόχρονα την νότα Μι (ανοιχτή 1η χορδή) με το δάχτυλο m και την νότα Ντο (πρώτο τάστο 2η χορδή) με το δάχτυλο i. Δοκίμασε να παίξεις για λίγο μόνο αυτήν την διφωνία μέχρι να νιώσεις άνετα με αυτό το σημείο.
Chocolate ice-cream
σελίδα 11, βιβλίο 1018
Και σ’ αυτό το μάθημα θα έχουμε ένα τραγούδι, ντουέτο και αυτό. Εσύ θα πρέπει να μελετήσεις και να μάθεις να παίζεις σωστά την μελωδία, δηλαδή την πάνω σειρά από κάθε γραμμή.
Πρώτα κατέβασε το αρχείο mp3 που δίνουν οι δημιουργοί του βιβλίου 1018 και άκουσε το προσεκτικά. Σκοπός είναι να μπορείς να παίξεις την μελωδία, ακούγοντας παράλληλα την συνοδεία.
Να προσέξεις το 9ο μέτρο!
Όπως βλέπεις στο 9ο μέτρο, πρέπει να παίξεις συνεχόμενα τις νότες Φα και Ντο, που βρίσκονται και οι δύο στο πρώτο τάστο των χορδών Μι και Σι αντίστοιχα. Για να το καταφέρεις αυτό, θα παίξεις την νότα Φα με το δάχτυλο 2 και την Ντο με το 1.
Όταν τελειώσεις και αυτό το κομμάτι, κάνε μια επανάληψη και στα τρία τραγούδια που έπαιξες στα τρία τελευταία μαθήματα.
Κάνοντας τα κομμάτια ομορφότερα!
Άκουσε προσεκτικά το mp3 του Looking at the clouds. Θα δεις πως στο τέλος καθυστερεί λίγο η μελωδία και δεν κρατάει το κανονικό μέτρημα του χρόνου. Αυτό γίνεται για να ομορφύνει περισσότερο το κομμάτι και είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική. Πρόσεξε να παίξεις πιο αργά τις τελευταίες νότες, αλλά όχι πολύ αργά.
Πειραματίσου πάνω σ’ αυτό το σημείο γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κάνε το ίδιο και για τα άλλα δύο κομμάτια.
Άνοιξε το βιβλίο 1018 στην τρίτη σελίδα με τα σχήματα των νοτών. Κοίταξε την τρίτη σειρά (με τον αριθμό 3 σε κυκλάκι). Αναφέρεται στην τρίτη χορδή της κιθάρας.
H χορδή αυτή ανοιχτή αντιστοιχεί στην νότα Σολ, που στο πεντάγραμμο την γράφουμε ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Σολ με χρονική αξία μισού):
Η χορδή αυτή με το δεύτερο τάστο πατημένο (με το δάχτυλο 2 του αριστερού χεριού) θα μας δώσει την νότα Λα, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής:
Παρεστιγμένες νότες
Αν κοιτάξεις το κομμάτι Study no. 13 στην σελίδα 12, στο δεύτερο μέτρο θα δεις το εξής:
Είναι η νότα Ντο με αξία μισού και μια τελίτσα δίπλα της. Εφόσον το μέτρο είναι 3/4 εξυπακούεται πως σκέτο το μισό δεν επαρκεί. Χρειαζόμαστε άλλο ένα τέταρτο. Αυτό μας το δίνει η τελίτσα, η οποία προσθέτει σε μια νότα το μισό της αξίας της. Η νότα ονομάζεται τότε παρεστιγμένη. Το μισό παρεστιγμένο έχει αξία 2/4(κανονική αξία) + 1/4(προστιθέμενη αξία) = ¾ (μετράμε δηλαδή 1, 2, 3). Το ολόκληρο παρεστιγμένο έχει 4/4 +2/4 = 6/4. Για το τέταρτο παρεστιγμένο θα μιλήσουμε σε επόμενο μάθημα..!
Αντίστοιχα, στο Study no. 14 θα δεις πως έχουμε πάλι παρεστιγμένα μισά, που δεν γεμίζουν όμως ένα μέτρο 4/4 αφού η αξία τους είναι ¾. Συνοδεύονται λοιπόν από ένα τέταρτο.
Το δάχτυλο a
Σ’ αυτό το μάθημα θα χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά το δάχτυλο a (παράμεσος του δεξιού χεριού).
Στο Study no. 13 ο δακτυλισμός των 8 πρώτων μέτρων είναι:
- i, a, m
- i
- i, a, m
- i
- i, m, i
- m
- i, m, i
- a
Πρόσεξε τις παύσεις στο Study No. 14!
Για να πετύχουμε την παύση ακουμπάμε ελαφρά με ένα δάχτυλο του δεξιού χεριού την χορδή της νότας που παίξαμε ώστε να σταματήσουμε τον ήχο της.
Πρόσεξε τα σημεία επανάληψης στο Study No. 13!
Τι θα μελετήσεις
- Scale no. 5
- Study no. 13
- Scale no. 6
- Study no. 14
Dreamland
σελίδα 14, βιβλίο 1018
Άλλο ένα τραγούδι, ντουέτο για δύο κιθάρες. Όπως πάντα, θα παίξεις μόνο την πάνω σειρά. Το μέτρο είναι 4/4.
Τι να προσέξεις:
στο τρίτο μέτρο έχουμε ένα μισό παρεστιγμένο που θα κρατήσει χρόνο ίσο με ¾
στο τέταρτο μέτρο έχουμε διφωνία την Σολ με την Σι. Θα παίξεις ταυτόχρονα την Σολ με το δάχτυλο i και την Σι με το m. Για την θεωρία κοίταξε το μάθημα 6.
παρεστιγμένες νότες θα βρεις και στα μέτρα 7, 11 και 15.
στο μέτρο 9 έχουμε διφωνία την Σολ με την Μι. Θα παίξεις την Σολ με το p και την Μι με το i.
στο μέτρο 14 έχουμε πάλι διφωνία με Σολ και Ρε. Είναι παρόμοια με την Σολ-Σι, με την διαφορά ότι αντί για Σι στη δεύτερη χορδή, παίζουμε Ρε στην δεύτερη χορδή. Κατά τ’ άλλα, έχουμε Σολ με i και Ρε με m.
Προσοχή στο μέτρημα του χρόνου!
On skies
σελίδα 16, βιβλίο 1018
Το σημερινό μας κομμάτι λέγεται On skies και είναι σε ρυθμό ¾. Άκουσε το αρχείο midi πρώτα. Θα δεις ότι θυμίζει πολύ βαλς. Και πράγματι, έτσι είναι!
Ας δούμε το πρώτο μέτρο.
Είμαι βέβαιος πως ήδη θα έχεις προσέξει κάτι παράξενο σ’ αυτό. Ενώ το μέτρο του κομματιού είναι ¾, στο πρώτο μέτρο βλέπουμε πως οι νότες αντιστοιχούν σε χρόνο συνολικής αξίας 5 τετάρτων (3 τέταρτα η Ντο και από ένα τέταρτο οι 2 Μι). Τι συμβαίνει; Είναι λάθος το μέτρο;
Όχι! Αν δεις πιο προσεκτικά, πάνω από την Ντο υπάρχει μια παύση ενός τετάρτου. Αυτό σημαίνει πως η νότα Ντο θα διαρκέσει όσο ένα μισό παρεστιγμένο, η επόμενη νότα όμως, η Μι, θα παιχτεί ένα τέταρτο αφού παίξουμε την Ντο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το μέτρο σχεδόν ισοδυναμεί με το μέτρο:
Τα δύο μέτρα είναι ίδια στο γεγονός πως αμέσως αφού περάσει χρόνος ενός τετάρτου από την στιγμή που παίχτηκε η νότα Ντο θα παιχτεί η Μι κοκ.
Διαφέρουν όμως στην πραγματική χρονική διάρκεια των νοτών: η Ντο θα κρατήσει ένα μισό παρεστιγμένο, δηλαδή θα ακουστεί και τις στιγμές που θα παίζουμε τις δύο Μι. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύπλοκα, είναι όμως πολύ απλά στην πράξη.
Τελικά:
Η νότα Ντο θα παιχτεί με τον αντίχειρα (δάχτυλο p).
Για να ακούγεται σε ολόκληρο το μέτρο θα κρατήσεις το δάχτυλο του αριστερού χεριού στην Ντο μέχρι να ολοκληρωθεί το μέτρο, χωρίς να ακουμπάς άλλο την δεύτερη χορδή με το δεξί χέρι.
Αυτό θα πρέπει να το προσέξεις σε όλες τις νότες όπου εμφανίζεται το ίδιο φαινόμενο: Από την στιγμή που παίζεις την νότα, δεν πειράζεις με κανένα χέρι την χορδή, μέχρι την στιγμή που τελειώνει η διάρκειά της!
Οι δύο νότες Μι στο ίδιο μέτρο θα παιχτούν με τα δάχτυλα i και m και θα διαρκούν κανονικά ένα τέταρτο.
Αντίστοιχα θα παίξεις και τα μέτρα 2, 3 και 4.
Στα μέτρα 5 ως 8 πρόσεξε τις διφωνίες που υπάρχουν. Στο πέμπτο μέτρο την νότα Σολ θα την παίξεις με p, ενώ την Ρε με i. Αντίστοιχα και για τις διφωνίες των υπόλοιπων μέτρων. Έτσι, στο έκτο θα παίξεις Σολ με p και Μι με m, στο έβδομο Σολ με p και Ρε με i και στο όγδοο Σολ με p και Σι με m.
Το κομμάτι συνεχίζεται με παρόμοιο τρόπο μέχρι το τέλος.
Από εδώ και στο εξής, νότες που εμφανίζουν το φαινόμενο της Ντο του παρόντος μαθήματος θα ονομάζονται νότες συνοδείας και θα τις ξεχωρίζουμε έτσι από τις υπόλοιπες που θα τις ονομάζουμε νότες μελωδίας.
All in a play
σελίδα 17, βιβλίο 1018
Το σημερινό μας κομμάτι λέγεται All in a play και είναι σε ρυθμό ¾. Αναφέρεται προφανώς σε κάποιο παιδικό παιχνίδι. Άκουσε το αρχείο midi πρώτα για να έχεις μια πρώτη άποψη για το κομμάτι.
Όπως και το κομμάτι της προηγούμενης ενότητας, το σημερινό κομμάτι συνδυάζει πολλά στοιχεία που καλύψαμε σε διαφορετικές ενότητες. Ευκαιρία για επανάληψη λοιπόν αλλά και για να δούμε στην πράξη όσα μάθαμε!
Πρόσεξε πως το πρώτο μέτρο ξεκινάει με το δάχτυλο m για την νότα Μι και συνεχίζει με το i. Πρέπει να σεβαστείς την σειρά. Στις διφωνίες παίζουμε πάντα την νότα της συνοδείας με τον αντίχειρα και την νότα της μελωδίας με το αντίστοιχο δάχτυλο από τα i, m.
Προσοχή στα μέτρα 10 και 11!
Στο μέτρο 10 θα παίξεις την νότα Ντο με το δάχτυλο 1 (του αριστερού χεριού). H επόμενη νότα είναι η Φα στο μέτρο 11. Για να μην δημιουργηθούν ασυνέχειες στον ήχο, θα παίξεις την νότα Φα με το δάχτυλο 2 και όχι με το 1, όπως το είχαμε δει μέχρι τώρα. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όπου βλέπουμε πως δεν παίζουμε πάντα κάθε νότα με το ίδιο δάχτυλο αλλά με όποιο μας δείχνει κατά κάποιον τρόπο κάθε φορά το κομμάτι.
Όταν μάθεις να παίζεις το κομμάτι χωρίς διακοπές, δοκίμασε να αυξήσεις λίγο την ταχύτητά εκτέλεσης. Όπως πάντα προσοχή στον χρόνο!
Άνοιξε το βιβλίο 1018 στην σελίδα 18.
Τα κομμάτια Study no. 17, Study no. 18 και Study no. 19 είναι τα κομμάτια του σημερινού μαθήματος.
Ας δούμε όμως πρώτα λίγη θεωρία.
Χρονικές αξίες: όγδοα
Μέχρι στιγμής μετρούσαμε τον χρόνο ενός κομματιού με ολόκληρα, μισά και τέταρτα, καθώς και με παρεστιγμένα ολόκληρα ή μισά. Ξέρουμε πως ένα ολόκληρο ισοδυναμεί με δύο μισά και ένα μισό με ένα τέταρτο. Τί γίνεται όμως αν θέλουμε να χωρίσουμε τον χρόνο ενός τετάρτου στην μέση;
Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε μια νέα χρονική αξία, το όγδοο. Ένα τέταρτο ισοδυναμεί με δύο όγδοα και ένα όγδοο είναι το μισό ενός τετάρτου. Κατ’ επέκταση, ένα ολόκληρο ισοδυναμεί με 8 όγδοα και ένα μισό με 4.
Ακόμη, μπορούμε πλέον να μιλάμε για παρεστιγμένο τέταρτο. Θα ισοδυναμεί με χρονική αξία ενός τετάρτου και του μισού του, δηλαδή με ένα τέταρτο και ένα όγδοο. Ένα τέταρτο όμως ισοδυναμεί με 2 όγδοα, άρα τελικά ένα παρεστιγμένο τέταρτο ισοδυναμεί με συνολικό χρόνο 3 ογδόων.
Το όγδοο γράφεται ως εξής (εδώ φαίνεται ένα Σολ με αξία ογδόου):
Όπως βλέπουμε, μοιάζει με το τέταρτο, μόνο που έχει και μια ουρίτσα στην άκρη. Αν σε ένα μέτρο έχουμε δύο ή περισσότερα συνεχόμενα όγδοα, μπορούμε να ενώσουμε τις ουρίτσες τους ως εξής:
Η ένωση αυτή γίνεται μόνο για χάρη της εμφάνισης και για κανέναν άλλον λόγο.
Ας δούμε τώρα το Study no. 17.
Το μέτρο του κομματιού είναι 4/4. Στο πρώτο μέτρο το πρώτο τέταρτο καλύπτεται από τα δύο συνεχόμενα Μι όγδοα. Το δεύτερο τέταρτο από το Μι τέταρτο και τα δύο τέταρτα που απομένουν καλύπτονται από Ρε μισό.
Παρόμοια πράγματα ισχύουν και για τα υπόλοιπα μέτρα και των τριών κομματιών.
Σημαντικό: Πως θα μελετήσεις
Μπορεί να έχεις την εντύπωση πως μιας και το όγδοο αντιστοιχεί με μικρότερη χρονική αξία από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα, θα πρέπει να παιχτεί και πιο γρήγορα. Αυτό είναι εν μέρει μόνο σωστό. Συνήθως βέβαια τα όγδοα παίζονται πιο γρήγορα, αυτό όμως δεν είναι κανόνας.
Στην μελέτη σου, θα ξεκινήσεις αργά, έχοντας κατά νου πως ένα όγδοο είναι το μισό χρονικά από ένα τέταρτο. Μην παίξεις γρήγορα από την αρχή γιατί θα χαθείς. Τα midi αρχεία γι’ αυτό το μάθημα θα τα δώσω σε δυο διαφορετικές εκδοχές, μία αργή (slow) και μία γρήγορη (fast). Ξεκίνησε με την αργή και πήγαινε μετά στην γρήγορη, ανάλογα και με την πρόοδο σου.
Τι θα μελετήσεις
- Study no. 17
- Study no. 18
- Study no. 19
Και τώρα δύο όμορφα όσο και διάσημα τραγούδια για εξάσκηση! Το πρώτο είναι από την Γαλλία ενώ το δεύτερο από την Αγγλία. Καλή διασκέδαση!
Avignon
Δακτυλισμός: i,m
Happy Birthday
Δακτυλισμός: i,m
Changes
σελίδα 19, βιβλίο 1018
Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε ένα πολύ όμορφο τραγούδι, για δύο κιθάρες. Όπως πάντα, εσύ θα πρέπει να μελετήσεις και να μάθεις να παίζεις σωστά την μελωδία. Προς το παρόν θα δούμε μόνο την μελωδία και δεν θα παίξουμε καθόλου παράλληλα με την συνοδεία, ώστε να εξασκηθούμε περισσότερο στην χρήση του μετρονόμου.
Πρώτα κατέβασε το αρχείο mp3 που δίνουν οι δημιουργοί του βιβλίου 1018 και άκουσε το προσεκτικά.
Όπως θα δεις το κομμάτι δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο, απαιτεί όμως όσο γίνεται πιο γλυκό ήχο.
Το κομμάτι δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Να προσέξεις όμως:
- Στο ένατο μέτρο θα παίξεις την Φα με το δάχτυλο 2 του αριστερού και την Ντο με το 1. Τα δάχτυλα 1 και 2 θα τα βάλεις ταυτόχρονα στις αντίστοιχες νότες που είπαμε.
- Να προσέξεις τον χρόνο. Μπλέκονται μαζί όγδοα, τέταρτα και μισά. Στην αρχή του κομματιού να μετρήσεις 4 τέταρτα, μετρώντας από μέσα σου 1,2,3,4 σε ίσες αποστάσεις μαζί με τον μετρονόμο. Πρέπει να σεβαστείς αυτόν τον κανόνα.
- Ο μετρονόμος στο midi έχει ρυθμιστεί στο 70. Εσύ διάβασε πρώτα το κομμάτι χωρίς μετρονόμο και ξεκίνησε με το 40. Προοδευτικά θα πρέπει να φτάσεις μέχρι το 60 ή 70.
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
Waltz
σελίδα 21, βιβλίο 1018
Το κομμάτι του μαθήματος είναι ντουέτο για δύο κιθάρες. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση της μελωδίας. Το κομμάτι είναι σε ρυθμό ¾ και είναι, όπως λέει και ο τίτλος του άλλωστε, ένα βαλς. Εμείς θα παίξουμε την πάνω σειρά.
Τι να προσέξεις:
- Θυμήσου ποιες νότες ονομάσαμε νότες μελωδίας και ποιες συνοδείας! Θα βρεις την αντίστοιχη θεωρία στην δέκατη ενότητα.
- Στο πρώτο μέτρο η Σολ είναι νότα συνοδείας, οπότε θα παιχτεί με το δάχτυλο p και θα διαρκέσει για όλη την διάρκεια του μέτρου, μιας και η αξία του χρόνου της είναι μισό παρεστιγμένο (δηλαδή 3 τέταρτα). Αυτό ισχύει για όλα τα μέτρα στα οποία υπάρχουν νότες συνοδείας (σε όλα υπάρχουν!).
- Στο όγδοο μέτρο αν και υπάρχει μια παύση μισού παρεστιγμένου κάτω από την Ντο, σημάδι ότι η Ντο είναι νότα μελωδίας, θα την παίξουμε (προς το παρόν) σαν απλή νότα, μιας και δεν ξέρουμε ακόμα πως θα την κάνουμε νότα συνοδείας (θα το δούμε όμως αργότερα!).
- Δακτυλισμός:
- Σε όλα τα μέτρα (εκτός από το όγδοο) οι νότες συνοδείας θα παιχτούν με το p.
- Στα μέτρα 1-4 και 9-12 θα παίξεις τις διφωνίες με i και m (π.χ. Στο πρώτο με i την Ντο και με m την Μι).
- Στα υπόλοιπα μέτρα, οι νότες της μελωδίας θα παιχτούν με m και i.
- Στο όγδοο μέτρο η Ντο θα θεωρηθεί όπως είπαμε νότα μελωδίας, οπότε θα παιχτεί με m.
- Για την εναλλαγή από το πρώτο στο δεύτερο μέτρο, θα κινηθείς ως εξής: Θα πιάσεις με το δάχτυλο 1 (του αριστερού χεριού) την νότα Ντο και θα το κρατήσεις μέχρι και το δεύτερο μέτρο, στο οποίο επιπρόσθετα θα πιέσεις και την Λα με το 2. Δηλαδή θα πιέσεις την Λα με το 2 χωρίς να σηκώσεις το δάχτυλο 1 (που έχει την Ντο).
- Αντίστοιχα, για την μετάβαση από το δεύτερο μέτρο στο τρίτο, θα κρατήσεις την Λα και στο τρίτο θα πιέσεις και την Φα με το 1.
- Πρόσεξε την εναλλαγή από το πέμπτο στο έκτο μέτρο, πρέπει να ακουστούν καθαρά όλες οι νότες. Για το έκτο μέτρο, θα πρέπει να πιάσεις πρώτα την Λα με το δάχτυλο 2 και λίγο αργότερα (χωρίς να αφήσεις την Λα) την Φα με το 1. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί στο έκτο μέτρο θα ακουστεί πρώτη η Λα και μετά η Φα.
- Γενικά αν συναντάς δυσκολίες σε δύο μέτρα, ο μόνος τρόπος για να τις ξεπεράσεις είναι να παίζεις συνεχώς αυτά τα μέτρα μέχρι να πετύχεις ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα.
- Ο μετρονόμος στο midi έχει ρυθμιστεί στο 100. Εσύ διάβασε πρώτα το κομμάτι χωρίς μετρονόμο ώστε να παίζεις σωστά τα δύσκολα σημεία και μετά ξεκίνησε με τον μετρονόμο στο 60. Προοδευτικά θα πρέπει να φτάσεις μέχρι το 90 ή 100.
Μια πρώτη ασκηση για τα δάχτυλα
- Βάλε το δάχτυλο 1 στο 9ο τάστο της 1ης χορδής (δηλαδή της χορδής που είναι πιο κοντά στο πόδι σου). Παίξε την νότα με το δεξί χέρι, με το δάχτυλο i και appoyando, όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα.
- Στην συνέχεια βάλε το δάχτυλο 2 στο 10ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις το δάχτυλο 1 από την θέση του. Παίξε την νότα με το δάχτυλο m.
- Βάλε το δάχτυλο 3 στο 11ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις τα δάχτυλα 1 και 2 από την θέση τους. Παίξε την νότα με το δάχτυλο i.
- Βάλε το δάχτυλο 4 στο 12ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις τα δάχτυλα 1, 2 και 3 από την θέση τους. Παίξε την νότα με το δάχτυλο m.
- Τώρα σήκωσε όλα τα δάχτυλα και επανέλαβε τα βήματα 1 ως 4 για την 2η χορδή, πάλι από το 9ο τάστο. Βάλε δηλαδή το δάχτυλο 1 στο 9ο τάστο της 2ης χορδής και παίξε με i, μετά χωρίς να σηκώσεις το δάχτυλο 1, βάλε το δάχτυλο 2 στο 10ο τάστο της 2ης χορδής και παίξε με m και ούτω καθεξής.
- Κάνε αυτήν την διαδικασία για όλες τις χορδές. Όταν τελειώσεις και την 6η χορδή, κατέβα στην 5η ξανά και κάνε πάλι τα βήματα 1 ως 4 μέχρι να φτάσεις πίσω στην 1η χορδή.
Η άσκηση αυτή είναι παραλλαγή μιας πολύ κλασικής όσο και διάσημης άσκησης που ονομάζεται 1-2-3-4 και η οποία θα μας βοηθήσει αρκετά στην απόκτηση ταχύτητας και ακρίβειας. Αν δεις ότι κουράζονται τα χέρια σου ή τα δάχτυλα σου, σταμάτα και ξεκουράσου! Να παίζεις χαλαρά, μην πατάς με δύναμη τα τάστα!
Κούρδισμα της κιθάρας
Είναι καιρός να μάθεις να κουρδίζεις μόνος σου την κιθάρα σου.
Οι επιλογές που έχεις είναι οι εξής:
- Να αγοράσεις ένα ηλεκτρονικό κουρδιστήρι από κάποιο μουσικό κατάστημα. Οι τιμές είναι σχετικά μέτριες, δηλαδή ούτε πολύ φτηνές ούτε πολύ ακριβές. Να προσέξεις πάντως σε αυτήν την περίπτωση, να ζητήσεις κάποιο κουρδιστήρι που να είναι και μετρονόμος γιατί είναι πολύ πιθανόν να το χρειαστείς στην πορεία. Ένα μηχάνημα κουρδιστήρι-μετρονόμος κοστίζει λιγότερο απ’ όσο δύο ξεχωριστά μηχανήματα μαζί. Αυτήν την λύση χρησιμοποιώ και εγώ.
- Να κουρδίζεις μέσω κάποιου προγράμματος υπολογιστή. Ένα πολύ καλό (και δωρεάν) πρόγραμμα είναι το Guitarpad Free Digital Tuner 1.2 που θα το βρεις εδώ. Για να το χρησιμοποιήσεις θα χρειαστείς μικρόφωνο (είναι πολύ φθηνά).
- Να μάθεις να κουρδίζεις με το αυτί. Αυτός είναι ο πιο δύσκολος τρόπος και δεν συστήνεται για αρχάριους. Θα τον αναφέρω όμως για την περίπτωση που βρεθείς χωρίς βοήθεια και πρέπει οπωσδήποτε να κουρδίσεις την κιθάρα (π.χ. σε κάποια παραλία).
Τα βήματα είναι τα εξής:
- Κουρδίζουμε την νότα ΛΑ (5η χορδή) είτε με το αυτί είτε με κάποιο διαπασών σε ΛΑ.
- Πατάμε το 5ο τάστο της 6ης χορδής και ταυτόχρονα παίζουμε ΛΑ με την 5η ανοιχτή. Οι δύο ήχοι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι. Αν ο ήχος της 6ης χορδής είναι οξύτερος ή βαρύτερος από αυτόν της 5ης, γυρίζουμε το κλειδί της 6ης χορδής μέχρι να είναι ίδιοι.
- Πατάμε το 5ο τάστο της 5ης χορδής και ταυτόχρονα παίζουμε ΡΕ με την 4η χορδή ανοιχτή. Οι δύο ήχοι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι. Αν ο ήχος της 4ης χορδής είναι οξύτερος ή βαρύτερος από αυτόν της 5ης, γυρίζουμε το κλειδί της 4ης χορδής μέχρι να είναι ίδιοι.
- Πατάμε το 5ο τάστο της 4ης χορδής και ταυτόχρονα παίζουμε ΣΟΛ με την 3η χορδή ανοιχτή. Οι δύο ήχοι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι. Αν ο ήχος της 3ης χορδής είναι οξύτερος ή βαρύτερος από αυτόν της 4ης, γυρίζουμε το κλειδί της 3ης χορδής μέχρι να είναι ίδιοι.
- Πατάμε το 4ο τάστο της 3ης χορδής και ταυτόχρονα παίζουμε ΣΙ με την 2η χορδή ανοιχτή. Οι δύο ήχοι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι. Αν ο ήχος της 2ης χορδής είναι οξύτερος ή βαρύτερος από αυτόν της 3ης, γυρίζουμε το κλειδί της 2ης χορδής μέχρι να είναι ίδιοι.
- Πατάμε το 5ο τάστο της 2ης χορδής και ταυτόχρονα παίζουμε ΜΙ με την 1η χορδή ανοιχτή. Οι δύο ήχοι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι. Αν ο ήχος της 1ης χορδής είναι οξύτερος ή βαρύτερος από αυτόν της 2ης, γυρίζουμε το κλειδί της 1ης χορδής μέχρι να είναι ίδιοι.
Θυμίζω εδώ ότι η 1η χορδή είναι αυτή που είναι πιο κοντά στο πόδι μας και η 6η αυτή που είναι πιο ψηλά.
Μετρονόμος
Ο μετρονόμος είναι ένας μηχανισμός που μας βοηθάει να μετράμε τον χρόνο στην μουσική. Από την στιγμή που τον θέτουμε σε λειτουργία, παράγει έναν ηχητικό χτύπο σε ίσα χρονικά διαστήματα μέχρι την στιγμή που θα τερματίσουμε την λειτουργία του.
Κάθε διάστημα ανάμεσα σε δύο χτύπους αντιστοιχεί σε μια χρονική αξία που έχουμε από πριν αποφασίσει να του αποδώσουμε (πχ ολόκληρο, μισό, τέταρτο, όγδοο).
Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα, καλύτερα να κατεβάσεις πρώτα έναν απλό μετρονόμο από την σελίδα
Αφού εγκαταστήσεις το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου, άνοιξε το. Επέλεξε το πλήκτρο Start Dirk’s Metronome. Αν σας ζητηθεί κάποιο mail μπορείτε είτε να το δώσετε είτε όχι επιλέγοντας το αντίστοιχο κουτάκι.
Από το κουτάκι Exit κλείνεις το πρόγραμμα. Από το κουτάκι Start θέτεις σε λειτουργία τον μετρονόμο, ενώ αν το ξαναπατήσεις τερματίζεις την λειτουργία του. Μην το κάνεις όμως ακόμη! Πρώτα θα τον ρυθμίσουμε.
Στην βελόνα του μετρονόμου θα δεις ένα σχεδιάκι, αν κάνεις κλικ πάνω του με το ποντίκι και κρατήσεις πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, θα δεις ότι μπορείς να το κουνήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Παράλληλα θα δεις πως αλλάζει και η ένδειξη Tempo δίπλα στην βελόνα.
Αυτή η ένδειξη δείχνει την ταχύτητα του μετρονόμου. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο μικρά θα είναι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ δύο χτύπων, άρα και πιο γρήγορο το κομμάτι.
Ανέβασε το σχεδιάκι πάνω, μέχρι η ένδειξη Tempo να γίνει 40 Bpm.
Και τώρα ας δούμε δύο παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την λειτουργία του μετρονόμου.
Παράδειγμα 1ο: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αποφασίσει να αποδίδουμε σε κάθε διάστημα την αξία ενός τετάρτου. Τότε σε κάθε τέτοιο διάστημα θα παίζουμε νότες αξίας ενός τετάρτου.
Σημαντικό! Κάθε διάστημα ξεκινάει με έναν χτύπο του μετρονόμου και τελειώνει με τον επόμενό χτύπο, οπότε και ξεκινάει το επόμενο διάστημα.
Έτσι, στο πρώτο μέτρο, για την νότα Ντο (αντιστοιχεί σε χρόνο ολοκλήρου, δηλαδή σε τέσσερα τέταρτα) θα χρειαστούμε τέσσερα τέτοια διαστήματα του μετρονόμου μέχρι να προχωρήσουμε στο επόμενο μέτρο και εννοείται πως σε αυτά τα διαστήματα η Ντο πρέπει να ακούγεται συνεχόμενη, χωρίς διακοπές.
Όταν περάσουν αυτά τα τέσσερα διαστήματα, προχωράμε αμέσως στο επόμενο μέτρο και παίζουμε την νότα Ρε. Η Ρε αντιστοιχεί σε χρόνο μισού, δηλαδή σε δύο τέταρτα, οπότε θα πρέπει να ακουστεί συνεχόμενη για δύο διαστήματα του μετρονόμου. Το ίδιο ισχύει και για την Μι στο ίδιο μέτρο.
Και τώρα στο τρίτο μέτρο. Κάθε νότα αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο, δηλαδή ένα διάστημα του μετρονόμου.
Στο τέταρτο μέτρο έχουμε όγδοα. Κάθε όγδοο θα αντιστοιχεί σε μισό διάστημα του μετρονόμου, δηλαδή ανάμεσα σε δύο χτυπήματα θα παίζουμε δύο νότες.
Το πέμπτο μέτρο είναι το ίδιο με το πρώτο, ισχύουν τα ίδια.
Άκουσε και το αντίστοιχο midi για το παραπάνω κομμάτι. Στην αρχή ακούγονται τέσσερα χτυπήματα του μετρονόμου και στην συνέχεια ο μετρονόμος (ρυθμισμένος στο 40) συνοδεύει την μελωδία. Αυτό θα πρέπει να μπορείς να το κάνεις και μόνος σου.
Σημαντικό!
Διάβασε και κάποια κομμάτια από τα προηγούμενα μαθήματα με μετρονόμο ώστε να τον συνηθίσεις γιατί από εδώ και στο εξής θα παίζουμε με μετρονόμο.
Χορδές
Ασκήσεις για εξάσκηση και ζέσταμα
Το ζέσταμα είναι βασικό στην κιθάρα για την αποφυγή τραυματισμών ή πιασιμάτων, για την καλύτερη απόδοση και για την ανάπτυξη της ευκινησίας των δαχτύλων. Γι αυτούς τους λόγους, απαραιτήτως πριν από κάθε φορά που θα μελετάς θα κάνεις ασκήσεις για ζέσταμα.
Μια πρώτη ασκηση για τα δάχτυλα
- Βάλε το δάχτυλο 1 στο 9ο τάστο της 1ης χορδής (δηλαδή της χορδής που είναι πιο κοντά στο πόδι σου). Παίξε την νότα με το δεξί χέρι, με το δάχτυλο i και appoyando, όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα.
- Στην συνέχεια βάλε το δάχτυλο 2 στο 10ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις το δάχτυλο 1 από την θέση του. Παίξε την νότα με το δάχτυλο m.
- Βάλε το δάχτυλο 3 στο 11ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις τα δάχτυλα 1 και 2 από την θέση τους. Παίξε την νότα με το δάχτυλο i.
- Βάλε το δάχτυλο 4 στο 12ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις τα δάχτυλα 1, 2 και 3 από την θέση τους. Παίξε την νότα με το δάχτυλο m.
- Τώρα σήκωσε όλα τα δάχτυλα και επανέλαβε τα βήματα 1 ως 4 για την 2η χορδή, πάλι από το 9ο τάστο. Βάλε δηλαδή το δάχτυλο 1 στο 9ο τάστο της 2ης χορδής και παίξε με i, μετά χωρίς να σηκώσεις το δάχτυλο 1, βάλε το δάχτυλο 2 στο 10ο τάστο της 2ης χορδής και παίξε με m και ούτω καθεξής.
- Κάνε αυτήν την διαδικασία για όλες τις χορδές. Όταν τελειώσεις και την 6η χορδή, κατέβα στην 5η ξανά και κάνε πάλι τα βήματα 1 ως 4 μέχρι να φτάσεις πίσω στην 1η χορδή.
Η άσκηση αυτή είναι παραλλαγή μιας πολύ κλασικής όσο και διάσημης άσκησης που ονομάζεται 1-2-3-4 και η οποία θα μας βοηθήσει αρκετά στην απόκτηση ταχύτητας και ακρίβειας.
Επέκταση:
- Βάλε το δάχτυλο 1 στο 8ο τάστο της πρώτης χορδής. Έτσι το δάχτυλο 2 θα μπει στο 9ο τάστο, το 3 στο 10 και το 4 στο 11ο.
Επανέλαβε την άσκηση όπως πριν για τα τάστα 8-11.
- Επανέλαβε το βήμα 7 για τα τάστα 7-10 κοκ μέχρι να φτάσεις στα τάστα 1-4.
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική και θα δεις μεγάλη πρόοδο στην απόδοση σου. Να την εκτελείς πάντοτε μία φορά τουλάχιστον πριν την μελέτη σου και στην συνέχεια να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για χαλάρωση (1-2 λεπτά). Ακόμα, αν δεν έχεις χρόνο για μελέτη, μπορείς να παίζεις την άσκηση για εξάσκηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν δεις ότι κουράζονται τα χέρια σου ή τα δάχτυλα σου, σταμάτα και ξεκουράσου!
Να παίζεις χαλαρά, μην πατάς με δύναμη τα τάστα
Δεν έχει σημασία η ταχύτητα στο παίξιμο της άσκησης, οπότε μην βιάζεσαι. Μάθε μόνο να την εκτελείς σωστά και σύντομα θα δεις βελτίωση και στην ταχύτητα.
Συνεχίζουμε στο βιβλίο 1018. Άνοιξέ το στην τρίτη σελίδα με τα σχήματα των νοτών. Κοίταξε την τέταρτη σειρά (με τον αριθμό 4 σε κυκλάκι). Αναφέρεται στην τέταρτη χορδή της κιθάρας. Η χορδή αυτή ανοιχτή αντιστοιχεί στην νότα Ρε, που στο πεντάγραμμο την γράφουμε ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Ρε με χρονική αξία ολοκλήρου):
Η χορδή αυτή με το δεύτερο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Μι, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Μι με χρονική αξία μισού):
Επίσης, η χορδή αυτή με το τρίτο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Φα, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Φα με χρονική αξία μισού):
Συνήθως παίζουμε την Μι με το δάχτυλο 2 (του αριστερού χεριού) και την Φα με το 3, αλλά όπως είπαμε, αυτό δεν ισχύει πάντα! Θα δούμε και κάποια αντίστοιχα παραδείγματα αργότερα!
Ας δούμε λίγο τις ασκήσεις! Θα κοιτάξεις από τις σελίδες 22, 23 και 24 τα κομμάτια:
- Scale no. 7 ( 100 )
- Scale no. 8 ( 100 )
- Scale no. 9 ( 100 )
- Study no. 20 ( 80 )
Προσοχή στον δακτυλισμό! Θα παίξεις τα τέσσερα πρώτα κομμάτια με τα δάχτυλα που ζητούνται! Θυμίζω πως το p είναι ο αντίχειρας! Χρησιμοποίησε μετρονόμο, αφού μελετήσεις καλά τα κομμάτια!
Σελίδες 24,25, βιβλίο 1018
Ας δούμε λοιπόν τις ασκήσεις! Θα κοιτάξεις από τις σελίδες 24 και 25 τα κομμάτια:
- Study no. 21 ( 100 )
- Study no. 22 ( 100 )
Όλες οι διφωνίες του Study no. 21 θα εκτελεστούν με p η νότα της συνοδείας και με το αντίστοιχο κάθε φορά από τα i και m η νότα της μελωδίας.
Στο Study no. 22 όλα τα Ρε με p και οι υπόλοιπες νότες με i και m.
Προσοχή στον δακτυλισμό!
Χρησιμοποίησε μετρονόμο, αφού μελετήσεις καλά τα κομμάτια!
Συνεχίζουμε στο βιβλίο 1018. Άνοιξέ το στην τρίτη σελίδα με τα σχήματα των νοτών. Κοίταξε την πέμπτη σειρά (με τον αριθμό 5 σε κυκλάκι). Αναφέρεται στην πέμπτη χορδή της κιθάρας. Η χορδή αυτή ανοιχτή αντιστοιχεί στην νότα Λα, που στο πεντάγραμμο την γράφουμε ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Λα με χρονική αξία μισού):
Η χορδή αυτή με το δεύτερο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Σι, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Σι με χρονική αξία ολοκλήρου):
Επίσης, η χορδή αυτή με το τρίτο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Ντο, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Ντο με χρονική αξία μισού):
Συνήθως παίζουμε την Σι με το δάχτυλο 2 (του αριστερού χεριού) και την Ντο με το 3, αλλά όπως είπαμε, αυτό δεν ισχύει πάντα!
Θα κοιτάξεις από τις σελίδες 27, 28 και 30 τα κομμάτια:
- Scale no. 10 ( 100 )
- Scale no. 11 ( 100 )
- Scale no. 12 ( 100 )
Δεν είναι δύσκολα, αλλά είναι σημαντικά γιατί ανακεφαλαιώνουν όλες τις νότες που έχουμε μάθει μέχρι τώρα!
Νέο βιβλίο από σήμερα! Θα κατεβάσεις το Guitar Moment I
Collection and arrangements Eythor Thorlaksson Size: 403k · Pages: 30
Κανονικά θα έχει το όνομα 1005.
Άνοιξέ το στην δεύτερη σελίδα. Θα μελετήσεις τα κομμάτια
- TWO STRINGS
- TAKIN’ OFF
- VALS
Είναι εύκολα και δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα.
Επίσης, άνοιξε το 1018 στην τρίτη σελίδα με τα σχήματα των νοτών. Κοίταξε την έκτη σειρά (με τον αριθμό 6 σε κυκλάκι). Αναφέρεται στην έκτη χορδή της κιθάρας. Η χορδή αυτή ανοιχτή αντιστοιχεί στην νότα Μι, που στο πεντάγραμμο την γράφουμε ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Μι με χρονική αξία μισού):
Η χορδή αυτή με το πρώτο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Φα, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Φα με χρονική αξία μισού):
Επίσης, η χορδή αυτή με το τρίτο τάστο πατημένο θα μας δώσει την νότα Σολ, που στο πεντάγραμμο γράφεται ως εξής (το σχήμα δείχνει την νότα Σολ με χρονική αξία μισού):
Συνήθως παίζουμε την Φα με το δάχτυλο 2 (του αριστερού χεριού) και την Σολ με το 3, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα!
Παρατήρησε την αντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην έκτη και στην πρώτη χορδή. Δίνουν τις ίδιες νότες αλλά με διαφορετική οξύτητα.
Για διάβασμα θα έχεις και το All notes της επόμενης σελίδας όπου περιέχονται όλες οι νότες που έχουμε μάθει μέχρι τώρα!
Jingle Bells
Για τα δάχτυλα θα ακολουθήσετε τις εξής οδηγίες:
- 8ο μέτρο, αριστερό χέρι : Ρε με to δάχτυλο 3 και Σολ με to 4
- 14ο μέτρο, αριστερό χέρι : όπως στο 8ο
- Σε όλα τα άλλα μέτρα ακολουθήστε i, m
Από το delcamp_volume1 θα διαβάσεις τα τραγούδια:
- FRERE JACQUES (canon)
- AH VOUS DIRAI-JE MAMAN
σελίδες 10 και 11.
Είναι εύκολα και δεν θα σε δυσκολέψουν πολύ!
Mp3 για τα τραγούδια θα βρεις εδώ και εδώ, εφόσον έχεις γραφτεί κανονικά στο delcamp.net.
Καλή διασκέδαση!
Από το delcamp_volume1 θα διαβάσεις τα τραγούδια:
- A LA CLAIRE FONTAINE
- LA BONNE AVENTURE
σελίδες 6 και 13.
Είναι εύκολα και δεν θα σε δυσκολέψουν πολύ!
Mp3 για τα τραγούδια θα βρεις εδώ και εδώ, εφόσον έχεις γραφτεί κανονικά στο delcamp.net.
Καλή διασκέδαση!
Και τώρα ας δούμε λίγη θεωρία, ή μάλλον πολλή θεωρία!
Οι νότες γενικά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς διάφορα χαρακτηριστικά: οξύτητα, ποιότητα, ένταση κτλ. Την απόσταση δύο νοτών ως προς την οξύτητα την μετράμε με τόνους και ημιτόνια.
Τόνοι και ημιτόνια
Το Ημιτόνιο είναι η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο συνεχόμενων νοτών της ευρωπαϊκής μουσικής.
Ένας Τόνος είναι ίσος με 2 Ημιτόνια.
Κλίμακα
Κλίμακα ονομάζεται μια σειρά από νότες που χρησιμοποιείται σαν οδηγός για την κατασκευή μουσικών κομματιών.
Σε μια κλίμακα ακολουθούμε πάντα μια συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή είτε μόνο ανεβαίνουμε σε οξύτητα (ανιούσα κλίμακα), είτε μόνο κατεβαίνουμε (κατιούσα κλίμακα). Συνήθως όμως γράφουμε μια κλίμακα στην ανιούσα μορφή της.
Η πρώτη και η τελευταία νότα μιας κλίμακας έχουν το ίδιο όνομα, αλλά διαφορετική οξύτητα, επομένως σε κάθε κλίμακα έχουμε 8 νότες.
Οι κλίμακες χωρίζονται στις μείζονες (ή maggiore) και στις ελάσσονες (ή minore).
Η κλίμακα Ντο Μείζονα.
Είναι η εξής:
Η κλίμακα αυτή ονομάζεται και φυσική γιατί δίνει όλες τις νότες στις φυσικές τους θέσεις.
Όπως φαίνεται και στο σχήμα, ορίζονται κάποιες αποστάσεις μεταξύ των νοτών. Αυτές είναι οι εξής:
Νότες | Απόσταση μεταξύ των νοτών |
Ντο – Ρε | Τόνος ή Τ. |
Ρε – Μι | Τόνος ή Τ. |
Μι – Φα | Ημιτόνιο ή Η. |
Φα – Σολ | Τόνος ή Τ. |
Σολ – Λα | Τόνος ή Τ. |
Λα – Σι | Τόνος ή Τ. |
Σι – Ντο | Ημιτόνιο ή Η. |
Πρέπει να τις μάθεις απ’ έξω κι ανακατωτά!!!
Οι αποστάσεις αυτές ισχύουν μόνο για συνεχόμενες νότες οποιασδήποτε οξύτητας.
Έτσι, στο παράδειγμα
Στο πρώτο μέτρο η απόσταση μεταξύ των νοτών Ντο και Ρε είναι ένας Τόνος. Το ίδιο ισχύει και για τις Ντο και Ρε του δεύτερου μέτρου. Αντίθετα στο τρίτο μέτρο η απόσταση δεν είναι Τόνος, γιατί οι νότες Ντο και Ρε δεν είναι συνεχόμενες.
Παρόμοια και στο παράδειγμα
Στο πρώτο μέτρο η απόσταση μεταξύ των νοτών Σι και Ντο είναι ένα Ημιτόνιο. Το ίδιο ισχύει και για τις Σι και Ντο του δεύτερου μέτρου. Αντίθετα στο τρίτο μέτρο η απόσταση δεν είναι Τόνος, γιατί οι νότες Σι και Ντο δεν είναι συνεχόμενες.
Οι αποστάσεις ισχύουν και όταν πάμε από ψηλότερη σε χαμηλότερη νότα.
Έτσι, στο παράδειγμα
Στο πρώτο μέτρο έχουμε τις νότες Ντο και Σι, δηλαδή απόσταση ενός Ημιτονίου. Στο δεύτερο μέτρο έχουμε Ρε και Ντο, δηλαδή απόσταση ενός Τόνου. Στα μέτρα 3 και 4 οι νότες δεν είναι συνεχόμενες, οπότε δεν μπορούμε προς το παρόν να μετρήσουμε την απόστασή μεταξύ τους!
Η σειρά ΤΤΗΤΤΤΗ
Οι νότες της κλίμακας Ντο ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη σειρά ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των διαδοχικών νοτών. Αυτή είναι η:
Τ-Τ-Η-Τ-Τ-Τ-Η
Η σειρά αυτή είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των μείζονων κλιμάκων.
Στην πράξη τώρα!
Θα παίξεις τα δύο κομμάτια της επόμενης σελίδας. Ο μετρονόμος πρέπει να ρυθμιστεί στο 100. Το δεύτερο κομμάτι έχει όλες τις νότες της κλίμακας Ντο που έχουμε δει μέχρι τώρα, από την πιο χαμηλή μέχρι την πιο ψηλή.
Θα κάνεις επίσης την θεωρητική άσκηση που ακολουθεί. Οι απαντήσεις θα δοθούν στην επόμενη ενότητα.
Άσκηση! Να αναγνωρίσεις τις αποστάσεις μεταξύ των νοτών (Τόνοι ή Ημιτόνια):
Απάντηση
1. Τ | 2. Η | 3. Τ |
4. Η | 5. Τ | 6. Η |
7. Η | 8. Τ | 9. Τ |
10. Τ | 11. Η | 12. Τ |
13. Τ |
Σημεία αλλοίωσης (ά μέρος)
Τα σημεία αλλοίωσης είναι σημεία που αλλάζουν (αλλοιώνουν) την οξύτητα των νοτών.
Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:
# Η δίεση , η οποία οξύνει την νότα κατά ένα Ημιτόνιο. |
b Η ύφεση , η οποία βαρύνει την νότα κατά ένα Ημιτόνιο. |
x Η διπλή δίεση , η οποία οξύνει την νότα κατά δύο Ημιτόνια. |
bb Η διπλή ύφεση , η οποία βαρύνει την νότα κατά δύο Ημιτόνια. |
Η αναίρεση , η οποία ακυρώνει τυχόν προηγούμενες αλλοιώσεις και επαναφέρει την νότα στην φυσική της θέση. |
Χρήση
- Τα σημεία αλλοίωσης γράφονται πάντα αριστερά της νότας στην οποία επιδρούν.
- Μια νότα με αλλοίωση διαβάζεται ως «Όνομα νότας αλλοίωση»,
π.χ. Ντο δίεση, Σι αναίρεση, Ντο ύφεση, Φα διπλή δίεση, Λα διπλή ύφεση κτλ.
- Η ισχύς ενός σημείου αλλοιώσεως διαρκεί μόνο για το μέτρο στο οποίο γράφεται. Στα επόμενα μέτρα, η νότα επανέρχεται στην φυσική της θέση.
- Η αναίρεση ακυρώνει όλες τις προηγούμενες αλλοιώσεις μιας νότας και η νότα παίζεται στην φυσική της θέση.
Σημεία αλλοίωσης (β μέρος)
Τα σημεία αλλοίωσης, όπως είδαμε, μεταβάλλουν την οξύτητα των νοτών. Αν πάρουμε τις αλλοιώσεις σε μια νότα από αυτήν που κάνει την νότα πιο βαριά προς αυτήν που την οξύνει περισσότερο, παίρνουμε την λεγόμενη σκάλα των αλλοιώσεων:
Αυτή η σκάλα μας δείχνει και τον τρόπο χρήσης των αλλοιώσεων. Για να πάμε για παράδειγμα από την Ντο ύφεση στην Στην Ντο δίεση, πρέπει να περάσουμε πρώτα από την Ντο αναίρεση. Όλες οι νότες χωρίς αλλοιώσεις θεωρούμε πως βρίσκονται αρχικά
στο σκαλί της αναίρεσης
Πρόσεξε!
Η αναίρεση είναι η πιο σημαντική αλλοίωση!
Η συμπεριφορά της όμως είναι λίγο παράξενη… Πότε «οξύνει» μια νότα και πότε την «βαρύνει», ανάλογα με την προηγούμενη αλλοίωση. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και στην μέση της σκάλας.
Έτσι,
• αν προηγουμένως μια νότα είχε δίεση, η αναίρεση την «βαρύνει» κατά ένα ημιτόνιο.
• αν προηγουμένως μια νότα είχε ύφεση, η αναίρεση την «οξύνει» κατά ένα ημιτόνιο.
Τριημιτόνια
Όταν σε ένα μουσικό κομμάτι δύο συνεχόμενες νότες απέχουν μεταξύ τους τρία Ημιτόνια, την μεταξύ τους απόσταση την ονομάζουμε Τριημιτόνιο.
Αναγνώριση απόστασης: Τόνος, Ημιτόνιο, Ταυτοφωνία ή Τριημιτόνιο
Όταν έχουμε να αναγνωρίσουμε μια απόσταση μεταξύ δύο συνεχόμενων νοτών που έχουν αλλοιώσεις, τότε κάνουμε τα εξής:
- Αναιρούμε όλες τις αλλοιώσεις και επαναφέρουμε και τις δύο νότες στην φυσική τους θέση.
- Υπολογίζουμε την απόσταση χωρίς τις αλλοιώσεις.
- Κάθε ύφεση (διπλή η απλή) στην βαρύτερη από τις δύο νότες αυξάνει την απόσταση κατά τα αντίστοιχα Ημιτόνια (ένα ή δύο).
- Κάθε δίεση (διπλή η απλή) στην βαρύτερη από τις δύο νότες μειώνει την απόσταση κατά τα αντίστοιχα Ημιτόνια (ένα ή δύο).
- Κάθε ύφεση (διπλή η απλή) στην οξύτερη από τις δύο νότες μειώνει την απόσταση κατά τα αντίστοιχα Ημιτόνια (ένα ή δύο).
- Κάθε δίεση (διπλή η απλή) στην οξύτερη από τις δύο νότες αυξάνει την απόσταση κατά τα αντίστοιχα Ημιτόνια (ένα ή δύο).
Σημεία αλλοίωσης (γ μέρος)
Καιρός να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα όσα μάθαμε για τα σημεία αλλοίωσης! Ας δούμε λοιπόν πως παίζονται στην κιθάρα οι νότες που έχουν κάποια αλλοίωση.
Ένα σημείο αλλοίωσης όπως είδαμε αυξάνει ή μειώνει την οξύτητα μιας νότας κατά ένα ή περισσότερα Ημιτόνια.
Στην κιθάρα κάθε τάστο αντιστοιχεί σε ένα Ημιτόνιο.
Μια καλή μέθοδος λοιπόν είναι η εξής:
Διέσεις (2 περιπτώσεις)
- Αν η νότα είναι σε μια ανοιχτή χορδή, τότε η ίδια νότα με δίεση είναι στο πρώτο τάστο της ίδιας χορδής.
Π.χ. η νότα Σολ (G)
παίζεται ανοιχτή στην τρίτη χορδή
Επομένως, η νότα Σολ δίεση (Σολ#)
θα παιχτεί στο πρώτο τάστο της τρίτης χορδής.
- Αν η νότα είναι σε ένα τάστο μιας χορδής, τότε η ίδια νότα με δίεση είναι στο ακριβώς επόμενο τάστο της ίδιας χορδής.
Π.χ. η νότα Ντο (C)
παίζεται στο πρώτο τάστο της δεύτερης χορδής.
Επομένως, η νότα Ντο δίεση (Ντο#)
θα παιχτεί στο δεύτερο τάστο της δεύτερης χορδής.
Υφέσεις (3 περιπτώσεις)
- Αν η νότα είναι στο πρώτο τάστο μιας χορδής, τότε η ίδια νότα με ύφεση είναι η νότα της ανοιχτής χορδής.
Π.χ. η νότα Ντο (C)
παίζεται στο πρώτο τάστο της δεύτερης χορδής.
Επομένως, η νότα Ντο ύφεση (Ντοb) θα παιχτεί στην δεύτερη χορδή ανοιχτή
Αν η νότα είναι σε ένα από τα υπόλοιπα τάστα μιας χορδής, τότε η ίδια νότα με ύφεση είναι στο ακριβώς προηγούμενο τάστο της ίδιας χορδής. Π.χ. η νότα Ρε (D) παίζεται στο τρίτο τάστο της τρίτης χορδής.
Επομένως, η νότα Ρε ύφεση (Ρεb) θα παιχτεί στο δεύτερο τάστο της δεύτερης χορδής.
- Για να βρούμε την ύφεση μιας νότας που βρίσκεται σε μια ανοιχτή χορδή θα πρέπει να κάνουμε κάτι κάπως πολύπλοκο. Από την νότα που είμαστε θα κατεβούμε ένα Ημιτόνιο και θα βρούμε στην αμέσως βαρύτερη χορδή την Ταυτοφωνία της που έχει δίεση.
Και για να το ξεκαθαρίσουμε αμέσως και να μην σε μπερδεύω άδικα, ας δούμε ένα παράδειγμα:
Π.χ. η νότα Σολ (G)
παίζεται ανοιχτή στην τρίτη χορδή
Αν κατεβούμε ένα Ημιτόνιο από την Σολ, πάμε στην Σολ ύφεση (Σολb).
Η Ταυτοφωνία της Σολb που έχει δίεση είναι η Φα#.
Επομένως ψάχνουμε την νότα Φα# στην αμέσως βαρύτερη χορδή, δηλαδή στην τέταρτη.
Από την μέθοδο για την διέσεις βρίσκουμε πως η Φα# βρίσκεται στο τέταρτο τάστο της τέταρτης χορδής.
Αυτά είναι όλα!
Για πρόσθετη βοήθεια, μπορείς να ανατρέχεις στην σελίδα
και να βρίσκεις την νότα κάθε τάστου, αν και καλύτερα θα είναι να μάθεις να βρίσκεις αυτόματα την θέση κάθε νότας.
Για εξάσκηση τώρα θα παίξεις την άσκηση Scale no. 16 – Chromatic scale του βιβλίου 1018, στην σελίδα 38, καθώς και την άσκηση της επόμενης σελίδας.
Είναι πολύ εύκολες ασκήσεις αλλά θέλουν μεγάλη προσοχή στις ταυτοφωνίες!!!
Από το delcamp_volume1 θα διαβάσεις το τραγούδι: AU CLAIR DE LA LUNE, σελίδα 9
Προσοχή στο 11ο μέτρο, έχει Φα#, τέταρτη χορδή, τέταρτο τάστο, με το δάχτυλο 4 του αριστερού χεριού.
Mp3 για το τραγούδι θα βρεις εδώ, εφόσον έχεις γραφτεί κανονικά στο delcamp.net.
- Επίσης, θα κατεβάσεις από την σελίδα
το βιβλίο Guitar duets – Volume I, το οποίο θα το λέμε στο εξής 2001.
Στην σελίδα 15 θα βρεις το τραγούδι EL MARQUES DE MOCHALES
το οποίο είναι ένα ντουέτο για 2 κιθάρες.
Στο 4ο μέτρο έχει Σολ#, Τρίτη χορδή, πρώτο τάστο. Προσοχή στην αμέσως επόμενη νότα, είναι κι αυτή Σολ#, μιας και είμαστε στο ίδιο μέτρο και δεν έχει μπει κάποια αναίρεση μέχρι τότε.
Στα midi έχω το κομμάτι και με τις δυο κιθάρες μαζί, και επίσης από ένα ξεχωριστό midi για κάθε κιθάρα.
Ο μετρονόμος ρυθμίστηκε στο 120.
Καλή διασκέδαση!
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
Αυτή τη φορά θα δούμε ένα πολύ όμορφο ισπανικό τραγούδι!
Linda Amiga
Προσοχή!
- Στις διέσεις (μέτρα 2, 6, 9, 11 και 19)
- Στις διφωνίες (μέτρα 4 και 8)
- Στις παρεστιγμένες νότες και στο χρόνο (μέτρα 12 και 16)
Συνεχίζουμε λοιπόν με πιο προχωρημένα θέματα και με πολύ όμορφα κομμάτια!
Συγχορδίες – αρπίσματα
Κοίταξε το κομμάτι study 1
Θα δεις πως σε κάθε μέτρο κάθε νότα παίζεται και σε άλλη χορδή. Επιπλέον, στο πρώτο μέτρο παίζουμε Λα στην 5η χορδή, μετά Λα στην 3η χορδή, Ντο στην 2η, Μι στην 1η και αμέσως μετά ξανά Ντο στην 2η χορδή και Λα στην 3η.
Αν προσπαθήσουμε να παίξουμε το κομμάτι με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, θα κάνουμε πολλές άσκοπες κινήσεις στο αριστερό χέρι. Αντί γι’ αυτό, πιάνουμε πριν το πρώτο μέτρο τις νότες Λα και Ντο που βρίσκονται στα τάστα κάποιων χορδών και δεν σηκώνουμε τα δάχτυλα μέχρι να τελειώσει το μέτρο. Βέβαια, αν κάποιο μέτρο επαναλαμβάνεται, όπως το πρώτο, δεν τα σηκώνουμε παρά μόνο όταν τελειώσει η επανάληψη.
Αυτό το πιάσιμο από πριν συγκεκριμένων νοτών ονομάζεται θέση και η ομάδα των νοτών συγχορδία.
Για το αριστερό χέρι, σημειώνονται σε κάθε κομμάτι τα δάχτυλα με τα οποία θα πρέπει να παίξεις από κάποιες νότες, ώστε να μπορείς από πριν να πιάνεις τις θέσεις των συγχορδιών κάθε μέτρου. Τα δάχτυλα σημειώνονται κάτω από κάθε νότα.
Κάποιες φορές δεν σημειώνονται δάχτυλα γιατί έχουν ήδη σημειωθεί για την συγκεκριμένη νότα.
Στο δεξί χέρι, θα ακολουθήσεις την σειρά p-i-m-a-m-i σε όλα τα μέτρα. Τα δάχτυλα σημειώνονται πάνω από κάθε νότα του πρώτου μέτρου.
Ίσως να συναντήσεις δυσκολίες στην μετάβαση από το ένα μέτρο στο άλλο. Ο μόνος τρόπος να μάθεις να κάνεις αυτόματα την αλλαγή από την μία θέση στην άλλη είναι να παίζεις συνεχόμενα δύο δύο τα μέτρα που σε δυσκολεύουν.
Για τα midi, υπάρχουν δύο εκδόσεις για κάθε κομμάτι, η μία με μετρονόμο 60 και η άλλη με 80.
Μπες στο delcamp.net και από εκεί στο
Bibliothèque de partitions pour guitare – niveaux 1 à 4
Από εκεί διάλεξε το [PDF] Téléchargez les partitions des niveaux 1 à 4
του Jean-François Delcamp και κατέβασε το delcamp_volume2
Με αυτό το όνομα θα αναφερόμαστε σε αυτό από εδώ και στο εξής.
Άνοιξέ το στην σελίδα 69, στο κομμάτι
VALSE VARIEE Opus 241
Το κομμάτι είναι μεγάλο και χωρίζεται σε 4 μέρη, γι αυτό θα το δούμε τμηματικά. Σ αυτήν την ενότητα θα δούμε μόνο την σελίδα 69.
Το κομμάτι είναι βαλς και έχει ρυθμό ¾.
Πρόσεξε τα εξής:
- Σε αρκετά μέτρα οι νότες αποτελούν μια θέση (όπως είπαμε στην προηγούμενη ενότητα), θα πρέπει δηλαδή τα δάχτυλα του αριστερού χεριού να πιάσουν όλες τις νότες μαζί στην αρχή του μέτρου και να μην σηκωθούν μέχρι να τελειώσει το μέτρο.
Π.χ. στο πρώτο μέτρο, πιάνουμε από την αρχή με το αριστερό τις νότες Ντο με το δάχτυλο 3 και Ντο με το 1, παρόλο που στην αρχή παίζουμε μόνο την Ντο με το 3. Αντίστοιχα, δεν σηκώνουμε το 3 όταν παίζουμε τις διφωνίες Ντο-Μι.
- Πρόσεξε στο 4ο μέτρο. Θα παίξεις Ρε με το δάχτυλο 4 και θα το σηκώσεις αμέσως για να παίξεις Σι. Στο μέτρο 15 επίσης θα παίξεις ξανά την νότα Ρε με το δάχτυλο 4.
- Θέσεις έχουμε στα μέτρα:
1,2,3,5,6
9-14
17,18
21,22
- Πρόσεξε τις παρεστιγμένες νότες. Πρέπει να ακούγονται σε όλη την διάρκεια του μέτρου, μιας και πρόκειται για παρεστιγμένα τέταρτα. Αυτός είναι και ο λόγος που π.χ. στο πρώτο μέτρο δεν σηκώνουμε το δάχτυλο 3 παρόλο που παίξαμε την νότα Ντο. Αν το σηκώσουμε, η νότα θα σταματήσει να ακούγεται.
- Πρόσεξε τις παύσεις.
Στα midi θα βρεις ένα με μετρονόμο 40, ένα με 60 και ένα με 80. Εσύ βέβαια θα ξεκινήσεις από το 40
Συγχορδίες
Η συγχορδία είναι μια ομάδα τριών νοτών που παίζονται ταυτόχρονα και έχουν κάποια αρμονική σχέση μεταξύ τους. Θυμήσου τις διφωνίες που ήταν μια ομάδα δύο νοτών που παίζονταν ταυτόχρονα.
Σε κάθε συγχορδία υπάρχει μια βασική νότα που δίνει το όνομα στην συγχορδία. Οι υπόλοιπες 2 νότες χαρακτηρίζουν μια συγχορδία σαν ματζόρε ή μινόρε ή και με άλλα ονόματα, όμως προς το παρόν δεν θα ασχοληθούμε με τον τρόπο κατασκευής των συγχορδιών.
Κατέβασε τα σχεδιαγράμματα των συγχορδιών πατώντας στο σχετικό link και αποσυμπίεσέ τα σε κάποιον φάκελο
Ξεκινάμε από αυτήν την σελίδα για να εξοικειωθούμε από νωρίς με τον τρόπο γραφής των συγχορδιών.
Η πρώτη συγχορδία που θα δούμε είναι η Λα minore, η οποία γράφεται Am και η θέση των νοτών είναι η εξής:
Θυμήσου πως με Α συμβολίζουμε την νότα Λα. Το m συμβολίζει το minore. Μην προβληματίζεσαι για την σημασία όλων αυτών των νέων όρων, θα τα ξεκαθαρίσουμε στις επόμενες ενότητες. Εφόσον η συγχορδία ονομάζεται Λα minore, θα περιέχει την νότα Λα.
Η δεξιότερη χορδή είναι η 1η χορδή (Μι) και η αριστερότερη η 6η (Μι), όπως τις είχαμε ορίσει στην 2η ενότητα.
- Το άσπρο κυκλακι στην 1η χορδή σημαίνει πως θα παίξουμε την χορδή ανοιχτή, δηλαδή την νότα Μι.
- Το μαύρο κυκλακι στο πρώτο τάστο της 2ης χορδής σημαίνει πως θα παίξουμε την αντίστοιχη νότα, που εδώ είναι η Ντο.
- Στην 3η χορδή έχουμε μαύρο κυκλάκι στο 2ο τάστο, άρα θα παίξουμε την νότα Λα.
- Στην 4η χορδή έχουμε μαύρο κυκλάκι στο 2ο τάστο, άρα θα παίξουμε την νότα Μι.
- Το άσπρο κυκλακι στην 5η χορδή σημαίνει πως θα παίξουμε την χορδή ανοιχτή, δηλαδή την νότα Λα.
- Το x στην 6η χορδή σημαίνει πως δεν θα ακουστεί καθόλου η συγκεκριμένη χορδή.
Πρόσεξε πως έχουμε όντως 3 νότες, τις Λα, Ντο και Μι. Βέβαια, κάθε νότα μπορεί να ακούγεται σε διαφορετικές χορδές και οξύτητες ώστε να έχουμε πιο πλούσιο άκουσμα.
Προσοχή! Κάθε συγχορδία έχει συγκεκριμένα δάχτυλα του αριστερού χεριού για κάθε χορδή. Στην Αm έχουμε
- το δάχτυλο 1 στην 2η χορδή
- το δάχτυλο 3 στην 3η χορδή
- το δάχτυλο 2 στην 4η χορδή
Εξασκήσου στην συγχορδία Am, πιάνοντας και αφήνοντας την θέση των νοτών της. Στην αρχή ίσως πονέσουν λίγο τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Σε αυτήν την περίπτωση να ξεκουραστείς αμέσως. Να έχεις πάντα κατά νου πως δεν απαιτείται πολλή πίεση στις χορδές.
Η δεύτερη συγχορδία που θα δούμε είναι η Μι maggiore, η οποία γράφεται E και η θέση των νοτών είναι η εξής:
Τα δάχτυλα του αριστερού χεριού για την Ε είναι ως εξής:
- το δάχτυλο 1 στην 3η χορδή
- το δάχτυλο 3 στην 4η χορδή
- το δάχτυλο 2 στην 5η χορδή
Εναλλαγή συγχορδιών
Εξασκήσου στην εναλλαγή των συγχορδιών πιάνοντας πότε την Am και πότε την E.
Τρόπος παιξίματος των συγχορδιών.
Ένας τρόπος να παίξουμε μια συγχορδία είναι να γλυστρίσουμε τον δείκτη από την τελευταία χορδή προς την πρώτη. Για την Am από την 5η στην 1η και για την Ε από την 6η στην 1η.
Αυτός ο τρόπος ονομάζεται downstroke και συμβολίζεται με κάτω βέλος .
Το αντίστροφο είναι να γλυστρίσουμε τον δείκτη από την πρώτη χορδή μέχρι την τελευταία. Για την Am από την 1η στην 5η και για την Ε από την 1η στην 6η.
Αυτός ο τρόπος ονομάζεται upstroke και συμβολίζεται με άνω βέλος. Το παίξιμο μιας συγχορδίας μπορεί να είναι κοφτό ή και πιο απαλό.
Συμβολισμός συγχορδιών στο πεντάγραμμο
Για να γράψουμε πως πρέπει να παιχτεί μια συγχορδία, αρκεί να γράψουμε το όνομα της συγχορδίας πάνω από το πεντάγραμμο και μέσα στο πεντάγραμμο την χρονική αξία της συγχορδίας.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε την Ε με χρονική αξία τετάρτου, γράφουμε:
Αν θέλουμε αξία ογδόου γράφουμε
Και αν θέλουμε αξία μισού
Όταν πάνω από ένα σύμβολο συγχορδίας δεν βλέπουμε κάποιο όνομα αυτό σημαίνει ότι παίζουμε την προηγούμενη συγχορδία. Έτσι, στο:
Παίζουμε 2 φορές την Ε με αξία ογδόου και μία με αξία μισού. Αφού μάθεις καλά τις συγχορδίες Αm και Ε, μπες στην σελίδα για το πρώτο σου κομμάτι με συγχορδίες.
Από την κατηγορία a) Beginners διάλεξε το Guitar Girl και κατέβασε το PDF και το midi.
Το κομμάτι είναι σχετικά εύκολο και πολύ όμορφο και αν έχεις εξασκηθεί στις δύο συγχορδίες, δεν θα συναντήσεις δυσκολίες. Άκουσε πρώτα το midi για να πάρεις μια γεύση για το άκουσμά του. Να τονίσω μόνο ότι όλες τις συγχορδίες θα τις παίξεις με downstroke εκτός από το 4ο μέτρο
Στο τέλος του κομματιού θα δεις γραμμένο D.C. al Fine, Αυτό σημαίνει πως θα παίξεις ξανά από την αρχή μέχρι να βρεις γραμμένη την λέξη Fine (είναι στο τέλος της τρίτης γραμμής).
Όσον αφορά τον μετρονόμο, στο midi είναι 112 αλλά εσύ θα ξεκινήσεις από 80 ή και 70 και σταδιακά θα το αυξάνεις κατά 10.
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
Κλίμακες
Κλίμακα ονομάζεται μια σειρά από νότες που χρησιμοποιείται σαν οδηγός για την κατασκευή μουσικών κομματιών.
Η πρώτη νότα μιας κλίμακας δίνει και το όνομα της κλίμακας.
Όπως θα θυμάσαι, οι νότες της κλίμακας Ντο ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη σειρά ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των διαδοχικών νοτών. Αυτή είναι η:
Τ-Τ-Η-Τ-Τ-Τ-Η
Η σειρά αυτή είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των μείζονων κλιμάκων. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να σχηματίσουμε την κλίμακα Σολ, βάζοντας σαν πρώτη νότα την Σολ.
Παρατηρούμε πως η σειρά Τ-Τ-Η-Τ-Τ-Τ-Η δεν τηρείται. Έχουμε πρόβλημα στο διάστημα Μι-Φα που είναι Ημιτόνιο αντί για Τόνος και στο Φα-Σολ που είναι Τόνος αντί για Ημιτόνιο.
Για να διορθώσουμε το πρόβλημα θα μετατρέψουμε το διάστημα Μι-Φα σε Τόνο, προσθέτοντας μια δίεση στην νότα Φα, ώστε να έχουμε το διάστημα Μι-Φα# που είναι Τόνος.
Με αυτήν την κίνηση διαπιστώνουμε πως μετατράπηκε αυτόματα και το διάστημα Φα-Σολ σε Φα#-Σολ, που είναι Ημιτόνιο, όπως θέλουμε.
Κάθε κομμάτι γραμμένο σε Σολ μείζονα θα έχει πάντα δίεση στην νότα Φα. Επειδή είναι κουραστικό να γράφουμε κάθε φορά την δίεση (φαντάσου μάλιστα το μπέρδεμα όταν έχουμε 3, 4 ή και παραπάνω διέσεις), κάνουμε το εξής κόλπο: Γράφουμε στην αρχή του πενταγράμμου μετά το κλειδί του Σολ όλες τις διέσεις της κλίμακας. Αυτές οι διέσεις ονομάζονται οπλισμός. Έπειτα όποτε συναντάμε μια νότα από τον οπλισμό της βάζουμε αμέσως την δίεση.
Έτσι η κλίμα Σολ γράφεται σαν
Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε την Σολ Μείζονα μπορούμε να φτιάξουμε και την Ρε Μείζονα. Για να τηρείται η σειρά Τ-Τ-Η-Τ-Τ-Τ-Η πρέπει να βάλουμε δίεση στην Φα και στην Ντο.
Ας δούμε τώρα το πρώτο μας κομμάτι σε κάποια αλλη κλίμακα!
Θα παίξουμε το VALSE Tyrol από το delcamp_volume1 (σελίδα 28).
Να έχεις υπόψη πως είναι λίγο γρήγορο για αρχή.
Εσύ θα το ξεκινήσεις από 100.
Τώρα ας δούμε το κομμάτι. Πρώτα απ όλα, έχει οπλισμό, επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε σε ποια κλίμακα ανήκει.
Αυτό μπορούμε να το βρούμε είτε από μνήμης (μάλλον δύσκολο) είτε με το εξής κόλπο:
Από την νότα της τελευταίας δίεσης του οπλισμού ανεβαίνουμε μια νότα. Επομένως, αφού έχουμε την νότα Φα στην τελευταία δίεση, η κλίμακα είναι η Σολ μείζονα.
(Αντίστοιχα, στην Ρε μείζονα, η τελευταία δίεση του οπλισμού είναι η Ντο, οπότε βρίσκουμε πως πρόκειται για την κλίμακα Ρε μείζονα.)
Λόγω του οπλισμού, οπου συναντάμε την νότα Φα θα παίζουμε Φα δίεση. Έτσι, στα μέτρα 3,5,6,11,13 και 15 θα παίξουμε Φα# κι ας μην υπάρχει αλλοίωση.
Σύζευξη διαρκείας
Ας δούμε τώρα τα δύο τελευταία μέτρα.
Έχουμε τις νότες Σολ (1η χορδή) και Σολ (3η χορδή).
Οι δύο ψηλές Σολ ενώνονται μεταξύ τους με μια καμπύλη γραμμή. Το ίδιο και οι δύο χαμηλές Σολ. Αυτή η γραμμή λέγεται Σύζευξη διαρκείας και δείχνει πως η δεύτερη νότα δεν θα ακουστεί καθόλου ενώ η χρονική της αξία θα προστεθεί στην χρονική αξίας της πρώτης.
Linda Amiga
Σήμερα θα δούμε ένα ήδη γνωστό μας τραγούδι από την Ισπανία με τίτλο Linda Amiga!
Το είχαμε ξαναδεί με τυχαίες όμως αλλοιώσεις. Σήμερα θα το δούμε στην κανονική του κλίμακα.
- Πρώτα απ όλα ας βρούμε σε ποια κλίμακα ανήκει. Ο οπλισμός είναι Φα#, επομένως ανεβαίνοντας μία νότα από την Φα, βρίσκουμε πως το κομμάτι είναι γραμμένο σε Σολ μείζονα*.
- Η νότα Φα υπάρχει στα μέτρα 2, 6, 9 και 11. Σε όλα αυτά τα μέτρα θα παίξουμε Φα# αντί για Φα.
- Πρόσεξε επίσης στο μέτρο 19 την δίεση στην νότα Ρε.
- Πρόσεξε επίσης στο μέτρο 12 την παρεστιγμένη νότα Μι. Η χρονική της αξία είναι ένα παρεστιγμένο τέταρτο, άρα ένα τέταρτο και ένα όγδοο ή αλλιώς 3 όγδοα.
- Πρόσεξε στο μέτρο 16 την παρεστιγμένη νότα Σι.
- Ξεκίνησε τον μετρονόμο από το 40 για να ξεκαθαρίσεις όλα τα δύσκολα σημεία και σιγά σιγά φτάσε στο 80 ή και παραπάνω.
Νέες συγχορδίες
Θα δούμε τις
- C ή Ντο Μείζονα
- G ή Σολ Μείζονα
- G7 ή Σολ Μείζονα Εβδόμης
- Dm ή Ρε Ελάσσονα
Από τα σχεδιαγράμματα των συγχορδιών, άνοιξε το C, το G και το D.
Η θέση και τα δάχτυλα του αριστερού χεριού για κάθε χορδή για αυτές τις 4 συγχορδίες είναι (βάζω και τις Am και Ε για επανάληψη).
Εξασκήσου σε κάθε συγχορδία, πιάνοντας και αφήνοντας την θέση των νοτών της. Στην αρχή ίσως πονέσουν λίγο τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Σε αυτήν την περίπτωση να ξεκουραστείς αμέσως. Να έχεις πάντα κατά νου πως δεν απαιτείται πολλή πίεση στις χορδές.
Εναλλαγή συγχορδιών
Εξασκήσου στην εναλλαγή των συγχορδιών. Κάνε τις εναλλαγές:
- C G C
- C G7 C
- C G G7 G C
- C E C
- Am Dm Am
- E Dm E
- Am E Dm C G G7 G Dm Am
συνεχόμενα μέχρι να νιώσεις σχετικά εντάξει με αυτές.
Αφού εξασκηθείς καλά στις εναλλαγές, μπες στην σελίδα
για το πρώτο σου κομμάτι με συγχορδίες.
Από την κατηγορία b) Easy διάλεξε το “World-Wide-Waltz” και κατέβασε το PDF και το midi. Επίσης είναι διαθέσιμο και ένα βίντεο, όπου ο συνθέτης του κομματιού παίζει το κομμάτι.
Τι θα προσέξεις!
Το κομμάτι είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι από την αρχή μέχρι το τέλος της 5ης γραμμής, στο σημείο Fine. Το δεύτερο μέρος είναι από την 6η γραμμή μέχρι το τέλος.
Επειδή ειναι μεγάλο, θα ξεκινήσεις πρώτα με το Α μέρος χωρίς μετρονόμο και έπειτα θα συνεχίσεις και στο Β.
Μην παρασυρθείς από το βιντεάκι και ξεκινήσεις τόσο γρήγορα! Ξεκίνησε το πολύ αργά και όταν νιώσεις αρκετά καλά με όλο το κομμάτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μετρονόμο για να αυξήσεις την ταχύτητά του.
Ακολουθούν κάποιες παρατηρήσεις και για τα δύο μέρη. Επειδή είναι κάπως πολλές, σου προτείνω να έχεις μπροστά σου τυπωμένο το κομμάτι ώστε με ένα μολύβι ή στυλό να σημειώνεις τον τρόπο που θα παίξεις τις συγχορδίες ή ό,τι άλλο κρίνεις χρήσιμο.
Παρατηρήσεις για το Ά μέρος
- Πρόσεξε στο 4ο μέτρο την συγχορδία Am. Η χρονική της αξία είναι ένα τέταρτο παρεστιγμένο. Μη σε μπερδεύει το ότι έχουμε συγχορδίες. Ο χρόνος ισχύει όπως και στις νότες.
- Πρόσεξε στο 6ο μέτρο την παύση ογδόου. Θα ακουμήσεις ελαφρά το δεξί χέρι σου στις χορδές για να σταματήσεις τον ήχο. Δες και το βιντεάκι.
- Στα μέτρα 1-4 θα παίξεις τις συγχορδίες μόνο με downstroke
- Στο μέτρο 20 θα παίξεις την συγχορδία με downstroke
- Στο μέτρο 18 έχουμε μια νέα νότα, την Λα. Η νέα Λα παίζεται στο 5ο τάστο της 1ης χορδής.
Παρατηρήσεις για το ΄Β μέρος
Στα μέτρα 7 και 15 τις συγχορδίες με downstroke
Στα 2 τελευταία μέτρα χτύπα αν θέλεις 3 φορές το ξύλο της κιθάρας σου, όπως και στο βιντεάκι.
Με καθημερινή εξάσκηση σύντομα θα μπορείς να το παίζεις σχετικά άνετα!
Θυμήσου ξανά την πορεία διαβάσματος:
- Συγχορδίες
- Α μέρος
- Β μέρος
- Όλο το κομμάτι χωρίς μετρονόμο
- Όλο το κομμάτι με μετρονόμο
Όσον αφορά τον μετρονόμο, ξεκίνησε από το 80 και σταδιακά ανέβαζέ το κατά 10 μέχρι το 100 ή και παραπάνω.
Χρονικές αξίες | Δέκατα έκτα
Το δέκατο έκτο είναι το μισό του ογδόου, επομένως ένα όγδοο ισοδυναμεί με 2 δέκατα έκτα.
Τρίηχο
Το τρίηχο αποτελείται από τρεις νότες ίδιας χρονικής αξίας.
Οι νότες αυτές ενώνονται με μια γραμμή κάτω από την οποία γράφεται ο αριθμός 3. Αν οι νότες ενώνονται ήδη με γραμμή λόγω της χρονικής τους αξίας (π.χ. στα όγδοα, δέκατα έκτα κτλ) η νέα γραμμή μπορεί να παραληφθεί και να γραφεί μόνο ο αριθμός 3.
Συνηθίζεται να βάζουμε στο τέλος του ονόματος ενός τρίηχου την χρονική αξία των νοτών του. Έτσι, έχουμε ότι:
Οι 3 πρώτες νότες στο πρώτο μέτρο είναι τρίηχο τετάρτων.
Οι 3 πρώτες νότες στο δεύτερο μέτρο είναι τρίηχο ογδόων.
Οι 3 τελευταίες νότες στο δεύτερο μέτρο είναι τρίηχο ογδόων.
Οι 3 πρώτες νότες στο τρίτο μέτρο είναι τρίηχο μισών.
Χρονική αξία του τρίηχου
Η συνολική χρονική αξία και των τριών νοτών του τρίηχου είναι ίση με την αξία των δύο νοτών. Για παράδειγμα, στο πρώτο μέτρο η αξία του τρίηχου είναι ίση με την αξία των δύο νοτών, άρα με
¼ + ¼ = 2/4.
Ένα τρίηχο ολοκλήρων ισοδυναμεί με 2 ολόκληρα.
Ένα τρίηχο μισών ισοδυναμεί με 2 μισά.
Ένα τρίηχο τετάρτων ισοδυναμεί με 2 τέταρτα.
Ένα τρίηχο ογδόων ισοδυναμεί με 2 όγδοα.
Ένα τρίηχο δέκατων έκτων ισοδυναμεί με 2 δέκατα έκτα.
Χρονική αξία κάθε νότας του τρίηχου
Η χρονική αξία κάθε νότας του τρίηχου είναι ίση με το 1/3 της συνολικής χρονικής αξίας του τρίηχου.
Για παράδειγμα:
Στο τρίηχο τετάρτων πρέπει να παίξουμε τρεις νότες σε χρόνο δύο τετάρτων. Επομένως, κάθε νότα θα διαρκεί συνολικά 1/3×2=2/3 του τετάρτου. Γενικά καλύτερα να μην ακολουθείς αυτήν την μέθοδο γιατί θα μπερδευτείς. Καλύτερα να σκέφτεσαι τον συνολικό χρόνο του τριήχου και εμπειρικά να σκέφτεσαι πως π.χ. σε χρόνο 2 τετάρτων πρέπει να παίξεις 3 νότες. Μετά από κάποια εξάσκηση θα σου φανεί πιο εύκολο.
Δεν είμαι υπέρ των απόψεων του τύπου «ας δούμε κι αυτό μόνο και μόνο για λόγους πληρότητας». Τα τρίηχα, όσο δύσκολα (ή αχρείαστα!) κι αν σας φαίνονται, είναι πολύ χρήσιμα στην πράξη και θα τα συναντήσετε σε αρκετά κομμάτια.
Επειδή όμως το επίπεδο (στα περισσότερα από αυτά) είναι ελαφρώς αυξημένο, σας έδωσα από τώρα την απαραίτητη θεωρία μόνο και μόνο για να είστε περισσότερο έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή.
Γι αυτό και μόνο τον λόγο μπορείτε προς το παρόν να επικεντρωθείτε κυρίως στα δέκατα έκτα (στα οποία πρέπει υποχρεωτικά να εξασκηθείτε καλά μιας και είναι το ίδιο σημαντικά με τα όγδοα, τέταρτα, μισά και ολόκληρα!) και να κάνετε μόνο μια απλή ανάγνωση για τα τρίηχα, χωρίς να εξασκηθείτε καθόλου στην κιθάρα και να αναβάλετε το διάβασμά σας για αργότερα. Κομμάτια με τρίηχα θα συναντήσουμε σίγουρα στην συνοδεία τραγουδιών (αρπίσματα).
Hungarian Dance
Κατέβασε το Hungarian Dance (PDF και MIDI).
Άνοιξε το pdf, περιέχει έναν χορό της Ουγγαρίας από τον 16ο αιώνα. Άκουσε πρώτα το midi για να πάρεις μια γεύση και στην συνέχεια δοκίμασε να το παίξεις στην κιθάρα.
- Πρόσεξε το μέτρο, είναι 4/4.
Τι να προσέξεις!
- Πρόσεξε την κλίμακα! Υπάρχει οπλισμός Φα-Ντο #, άρα είμαστε στην κλίμακα Ρε Μείζονα (ή Ρε maggiore). Όπου θα βλέπει λοιπόν μια από τις δύο αυτές νότες (σε οποιαδήποτε οξύτητα) θα τις παίζεις με δίεση!
- Πρόσεξε τις νότες συνοδείας. Θα παιχτούν όλες με τον αντίχειρα-p. Είναι ολόκληρα, ισοδυναμoύν λοιπόν με 4 τέταρτα και θα πρέπει να ακούγονται σε όλη τη διάρκεια κάθε μέτρου.
- Τέλος, πρόσεξε το σημείο επανάληψης. Όταν φτάσεις σε αυτό θα πρέπει να παίξεις ξανά από την αρχή όλο το κομμάτι. Την δεύτερη φορά που θα φτάσεις στο σημείο επανάληψης θα συνεχίσεις στα δύο τελευταία μέτρα.
Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Το midi είναι ίσως λίγο γρήγορο, οπότε ξεκίνα στην αρχή χωρίς μετρονόμο και σιγά σιγά φτάσε στο 152 που ζητάει. Δεν θα σε δυσκολέψει και πολύ!
Greensleeves
Κατέβασε το
Greensleeves (PDF και MIDI).
Άνοιξε το pdf, περιέχει ένα πολύ γνωστό τραγούδι από την Αγγλία. Άκουσε πρώτα το midi για να πάρεις μια πρώτη γεύση. Επειδή ίσως να σου φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή, ετοίμασα και πρόσθεσα στο τέλος της ενότητας μια απλουστευμένη εκδοχή του κομματιού χωρίς τις νότες συνοδείας. Δοκίμασε να παίξεις πρώτα την απλή εκδοχή και στην συνέχεια την κανονική. Πρόσεξε πόσο πιο πλούσιος ακούγεται ο ήχος με τις συνοδευτικές νότες!
- Πρόσεξε το μέτρο, είναι 6/8.
Τι να προσέξεις!
- Τύπωσε την απλή εκδοχή και σημείωσε με ένα μολύβι όλες τις οδηγίες για τα δάχτυλα του αριστερού χεριού.
- Στο δεύτερο μέτρο, η χρονική αξία της νότας Φα είναι ένα δέκατο έκτο. Πρόσεξε το μέτρημα
- Πρόσεξε τα σημεία αλλοιώσεως!
- Στα μέτρα 4,5,8, 13, 14, 17, 21, 22 και 25 η Σολ# θα παιχτεί στην 3η χορδή, 1ο τάστο, με το δάχτυλο 1 του αριστερού χεριού.
- Στα μέτρα 8, 17 και 25 η Φα# θα παιχτεί στην 4η χορδή, 4ο τάστο, με το δάχτυλο 4 του αριστερού χεριού.
- Στα μέτρα 11 και 15 η Φα# θα παιχτεί στην 1η χορδή, 2ο τάστο, με το δάχτυλο 2 του αριστερού χεριού.
- Πρόσεξε πως στο 2ο μέτρο η Ρε παίζεται με το δάχτυλο 3 του αριστερού ενώ στο 4ο με το 4. Αυτό γίνεται γιατί στο 4ο μέτρο το δάχτυλο 3 χρησιμοποιείται για να πιάσει την νότα Ντο της συνοδείας, άρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ρε. Ακόμα και στην απλή εκδοχή ακολούθησε τις οδηγίες για τα δάχτυλα του αρχικού κομματιού!
- Πρόσεξε τις νότες συνοδείας. Θα παιχτούν όλες με τον αντίχειρα-p. Είναι τέταρτα παρεστιγμένα, ισοδυναμούν λοιπόν με 3 όγδοα.
- Πρόσεξε το μέτρημα του χρόνου! Θα βρεις τέταρτα, όγδοα, δέκατα έκτα και παρεστιγμένα τέταρτα!
- Τέλος, πρόσεξε το σημείο επανάληψης. Όταν φτάσεις σε αυτό θα πρέπει να παίξεις ξανά από την αρχή. Την δεύτερη φορά που θα φτάσεις στο σημείο επανάληψης θα παραλείψεις το μέτρο με το 1 από πάνω του και θα παίξεις κανονικά από το 2 και μετά.
- Στο τελευταίο μέτρο έχουμε σύζευξη διαρκείας (την είδαμε στην 32η ενότητα) που ενώνει πάντα δύο νότες της ίδιας οξύτητας (αλλά όχι απαραίτητα και της ίδιας χρονικής αξίας). Το αποτέλεσμα είναι μία νότα με χρονική αξία ίση με το άθροισμα των χρονικών αξιών των δύο νοτών.
Επομένως η κάθε μια από τις δύο νότες Λα (ψηλή και χαμηλή) θα ακουστεί για 3 όγδοα + 3 όγδοα = 6 όγδοα ή ένα μισό παρεστιγμένο.
Ο λόγος που δεν γράφουμε κατευθείαν το μισό παρεστιγμένο είναι επειδή κάποιες φορές δεν μας επιτρέπεται από το μέτρο. Στην περίπτωση του σημερινού κομματιού όμως μας επιτρέπεται και γι’αυτό στην απλή εκδοχή χρησιμοποιούμε το μισό παρεστιγμένο.
Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Το midi είναι ίσως λίγο γρήγορο, οπότε ξεκίνα στην αρχή χωρίς μετρονόμο και σιγά σιγά φτάσε στο 120. Δεν θα σε δυσκολέψει και πολύ!
Όταν μάθεις καλά την απλή εκδοχή, προχώρα στην σύνθετη με τις νότες της συνοδείας.
Πρόσεξε, στο midi της απλής εκδοχής, ο μετρονόμος ακούγεται κάθε όγδοο. Άρα ακούγονται στην αρχή 6 χτυπήματα του μετρονόμου και στην συνέχεια ξεκινάει το πρώτο μέτρο (που έχει παύση 5 ογδόων, άρα άλλα 5 χτυπήματα χωρίς κάποια νότα).
1005, Vals
Άνοιξε το βιβλίο 1005 στην σελίδα 14. Εκεί θα βρεις ένα όμορφο vals του Carulli! Παρακάτω ακολουθούν κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξεις. Καλύτερα να εκτυπώσεις το κομμάτι και να σημειώσεις πάνω με μολύβι ή στυλό ό,τι θεωρείς χρήσιμο.
- Πρόσεξε το μέτρο, είναι 3/8.
Τι να προσέξεις!
- Πρόσεξε την κλίμακα! Υπάρχει οπλισμός Φα-Ντο-Σολ#, άρα είμαστε στην κλίμακα Λα Μείζονα (ή Λα maggiore). Όπου θα βλέπεις λοιπόν μια από τις τρεις αυτές νότες (σε οποιαδήποτε οξύτητα) θα τις παίζεις με δίεση!
- Το κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Θα μελετήσεις κάθε μέρος χωριστά, όχι όλο το κομμάτι μαζί. Στην παρούσα ενότητα θα δούμε το Ά μέρος, ενός στις δύο επόμενες τα μέρη ΄Β και ΄Γ. Τα μέρη είναι τα εξής:
- Ά: μέτρα 1-8
- ΄Β: μέτρα 9-16
- ΄Γ: μέτρα 17-24
Πρόσεξε τις παρεστιγμένες νότες συνοδείας
Θα παιχτούν όλες με τον αντίχειρα-p. Είναι τέταρτα παρεστιγμένα, άρα κρατάνε συνολικά 3/8, δηλαδή ακούγονται σε όλη τη διάρκεια κάθε μέτρου. Εξαίρεση αποτελούν τα μέτρα 8, 16, 24 όπου οι νότες της συνοδείας κρατάνε ένα τέταρτο.
Ακολουθούν ειδικές οδηγίες για τοΆ μέρος.
Ά μέρος (μέτρα 1 – 8)
Στα μέτρα 1, 4 και 5 ο δακτυλισμός του δεξιού χεριού είναι i, m, a. Πρόσεξε πως έχουμε Ντο# (2η χορδή, 2ο τάστο), άρα στο αριστερό χέρι θα πιάσεις την Λα με το δάχτυλο 1 και την Ντο# με το 2.
Στα μέτρα 2, 3, 6 και 7 ο δακτυλισμός του δεξιού χεριού είναι a, m, i
Στα μέτρα 1-2 καθώς και στα μέτρα 4-6 το αριστερό χέρι δεν σηκώνεται καθόλου από την θέση του.
Στα μέτρα 3 και 7 έχουμε συνεχόμενες τις νότες Ρε και Σι.
Οι δύο αυτές νότες παίζονται στην ίδια χορδή (2η). Ο δακτυλισμός του δεξιού χεριού θα είναι κανονικά a, m, i όπως είπαμε και παραπάνω. Για να μας βολέψει όμως, θα κάνουμε το εξής:
- Στο αριστερό χέρι πατάς την Ρε με το δάχτυλο 4. Παίζεις με το a την Ρε.
- Στο αριστερό χέρι σηκώνεις το δάχτυλο 4 και παίζεις με το m την Σι στην ανοιχτή
2η χορδή.
- Στο αριστερό χέρι πατάς την Σολ# (3η χορδή, 1ο τάστο) με το δάχτυλο 1. Παίζεις με το i την Σολ δίεση.
Στην ουσία λοιπόν, ενώ στο δεξί χέρι αντιμετωπίζουμε αυτό το μέτρο σαν άρπισμα με δακτυλισμό a, m, i, στο αριστερό χέρι δεν έχουμε θέση* (δηλαδή το αριστερό χέρι δεν μένει σταθερό)
- Τέλος, πρόσεξε το σημείο επανάληψης. Μετά το τέλος του Ά μέρους, θα πρέπει να το παίξεις ξανά από την αρχή.
Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Στο midi θα βρεις το Ά μέρος με μετρονόμο 60.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξεις. Καλύτερα να εκτυπώσεις το κομμάτι και να σημειώσεις πάνω με μολύβι ή στυλό ό,τι θεωρείς χρήσιμο. Επίσης, να έχεις ανοιχτή και την 38η ενότητα για να βλέπεις ξανά τις γενικές οδηγίες για όλο το κομμάτι.
Ίδιες νότες σε διαφορετικές χορδές
Μέχρι τώρα έχουμε δει κάθε νότα σε μία συγκεκριμένη θέση στην κιθάρα. Για παράδειγμα, παίζουμε πάντοτε την νότα Σι στην θέση: 1η χορδή, ανοιχτή.
Υπάρχει όμως η δυνατότητα να παίξουμε την ίδια ακριβώς νότα σε μια άλλη θέση; Για παράδειγμα σε μια άλλη χορδή ή και σε άλλο τάστο; Ναι!
Καταρχάς, την ίδια νότα ακριβώς δεν μπoρούμε να την ξαναβρούμε σε άλλο τάστο στην ίδια χορδή. Αυτό είναι προφανές, αφού αν αλλάξουμε τάστο, ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε κάποια ημιτόνια, άρα αντίστοιχα ανεβαίνει ή κατεβαίνει και η οξύτητα του ήχου.
Μπορούμε όμως να ξαναβρούμε μια νότα σε κάποιο τάστο μιας άλλης χορδής. Συνήθως βρίσκεται σε κάποια από τις βαρύτερες χορδές.
Για παράδειγμα, η νότα Σι παίζεται κανονικά στην 2η χορδή, ανοιχτή (μηδενικό τάστο).
Ας κατεβούμε στην αμέσως βαρύτερη χορδή που είναι η Σολ και ας γράψουμε πάνω της όλες τις νότες της, ανεβαίνοντας ένα Ημιτόνιο για κάθε τάστο.
Πρόσεξε την νότα Σι στο 4ο τάστο!
Ακολουθούν ειδικές οδηγίες για το ΄Β μέρος.΄Β μέρος (μέτρα 9 – 16)
Στα μέτρα 9-14 ο δακτυλισμός του δεξιού χεριού είναι p, i, m
Στo μέτρo 15 ισχύει ότι και για το μέτρο 3
- Πρόσεξε το 3ο μέτρο. Θα παίξεις την νότα Σι στην 3η χορδή, 4ο τάστο.
- Τέλος, πρόσεξε το σημείο επανάληψης. Μετά το τέλος του16ου μέτρου, θα πρέπει να παίξεις ξανά από την αρχή του 9ου μέτρου.
Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Στο midi θα βρεις το ΄Β μέρος με μετρονόμο =60.
(΄Γ Μέρος)
Συνεχίζουμε στο βιβλίο 1005 στην σελίδα 14, με το vals του Carulli! Παρακάτω ακολουθούν κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξεις. Καλύτερα να εκτυπώσεις το κομμάτι και να σημειώσεις πάνω με μολύβι ή στυλό ό,τι θεωρείς χρήσιμο. Επίσης, να έχεις ανοιχτή και την 38η ενότητα για να βλέπεις ξανά τις γενικές οδηγίες για όλο το κομμάτι.
Νέες νότες! Σολ και Λα
Σήμερα θα δούμε δύο νέες νότες! Αυτές είναι οι:
Σολ δίεση (#) – 1η χοδή, 4ο τάστο
Λα – 1η χοδή, 5ο τάστο
Πρόσεξε πως αυτές οι δύο νότες είναι οι επόμενες από την νότα Σολ (1η χοδή, 3ο τάστο)
Τι να προσέξεις
- Στα μέτρα17-19 και 21-23 ο δακτυλισμός του δεξιού χεριού είναι p, m, i.
- Στο μέτρο 20 ο δακτυλισμός του δεξιού χεριού είναι p, i, m.
- Πρόσεξε τον οπλισμό. Έχει Φα, Ντο και Σολ δίεση.
Αφού διαβάσεις καλά το τρίτο μέρος, θα παίξεις ξανά το κομμάτι από την αρχή, εκτελώντας και τα σημεία επανάληψης.
Στα midi έχω τόσο για το τρίτο μέρος, όσο και για ολόκληρο το κομμάτι με τις επαναλήψεις. Ρύθμισε τον μετρονόμο στο =60.
Hochweber Easy, Spielregel
Σήμερα θα δούμε ένα πραγματικά πανέμορφο και πολύ μελωδικό κομμάτι! Παρακάτω ακολουθούν κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξεις. Καλύτερα να εκτυπώσεις το κομμάτι και να σημειώσεις πάνω με μολύβι ή στυλό ό,τι θεωρείς χρήσιμο.
Άκουσε πρώτα το mp3 για να πάρεις μια πρώτη γεύση. Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσεις πως είναι πολύ όμορφο! Στην συνέχεια άκουσε και το midi.
Τι να προσέξεις
- Πρόσεξε στο 2ο μέτρο την συνεχή χρήση του δαχτύλου p.
- Πρόσεξε στο 24ο μέτρο (6η γραμμή) την συνεχή χρήση του δαχτύλου p προς την αντίθετη φορά.
- Πρόσεξε τις παρεστιγμένες νότες.
- Πρόσεξε την σύζευξη διαρκείας στο τέλος.
- Πρόσεξε τις τυχαίες αλλοιώσεις.
- Πρόσεξε την οδηγία επανάληψης στο τέλος του κομματιού.
Το midi είναι ρυθμισμένο στο 122. Εσύ ξεκίνησέ το από το 80 και φτάσε το μέχρι το 120 σιγά σιγά, αυξάνοντας κατά 10 ή 20.
120 Right Hand Exercises του Mauro Giuliani
Πρώτα απ’ όλα, κατέβασε το βιβλίο
Το αρχείο pdf θα έχει λογικά το όνομα 120studies-for-right-hand.
Η μέθοδος περιέχει 120 ασκήσεις. Κάποιες από αυτές είναι πάρα πολύ εύκολες, ενώ κάποιες άλλες πάρα πολύ δύσκολες. Εννοείται πως δεν γίνεται να ασχοληθούμε με όλες! Ακόμη και μεγάλοι κιθαρωδοί δυσκολεύονται…
Εγώ θα σημειώσω ποιες είναι οι πιο εύκολες και κατάλληλες για το επίπεδό μας.
Το ότι είναι εύκολες δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα, όπως θα διαπιστώσεις και μόνος σου άλλωστε.
Οι ασκήσεις είναι γραμμένες για τις συγχορδίες C (Ντο Μείζονα) και G7 (Σολ Μείζονα Εβδόμης), τις οποίες είδαμε στην ενότητα 34. Αυτός ο περιορισμός δεν είναι αρκετά σημαντικός καθώς μπορούν εύκολα να μετατραπούν και σε άλλες συγχορδίες για περισσότερη εξάσκηση.
Τρόπος μελέτης
• Για αρχή θα ξεκινήσεις διαβάζοντας κάθε άσκηση ξεχωριστά μέχρι να την μάθεις καλά.
Μην βιαστείς να παίξεις γρήγορα! Η ταχύτητα θα έρθει από μόνη της. Αυτό που προέχει είναι η σωστή εκτέλεση της άσκησης.
• Κατανόησε καλά τον τρόπο κίνησης των δαχτύλων του δεξιού χεριού. Στην αρχή εξασκήσου χωρίς την χρήση του αριστερού χεριού.
• Όταν θα τελειώσεις με τις τρεις πρώτες ασκήσεις, μπορείς να τις εντάξεις στην προθέρμανσή σου πριν ξεκινήσεις το διάβασμα του κανονικού υλικού.
• Από τις 3 πρώτες και μετά, μπορείς κάθε φορά να βάζεις στην προθέρμανση κάποια άλλη ομάδα ασκήσεων π.χ. (4,5,6) ή (1,3,4) κτλ.
Προτεινόμενη σειρά μελέτης των ασκήσεων Από τις 120 ασκήσεις, διάλεξα 34 που μου φάνηκαν πιο κατάλληλες για αρχή.
Όταν τελειώσεις με αυτές μπορείς να προχωρήσεις και στις υπόλοιπες με την σειρά που θα βρεις στην σελίδα
Video για τις ασκήσεις θα βρεις στην σελίδα
Δυστυχώς δεν κατεβαίνουν, οπότε θα μπορείς να τα βλέπεις μόνο όταν θα είσαι στο ίντερνετ.
Ασκήσεις για εξάσκηση και ζέσταμα
Το ζέσταμα είναι βασικό στην κιθάρα για την αποφυγή τραυματισμών ή πιασιμάτων, για την καλύτερη απόδοση και για την ανάπτυξη της ευκινησίας των δαχτύλων.
Γι’ αυτόυς τους λόγους, απαραιτήτως πριν από κάθε φορά που θα μελετάς θα κάνεις κάποιες ασκήσεις για ζέσταμα.
Οι ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές και θα δεις μεγάλη πρόοδο στην απόδοση σου. Να αφιερώνεις πάντα τουλάχιστον 15-20 λεπτά στο ζέσταμα πριν την μελέτη σου και στην συνέχεια να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για χαλάρωση (1-2 λεπτά). Ακόμα, αν δεν έχεις χρόνο για μελέτη, μπορείς να κάνεις ζέσταμα για εξάσκηση. Σίγουρα θα σε βοηθήσει.
Οργάνωση των ασκήσεων
Οι ασκήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Ασκήσεις χωρίς την κιθάρα
- Ασκήσεις έκτασης δαχτύλων
- Ασκήσεις αρπισμάτων
ΠΡΟΣΟΧΗ!
• Πάντα να εκτελείς ασκήσεις και από τις τρεις ομάδες. Καλό είναι να δημιουργείς μικρά σετ ασκήσεων, δηλαδή “Χαλάρωση-έκταση χεριών, μια άσκηση έκτασης δαχτύλων, μια άσκηση αρπίσματος” κοκ.
• Οι ασκήσεις των ομάδων παρουσιάζονται από την πιο εύκολη προς την πιο δύσκολη. Ξεκίνα από τις πιο εύκολες στην αρχή.
• Αν δεις ότι κουράζονται τα χέρια σου ή τα δάχτυλα σου, σταμάτα και ξεκουράσου!
• Να παίζεις χαλαρά, μην πατάς με δύναμη τα τάστα
• Δεν έχει σημασία η ταχύτητα στο παίξιμο της κάθε άσκησης, οπότε μην βιάζεσαι. Μάθε μόνο να την εκτελείς σωστά και σύντομα θα δεις βελτίωση και στην ταχύτητα.
Κεφάλαιο Πρώτο : Ασκήσεις χωρίς την κιθάρα
Πριν πιάσουμε την κιθάρα μας πρέπει να κάνουμε κάποιες εκτάσεις τεντώματα των χεριών και των δαχτύλων σαν μια μικρή γυμναστική πριν από τον σημαντικό αγώνα. Μην βάζεις πολλή δύναμη. Να είσαι χαλαρός.
Πέντε με δέκα λεπτά μάλλον είναι υπεραρκετά.
Κεφάλαιο Δεύτερο : Ασκήσεις έκτασης δακτύλων
1-2-3-4 (Απλοποιημένη Εκδοχή)
- Βάλε το δάχτυλο 1 στο 9ο τάστο της 1ης χορδής (δηλαδή της χορδής που είναι πιο κοντά στο πόδι σου). Παίξε την νότα με το δεξί χέρι, με το δάχτυλο i και appoyando, όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα.
- Στην συνέχεια βάλε το δάχτυλο 2 στο 10ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις το δάχτυλο 1 από την θέση του. Παίξε την νότα με το δάχτυλο m.
- Βάλε το δάχτυλο 3 στο 11ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις τα δάχτυλα 1 και 2 από την θέση τους. Παίξε την νότα με το δάχτυλο i.
- Βάλε το δάχτυλο 4 στο 12ο τάστο της 1ης χορδής, χωρίς όμως να σηκώσεις τα δάχτυλα 1, 2 και 3 από την θέση τους. Παίξε την νότα με το δάχτυλο m.
- Τώρα σήκωσε όλα τα δάχτυλα και επανέλαβε τα βήματα 1 ως 4 για την 2η χορδή, πάλι από το 9ο τάστο. Βάλε δηλαδή το δάχτυλο 1 στο 9ο τάστο της 2ης χορδής και παίξε με i, μετά χωρίς να σηκώσεις το δάχτυλο 1, βάλε το δάχτυλο 2 στο 10ο τάστο της 2ης χορδής και παίξε με m και ούτω καθεξής.
- Κάνε αυτήν την διαδικασία για όλες τις χορδές. Όταν τελειώσεις και την 6η χορδή, κατέβα στην 5η ξανά και κάνε πάλι τα βήματα 1 ως 4 μέχρι να φτάσεις πίσω στην 1η χορδή.
Η άσκηση αυτή είναι παραλλαγή μιας πολύ κλασικής όσο και διάσημης άσκησης που ονομάζεται 1-2-3-4 και η οποία θα μας βοηθήσει αρκετά στην απόκτηση ταχύτητας και ακρίβειας.
1-2-3-4
Είναι επέκταση της προηγούμενης άσκησης. Εκτέλεσε κανονικά τα βήματα 1 – 6 και μετά πρόσθεσε τα παρακάτω βήματα:
- Βάλε το δάχτυλο 1 στο 8ο τάστο της πρώτης χορδής. Έτσι το δάχτυλο 2 θα μπει
στο 9ο τάστο, το 3 στο 10 και το 4 στο 11ο
Επανέλαβε την άσκηση όπως πριν για τα τάστα 8-11. - Επανέλαβε το βήμα 7 για τα τάστα 7-10 κοκ μέχρι να φτάσεις στα τάστα 1-4.
1-2-4-3
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 1-2-4-3.
1-3-2-4
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 1-3-2-4.
1-3-4-2
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 1-3-4-2
1-4-3-2
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 1-4-3-2
1-4-2-3
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 1-4-2-3
2-1-3-4
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 2-1-3-4
2-1-4-3
Όπως η 1-2-3-4, απλώς η σειρά των δαχτύλων θα είναι 2-1-4-3.
Ασκήσεις αρπισμάτων
Προπαρασκευαστικά αλλά απαραίτητα
Πιάσε στο αριστερό χέρι την θέση:
• 4η χορδή, 2ο τάστο, δάχτυλο 2 (Νότα Μι)
• 3η χορδή, 3ο τάστο, δάχτυλο 3 (Νότα Λα#)
• 2η χορδή, 1ο τάστο, δάχτυλο 1 (Νότα Ντο)
• 1η χορδή, 3ο τάστο, δάχτυλο 4 (Νότα Σολ)
Στην συνέχεια πιάσε στο αριστερό χέρι την θέση:
• 4η χορδή, 3ο τάστο, δάχτυλο 2 (Νότα Φα)
• 3η χορδή, 4ο τάστο, δάχτυλο 3 (Νότα Σι)
• 2η χορδή, 2ο τάστο, δάχτυλο 1 (Νότα Ντο#)
• 1η χορδή, 4ο τάστο, δάχτυλο 4 (Νότα Σολ#)
Πρόσεξε πως η δεύτερη θέση αποτελεί μια “γλιστριμμένη” κατά ένα τάστο (ή ένα Ημιτόνιο) έκδοση της πρώτης θέσης.
Ας ονομάσουμε την πρώτη θέση “Θέση1”*
Αφού η δεύτερη θέση είναι μια “γλιστριμμένη” κατά ένα τάστο (ή ένα Ημιτόνιο) έκδοση της πρώτης θέσης, νομίζω έχουμε κάθε δικαίωμα να την ονομάσουμε “Θέση1+1” ή αλλιώς “Θέση2”.
Πρόσεξε πως στην “Θέση1” το δάχτυλο 1 του αριστερού βρίσκεται στο 1ο τάστο της 1ης χορδής και στην “Θέση2” στο 2ο της 1ης χορδής. Με αυτήν την λογική μπορούμε να βρούμε και την “Θέση3” (το δάχτυλο 1 του αριστερού βρίσκεται στο 3ο τάστο της 1ης χορδής) και την “Θέση4” (το δάχτυλο 1 του αριστερού βρίσκεται στο 4ο τάστο της 1ης χορδής).
Λόγω της κατασκευή της κιθάρας, μπορούμε να φτάσουμε το πολύ μέχρι την “Θέση10”.
p-i-m-a-m-i
Πιάσε στο αριστερό χέρι την “Θέση1”. Στην συνέχεια παίξε το παρακάτω κομμάτι:
Στην συνέχεια, πιάσε στο αριστερό χέρι την “Θέση2”. Στην συνέχεια παίξε το παρακάτω κομμάτι:
Πρόσεξε πως η κίνηση του δεξιού χεριού παραμένει η ίδια και στα δύο κομμάτια.
Συγκεκριμένα, η κίνηση είναι η:
p-i-m-a-m-i
Το δεύτερο κομμάτι είναι ίδιο με το πρώτο, με την διαφορά ότι στο πρώτο έχουμε την “Θέση1” ενώ στο δεύτερο την “Θέση2”.
Παίξε με p-i-m-a-m-i όλες τις θέσεις από την “Θέση1” μέχρι και την “Θέση10” και από την από την “Θέση10” μέχρι και την “Θέση1”.
p-i-m-a
Είναι σαν την p-i-m-a-m-i αλλά η κίνηση είναι η p-i-m-a.
p-a-m-i
Είναι σαν την p-i-m-a-m-i αλλά η κίνηση είναι η p-a-m-i.
p-i-m-a-m-i-a-m-i-a-m-i
Είναι σαν την p-i-m-a-m-i αλλά η κίνηση είναι η p-i-m-a-m-i-a-m-i-a-m-i.
p-i-m-i-a-i-m-i
Είναι σαν την p-i-m-a-m-i αλλά η κίνηση είναι η p-i-m-i-a-i-m-i.
Συνοδεία τραγουδιών
Η παρούσα extra ενότητα αναφέρεται στην συνοδεία τραγουδιών, έναν τομέα που τον είχαμε μάλλον παραμελήσει μέχρι τώρα. Στην συνοδεία τραγουδιών, η κιθάρα συνοδεύει την μελωδία (φωνή, άλλη κιθάρα, άλλο όργανο) όπως σε ένα ντουέτο. Στην συνοδεία χρησιμοποιούμε κυρίως συγχορδίες, με τρεις βασικές μορφές εκτέλεσης:
- Αρπέζ (Strumming)
- Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας
- Αρπίσματα
Φυσικά δεν καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις κάποιας μορφής. Περιέχονται όμως αρκετές από τις πιο συνηθισμένες
μορφές για κάθε ρυθμό.
Η ενότητα έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ευρετηρίου παρά του οδηγού με αυστηρά προκαθορισμένη χρονική σειρά. Χρησιμεύει σαν βοήθημα στο Τέταρτο Τετράδιο. Αν γνωρίζεις τον ρυθμό και τις συγχορδίες ενός τραγουδιού, τότε με λίγη μελέτη και προσπάθεια θα καταφέρεις να το αποδόσεις αρκετά καλά!
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
Μέρος Ά: Αρπέζ (Strumming)
Εδώ έχουμε downstroke και upstroke. Είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος συνοδείας, ιδιαίτερα στα Ροκ και Έντεχνα τραγούδια. Για κάθε ρυθμό έχω γράψει μερικά συνηθισμένα σχήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις.
Για τα 3 πρώτα σχήματα γράφονται αναλυτικά οι κινήσεις του δεξιού χεριού σε όλα τα μέτρα. Για τα υπόλοιπα σχήματα γράφονται μόνο στο πρώτο μέτρο και για τα άλλα δύο μέτρα εννοούνται.
Μέρος ΄Β : Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας
Ο Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας χρησιμοποιείται συχνά στην συνοδεία τραγουδιών. Η τεχνική εκτελείται ως εξής:
Χρησιμοποιούμε εναλλάξ τις μπάσσες και τις καντίνι (λεπτές) χορδές μιας συγχορδίας. Οι μπάσσες νότες παίζονται μία μία κάθε φορά, ενώ οι καντίνι σε τριφωνία.
Για παράδειγμα, ας δούμε την συγχορδία C (Ντο maggiore). Οι μπάσσες νότες είναι οι Μι (6η χορδή), Ντο (5η χορδή) και Μι (4η χορδή) και οι καντίνι είναι οι Σολ (3η χορδή), Ντο (2η χορδή) και Μι (1η χορδή).
Αν θέλουμε να παίξουμε μια από τις μπάσσες νότες, θα την παίξουμε με το δάχτυλο p του δεξιού χεριού (ή με την πένα αν παίζουμε με πένα). Αν θέλουμε να παίξουμε τις καντίνι νότες, θα τις παίξουμε με τα δάχτυλα i, m, a (αν παίζουμε με πένα απλά χτυπάμε τις τρεις χορδές προς τα κάτω).
2/4
Είναι η πιο απλή μα και η πιο δημοφιλής μορφή 2/4. Συναντάται σε πάρα πολλά τραγούδια. Ανάλογα με την ταχύτητα αλλάζει και το νόημα του. Π.χ. στο Χασάπικο είναι αργό, ενώ στο Χασαποσέρβικο γρήγορο.
Παραλλαγή του προηγούμενου σχήματος. Είναι ο ρυθμός της σούστας. Συναντάται στα νησιώτικα τραγούδια.
4/4
3/4
Οδηγός Συγχορδιών
Πιστεύω πως αυτός ο Οδηγός Συγχορδιών θα σε βοηθήσει να βρίσκεις κάθε φορά όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για μια συγκεκριμένη συγχορδία.
Για κάθε συγχορδία γράφουμε:
- Το όνομά της
- Την θέση* της
- Τον τρόπο που θα τοποθετηθούν τα δάχτυλα
- Την συγχορδία γραμμένη στο πεντάγραμμο
Η κωδικοποίηση των νοτών που υιοθετήσαμε είναι η εξής:
Αν μια συγχορδία είναι Μείζονα (ή Maggiore) γράφουμε σκέτο το όνομα της. Αν είναι Ελάσσονα (Minore) γράφουμε το όνομά της ακολουθούμενο από ένα “m”. Αν είναι εβδόμης, γράφουμε το όνομά της ακολουθούμενο από ένα “7”. Έτσι, αν θέλουμε να γράψουμε την Ρε Maggiore θα γράψουμε D. Αν θέλουμε να γράψουμε την Ρε Minore θα γράψουμε Dm. Αν θέλουμε να γράψουμε την Ρε Εβδόμης θα γράψουμε D7.
Το Τέταρτο Τετράδιο αναφέρεται στην συνοδεία τραγουδιών, έναν τομέα που τον είχαμε μάλλον παραμελήσει μέχρι τώρα. Στην συνοδεία τραγουδιών, η κιθάρα συνοδεύει την μελωδία (φωνή, άλλη κιθάρα, άλλο όργανο) όπως σε ένα ντουέτο. Στην συνοδεία χρησιμοποιούμε κυρίως συγχορδίες, με τρεις βασικές μορφές εκτέλεσης:
- Αρπέζ (Strumming)
- Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας
- Αρπίσματα
Είναι ξεκάθαρο πως για να μπορούμε να συνοδεύουμε αποτελεσματικά ένα τραγούδι
θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τις συγχορδίες. Γι’ αυτό σε κάθε ενότητα θα
αναφέρω πρώτα τις συγχορδίες που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνεις εξάσκηση
και στην συνέχεια θα δίνω την θεωρία και τις ασκήσεις/τραγούδια που θα πρέπει να
μελετήσεις.
Στην συνοδεία έχουμε το λεγόμενο ρυθμικό σχήμα. Το ρυθμικό σχήμα είναι το
βασικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε κάθε μέτρο. Περιλαμβάνει πληροφορίες για τις
χρονικές αξίες των νοτών που θα παίζουμε σε κάθε μέτρο.
Πρόσεξε τις κάθετες γραμμές στην αρχή και στο τέλος. Δηλώνουν την αρχή και το τέλος του μέτρου. Πρόσεξε ακόμα πως δηλώνεται μόνο πως θα έχουμε δύο ακούσματα της συγχορδίας αλλά γνωρίζουμε μόνο πως θα το καθένα θα έχει χρονική διάρκεια ενός τετάρτου. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το ποιες νότες ακριβώς θα ακουστούν από την συγχορδία. Ο τρόπος γραφής του ρυθμικού σχήματος αλλάζει ανάλογα με ποια από τις τρεις βασικές μορφές εκτέλεσης χρησιμοποιούμε. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το Αρπέζ (Strumming) και όσα σύμβολα δώσουμε θα ισχύουν μόνο γι’ αυτό.
Αρπέζ (Strumming)
Εδώ έχουμε downstroke και upstroke που είχαμε γνωρίσει στην ενότητα 31. Είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος συνοδείας, ιδιαίτερα στα Ροκ και Έντεχνα τραγούδια
Happy Birthday
Παρατηρήσεις!
Πρόσεξε πως στο 7ο μέτρο υπάρχει παύση για τις συγχορδίες. Παρόλο που η παύση είναι παύση τετάρτου, μας αναγκάζει να σιωπήσουμε μέχρι την στιγμή που θα δούμε την επόμενη συγχορδία. Αυτό βέβαια είναι μια σύμβαση που ακολουθούμε εδώ. Δεν υποστηρίζω πως είναι απόλυτα ορθή και ούτε θα
πρέπει να σε μπερδέψει σχετικά με την λειτουργία της παύσης. Απλώς έπρεπε να βρεθεί κάποιο σύμβολο για την παύση και επέλεξα αυτό.
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες C και G.
Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας
Ο Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας χρησιμοποιείται συχνά στην συνοδεία τραγουδιών. Η τεχνική εκτελείται ως εξής:
Χρησιμοποιούμε εναλλάξ τις μπάσες και τις καντίνι (λεπτές) χορδές μιας συγχορδίας. Οι μπάσες νότες παίζονται μία μία κάθε φορά, ενώ οι καντίνι σε τριφωνία. Για παράδειγμα, ας δούμε την συγχορδία C (Ντο maggiore). Οι μπάσες νότες είναι οι Μι (6η χορδή), Ντο (5η χορδή) και Μι (4η χορδή) και οι καντίνι είναι οι Σολ (3η χορδή), Ντο (2η χορδή) και Μι (1η χορδή).
Αν θέλουμε να παίξουμε μια από τις μπάσες νότες, θα την παίξουμε με το δάχτυλο p του δεξιού χεριού (ή με την πένα αν παίζουμε με πένα). Αν θέλουμε να παίξουμε τις καντίνι νότες, θα τις παίξουμε με τα δάχτυλα i, m, a (αν παίζουμε με πένα απλά χτυπάμε τις τρεις χορδές προς τα κάτω).
On Skies
Το τραγούδι On Skies μας είναι ήδη γνωστό από την 10η ενότητα του πρώτου τετραδίου (βιβλίο 1018, σελίδα 16). Εδώ θα δούμε πως θα το συνοδεύουμε με συγχορδίες, χρησιμοποιώντας την μορφή Συνδυασμός μπάσας χορδής και συγχορδίας
Παρατηρήσεις!
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 3/4.
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες C, E και Am.
Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Ah Vous Dirai-Je Maman
Σήμερα θα παίξουμε το τραγούδι Ah Vous Dirai-Je Maman.
Είναι το γνωστό μας στα ελληνικά Φεγγαράκι μου λαμπρό. Μη γελάτε! Να σας δω όταν δεν
θα μπορείτε να το παίξετε με την πρώτη!
Α. Ζέσταμα
- Χαλάρωση – έκταση χεριών
- 1-2-3-4
- p-i-m-a-m-i
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες C, G και D7. Άνοιξε τον Οδηγό
Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1,2 και 3 με τα ζεύγη συγχορδιών: - C-G
- C-D7
- G-D7
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 4/4
Θα δοκιμάσουμε να συνοδεύσουμε το τραγούδι με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες C, G και D7.
Η ενότητα περιέχει 3 ρυθμικά σχήματα. Θεώρησε το Γ μέρος σαν 3 διαφορετικές ενότητες και για κάθε μια:
o Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Clementine
Α. Ζέσταμα 1
- Χαλάρωση – έκταση χεριών
- 1-2-3-4
- 1-2-4-3
- p-i-m-a-m-i
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες C, Dm και G7. Άνοιξε τον Οδηγό
Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1, 2, 3 και 4 με τα ζεύγη συγχορδιών: - C-G7
- C-Dm
- Dm-G7
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 3/4.
Θα συνοδεύσουμε το τραγούδι με το ρυθμικό σχήμα 3/4 B2
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες C, G7 και Dm.
Παίξε σωστά την μελωδία του τραγουδιού.
Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Έλατο
Α. Ζέσταμα 1
- Χαλάρωση – έκταση χεριών
- 1-2-3-4
- 1-2-4-3
- p-i-m-a-m-i
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες G, D7, E και Am . Άνοιξε τον Οδηγό
Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1, 2, 3 και 4 με τα ζεύγη συγχορδιών: - G-D7
- G-E
- Am-E
- Am-D7
Γ. Έλατο
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 3/4.
Θα συνοδεύσουμε το τραγούδι με το ρυθμικό σχήμα 3/4 B2
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες G, D7, E και Am.
Παίξε σωστά την μελωδία του τραγουδιού ακούγοντας την συνοδεία.
Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Τρίγωνα κάλαντα
Α. Ζέσταμα 2
- Χαλάρωση – έκταση χεριών
- 1-2-3-4
- 1-2-4-3
- p-i-m-a-m-i
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες G, C, A7, D7 και Am. Άνοιξε τον Οδηγό
Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1, 2, 3 και 4 με τα ζεύγη συγχορδιών: - C-G
- G – A7
- A7 – D7
- G – D7
- C – Am
- Am – D7
- Am – G
Γ. Τρίγωνα κάλαντα
Το τραγούδι αποτελείται από δύο κύρια μέρη:
- Το ρεφρέν (μέτρα 1 – 16 )
- Το κουπλέ (μέτρα 17 – 32)
Το ρεφρέν και το κουπλέ εναλλάσσονται συνεχώς. Στην πρωτότυπη (αγγλική) εκδοχή του
τραγουδιού, η μελωδία ξεκινάει με το κουπλέ και συνεχίζει με ρεφρέν. Στην ελληνική όμως
εκδοχή προτιμάται το ξεκίνημα με το ρεφρέν και μετά συνεχίζουν με τα κουπλέ. Διάλεξε
όποια εκδοχή σου αρέσει!
Παρατηρήσεις
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 2/4.
Το τραγούδι είναι γραμμένο σε κλίμακα Σολ μείζονα (η Σολ maggiore). Γι’ αυτό υπάρχει και ο οπλισμός στην αρχή του. Πρόσεξε λοιπόν τις εμφανίσεις της νότας
Φα, θα πρέπει να παίζεις πάντα Φα#.
Θα συνοδεύσουμε το τραγούδι με δύο τρόπους:
-Με συνδυασμό μπάσας χορδής και συγχορδίας
-Με Αρπέζ
Συνοδεία με συνδυασμό μπάσας χορδής και συγχορδίας
Θα συνοδεύσουμε το τραγούδι με το ρυθμικό σχήμα 2/4 B1:
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες G, C, A7, D7 και Am.
Παίξε σωστά την μελωδία του τραγουδιού. Μελέτησε ξεχωριστά το κουπλέ από το
ρεφρέν.
Για καθέναν από τους δύο διαφορετικούς τρόπους συνοδείας κάνε τα εξής:
o Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Η ιστορία του Jingle Bells
Το τραγούδι Jingle Bells είναι ένα από τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε όλο τον κόσμο! Γράφτηκε από τον James Lord Pierpont (1822–1893) και κατοχυρώθηκε με τον τίτλο “One Horse Open Sleigh” τον Σεπτέμβριο του 1857.
Το μουσικό κοινό όμως επέλεξε τελικά τον τίτλο “Jingle Bells” με τον οποίο επανακυκλοφόρησε το τραγούδι δύο χρόνια αργότερα.
Διάφορες ιστορίες γύρω από το τραγούδι λένε πως ο Pierpont έγραψε το τραγούδι για το πρόγραμμα της Ημέρας των Ευχαριστιών στην εκκλησία που υπηρετούσε σαν παίκτης οργάνου. Επειδή όμως το τραγούδι σημείωσε άμεση επιτυχία, το συμπεριέλαβε και στο πρόγραμμα των Χριστουγέννων.
Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε, το 1857, το τραγούδι είχε διαφορετική μελωδία στο ρεφρέν, η οποία ήταν πιο κλασική και θύμιζε μάλιστα τα έργα του Mozart. Ακόμα και οι στίχοι διέφεραν κάπως από τους σημερινούς. Τελικά, μια μοναχή που ονομαζόταν TongYun Yang άλλαξε την μελωδία και τους στίχους και τους έδωσε την σημερινή τους μορφή.
Οι στίχοι στο πρωτότυπο είναι οι εξής:
[1ο Κουπλέ]
Dashing through the snow
In a one horse open sleigh
O’er the fields we go
Laughing all the way
[Ρεφρέν]
|: Jingle bells, jingle bells,
Jingle all the way;
Oh! what fun [joy] it is to ride
In a one-horse open sleigh. 😐
[2ο Κουπλέ]
Bells on bob tail* ring (Or Hear our voices ring)
Making spirits bright
What fun it is to laugh and sing (Or What fun it is to ride and sing)
A sleighing song tonight
Στην χώρα μας βέβαια το τραγούδι είναι καθαρά Χριστουγεννιάτικο και οι στίχοι του (που νομίζω είναι πραγματικά πανέμορφοι!) είναι οι εξής:
[Ρεφρέν]
Τρίγωνα κάλαντα μέσ’ τη γειτονιά
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού
κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού.
[1ο Κουπλέ]
Άστρο φωτεινό, θα ‘ρθει γιορτινό,
μήνυμα θα φέρει από τον ουρανό.
Μες στη σιγαλιά ανοίγει η αγκαλιά
και κάνει η αγάπη στη καρδιά φωλιά.
[Ρεφρέν]
Τρίγωνα κάλαντα στο μικρό χωριό
και χτυπά Χριστούγεννα το καμπαναριό.
Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού
και μας φέρνουν μήνυμα του μικρού Χριστού.
[2ο Κουπλέ]
Τρέχουν τα παιδιά μέσα στο χιονιά,
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Μες στη σιγαλιά άνοιξε η αγκαλιά
κι έκανε η αγάπη στη καρδιά φωλιά.
[Ρεφρέν]
Τρίγωνα κάλαντα κέφι και χαρά
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Τρίγωνα κάλαντα χρόνια σας πολλά
ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Oh! Susanna
Α. Ζέσταμα 1
- Χαλάρωση – έκταση χεριών
- 1-2-3-4
- 1-2-4-3
- p-i-m-a-m-i
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες G, D, D7 και C. Άνοιξε τον Οδηγό
Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1, 2, 3 και 4 με τα ζεύγη συγχορδιών:
- C-G
- G – D7
- G – D
Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να κατεβάσεις το τραγούδι από την σελίδα του Gilbert DeBenedett τραγούδι που θέλουμε είναι αυτό
Το πιο σημαντικό είναι να κατεβάσεις το chart που περιέχει την μελωδία, τις συγχορδίες και τους στίχους του τραγουδιού. Πραγματικά έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ο Gilbert DeBenedetti! Από σήμερα θα αναφερόμαστε στην σελίδα με τον κωδικό “DeBenedetti” gmajormusictheory
Tα τρία play που υπάρχουν αντιστοιχούν σε αρχεία midi.
Το 2ο περιέχει την μελωδία του κομματιού. Τα άλλα δύο θα μας χρειαστούν γιατί περιέχουν τον έναν από τους τέσσερις τρόπους συνοδείας που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δ. Παρατηρήσεις
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 4/4.
Το τραγούδι είναι γραμμένο σε κλίμακα Σολ μείζονα (η Σολ maggiore). Γι’ αυτό υπάρχει και ο οπλισμός στην αρχή του. Πρόσεξε λοιπόν τις εμφανίσεις της νότας Φα, θα πρέπει να παίζεις πάντα Φα#.
Η συνοδεία μπαίνει στο 2ο μέτρο του κομματιού, άρα στο 1ο έχουμε παύση ολοκλήρου.
Μάθε πρώτα καλά την μελωδία του τραγουδιού.
Θα συνοδεύσουμε το τραγούδι με τέσσερις τρόπους:
I. Με Αρπέζ με το σχήμα 4/4Α1
II. Με Αρπέζ με το σχήμα 4/4Α2
III. Με συνδυασμό μπάσας χορδής και συγχορδίας με το ρυθμικό σχήμα 4/4 B2
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες G, D, D7 και C.
Παίξε σωστά την μελωδία του τραγουδιού. Μελέτησε ξεχωριστά το κουπλέ από το ρεφρέν.
Για καθέναν από τους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους συνοδείας κάνε τα εξής:
o Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
o Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Murka
Ζέσταμα 1
- Χαλάρωση – έκταση χεριών
- 1-2-3-4
- 1-2-4-3
- p-i-m-a-m-i
- p-i-m-a
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες Am, E, B7, A7 και Dm. Άνοιξε τον Οδηγό
Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1, 2, 3, 4 και 5με τα ζεύγη συγχορδιών: - Am – E
- Am – B7
- B7 – E
- Am – A7
- A7 – Dm
Το κομμάτι περιέχει πολλές νέες νότες και γενικά θεωρείται λίγο δύσκολο για το επίπεδο που βρισκόμαστε. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μάθετε να παίζετε την μελωδία. Μελετήστε όμως καλά τις νέες νότες που περιέχει και την μελωδία ώστε να μπορείτε να συνοδεύετε το τραγούδι ακούγοντας μόνο την μελωδία του.
Murka – Συνοδεία
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 4/4.
Θα συνοδεύσουμε το τραγούδι με το ρυθμικό σχήμα 4/4 B1
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες Am, E, B7, A7 και Dm.
Διάβασε την μελωδία του τραγουδιού (δεν χρειάζεται να την μάθεις στην κιθάρα).
Απλά να καταλαβαίνεις τον χρόνο για να μπορείς να την συνοδεύεις.
Εξασκήσου καλά στο ρυθμικό σχήμα του τραγουδιού.
Πρόσεξε πως η συνοδεία μπαίνει στο 8ο μέτρο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μετράς 7 μέτρα σε παύση και μετά να παίξεις την συνοδεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Προσπάθησε να εξοικειωθείς με αυτήν την τακτική.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Το τραγούδι κανονικά παίζεται σε tempo 120. Επειδή όμως είναι πολύ γρήγορα σας ετοίμασα διάφορες εκδόσεις σε 80
Το τραγούδι είναι δύσκολο και θα σου πάρει πολύ χρόνο για να το κατακτήσεις. Θα σε βοηθήσει όμως να κατακτήσεις τον ρυθμό σε 2/4 και 4/4.
Plaisir d’ amour
Σήμερα θα μάθουμε να συνοδεύουμε το γνωστό τραγούδι “Plaisir d’ amour” του J. P. Schwarzendorf (1741- 1816).
Α. Ζέσταμα 1
Χαλάρωση – έκταση χεριών
1-2-3-4
1-2-4-3
p-i-m-a-m-i
p-i-m-a
Β. Προετοιμασία
Για το τραγούδι θα χρειαστούμε τις συγχορδίες D, A G, Em και μία καινούργια, την Bm2
Άνοιξε τον Οδηγό Συγχορδιών και μελέτησε τις συγχορδίες αυτές.
Εξασκήσου καλά στην εναλλαγή αυτών των συγχορδιών!
Από τις 120 ασκήσεις του Guiliani μελέτησε τις 1, 2, 3, 4 και 5 με τα ζεύγη συγχορδιών:
- D – A
- D – G
- D – Em
- A – G
- A – Em
- Em – G
- Bm – D
- Bm – G
- Bm – Em
- Bm – A
Το κομμάτι ακούγεται πολύ όμορφο όταν παίζονται ταυτόχρονα και οι δύο μορφές μελωδίας, και η “βαριά” και η “ψηλή”. Πρόσεξε πως τα ονόματα των νοτών είναι τα ίδια αλλά αλλάζει η οξύτητά τους.
Plaisir d’amour – Συνοδεία
Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι 3/4.
Πως θα διαβάσεις!
Εξασκήσου καλά στις συγχορδίες D, A G και Em.
Διάβασε την μελωδία του τραγουδιού και στους δύο τόνους.
Εξασκήσου καλά στον πρώτο τρόπο συνοδείας. Πρόσεξε το 12ο μέτρο, η θέση που
θα πρέπει να πιάσεις είναι η εξής:
Δάχτυλο 3, 4η χορδή,
Ο δεύτερος τρόπος συνοδείας μοιάζει με τον πρώτο αλλά περιέχει κάποιες μορφές
μελωδίας μέσα του. Σ’ εκείνα τα μέτρα (5,11) ίσως να έχεις πιο όμορφο
αποτέλεσμα αν παίζεις πιο δυνατά ή πιο σιγά, αυτό είναι κάτι που θα το δεις εσύ!
Πρόσεξε ακόμη τα μέτρα 3 και 14, υπάρχουν κάποιες διαφορές.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία μόνο.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την συνοδεία και μελωδία.
Παίξε την συνοδεία ακούγοντας το midi με την μελωδία μόνο.
Το τραγούδι κανονικά παίζεται σε tempo 100. Μπορείς όμως να το ξεκινήσεις
από το 80.
Ασκήσεις για εξάσκηση
Νέο βιβλίο από σήμερα! Θα διαβάζουμε κάποια κομμάτια από το “First Steps” του (γνωστού μας πια) Jurg Hochweber. Μπες στην σελίδα του (http://www.hochweber.ch/guitar.htm) και κατέβασε το βιβλίο σε μορφή pdf. Δεν είναι απαραίτητο να κατεβάσεις τα midi καθώς θα σας τα δίνω σε μορφή κατάλληλη για εξάσκηση. Πλέον θα αναφερόμαστε σε αυτό το βιβλίο σαν “First Steps”.
Θα διαβάσεις τα κομμάτια 1, 2, 3, 4, 5 και 7, με αυτήν την σειρά. Μπορεί να σου φαίνονται εύκολα αλλά απαιτούν καλή πειθαρχία στον χρόνο, επομένως μην τα υποτιμάς. Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε κομματιού, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού και έπειτα ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. (Μην δοκιμάσεις μεγαλύτερες τιμές ακόμα, με τον καιρό θα έρθει και η ταχύτητα.)
Γενικά η ενότητα αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο, επομένως να διαβάζεις προσεκτικά και να μην βιάζεσαι. (Θα πρότεινα να ασχοληθείς μαζί της τουλάχιστον 2-3 μέρες. Αν στο μεταξύ δεν έχεις καταφέρει να παίζεις κάθε κομμάτι στην μέγιστη τιμή του μετρονόμου, προχώρησε στην επόμενη ενότητα, αλλά καλό θα ήταν να επιστρέφεις κάπου κάπου και να κάνεις μια επανάληψη).
Στην επόμενη ενότητα θα μάθουμε ένα όμορφο κομμάτι του Carulli!
Andantino
Άνοιξε το βιβλίο 1005 στην σελίδα 31. Το σημερινό κομμάτι είναι το Andantino του Ferdinando Carulli.
Το κομμάτι είναι πολύ όμορφο (από τα αγαπημένα μου!) αλλά απαιτεί λίγο χρόνο μέχρι να καταφέρεις να το κατακτήσεις. Γι’ αυτό προσπάθησε με υπομονή, σίγουρα αξίζει τον κόπο! Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού. Το κομμάτι αποτελείται από τέσσερα μέρη. Κάθε μέρος αποτελείται από 2 σειρές πενταγράμμου.
Ά μέρος: Γραμμές 1-2
Το μέτρο του κομματιού είναι 2/4.
Πρόσεξε ότι το πρώτο μέτρο είναι ελλιπές, δηλαδή η συνολική χρονική αξία των νοτών που περιέχει είναι μικρότερη από 2 τέταρτα. Στην προκειμένη περίπτωση, το πρώτο μέτρο περιέχει 2 δέκατα έκτα, δηλαδή 1 όγδοο. Μέχρι τα 2 τέταρτα μας λείπουν άλλα 3 όγδοα. Αυτά υπονοούνται σε μορφή παύσεων που δεν γράφονται.
Σημειώνω εδώ πως ελλιπές μέτρο μπορεί να είναι μόνο το πρώτο μέρος ενός κομματιού. Πρόσεξε πως στο πρώτο μέτρο η νότα Ντο έχει από κάτω της μια παύση ογδόου. Αυτό σημαίνει πως αν και κανονικά θα έπρεπε να έχει αξία δέκατου έκτου, θα παιχτεί σαν νότα συνοδείας με αξία ογδόου. Προς το παρόν και για όλο το κομμάτι αγνόησε αυτές τις ενδείξεις των νοτών συνοδείας και παίξε κανονικά όλες τις νότες. Στο 2ο μέτρο, η θέση των δαχτύλων του αριστερού χεριού είναι η εξής:
Λα-2, Ντο-1, Σολ# -1. Το δεξί χέρι θα παίζει p-i-m-a.
9 Στο 3ο μέτρο θα παίξεις p-m-i-m στο δεξί χέρι. Στο αριστερό χέρι, η Ρε μπορεί να
παιχτεί με το δάχτυλο 3 ή με το 4 (προτιμώ το 4).
9 Στο 4ο μέτρο, η πρώτη Ντο (η χαμηλή) θα παιχτεί με το δάχτυλο 3 του αριστερού.
9 Στο 5ο μέτρο πρόσεξε πως η δεύτερη (χαμηλή) Μι έχει αξία ογδόου και όχι δέκατου
έκτου.
Το 8ο μέτρο ίσως σε δυσκολέψει πολύ γιατί δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο μέχρι τώρα. Προσπάθησε να εξασκηθείς πολύ σε αυτό το μέτρο και να το παίζεις χωρίς παύσεις ανάμεσα στις νότες, ώστε ο ήχος να ακούγεται όσο πιο συνεχής γίνεται.
Γενικά, ακολούθησε τις οδηγίες για τα δάχτυλα όπου υπάρχουν.
Πρόσεξε το τελευταίο μέτρο (το 9ο). Η συνολική χρονική αξία των νοτών που περιέχει είναι 3 όγδοα. Μας λείπει λοιπόν ένα όγδοο, αλλά αυτό συμπληρώνεται χάρη στο σημείο επανάληψης που μας οδηγεί πάλι πίσω στο 1ο μέτρο.
Την δεύτερη φορά όμως που θα φτάσεις ξανά στο 9ο μέτρο, δεν θα παίξεις ξανά την επανάληψη αλλά θα συνεχίσεις στο πρώτο μέτρο του ΄Β μέρους.
Β μέρος: Γραμμές 3-4
Το ΄Β μέρος μοιάζει με το Ά, οπότε δεν θα σου φανεί και τόσο δύσκολο.
Πρόσεξε ότι και εδώ το πρώτο μέτρο είναι ελλιπές και ουσιαστικά συνεχίζει από το τελευταίο μέτρο του μέρους ΄Α.
Πρόσεξε στο 2ο μέτρο την νότα Ρε#. Παίζεται στην 2η χορδή, 4ο τάστο. Δοκίμασε το δάχτυλο 4 του αριστερού χεριού.
Πρόσεξε επίσης το προτελευταίο μέτρο. Είναι αρκετά ασυνήθιστο σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, οπότε θα χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να το κατακτήσεις.
Όπως είπα και στην αρχή, το κομμάτι περιέχει κάποια δύσκολα σημεία και θα χρειαστεί να του αφιερώσεις κάποιον χρόνο και υπομονή. Μην βιάζεσαι λοιπόν!
Ξεκίνησε στην αρχή χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις τις νότες και τις αλλαγές. Στην συνέχεια πρόσθεσε μετρονόμο αρχικά στο 60. Σταδιακά φτάσε στο 100, αυξάνοντας κατά 10 ή και κατά 5.
Γενικά, η βελτίωση θα φανεί με τον καιρό. Μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη ενότητα αν έχεις φτάσεις στο 80, αλλά όχι λιγότερο. Θεωρώ όμως δεδομένο πως θα επιστρέφεις αρκετά συχνά και στα προηγούμενα κομμάτια, τόσο για καλύτερη εξάσκηση όσο και για χαρά. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να σχηματίσεις σιγά σιγά ένα ρεπερτόριο. Στα midi θα βρεις ξεχωριστά αρχεία για τα μέρη Α και Β μόνα τους αλλά και συνεχόμενα τα Α και Β μαζί (ΑΒ) για καλύτερη εξάσκηση.
Ασκήσεις για εξάσκηση
Και σήμερα θα διαβάσουμε κάποια κομμάτια από το “First Steps” του Jurg Hochweber. Θα διαβάσεις τα κομμάτια 6, 15, 18, 8 και 10 με αυτήν την σειρά. Μπορεί να σου φαίνονται εύκολα αλλά απαιτούν καλή πειθαρχία στον χρόνο, επομένως μην τα υποτιμάς. Είναι πολύ πιο δύσκολα από εκείνα της ενότητας 51.
Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε κομματιού, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού και έπειτα ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. (Μην δοκιμάσεις μεγαλύτερες τιμές ακόμα, με τον καιρό θα έρθει και η ταχύτητα.)
Γενικά η ενότητα αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο, επομένως να διαβάζεις προσεκτικά και να μην βιάζεσαι. (Θα πρότεινα να ασχοληθείς μαζί της τουλάχιστον 2-3 μέρες ή και περισσότερες. Αν στο μεταξύ δεν έχεις καταφέρει να παίζεις κάθε κομμάτι στην μέγιστη τιμή του μετρονόμου, προχώρησε στην επόμενη ενότητα, αλλά καλό θα ήταν να επιστρέφεις κάπου κάπου και να κάνεις μια επανάληψη). Στην επόμενη ενότητα θα μάθουμε τα υπόλοιπα δύο μέρη από το Andantino του Carulli!
Άνοιξε το βιβλίο 1005 στην σελίδα 31. Το σημερινό κομμάτι είναι το Andantino του Ferdinando Carulli. Σήμερα θα δούμε τα μέρη ΄Γ και ΄Δ, αλλά και όλο το κομμάτι στο σύνολό του (θυμίζω ότι είδαμε τα μέρη Ά και ΄Β στην ενότητα 52). Το κομμάτι είναι πολύ όμορφο αλλά απαιτεί λίγο χρόνο μέχρι να καταφέρεις να το κατακτήσεις. Γι’ αυτό προσπάθησε με υπομονή, σίγουρα αξίζει τον κόπο! Το κομμάτι αποτελείται από τέσσερα μέρη. Κάθε μέρος αποτελείται από 2 σειρές πενταγράμμου.
΄Γ μέρος: Γραμμές 5-6
Το μέτρο του κομματιού είναι 2/4.
Πρόσεξε ότι και εδώ το πρώτο μέτρο είναι ελλιπές και ουσιαστικά συνεχίζει από το τελευταίο μέτρο του μέρους ΄Β.
Στο 2ο μέτρο θα παίξεις την νότα Ρε με το δάχτυλο 4 του αριστερού χεριού.
Στο 3ο μέτρο θα παίξεις p-m-i-m στο δεξί χέρι. Στο αριστερό χέρι, η Ρε μπορεί να παιχτεί με το δάχτυλο 4, ώστε να μπορέσεις στο επόμενο μέτρο να παίξεις την νότα Ντο με το δάχτυλο 3.
Πρόσεξε το 5ο μέτρο αλλά και το τελευταίο.
Ισχύουν γενικά αρκετά απ’ όσα είπαμε και για τα μέρη Ά και ΄Β, επομένως δες ξανά τις γενικές παρατηρήσεις.
΄Γ μέρος: Γραμμές 7-8
Το μέρος ΄Δ είναι μάλλον το πιο δύσκολο του κομματιού, κυρίως γιατί διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα.
Ακολούθησε τις οδηγίες των δαχτύλων και διάβασέ το αρκετές φορές. Σιγά σιγά θα διαπιστώσεις πως είναι αρκετά εύκολο.
Ξεκίνησε στην αρχή χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις τις νότες και τις αλλαγές. Στην συνέχεια πρόσθεσε μετρονόμο αρχικά στο 60. Σταδιακά φτάσε στο 110, αυξάνοντας κατά 10 ή και κατά 5.
Γενικά, η βελτίωση θα φανεί με τον καιρό. Μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη ενότητα αν έχεις φτάσεις στο 80, αλλά όχι λιγότερο. Στα midi θα βρεις ξεχωριστά αρχεία για τα μέρη Γ και Δ μόνα τους αλλά και συνεχόμενα (CD), και τελικά και όλο το κομμάτι μαζί.
Το κομμάτι είναι πολύ όμορφο! Προσπάθησε να το μάθεις καλά ώστε να το έχεις στο ρεπερτόριό σου! Μπορείς να προσθέσεις και το δικό σου στυλ στο κομμάτι. Στο μέρος ΄Δ δοκίμασε να παίξεις πολύ σιγανά (χαμηλόφωνα). Φαντάσου πως είναι μια ιστορία (ό,τι θέλεις εσύ, υπάρχουν άπειρες εκδοχές). Προσπάθησε να φαντάζεσαι τις εικόνες ή τα λόγια της ιστορίας καθώς θα παίζεις.
Μια εκδοχή θα βρεις εδώ
Ασκήσεις για εξάσκηση
Και σήμερα θα διαβάσουμε κάποια κομμάτια από το “First Steps” του Jurg Hochweber. Θα διαβάσεις τα κομμάτια 11 και12. Καλό θα ήταν να κάνεις μια επανάληψη και στο κομμάτι 10 (από την ενότητα 53).
Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε κομματιού, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού και έπειτα ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. (Μην δοκιμάσεις μεγαλύτερες τιμές ακόμα, με τον καιρό θα έρθει και η ταχύτητα.)
Γενικά η ενότητα αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο, επομένως να διαβάζεις προσεκτικά και να μην βιάζεσαι. (Θα πρότεινα να ασχοληθείς μαζί της τουλάχιστον 2-3 μέρες ή και περισσότερες. Αν στο μεταξύ δεν έχεις καταφέρει να παίζεις κάθε κομμάτι στην μέγιστη τιμή του μετρονόμου, προχώρησε στην επόμενη ενότητα, αλλά καλό θα ήταν να επιστρέφεις κάπου κάπου και να κάνεις μια επανάληψη).
Στην επόμενη ενότητα θα μάθουμε ένα όμορφο κομμάτι του Carulli!
Etude Nr 5
Επισκέψου την σελίδα και κατέβασε το pdf “Etude Nr 5 in G-major – PDF”.
Το σημερινό κομμάτι είναι το Etude Nr 5 in G-major του Ferdinando Carulli.
Το κομμάτι είναι πάρα πολύ όμορφο και όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Πολύ γρήγορα θα δεις πως θα το ξέρεις πια απ’ έξω κι ανακατωτά!
Τι να προσέξεις!
• Πρόσεξε το μέτρο, είναι 2/4.
• Πρόσεξε την κλίμακα! Υπάρχει οπλισμός Φα#, άρα είμαστε στην κλίμακα Σολ
Μείζονα (ή Σολ maggiore). Όπου θα βλέπεις λοιπόν την νότα Φα (σε οποιαδήποτε οξύτητα) θα την παίζεις με δίεση.
• Πρόσεξε το μέτρημα του χρόνου! Θα βρεις τέταρτα, όγδοα και δέκατα έκτα.
• Πρόσεξε τα σημεία επανάληψης!
• Το κομμάτι χωρίζεται σε δύο μέρη, στο Ά (μέτρα 1-8) και στο ΄Β (μέτρα 9-16).
Διάβασε κάθε μέρος χωριστά, μην ξεκινήσεις το ΄Β χωρίς να κατέχεις καλά το Ά!
• Πρόσεξε το μέτρο 7.
• Στα μέτρα 13 και 14 η ένταση αυξάνει.
Οδηγίες για τα δάχτυλα του αριστερού χεριού
Το κομμάτι δεν περιέχει καθόλου οδηγίες για τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Κάποιες βασικές όμως οδηγίες είναι οι εξής:
Η διφωνία Σι-Ρε παίζεται πάντα με τα δάχτυλα 2 και 4. (π.χ. στο 2ο μέτρο)
Στο 3ο μέτρο θα παίξεις την διφωνία Μι-Σολ με τα δάχτυλα 1 και 4.
Οι νότες Σολ και Ντο μπάσο παίζονται πάντα με το δάχτυλο 3.
Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Ξεκίνα στην αρχή χωρίς
μετρονόμο και σιγά σιγά φτάσε στο 40.
Μια γνώμη!
Το κομμάτι είναι πολύ όμορφο και πολύ απαλό! Προσπάθησε να το μάθεις καλά ώστε να το έχεις στο ρεπερτόριό σου! Μπορείς να προσθέσεις και το δικό σου στυλ στο κομμάτι. Στα μέτρα 13 και 14 υπάρχει κρυμμένη μία ένταση. Προσπάθησε να την εκφράσεις! Δώσε καθαρά την λύση της έντασης (σαν ανακούφιση) στα μέτρα 15 και 16.
Στο μέρος ΄Α δοκίμασε να ξεκινήσεις παίζοντας πολύ σιγανά. Η πρώτη προσέγγιση είναι να φανταστείς πως παίζεις ένα νανούρισμα. Μα υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες κρυμμένες μέσα του! Ψάξε να τις βρεις! Μια εκδοχή θα βρεις εδώ και εδώ
Ασκήσεις για εξάσκηση
Και σήμερα θα διαβάσουμε κάποια κομμάτια από το “First Steps” του Jurg Hochweber.
Θα διαβάσεις τα κομμάτια 16 και 17.
Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε κομματιού, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού και έπειτα ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. (Μην δοκιμάσεις μεγαλύτερες τιμές ακόμα, με τον καιρό θα έρθει και η ταχύτητα.)
Γενικά η ενότητα αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο, επομένως να διαβάζεις προσεκτικά και να μην βιάζεσαι. (Θα πρότεινα να ασχοληθείς μαζί της τουλάχιστον 2-3 μέρες ή και περισσότερες. Αν στο μεταξύ δεν έχεις καταφέρει να παίζεις κάθε κομμάτι στην μέγιστη τιμή του μετρονόμου, προχώρησε στην επόμενη ενότητα, αλλά καλό θα ήταν να επιστρέφεις κάπου κάπου και να κάνεις μια επανάληψη).
Στην επόμενη ενότητα θα μάθουμε ένα όμορφο κομμάτι του Jurg Hochweber!
Tango de salón
Επισκέψου την σελίδα και κατέβασε το pdf “Tango de salón” από την κατηγορία “a) Beginners”.
Το κομμάτι είναι ένα πάρα πολύ όμορφο tango! Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά απαιτεί κάποια πειθαρχία στα δάχτυλα και προσεκτικό μέτρημα του χρόνου. Θα σε συμβούλευα να ακούσεις πρώτα το midi και μετά να ξεκινήσεις να διαβάζεις το κομμάτι.
Τι να προσέξεις!
• Πρόσεξε το μέτρο, είναι 4/4.
• Το κομμάτι χωρίζεται σε δύο μέρη, στο Ά (μέτρα 1-8) και στο ΄Β (μέτρα 9-16).
Διάβασε κάθε μέρος χωριστά, μην ξεκινήσεις το ΄Β χωρίς να κατέχεις καλά το Ά!
• Πρόσεξε το σημείο επανάληψης!
• Πρόσεξε το στο τέλος του κομματιού. Θυμίζω πως σημαίνει ότι
πρέπει να παίξεις ξανά το κομμάτι από την αρχή μέχρι το . Επομένως, η
σειρά εκτέλεσης είναι η εξής: Α, Α, Β, Α.
• Πρόσεξε τις τυχαίες αλλοιώσεις!
• Πρόσεξε ιδιαίτερα την τυχαία αλλοίωση στο μέτρο 6. Θα παίξεις Σολ# και στις δύο
εμφανίσεις της Σολ.
• Το σημαδάκι σημαίνει πως πρέπει να αφήσεις την νότα να ακουστεί σαν να ήταν νότα συνοδείας. Βέβαια, δεν δηλώνεται ρητά το πόσο πρέπει να ακουστεί και αφήνεται στην δική σου ευχέρεια. Σίγουρα πάντως, μην αφήσεις μια νότα να ακούγεται μετά το τέλος του μέτρου που την περιέχει!
Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Ξεκίνα στην αρχή χωρίς μετρονόμο και σιγά σιγά φτάσε στο 110 ή 120.
Ασκήσεις για εξάσκηση
Και σήμερα θα διαβάσουμε κάποια κομμάτια από το “First Steps” του Jurg Hochweber. Θα διαβάσεις τα κομμάτια 20, 23, 27 και 28. Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε κομματιού, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού και έπειτα ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. (Μην δοκιμάσεις μεγαλύτερες τιμές ακόμα, με τον καιρό θα έρθει και η ταχύτητα). Γενικά η ενότητα αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο, επομένως να διαβάζεις προσεκτικά και να μην βιάζεσαι. (Θα πρότεινα να ασχοληθείς μαζί της τουλάχιστον 3-4 μέρες ή και περισσότερες). Στην επόμενη ενότητα θα μάθουμε ένα όμορφο κομμάτι του Jurg Hochweber!
Tiger Tango
Επισκέψου την σελίδα και κατέβασε το pdf “ Tiger Tango” από την κατηγορία “b) Easy”.
Το κομμάτι είναι ένα πάρα πολύ όμορφο tango! Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά απαιτεί κάποια πειθαρχία στα δάχτυλα και προσεκτικό μέτρημα του χρόνου. Θα σε συμβούλευα να δεις πρώτα το video, να ακούσεις και το midi και μετά να ξεκινήσεις να διαβάζεις το κομμάτι.
Τι να προσέξεις!
Πρόσεξε το μέτρο, είναι 4/4.
Το κομμάτι έχει οπλισμό Φα#, επομένως είμαστε σε κλίμακα Σολ Μείζονα.
Πρόσεξε να παίζεις πάντα Φα#.
Μελέτησε πρώτα καλά τις συγχορδίες του κομματιού ώστε να γνωρίζεις τις εναλλαγές τους. Πρόσεξε το στο τέλος του κομματιού. Θυμίζω πως σημαίνει ότι πρέπει να παίξεις ξανά το κομμάτι από την αρχή μέχρι το. Πρόσεξε τις παρεστιγμένες συγχορδίες. Θα μετρήσεις κανονικά τον χρόνο, όπως και με τις απλές νότες. Σε αυτήν την ενότητα δεν πρόσθεσα midi γιατί ακούγονταν πραγματικά πολύ άσχημα! Ξεκίνα λοιπόν χωρίς μετρονόμο, μετρώντας τον χρόνο από μέσα σου, όπως κάναμε στις πρώτες ενότητες του Πρώτου Τετραδίου. Το video του Jurg Hochweber είναι ο στόχος σου, αλλά φυσικά θα ξεκινήσεις σε πιο αργό tempo. Μην βιαστείς στην μελέτη σου, πήγαινε με τον δικό σου ρυθμό. Καλή επιτυχία!
Easy flamenco
Επισκέψου την σελίδα και κατέβασε το pdf “ Easy Flamenco” από την κατηγορία “c) Easy-Intermediate”.
Το βιβλίο αυτό περιέχει 13 flamenco κομμάτια, τα οποία είναι αρκετά καλά για εξάσκηση αλλά και αρκετά όμορφα! Σήμερα θα δούμε το Flamenco 1. Πρώτα κατέβασε και άκουσε το αρχείο mp3, ώστε να
μπεις στο νόημα του κομματιού. Στην συνέχεια, άκουσέ το ξανά, αυτήν την φορά προσέχοντας και την παρτιτούρα! Σίγουρα θα πρόσεξες τα μέτρα που επαναλαμβάνονται και πλέον το κομμάτι φαίνεται πολύ πιο απλό. Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε κομματιού, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. Στην επόμενη ενότητα θα μάθουμε ένα όμορφο κομμάτι του Ferdinando Carulli!
VALSE VARIEE Opus 241 en do majeur
Σήμερα θα δούμε το κομμάτι VALSE VARIEE Opus 241 en do majeur, που είναι ένα όμορφο βαλς του Ferdinando Carulli. Περιέχεται στο βιβλίο “5 Valses for guitar – edited by Jean-François Delcamp for his guitar music collection extern” που θα το βρεις στην σελίδα.
Το συγκεκριμένο κομμάτι το ξεκινήσαμε στην τριακοστή ενότητα, όπου είδαμε το κυρίως μέρος. Σήμερα θα δούμε το υπόλοιπο κομμάτι (σελίδες 3 και 4), δηλαδή τα Variazione I, II και III.
Το κομμάτι γενικά δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά είναι μεγάλο, γι’ αυτό είναι καλύτερα να το χωρίσεις πρώτα σε μεγάλα τμήματα (κυρίως μέρος, Ι Variazione, ΙΙ Variazione και ΙΙΙ Variazione) και έπειτα να χωρίσεις το κάθε τμήμα σε ομάδες μέτρων (μουσικές φράσεις), τις οποίες και θα μελετήσεις ξεχωριστά
Έχουμε λοιπόν τα εξής
τμήματα και μουσικές φράσεις αντίστοιχα:
Κυρίως μέρος
Μέτρα: 1-8, 9-16, 17-24
Ι Variazione
Μέτρα: 25-32, 33-40, 41-48
ΙΙ Variazione
Μέτρα: 49-56, 57-64, 65-72
ΙΙΙ Variazione
Μέτρα: 73-80, 81-88, 89-96
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Μην προχωρήσεις στο επόμενο Variazione
αν δεν έχεις μάθει καλά το προηγούμενο!!!
Στα midi θα βρεις διαφορετικές εκδόσεις του κάθε Variazione, ανάλογα με την τιμή του μετρονόμου. Άκουσε πρώτα το αρχείο midi για να πάρεις μια γεύση του κομματιού και έπειτα ξεκίνα αρχικά χωρίς μετρονόμο ώστε να κατανοήσεις πλήρως το κομμάτι. Σταδιακά πρόσθεσε μετρονόμο, στις τιμές των midi. (Μην δοκιμάσεις μεγαλύτερες τιμές ακόμα, με τον καιρό θα έρθει και η ταχύτητα). Γενικά η ενότητα αυτή απαιτεί κάποιο χρόνο, επομένως να διαβάζεις προσεκτικά και να μην βιάζεσαι. (Θα πρότεινα να ασχοληθείς μαζί της τουλάχιστον 6-8 μέρες ή και περισσότερες).
Το πλήρες κομμάτι
Όταν μάθεις καλά τα Variazione, μπορείς να παίξεις ξανά όλο το κομμάτι από την αρχή! Στην παρτιτούρα υπάρχουν γραμμένες κάποιες οδηγίες εκτέλεσης και επανάληψης των τμημάτων, που καλό θα είναι να μάθεις να τις ερμηνεύεις.
Έτσι, πρόσεξε αρχικά το Fine στο 16ο μέτρο.
Αυτό θα είναι το σημείο αναφοράς για τις επόμενες οδηγίες.
Στην συνέχεια, πρόσεξε το DC Fine στο 24ο μέτρo.
Αυτό μας λέει πως θα πρέπει να παίξουμε ξανά από την αρχή, δηλαδή από το 1ο μέτρο (αυτό σημαίνει το D.C.) μέχρι το σημείο Fine (αυτό σημαίνει το al Fine).
Ακουστική κιθάρα
Μιας και αρκετοί μπορεί να έχετε ακουστική κιθάρα, βάζω την παρούσα ενότητα για να δούμε κάποια πράγματα. Η ακουστική κιθάρα έχει συρμάτινες χορδές, σε αντίθεση με την κλασική που έχει νάυλον. Επομένως, στην ακουστική δύσκολα μπορούμε να παίξουμε με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού καθώς είναι είναι πολύ εύκολο να τα τραυματίσουμε. Έτσι στο δεξί χέρι χρησιμοποιούμε την πένα.
Η πένα έχει κάπως τριγωνικό σχήμα. Μπορείς να βρεις πένες σε διάφορα μεγέθη και σε διάφορες ποιότητες. Αρχικά καλύτερα να κινηθείς κάπου στην μέση, διάλεξε λοιπόν μία με μεσαίο μέγεθος και ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή. Με τον καιρό βέβαια θα βρεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα.
Κράτημα της πένας στο χέρι
Αυτό είναι μάλλον δύσκολο να το περιγράψω, οπότε καλύτερα να δεις τα
παρακάτω βίντεο εδώ, εδώ και εδώ
Πως παίζουμε με πένα
Χτυπάμε διαδοχικά με την πένα προς τα κάτω και μετά προς τα πάνω. Τεχνική με πένα για νότες… (προς το τέλος δείχνει ακριβώς πως παίζουμε με διαδοχικά χτυπήματα προς τα κάτω και προς τα πάνω)
..για συγχορδίες… (κοίταξέ το υποχρεωτικά αν έχεις φτάσει στην ενότητα 31)
…και για ατυχήματα…
Στο αριστερό χέρι
Δεν έχουμε περιορισμούς στο αριστερό χέρι. Τα πάντα είναι ίδια με την κλασική. Πρόσεξε μόνο πως πολλοί κολλάνε την παλάμη τους πάνω στο μπράτσο της κιθάρας. Αυτό είναι λάθος στην κλασική, αν και δεν γνωρίζω ακριβώς αν είναι λάθος και στην ακουστική. Αν έχεις σκοπό να παίξεις και με κλασική κάποια στιγμή, καλό είναι να μάθεις να παίζεις με τον τρόπο της κλασικής εκτός κι αν δεις ότι κουράζεται πολύ το χέρι σου.
Περιορισμοί στο δεξί χέρι (κοίταξέ το υποχρεωτικά αν έχεις φτάσει στην ενότητα 6) Στις ομάδες νοτών, όταν πρέπει να ακουστούν μαζί δύο ή περισσότερες νότες (διφωνίες, συγχορδίες κτλ), έχουμε κάποιους περιορισμούς. Με την πένα μπορείς να παίξεις μόνο τις ομάδες στις οποίες οι νότες βρίσκονται σε γειτονικές χορδές και στις οποίες περιέχεται οπωσδήποτε η πρώτη χορδή της κιθάρας. Τώρα ανάλογα με την εξάσκηση, ίσως να μπορείς να παρακάμψεις τον δεύτερο περιορισμό, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί ο πρώτος (λόγω κατασκευής της κιθάρας).
Μια λύση σ’αυτό το πρόβλημα είναι να παίζεις μόνο όσες νότες της ομάδας μπορείς κάθε φορά και στην ύστατη ανάγκη να διαλέγεις μόνο αυτή που κρίνεις σαν πιο σημαντική. Πάντως πολύ λίγα κομμάτια των ενοτήτων τυχαίνει να έχουν διφωνίες που δεν μπορείς να παίξεις με την ακουστική.
Αρπίσματα
Χρησιμοποιείς μόνο την πένα και καθόλου τα δάχτυλα pima. Η πένα δεν ανεβοκατεβαίνει διαδοχικά αλλά έχουμε τα εξής:
pimami : pim (κάτω) και ami (πάνω)
Μπορείς να δεις και στο βιντεάκι:
Συγχορδίες
Απλά αντί να παίζεις με τον δείκτη, παίζεις με την πένα.
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
Subscribe, like, share, comment
To tsikolatas.com αναπτύσσεται μέσα από την σας. Κάντε την να μεγαλώσει με εγγραφή και λάικ στα κανάλια μας
Ποια η γνώμη σου για τα μαθήματα κιθάρας; Πιστεύεις θα τα καταφέρεις; Ανυπομονώ να διαβάσω τα σχόλιά σου.